AristeriDiexodos. Powered by Blogger.
 
Sunday, March 5, 2017

Π. Λαφαζάνης: Με ΛΑ.Ε στη Βουλή, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα είχε πέσει και το μνημονιακό μπλοκ θα είχε κλονιστεί συθέμελα

0 comments
Συνέντευξη του Παν. Λαφαζάνη στην εφημερίδα ”Η Άποψη” (4/3) και στον δημοσιογράφο Σπύρο Παπαδάκη.
Αδίστακτη κατοχική εξουσία με έδρα το Hilton και ντεκόρ Τσίπρα, δίνει την χαριστική βολή στη χώρα με τέταρτο και χειρότερο μνημόνιο.
Ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα μεταλλαγμένο νεομνημονιακό μόρφωμα που εκλιπαρεί το εναπομείναν αμαρτωλό ΠΑΣΟΚ να του προσφέρει σωσίβιο.
”Η χώρα ζει κάτω από τη μπότα μιας αδίστακτης και ανελέητης κατοχικής εξουσίας, της οποίας η έδρα αυτές τις μέρες βρίσκεται στο Χίλτον. Η Ελλάδα γνωρίζει την διάλυση, την κοινωνική λεηλασία, την οικονομική κατεδάφιση και μια άνευ προηγουμένου παρακμή. Η καταστροφή στη χώρα από τότε που μπήκαμε στα μνημόνια δεν έχει παγκόσμιο ιστορικό προηγούμενο σε ειρηνική περίοδο. Η χώρα υπό την σκαιά επιβολή του κουαρτέτου των “θεσμών” βαδίζει ολοταχώς σε ένα τέταρτο μνημόνιο και ίσως το χειρότερο, διότι δεν θα περιλαμβάνει ούτε καν χρηματοδότηση, ενώ θα δώσει την χαριστική βολή στα λαϊκά εισοδήματα και τις συντάξεις.”
Με αυτήν την απάντηση ξεκίνησε τη συνέντευξη του στην εφημερίδα ‘‘ΗΑΠΟΨΗ” του Σαββάτου (4/3) και στον Σπύρο Παπαδάκη ο Παναγ.Λαφαζάνης, Γραμματέας του Π.Σ της ΛΑ.Ε.
Ο Παναγ. Λαφαζάνης τόνισε ότι ” ούτε εγώ ούτε οι άλλοι σύντροφοι/σες από την Αριστερή Πλατφόρμα δεν θα μπορούσαμε να διαπράξουμε το μέγα έγκλημα σε βάρος της πατρίδας μας και του λαού μας να ψηφίσουμε το τρίτο καταστροφικό μνημόνιο και γι’ αυτό αποχωρήσαμε από τον ΣΥΡΙΖΑ”.
O Παναγ. Λαφαζάνης απέκλεισε κάθε περίπτωση επιστροφής του στον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι ο ριζοσπαστικός ΣΥΡΙΖΑ που ιδρύσαμε δεν υπάρχει πια. ”Ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα μεταλλαγμένο νεομνημονιακόμόρφωμα που εκλιπαρεί το αμαρτωλό ΠΑΣΟΚ να του προσφέρει σωσίβιο. Ο τόπος χρειάζεται σήμερα ένα μεγάλο ενωτικό μέτωπο όλων των αριστερών, ριζοσπαστικών, προοδευτικών, πατριωτικών, δημοκρατικών αντιμνημονιακών δυνάμεων ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ, την ΝΔ και τις διάφορες ενδιάμεσες παραφυάδες τους.”
Ο Παναγ. Λαφαζάνης υπογράμμισε ότι ”Αν η ΛΑ.Ε ήταν στη Βουλή η κυβέρνηση Τσίπρα θα είχε πέσει και το μνημονιακό μπλοκ θα είχε κλονιστείσυθέμελα. Στις προηγούμενες εκλογές πολλοί δεν είχαν αντιληφθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε μεταλλαχθεί και τις οδυνηρές συνέπειες που θα είχε αυτή η μετάλλαξη του. Ελπίζουμε τώρα να γίνει αντιληπτή από το λαό η εθνική και κοινωνική ανάγκη όχι μόνο να μπει η ΛΑ.Ε στη Βουλή αλλά και να μπει με μια ισχυρή εκλογική δυναμική ανατροπής για την “απελευθέρωση” της χώρας από μνημόνια και αδίστακτες ολιγαρχίες.”
Απαντώντας σε ερώτηση για το εθνικό νόμισμα, ο Παναγ. Λαφαζάνης τόνισε ότι ”το εθνικό νόμισμα αποτελεί προϋπόθεση για την εφαρμογή ενός ριζοσπαστικού προγράμματος”, που θα περιλαμβάνει ”τη διαγραφή τουχρέους, την διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών, την εθνικοποίηση τωντραπεζών, την σεισάχθεια στα ιδιωτικά χρέη των αδυνάτων, το σταμάτημα της λιτότητας και της εκποίησης του εθνικού πλούτου, την απόκτηση τηςεθνικής κυριαρχίας και την άσκηση μιας πολυδιάστατης οικονομικής καιεξωτερικής πολιτικής, συνιστούν τη μόνη διέξοδο για τη χώρα. Καταστροφή για τη χώρα είναι η δογματική εμμονή στο μεταμφιεσμένο μάρκο, που το ονομάζουν ευρώ και μαζί με αυτό η δογματική προσήλωση σε ακραίες νεοφιλελεύθερες πελατειακές πολιτικές λιτότητας και φτώχειας που στραγγαλίζουν την ελληνική οικονομία και κοινωνία.”
Αναφερόμενος στον Κυρ. Μητσοτάκη, τόνισε ότι ”ζητάει εκλογές μόνο και μόνο γιατί πιστεύει ότι θα έλθει αυτός στην κυβέρνηση. Ζητάει εκλογές για τηνπρωθυπουργική καρέκλα. Η καρέκλα της εξουσίας στην Ελλάδα και τα προνόμια της είναι το υπέρτατο και τελικά το μοναδικό πρόγραμμα για τους πολιτικούς του συρμού. Εμείς αποδείξαμε ότι ασκούμε πολιτική αρχών και συνέπειας και όχι όπου φυσάει ο άνεμος και πάση θυσία στην εξουσία. Οι εκλογές έχουν αξία όχι για να φύγει ο Τσίπρας και να έρθει ο Μητσοτάκης. Η χώρα πρέπει να απαλλαγεί και από τους δύο. Οι εκλογές έχουν αξία για να ανατραπεί το μνημονιακό σκηνικό και όχι να αλλάξει διαχειριστή η καταστροφή. Φτάνει πια.”
Ολόκληρη η συνέντευξη του Παναγ. Λαφαζάνη έχει ως εξής:
  1. Κ. πρόεδρε να μου σχολιάσετε την κατάσταση στην οποία μας έχει φέρει σήμερα η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ; Βαδίζουμε προς το τέταρτο μνημόνιο;
Η Ελλάδα γνωρίζει την διάλυση, την κοινωνική λεηλασία, την οικονομική κατεδάφιση και μια άνευ προηγουμένου παρακμή. Η καταστροφή στη χώρα από τότε που μπήκαμε στα μνημόνια δεν έχει παγκόσμιο ιστορικό προηγούμενο σε ειρηνική περίοδο. Η χώρα ζει κάτω από τη μπότα μιας αδίστακτης και ανελέητης κατοχικής εξουσίας, της οποίας η έδρα αυτές τις μέρες βρίσκεται στο Χίλτον. Η χώρα υπό την σκαιά επιβολή του κουαρτέτου των “θεσμών” βαδίζει ολοταχώς σε ένα τέταρτο μνημόνιο και ίσως το χειρότερο, διότι δεν θα περιλαμβάνει ούτε καν χρηματοδότηση, ενώ θα δώσει την χαριστική βολή στα λαϊκά εισοδήματα και τις συντάξεις.
  1. Υπήρξατε στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα και αποτελούσατε το αντίπαλο δέος στο κόμμα. Γιατί δεν τον αντιμετωπίσατε απευθείας και αποχωρήσατε;
Τον Τσίπρα τον αντιμετώπισα πρόσωπο με πρόσωπο και πάλεψα μέχρι την τελευταία στιγμή, στο πλαίσιο του Αριστερού Ρεύματος και της Αριστερής πλατφόρμας, για να αποτρέψω την εξευτελιστική υπογραφή του τρίτου μνημονίου. Και πάλεψα, παλέψαμε ως αριστερή πτέρυγα, τότε, με θεούς και δαίμονες αφού είχαμε απέναντι μας, όπως το έχουμε και τώρα, σύσσωμο το εγχώριο και το ευρωπαϊκό κατεστημένο και φυσικά το σύνολο, σχεδόν, των μέσων ενημέρωσης να μας λοιδορούν, να μας κατηγορούν και να μας απαξιώνουν. Αποχωρήσαμε – δεν φυγομαχήσαμε! – από τον ΣΥΡΙΖΑ, τότε μόνο όταν ο Αλ. Τσίπρας έφερε για ψήφιση στη Βουλή το τρίτο καταστροφικό μνημόνιο. Εμείς δεν μπορούσαμε να διαπράξουμε αυτό το μέγα έγκλημα σε βάρος της πατρίδας μας και του λαού μας να ψηφίσουμε το τρίτο μνημόνιο. Το καταψηφίσαμε και η αποχώρηση μας μετά την καταψήφιση του μνημονίου από το νεομνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ ήταν υποχρεωτική.
  1. Πως θα χαρακτηρίζατε τον Τσίπρα ως άνθρωπο και ως πολιτικό;
Αν επιχειρούσα να αναφέρω τους χαρακτηρισμούς που θα έκανα για τον Τσίπρα σήμερα θα ήταν πολύ προσβλητικοί. Γι’ αυτό θα τους αποφύγω. Νομίζω ότι ο ελληνικός λαός έχει βγάλει τα συμπεράσματα του για τον Τσίπρα και ως πρόσωπο και ως πολιτικό.
  1. Τι έφταιξε και δεν μπήκατε στη βουλή; Υπήρξαν φωνές για αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος. Ισχύει και αν ναι γιατί δεν προχωρήσατε σε ενστάσεις;
Έχουν ακουσθεί και γραφτεί πολλά για αθέμιτες παρεμβάσεις σε βάρος της ΛΑ.Ε όσον αφορά το τελικό εκλογικό μας αποτέλεσμα. Δεν είχαμε τα οικονομικά μέσα και το ανθρώπινο δυναμικό για να ζητήσουμε γενική διερεύνηση της καταμέτρησης. Η ΛΑ.Ε ήταν ο κύριος στόχος στις εκλογές της 20ης Σεπτέμβρη του 2015. Παραμένει και σήμερα ο κατ’ εξοχήν αντίπαλος της κατοχικής εξουσίας στην χώρα μας. Αν η ΛΑ.Ε ήταν στη Βουλή η κυβέρνηση Τσίπρα θα είχε πέσει και το μνημονιακό μπλοκ θα είχε κλονιστεί συθέμελα. Στις προηγούμενες εκλογές πολλοί δεν είχαν αντιληφθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε μεταλλαχθεί και τις οδυνηρές συνέπειες που θα είχε αυτή η μετάλλαξη του. Ελπίζουμε τώρα να γίνει αντιληπτή από το λαό η εθνική και κοινωνική ανάγκη όχι μόνο να μπει η ΛΑ.Ε στη Βουλή αλλά και να μπει με μια ισχυρή εκλογική δυναμική ανατροπής για την “απελευθέρωση” της χώρας από μνημόνια και αδίστακτες ολιγαρχίες.
  1. Έχει δίκιο ο Μητσοτάκης που ζητάει εκλογές; Είναι η μόνη λύση για τη χώρα;
Ο Κ. Μητσοτάκης ζητάει εκλογές μόνο και μόνο γιατί πιστεύει ότι θα έλθει αυτός στην κυβέρνηση. Ζητάει εκλογές για την πρωθυπουργική καρέκλα. Η καρέκλα της εξουσίας στην Ελλάδα και τα προνόμια της είναι το υπέρτατο και τελικά το μοναδικό πρόγραμμα για τους πολιτικούς του συρμού. Εμείς αποδείξαμε ότι ασκούμε πολιτική αρχών και συνέπειας και όχι όπου φυσάει ο άνεμος και πάση θυσία στην εξουσία. Οι εκλογές έχουν αξία όχι για να φύγει ο Τσίπρας και να έρθει ο Μητσοτάκης. Η χώρα πρέπει να απαλλαγεί και από τους δύο. Οι εκλογές έχουν αξία για να ανατραπεί το μνημονιακό σκηνικό και όχι να αλλάξει διαχειριστή η καταστροφή. Φτάνει πια.
  1. Πολλοί σας κατηγορούν για «εμμονή» με τη δραχμή. Δεν θα είναι καταστροφικό το ενδεχόμενο Grexit;
Η έξοδος από την ευρωζώνη και η θεσμοθέτηση εθνικού νομίσματος στην βάση ενός ριζοσπαστικού προγράμματος για τη διαγραφή του χρέους, την διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών, την εθνικοποίηση των τραπεζών, την σεισάχθεια στα ιδιωτικά χρέη των αδυνάτων, το σταμάτημα της λιτότητας και της εκποίησης του εθνικού πλούτου, την απόκτηση της εθνικής κυριαρχίας και την άσκηση μιας πολυδιάστατης οικονομικής και εξωτερικής πολιτικής, συνιστούν τη μόνη διέξοδο για τη χώρα. Καταστροφή για τη χώρα είναι η δογματική εμμονή στο μεταμφιεσμένο μάρκο, που το ονομάζουν ευρώ και μαζί με αυτό η δογματική προσήλωση σε ακραίες νεοφιλελεύθερες πελατειακές πολιτικές λιτότητας και φτώχειας που στραγγαλίζουν την ελληνική οικονομία και κοινωνία.
  1. Όσο ήσασταν στον ΣΥΡΙΖΑ και στη κυβέρνηση με τον Τσίπρα, ζημιώθηκε η χώρα εξαιτίας της καθυστέρησης της διαπραγμάτευσης 9,5 δις ευρώ. Το είχατε προβλέψει αυτό; Προσπαθήσατε να τον σταματήσετε;
Πράγματι η κυβέρνηση Τσίπρα ακολούθησε μια πολύ επιζήμια τακτική υποτιθέμενης διαπραγμάτευσης. Βεβαίως είναι υπερβολές τα περί απωλειών ύψους 9,5 δισ. Και λέω υποτιθέμενης διαπραγμάτευσης διότι δεν μπορείς να διαπραγματευτείς πραγματικά με την Γερμανία αν δεν διαθέτεις μια βιώσιμη εναλλακτική λύση χωρίς τις πιστώσεις της Γερμανίας και της ΕΕ, η οποία εναλλακτική λύση να έχει οδυνηρές συνέπειες για τους τελευταίους. Η Ελλάδα είχε μια τέτοια εναλλακτική λύση με το εθνικό νόμισμα, την οποία πρότεινα στον Τσίπρα να την θέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ως βιώσιμη ελληνική εναλλακτική επιλογή, εφόσον οι πιστωτές θα ξεπερνούσαν κάποιες κόκκινες γραμμές. Ο Τσίπρας, όμως, εγκλωβισμένος στο ευρώ, θεωρούσε την δραχμή καταστροφή. Έτσι, όμως, μεταβάλλετο σε άθυρμα στα χέρια των Γερμανών. Δεν διαπραγματεύετο, ήταν όμηρος και παρακόλουθος. Όπως όμηρος είναι και σήμερα και δεν μπορεί να διαπραγματευτεί. Προσπάθησα μέχρι τέλους να πιέσω για να αλλάξει η κυβερνητική γραμμή και να μη πέσουμε στην παγίδα του τρίτου μνημονίου. Αν εγκατέλειπα πρόωρα την προσπάθεια και αποχωρούσα πριν την μοιραία υπογραφή, κανένας δεν θα μας καταλάβαινε και δε θα μας συγχωρούσε την πτώση της κυβέρνησης. Θα χρέωναν σε μας την ευθύνη του μνημονίου.
  1. Θα ξαναγυρίζατε στο ΣΥΡΙΖΑ κι αν ναι κάτω από ποιες προϋποθέσεις;
Ο ΣΥΡΙΖΑ που ήξερα και στον οποίο υπήρξα ιδρυτικό στέλεχος και πάλεψα για να έχει μια ριζοσπαστική πορεία, δεν υπάρχει πια. Ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα μεταλλαγμένο νεομνημονιακό μόρφωμα που εκλιπαρεί το αμαρτωλό ΠΑΣΟΚ να του προσφέρει σωσίβιο. Όχι μόνο δεν υπάρχει πιθανότητα επιστροφής μου στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και κάθε απόπειρα ανόρθωσης και ανασυγκρότησης του τόπου περνάει από την συντριβή αυτού του ΣΥΡΙΖΑ και την ήττα συνολικά του μνημονιακού μπλοκ. Ο τόπος χρειάζεται σήμερα ένα μεγάλο ενωτικό μέτωπο όλων των αριστερών, ριζοσπαστικών, προοδευτικών, πατριωτικών, δημοκρατικών αντιμνημονιακών δυνάμεων ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ, την ΝΔ και τις διάφορες ενδιάμεσες παραφυάδες τους.
  1. Έχετε μιλήσει για «εργασιακούς σκλάβους», ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πλέον απολέσει το κοινωνικό προβάδισμα που είχε ως την πολιτική δύναμη του απλού πολίτη;
Ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν έχει την παραμικρή σχέση με τον απλό πολίτη, τον μισθωτό, τον επαγγελματία, τον μικρό επιχειρηματία, τον αγρότη και πολύ περισσότερο τη νεολαία αλλά και αποτελεί το όχημα συνέχισης και κλιμάκωσης ενός νέου ραγιαδισμού στη χώρα και την κοινωνία. Μια ανάσα στη χώρα που θα της δώσει την δυνατότητα ανασυγκρότησης και στην πορεία επαναθεμελίωσης και αναγέννησης της περνάει μέσα από μια μεγάλη σύγκρουση που θα φέρει στο προσκήνιο ένα νέο πολιτικό μπλοκ δυνάμεων, με αρχές, ειλικρίνεια, εντιμότητα, ανιδιοτέλεια, αξίες και ένα συνεκτικό πρόγραμμα προοδευτικής ανόρθωσης της οικονομίας και της κοινωνίας μας. Αυτόν τον αγώνα δίνει σήμερα η ΛΑ.Ε

Leave a Reply

 
Αριστερή Διέξοδος © 2011 DheTemplate.com & Main Blogger. Supported by Makeityourring Diamond Engagement Rings

You can add link or short description here

Google+