AristeriDiexodos. Powered by Blogger.
 
Saturday, May 28, 2016

Ο Πούτιν στην Αθήνα, σε πλαίσια που είχαν προκαθορίσει οι ΗΠΑ

0 comments
(Σαβ. 28/5/16 - 21:56-22:30)
ΜΙΑ ΑΝΕΥ ΟΥΣΙΑΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΟΛΙΓΩΝ ΩΡΩΝ ΜΕ ΠΟΛΥ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ  
Έγκυροι πολιτικοίκύκλοι της Ρωσίας υπογράμμιζαν στηνIskra, χωρίς καμιά διάθεση ειρωνείας, ότι ο Πούτιν ήρθε στην Αθήναμόνο και μόνο επί τη ευκαιρία της επίσκεψης του στο Άγιον Όρος για τα 1000 χρόνια της Ρώσικης Μονής του ΑγίουΠαντελεήμονα, επέτειο στην οποία, όπως και γενικότερα στο ρόλο του Αγίου Όρους το Ρώσικοκαθεστώς και ο ίδιος ο Πούτιν δίνουν ένα εξαιρετικό βάρος.  
Άλλωστε, η εξουσία της Ρωσίας δεν κρύβει, αντίθετα αναδεικνύει σε όλους τους τόνους, την προσπάθεια της να αναδείξει την παγκόσμια πολιτιστική και αξιακή εμβέλεια του Αγίου Όρους και εν μέρει να το οικειοποιηθεί ως παγκόσμια σύμβολο, πράγμα που προκαλεί τη μήνη των κυρίαρχων δυνάμεων της Δύσης.  
Η κυβέρνηση Τσίπρα έβλεπε εξ' αρχής με επιφύλαξη την έλευση Πούτιν στην Αθήνα, έτρεμε τιςαμερικάνικες αντιδράσεις και δεν είχε κάνει καμιά ουσιαστική προετοιμασία για την πραγματοποίηση της, ενώ και η Ρώσικη πλευρά ήταν γι' αυτό διστακτική για την επίσκεψη, η οποία παρέμενε σε εκκρεμότητα, σχεδόν, μέχρι την τελευταία στιγμή.
 Η εθελόδουλη κυβέρνηση Τσίπρα είχε σπεύσει έγκαιρα στις ΗΠΑ, με ταξίδι του υπουργούΕπικρατείας Νίκου Παππά, να διαβεβαιώσει τους Αμερικάνους ότι η επικείμενη επίσκεψη Πούτινστην Αθήνα δεν έχει σχέση με τη σημασία των παλαιότερων συναντήσεων κορυφής, που είχαν την σφραγίδα του Λαφαζάνη και ότι τώρα θα είναι ανώδυνη και άνευ ουσίας, ενώ η πραγματοποίηση της θα αποβλέπει σε καθαρά επικοινωνιακές σκοπιμότητες.  
Είναι εντυπωσιακό ότι η επίσκεψη Πούτιν στην Αθήνα διήρκεσε, με ευθύνη της κυβέρνησης, μόνολίγες ώρες, ίσα – ίσα για να έχει ο Ρώσος ηγέτης τυπικές συναντήσεις με τον Πρόεδρο τηςΔημοκρατίας και τον πρωθυπουργό προς επικοινωνιακή κάλυψη, κατά τις οποίες και οι δύο τους και κυρίως ο Τσίπρας θα μπορούσαν να επιδοθούν σε γενικόλογες δημαγωγικές ωραιολογίες λαϊκής κατανάλωσης, απολύτως κενές περιεχομένου.  
Η Iskra έχει πληροφορίες ότι η κυβέρνηση δεν έκανε δεκτές προτάσεις της Ρώσικης πλευράς για ναπροσλάβει η παρουσία Πούτιν στην Αθήνα ευρύτερο και ουσιαστικό χαρακτήρα σε συνδυασμό μεαντιφασιστικές εκδηλώσεις .  
Διπλωματικοί κύκλοι τόνιζαν ότι οι συμφωνίες που τελικά υπογράφτηκαν ανάμεσα στις δυο πλευρές, μπορεί να έχουν βαρύγδουπους και εντυπωσιακούς τίτλους αλλά δεν έχουν καμιά ουσία, ούτεχειροπιαστό και συγκεκριμένο αντίκρισμα και είναι τα γνωστά τυποποιημένα κείμενα που παρουσίαζε προς υπογραφή η Ρώσικη γραφειοκρατεία για να καλύψει τα κενά.  
Η κυβέρνηση έβαλε στην άκρη κάθε προσπάθεια να δώσει μια ισχυρή ώθηση στις ελληνορωσικέςσχέσεις σε κρίσιμους τομείς, όπως αυτούς της οικονομίας, της αγροτικής παραγωγής, των ορυκτών, της στρατιωτικής συνεργασίας, του εμπορίου, του τουρισμού και πρώτα απ' όλα της ενέργειας και των διεθνών συνεργείων.  
Η Iskra, βεβαίως, δεν συζητά σε καμιά περίπτωση την πώληση των στρατηγικών φιλέτων της χώρας, όπως ο ΟΛΘ, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ κ.λπ σε κανένα ιδιώτη και σε καμιά ξένη κρατική εταιρεία, συμπεριλαμβανομένης και της Ρωσίας.  
Είναι άλλο πράγμα η ισότιμη πολιτική και οικονομική συνεργασία και άλλο πράγμα η εκποίηση τηςχώρας και η εθνική υποτέλεια.  
Η Ελλάδα, μπροστά στην επίσκεψη Πούτιν και τα 1000 χρόνια από την ίδρυση της Μονής του ΑγίουΠαντελεήμονα, είχε μια μεγάλη ευκαιρία να δώσει μια αποφασιστική ώθηση στις ελληνορωσικέςσχέσεις σε όλους τους τομείς, στο πλαίσιο μιας ειδικής αναβαθμισμένης στρατηγικής συνεργασίαςΕλλάδας  Ρωσίας.  
Η νεομνημονιακή, όμως, Ελλάδα του Αλέξη Τσίπρα, υποτελής και εθελόδουλη ως το κόκκαλο καιπαραδομένη από την κορυφή ως τα νύχια στο Γερμανικό κατεστημένο της ΕΕ και τοναμερικανονατοϊκό παράγοντα, είναι αδύνατο να κινηθεί σε αυτήν την κατεύθυνση.  
Η πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική και η στρατηγική επιλογή συνεργασίας με τη Ρωσία δεν είναι τίποτα άλλο για τον Τσίπρα αλλά και τον Μητσοτάκη, ο οποίος ακολούθησε τα βήματα του πρωθυπουργού στην συνάντηση του με τον Πούτιν, παρά επικοινωνιακό πυροτέχνημα καιπροπαγανδιστικό τρικ, που στην πράξη σημαίνει, οικονομική υποδούλωση στην Γερμανία καιπολιτικοστρατιωτική υποτέλεια στον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό.
ΜΑΙΡΗ ΒΡΕΜΟΥ
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΝ. ΛΑΦΑΖΑΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΟΥΤΙΝ  
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΟΥΤΙΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΕ ΑΣΦΥΚΤΙΚΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ    
Ο Παναγ. Λαφαζάνης απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για τα αποτελέσματα τηςεπίσκεψης Πούτιν στην Αθήνα, τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:  
''Η κυβέρνηση ακολουθώντας απολύτως τις αμερικανονατοϊκές προδιαγραφές και κατευθύνσεις, υποβάθμισε αφόρητα την επίσκεψη Πούτιν στην Αθήνα και περιόρισε ασφυκτικά τις δυνατότητεςπου υπήρχαν για την προετοιμασία της και για να επιτευχθούν χειροπιαστά και προωθημένααποτελέσματα σε όλους τους τομείς των ελληνορωσικών σχέσεων.  
Είναι τραγικό η Ελλάδα να υπερψηφίζει και να εγκρίνει στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ όλες τις αποφάσεις καικινήσεις του, που προωθούν ένα νεοψυχροπολεμικό κλοιό γύρω από τη Ρωσία και να συνεχίζει την εφαρμογή, στο πλαίσιο της ΕΕ, απαράδεκτων κυρώσεων εναντίον της.  
Η πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, για την οποία έκανε λόγο ο Αλ. Τσίπρας, αποτελεί το πιοσύντομο ανέκδοτο, ενώ η φράση του ότι είναι στρατηγική επιλογή η συνεργασία με τη Ρωσία, αντιπροσωπεύει μια κενή περιεχομένου επικοινωνιακή τακτική.  
Η μνημονιακή Ελλάδα αποτελεί , δυστυχώς, ευρω-ατλαντικό οικόπεδο. Το μνημόνιο δεν αντιπροσωπεύει απλώς και μόνο οικονομική υποδούλωση αλλά κυρίως πολιτική και εθνική υποδούλωση  
Μόνο μια δημοκρατική και προοδευτική αντιμνημονιακή Ελλάδα μπορεί να εφαρμόσει μιαανεξάρτητη πολιτική, που να υπηρετήσει το εθνικό συμφέρον και την ευημερία του ελληνικούλαού.''

Στη συνέχεια παραθέτουμε το άρθρο της Μαίρη Βρέμου με τίτλο ''ΤΣΙΠΡΑΣ – ΚΟΤΖΙΑΣ ΧΑΜΗΛΩΣΑΝ ΤΟΝ ΠΗΧΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΠΟΥΤΙΝ'', που δημοσιεύσαμε χθές στην Iskra και το οποίο έχει ώς εξής: 

Της ΜΑΙΡΗΣ ΒΡΕΜΟΥ
 Η κυβέρνηση υποδέχεται τον Πούτιν στην Αθήνα, έχοντας υποβαθμίσει την επίσκεψή του και έχοντας ρίξει πολύ χαμηλά τον πήχη και τις προσδοκίες για τα αποτελέσματα της.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Πρόεδρος της Ρωσίας θα μείνει μόνο μερικές ώρες στην Αθήνα, ενώ οι συμφωνίες που αναμένεται να υπογραφούν είναι, μάλλον, χαμηλής πτήσης.
Ανεξάρτητοι πολιτικοί αναλυτές τόνιζαν ότι ιδιαίτερα σε τούτη τη συγκυρία η Ελλάδα έχει όσο ποτέ ανάγκη από μια πολυδιάστατη εξωτερική και αμυντική πολιτική και μια πολυδιάστατη πολιτικήδιεθνών οικονομικών σχέσεων, στο πλαίσιο της οποίας αποκτά κεντρική σημασία η ανάγκη μιας αναβαθμισμένης στρατηγικής σχέσης προωθημένης συνεργασίας Ελλάδας – Ρωσίας.
Οι ίδιο αναλυτές τόνιζαν την ιδιαίτερη σημασία όσων είπε, με την ευκαιρία της επίσκεψης του Ρώσου Προέδρου, ο Γιούρι Ουσακόφ σύμβουλος ασφαλείας του Βλ. Πούτιν και ο οποίος συνοδεύει τον τελευταίο στην Αθήνα.
Ο Γιούρι Ουσακόφ συγκεκριμένα τόνισε πως “τα θέματα στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ της Ρωσίας και της Ελλάδας είναι σημαντικά, καθώς η Αθήνα καλείται συνεχώς να περιορίζει και να συγκρατεί την Τουρκία”.
Οι δηλώσεις αυτές έχουν διττή σημασία, υπογράμμιζαν οι αναλυτές. Πρώτον, συνιστούν άλλη μια έντονη Ρωσική αποδοκιμασία της Τουρκικής επιθετικότητας στο Αιγαίο, πράγμα που δεν κάνει κανένας στη Δύση και δεύτερον και κυριότερον, αποτελούν μια ανοικτή πρόσκληση για ουσιαστική αμυντική συνεργασία Ελλάδας – Ρωσίας, με αιχμή την προάσπιση του Αιγαίου.
Δυστυχώς, αυτή η πρόσκληση της Ρωσίας για αμυντική συνεργασία με την Ελλάδα είναι αναμενόμενο να μη βρει ανταπόκριση από την αμερικανοκρατούμενη Αθήνα, παρόλον ότι ακόμα και την ημέρα της έλευσης του Πούτιν στη χώρα μας, είχαμε βροχή προκλητικών παραβιάσεων από τουρκικά μαχητικά στο Αιγαίο.
Η σημερινή φράση του Τσίπρα προς τον Πούτιν ότι στρατηγική της Ελλάδας είναι η συνεργασία με τη Ρωσία είναι κάτι παραπάνω από φράση κενή περιεχομένου. Συνιστά κοροϊδία και εμπαιγμό μιας χώρας που έχει καταντήσει δυτικό προτεκτοράτο.
Δυστυχώς, όπως τόνιζαν στελέχη της Αριστεράς, μνημόνιο για την Ελλάδα δεν είναι μόνο οικονομική υποδούλωση αλλά κυρίως πολιτική υποδούλωση.
Μνημόνιο σημαίνει Ελλάδα αμερικανο – Γερμανικό οικόπεδο!
Ο μνημονιακός προσανατολισμός της Ελλάδας είναι εκείνος που κρατάει πολύ χαμηλά, σε έναπεριθωριακό επίπεδο, τις ελληνορωσικές σχέσεις. Κρίμα!

Leave a Reply

 
Αριστερή Διέξοδος © 2011 DheTemplate.com & Main Blogger. Supported by Makeityourring Diamond Engagement Rings

You can add link or short description here

Google+