AristeriDiexodos. Powered by Blogger.
 
Thursday, March 3, 2016

Ο ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ ΜΕΤΑΤΡΕΠΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΕ HOTSPOT ΓΙΑ ΧΑΡΗ ΤΗΣ ΜΕΡΚΕΛ

0 comments
---000_LAE_Prosfygiko01(Τετ. 3/3/16 – 16:38)
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΛΑ.Ε ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ
Ο Παναγ. Λαφαζάνης, μαζί με τον Κώστα Ήσυχο, τον Δημ. Σαραφιανό, τον Θαν. Κούρκουλα και τη Μάνια Μπαρσέφσκι, έδωσαν σήμερα συνέντευξη Τύπου για τις θέσεις της ΛΑ.Ε στο προσφυγικό θέμα.
Ο Παναγ. Λαφαζάνης κατά την ομιλία του και απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:
Ο ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ ΜΕΤΑΤΡΕΠΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΕ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ HOT SPOT ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΕΙ ΤΗ ΜΕΡΚΕΛ
«Με δυσάρεστη και θα πρόσθετα οδυνηρή, έκπληξη άκουσα τις δηλώσεις Γιάννη Μουζάλα και Νίκου Κοτζιά.
Ο Γιάννης Μουζάλας προεξόφλησε ότι η Ειδομένη θα μείνει κλειστή για τα επόμενα χρόνια, ενώ ο Νίκος Κοτζιάς αναβίβασε σε 150.000 τον αριθμό των προσφύγων που μπορεί να φιλοξενήσει, βλέπε στοιβάξει, η χώρα μας.
Αυτές οι δηλώσεις, όπως και οι σημερινές δηλώσεις Τουσκ μετά τη συνάντηση με τον Αλ. Τσίπρα, ότι η Ελλάδα δεν είναι χώρα τράνζιτ, καταδεικνύουν ότι η κυβέρνηση έχει αποδεχθεί ως μοιραίο το κλείσιμο των συνόρων στην Ειδομένη και περίπου προεξοφλούν ότι η κυβέρνηση στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕτη Δευτέρα δεν πρόκειται να θέσει θέμα ανοίγματος των συνόρων στην Ειδομένη ή αν το θέσει θα το κάνει για τα μάτια του κόσμου.
Πολύ φοβούμαι ότι υπάρχει άτυπη συμφωνία κάτω από το τραπέζι ανάμεσα στη γερμανική και την ελληνική κυβέρνηση, ανάμεσα σε Μέρκελ και Τσίπρα, για να μετατραπεί η Ελλάδα σε ένα μεγάλο hot spot, προκειμένου να διευκολυνθεί η θέση της Μέρκελ και να γίνει ο ελληνικός χώρος κυματοθραύστηςτης υπόλοιπης ΕΕ από τους “κακούς”, τάχα, πρόσφυγες.
Οι εξελίξεις αυτές καταδείχνουν ότι έχουμε μια άβουληπαραδομένη και υποτελή κυβέρνηση, η οποία γίνεται όλο και πιο επικίνδυνη για τη χώρα, ενώ χρησιμοποιείται από τη γερμανική ΕΕ ως αθλιέστατο προτεκτοράτο και πειραματόζωο πολλαπλών χρήσεων.
Η Λαϊκή Ενότητα υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα, προκειμένου να προασπίσει τα συμφέροντά της αλλά και το Ευρωπαϊκό και Διεθνές Δίκαιο, θα πρέπει να θέσει με επίταση στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας τη Δευτέρα 7/3, τρία αλληλένδετα θέματα:
- Το άνοιγμα των συνόρων και το ρίξιμο των φρακτών παντού στην Ευρώπη και της Ειδομένης συμπεριλαμβανομένης με ειδική προτεραιότητα,
- Την αναλογική κατανομή των προσφύγων σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα με βάση τον πληθυσμό και το οικονομικό της βάρος,
Αυστηρότατες παραδειγματικές κυρώσεις για τις χώρες που θα παραβιάζουν τις εν λόγω αποφάσεις.
Η Ελλάδα πρέπει, σε περίπτωση που αυτά τα αιτήματα δεν γίνουν δεκτά, να θέσει veto για να προασπίσει τα συμφέροντά της αλλά και το ευρωπαϊκό και το Διεθνές Δίκαιο και τον ευρωπαϊκό πολιτισμό.
Μάλιστα η Ελλάδα πρέπει να τονίσει ότι το ελληνικό veto θα είναι διαρκές για όλες τις ευρωπαϊκές αποφάσεις, μέχρις ότου η ΕΕ επιλέξει να εγκαταλείψει τηνυποκρισία, την ξενοφοβία και τις ιμπεριαλιστικές σκοπιμότητες και να συμμορφωθεί με ό,τι επιβάλλει ρητά το διεθνές Δίκαιο για τους πρόσφυγες».
ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΡΧΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓ. ΛΑΦΑΖΑΝΗ ΕΧΕΙ ΩΣ ΕΞΗΣ:
Να σας καλημερίσω και εγώ από την πλευρά μου και να σας ευχαριστήσουμε θερμά για την παρουσία σας. Σας έχουμε διανείμει σε ένα πολύ συνοπτικό κείμενο τις βασικές θέσεις της Λαϊκής Ενότηταςόσον αφορά το θέμα των προσφύγων. Γι' αυτό δεν θα επαναλάβω όλες αυτές τις θέσεις νομίζω ότι μπορείτε να τις διαβάσετε και να σχηματίσετε την δική σας άποψη γι΄ αυτές.
Χτες όπως θα γνωρίζετε μία ευρεία αντιπροσωπεία της ΛΑ.Ε επισκέφθηκε το λιμάνι του Πειραιά. Είδαμε εκεί τους χώρους, όπου δυστυχώς στοιβάζονται υπό κτηνώδεις συνθήκες και σαν ποντίκια οιπρόσφυγες. Και όταν λέω σαν ποντίκια κυριολεκτώ, διότι η κατάσταση σε αυτές τις αίθουσες ξεπερνάει κάθε όριο αθλιότητας. Και αυτό που διαπιστώσαμε και νομίζω ότι δεν υπερβάλλουμε καθόλου ήταν η παντελής απουσία του κράτους από την στήριξη των προσφύγων. Δεν υπήρχε εκεί ούτε μία κρατική υπηρεσία, ούτε η παραμικρή κρατική υποστήριξη. Η όποια βοήθεια – και ήταν σημαντική αυτή η βοήθεια που δίνονταν στους πρόσφυγες, στις γυναίκες, τα παιδιά, τους γέρους, τους άρρωστους – ήταν από το κίνημα αλληλεγγύης στην χώρα μας, ένα εθελοντικό κίνημα από πρόσωπα που δεν δείχνουν μόνο μια φιλανθρωπική διάθεση αλλά και μια βαθύτατη πολιτική στάση. Η οποία είναι στάση ελπίδας και προοπτικής και για την Ελλάδα και για την περιοχή μας. Αυτοί μόνο βοηθούσαν τους πρόσφυγες και ήταν πολλοί αυτοί εθελοντές, ανιδιοτελείς που έσωζαν την τιμή και την υπόληψη της χωράς μας και του ελληνικού λαού. Θέλω να πω ότι η ΛΑ.Ε πρωτοστατεί σε αυτό το κίνημα αλληλεγγύης και όποιος θα πάει εκεί και εμείς που ξέραμε βεβαίως, είδαμε δεκάδες μέλη και στελέχη της ΛΑ.Ε, να είναι πρωτοπόρα σε αυτή την αλληλέγγυα προσπάθεια.  
Χτες με δυσάρεστη, θα έλεγα, έκπληξη, ακούσαμε τις δηλώσεις του κ. Μουζάλα και του κ. Κοτζιά. ΟΓιάννης Μουζάλας, μας είπε ότι η Ειδομένη θα είναι κλειστή για τα επόμενα χρόνια. Που το γνωρίζει; Πως το προεξοφλεί; Και ο Νίκος Κοτζιάς έκανε μία υπέρβαση, και μας είπε πόσους περίπουπρόσφυγες μπορεί να χωρέσει η Ελλάδα. Και πως τους μέτρησε και τους έβγαλε 150.000. Τι δείχνουν αυτού του είδους οι δηλώσεις; Νομίζω ότι δείχνουν μία κυβέρνηση υποτελή, εθελόδουλη καιπαραδομένη. Διότι αυτές οι δηλώσεις προεξοφλούν ότι τα σύνορα δεν πρόκειται να ανοίξουν το αμέσως επόμενο διάστημα, το έχουν δεδομένο. Προεξοφλούν επίσης ότι η κυβέρνηση στη σύνοδο της Δευτέρας δεν θα θέσει θέμα ανοίγματος συνόρων ή αν θα τεθεί, θα τεθεί για τα μάτια του κόσμου. Πάνε λοιπόν τα βέτο για τα οποία ακούγαμε σε μία φάση, έπεα πτερόεντα. Φοβούμαι και θα το πω με ειλικρίνεια ότι υπάρχει συμφωνία κάτω από το τραπέζι, ανάμεσα στη Γερμανία και την Ελλάδα, τηνΜέρκελ και τον Τσίπρα, να αποδεχτεί η χώρα μας ως μοιραίο αυτό που είπε ο Σλοβάκος πρωθυπουργός, ότι η Ελλάδα θα μετατραπεί σε ένα μεγάλο hot spot, στην ουσία ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης για τους πρόσφυγες. Είναι και αυτό μια άλλη εθελόδουλη εξυπηρέτηση της κυβέρνησηςΤσίπρα προς την Γερμανία και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Μέρκελ. Είναι άλλη μία κίνηση από την πλευρά της Ελλάδας, η οποία περιφρονεί κατάφωρα και το Ευρωπαϊκό και το Διεθνές Δίκαιο αλλά και τις ευρωπαϊκές αποφάσεις. Η απόφαση με την οποία απειλούσε βέτο για Brexit ο Αλ. Τσίπρας της προηγούμενης συνόδου, έλεγε ότι τα σύνορα θα έμεναν ανοιχτά μέχρι τις 6 Μαρτίου. Η απόφαση δεν τηρήθηκε και τώρα πάμε για κλειστά σύνορα επ' αόριστον, όλη η Ευρώπη έχει γεμίσει φράχτες, από το φράχτη του Έβρου, το φράχτη της Ειδομένης και από κει και πέρα φράχτες παντού, αυτή είναι μίαΕυρώπη-φρούριο, την οποία δυστυχώς η κυβέρνηση με την πολιτική της, είναι μια Ευρώπηξενοφοβική, μία Ευρώπη ρατσιστική. Αυτή την Ευρώπη εμείς δεν την θέλουμε, θέλουμε να τηνανατρέψουμε.  
Εμείς αυτό που λέμε για την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, είναι κάτι απολύτως σαφές, ότι η Ελλάδα πρέπει να παλέψει για ανοιχτά σύνορα στην Ευρώπη, ανοιχτά σύνορα παντού, ανοιχτά στηνΕιδομένη. Η Ελλάδα πρέπει να παλέψει στη Σύνοδο Κορυφής ώστε οι αποφάσεις αυτές να είναιαυστηρές, σαφείς και κατηγορηματικές. Να παλέψει επίσης ώστε να προβλέπονται σε κάθε περίπτωση άμεσες και αυστηρές κυρώσεις για όσους παραβιάζουν αυτές τις αποφάσεις, δεν μπορεί, ας πούμε για παράδειγμα, να υπάρχουν αυτήν την ώρα, κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε βάρος της Ρωσίας αδικαιολόγητες έτσι κι αλλιώς κυρώσεις και όταν παραβιάζονται οι αποφάσεις για ανοιχτά σύνορα να μην υπάρχει καμία επίπτωση και να μην υπάρχει καν πρόβλεψη ούτε για ανοιχτά σύνορα, όταν όλα αυτά αντιβαίνουν και αντιβαίνουν κατάφωρα και το Ευρωπαϊκό και το Διεθνές Δίκαιο. Ιδιαίτερα θέλω να υπογραμμίσω το Διεθνές Δίκαιο, το οποίο προστατεύει με αυστηρότητα τουςπρόσφυγες.  
Θα έλεγα επίσης ότι πολύ περισσότερο σήμερα που η Ελλάδα πιέζεται από το προσφυγικό πρόβλημα, θα έπρεπε πολύ περισσότερο να προχωρήσει σε στάση πληρωμών και να διεκδικήσει την διαγραφή του χρέους και ταυτόχρονα να ακυρώσει τα μνημόνια και τα βάρη που επιφέρουν τα μνημόνια στην ελληνική οικονομία και στον ελληνικό λαό και μας οδηγούν σε απόλυτο αδιέξοδο. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει αυτή η προσφυγική κρίση με ό,τι συνεπάγεται και ταυτόχρονα να έχουμε μνημόνια και αποπληρωμή χρέους που έτσι κι αλλιώς εμείς τα καταγγέλλουμε και είναι απαράδεκτα.  
Θα έλεγα επίσης τελειώνοντας ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να διεθνοποιήσει το θέμα των προσφύγων. Γιατί πιστεύουμε ότι το θέμα των προσφύγων δεν είναι μόνο ένα εθνικό θέμα ούτε βεβαίως μόνο ευρωπαϊκό θέμα. Είναι παγκόσμιο θέμα.  
Τους πρόσφυγες και το το κύμα των προσφύγων έχουν προκαλέσει οι πόλεμοι, οι πολεμικοίτυχοδιωκτισμοί και οι αποσταθεροποιήσεις τις οποίες έχουν κάνει τα ιμπεριαλιστικά κέντρα τωνΗ.Π.Α και Ε.Ε στο χώρο της Μέσης Ανατολής. Και τώρα ενώ αυτοί οι πόλεμοι και οι αποσταθεροποιήσεις έχουν δημιουργήσει κύματα προσφύγων έχουν σηκώσει πολιτικές αποτροπής της μετακίνησης των προσφύγων και πολιτικές φραχτών απέναντι στους πρόσφυγες με αποτέλεσμαπνιγμούς, ατελείωτους πνιγμούς, βάρβαρες συνθήκες μετακίνησης και διαβίωσης, αφάνταστεςταλαιπωρίες και απώλειες παιδιών σε όλη την Ευρώπη.  
Αυτά είναι εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Γι αυτό η Ελλάδα θα έπρεπε, κι άλλες χώρες βεβαίως, άλλα η Ελλάδα η οποία πιέζεται από το προσφυγικό θέμα, θα έπρεπε να έχει προχωρήσει με πρωτοβουλίες σε επίπεδο ΟΗΕ για μια διεθνή διάσκεψη για την αντιμετώπιση των προσφύγων και κυρίως θα έπρεπε να αναδείξουμε την ανάγκη διεθνούς ποινικοί δικαστηρίου το οποίο θα δικάσει τους υπεύθυνους για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Αυτή είναι μια κατεξοχήν περίπτωση ότι έχουμε υπεύθυνους για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και γίνεται απόλυτη ανάγκη να τιμωρηθούν αυτοί οι υπεύθυνοι.  
Τέλος, στο πλαίσιο αυτής της διεθνοποίησης νομίζω ότι θα ήταν αναγκαίο να κατανεμηθούν αναλογικά οι πρόσφυγες, αναλογικά με τον πληθυσμό και την οικονομική δύναμη όχι μόνο στις ευρωπαϊκές χώρες όπως ανέφερα, άλλα και ευρύτερα. Η κατανομή να γίνει σε όλο τον κόσμο. Ιδιαίτερα στις χώρες που ευθύνονται για τις εκρηκτικές καταστάσεις που αντιμετωπίζει η Μέση Ανατολή.  
Τονίζω επίσης πολύ επιγραμματικά τις πάγιες θέσεις μας και συγκεκριμένα προτάσεις μας στη συγκεκριμένη περίπτωση απέναντι στους πρόσφυγες.  
Πρώτον, πλήρης διασφάλιση των δικαιωμάτων των προσφύγων, όλων των δικαιωμάτων των προσφύγων. Χορήγηση χαρτιών και άσυλου από την πρώτη χώρα εισόδου. Ασφαλείς δίοδοιδιέλευσης των προσφύγων προς όποιον προορισμό αυτοί επιθυμούν. Καθολικό άνοιγμα τωνσυνόρων. Πτώση των φραχτών παντού. Πτώση του τείχους του Έβρου.  
Βεβαίως για να τα προωθήσουμε όλα αυτά ξέρουμε πολύ καλά ότι το πρώτο και κύριο που χρειάζεται είναι μαζικοί ενωτικοί αγώνες. Ένα μεγάλο λαϊκό κίνημα και το κίνημα των αλληλέγγυων είναι μιαελπιδοφόρα προοπτική σε αυτή τη κατεύθυνση. Προς αυτή την κατεύθυνση εμείς έχουμε κάνει αρκετά πράγματα. Χθες για παράδειγμα συμμετείχαμε στο αντιπολεμικό αντιιμπεριαλιστικό αντιρατσιστικόσυλλαλητήριο Αριστερών οργανώσεων και δυνάμεων και νομίζω οτι ήτανε μια πολύ θετική κίνηση. ΗΛΑ.Ε. είχε διακριτό μπλοκ συμμετοχής σε αυτή τη διαδήλωση. Υπενθυμίζω επίσης ότι η ΛΑ.Ε. συμμετέχει σε κινητοποιήσεις στο επόμενο διάστημα. Στην κινητοποίηση του Σαββάτου με πορεία στο ελληνικό για την προάσπιση των δικαιωμάτων προσφύγων και μεταναστών και βεβαίως συμμετέχουμε με όλες μας τις δυνάμεις στο αντιρατσιστικό τριήμερο 18-19-20 του Μάρτη και τη πορεία που θα γίνει τοΣάββατο και η οποία θα ξεκινήσει από τη Πλατεία Βικτορίας.  
Αυτός είναι ο άμεσος προγραμματισμός που έχουμε για κινητοποιήσεις. Θα συμμετάσχουμε ενεργά και ελπίζουμε ότι η ευαισθησία απέναντι σε αυτό το πρόβλημα θα εκφραστεί κινηματικά από όλο και ευρύτερο κόσμο ιδιαίτερα τη νεολαία.
ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΠΑΝΑΓ. ΛΑΦΑΖΑΝΗ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ
Ερώτηση: Θα γίνει κάποια κίνηση κινηματική για να ρίξουν το φράκτη; Είναι στο μυαλό των κινημάτων να ρίξουν τους φράκτες;
Επίσης, θα ήθελα να ρωτήσω το εξής: ενώ είχαν δώσει εντολή πάνω στα σύνορα να χτυπήσουν τις γυναίκες και τα παιδιά, σε περίπτωση που θα ήθελαν να βγουν από τα ελληνικά σύνορα, η αστυνομία αυτό δεν το έκανε. Αρα, υπήρξε μια αντίδραση από τους ένστολους. Αυτό, πώς θα το αξιοποιήσετε;
Παν. Λαφαζάνης: Τα κινήματα δεν είναι εύκολο να καταφέρουν τα ίδια, με τους συμμετέχοντες, να ρίξουν το φράκτη αλλά κάνουν αγώνα για να πιέσουν τις κυβερνήσεις που εγκατέστησαν τον φράκτη, να τον γκρεμίσουν. Αυτό τον αγώνα κάνουν τα κινήματα, αυτό τον αγώνα διεξάγουνοργανώσεις αντιφασιστικές, αντιρατσιστικές, αυτό τον αγώνα διεξάγει και η Λαϊκή Ενότητα.
Πιστεύουμε ότι θα διαμορφωθούν πολύ σύντομα πολιτικές συνθήκες για να έχουμε και μια Ελλάδα χωρίς φράκτες, για να δώσει πρώτη το παράδειγμα η Ελλάδα ότι γκρεμίζει τους φράκτες, ώστε να το απαιτεί με αξιοπιστία και από τις άλλες χώρες.
Θέλουμε να πέσουν οι φράκτες, κάνουμε ότι μπορούμε να πέσουν οι φράκτες αλλά δεν είναι πάντα στο χέρι των κινημάτων να πέσουν οι φράκτες.
Εμείς βλέπουμε όσους είναι στην Αστυνομία, όχι από την πλευρά της καταστολής που τους βλέπει το Κράτος, αλλά και ως εργαζόμενους. Απευθυνόμαστε στους ένστολους, τους λέμε ότι η καταστολή, οαυταρχισμός δεν είναι το μέσο για να αντιμετωπιστούν κινήματα και κοινωνικοί αγώνες και νομίζουμε ότι αυτός ο λόγος μας έχει απήχηση και στους ένστολους και θα έχει όλο και μεγαλύτερη απήχηση.
Ερώτηση: Αναφέρατε ότι υπάρχει κάποια υπόγεια συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και της Γερμανίας για να μείνουν οι πρόσφυγες εδώ...
Παν. Λαφαζάνης: Δεν έχω στοιχεία, ούτε αποδείξεις προκειμένου να τεκμηριώσω την ύπαρξη αυτής της συμφωνίας. Εγώ, όμως, βγάζω συμπεράσματα από αυτά που βλέπω, από αυτά που ακούω, από τις δηλώσεις των κυβερνητικών υπευθύνων. Και σας ρωτώ εσάς, όταν ακούτε τον κ. Μουζάλα να λέει ότι στα επόμενα χρόνια τα σύνορα στην Ειδομένη θα παραμένουν κλειστά, πώς προκύπτει αυτό;
Υποτίθεται ότι η Ελλάδα, η ελληνική κυβέρνηση θα πάει στη Σύνοδο της ΕΕ και θα ζητήσει, και θέλει να το επιτύχει αυτό, να ανοίξουν τα σύνορα στην Ειδομένη. Πώς θα το ζητήσει αυτό αν ο κ. Μουζάλας ήδη έχει προεξοφλήσει ότι για τα επόμενα χρόνια η Ειδομένη θα είναι κλειστή;
Από αυτό συνάγω το συμπέρασμα ότι υπάρχει συμφωνία κάτω από το τραπέζι προς εξυπηρέτηση της κυρίας Μέρκελ, η Ελλάδα να γίνει ένα μεγάλο hot spot. Προς επίρρωση αυτού, έρχονται και οι δηλώσεις του Νίκου Κοτζιά, ο οποίος μίλησε κατά τη γνώμη του δεν ξέρω με ποια στοιχεία, και είπε ότι η Ελλάδα μπορεί να «φιλοξενήσει» (βλέπουμε σε τι συνθήκες διαβιούν οι πρόσφυγες) μέχρι 150.000. Πώς βγαίνει αυτό το νούμερο; Ο Ν. Κοτζιάς είναι υπουργός Εξωτερικών. Υποτίθεται ότι κάνει αγώνα για να ανοίξουν τα σύνορα. Αρα, κάτι υπάρχει στο παρασκήνιο.
Βλέπω και τον κ. Τουσκ σήμερα. Ο κ. Τουσκ βρήκε την ευκαιρία, μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό και έστειλε μήνυμα στους πρόσφυγες. Σήμερα, το είπε από εδώ, από την Ελλάδα, ότι η «η Ελλάδα, πλέον, δεν είναι χώρα διέλευσης προσφύγων αλλά χώρα παραμονής των προσφύγων. Επομένως, το μήνυμα μου, είπε, προς τους πρόσφυγες είναι να μην έρχονται στην Ελλάδα γιατί δεν θα μπορούν να περάσουν στην Ευρώπη».
Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι εδώ έχουμε να κάνουμε με μια μεθόδευση η οποία έχει γίνει με τησυναίνεση, φυσικά, και την αποδοχή της κυβέρνησης. Η Ελλάδα θα γίνει χώρος στρατοπέδευσης, γιατί στρατόπεδα φτιάχνουμε σε αυτή τη χώρα, στρατοπέδευσης προσφύγων, προκειμένου υποτίθεται, να μην πιεστεί η κ. Μέρκελ και η Γερμανία και να είμαστε ο χώρος προστασίας της υπόλοιπης Ευρώπης, της υπόλοιπης ΕΕ για να είμαι ακριβής, από τους «κακούς» πρόσφυγες, από την επέλαση των προσφύγων.
Αυτά μόνο μια εθελόδουλη, παραδομένη, άβουλη και μοιραία κυβέρνηση θα μπορούσε να τα κάνει και όχι μια κυβέρνηση η οποία θέλει να προασπίσει την εθνική μας ανεξαρτησία, την κυριαρχία μας, το εθνικό και λαϊκό συμφέρον αλλά –και το υπογραμμίζω αυτό- και το ευρωπαϊκό και διεθνές Δίκαιο. Γιατί όλα αυτά καταρρακώνουν κάθε έννοια, κάθε ίχνος διεθνούς Δικαίου, το οποίο είναι ισχυρότατο και το οποίο προασπίζει τα δικαιώματα των προσφύγων, ρητά τα προασπίζει τα δικαιώματα των προσφύγων.
Χρειάζεται ιδιαίτερα να τονιστεί ότι στη Σύνοδο όχι μόνο δεν πρέπει να αποδεχθούμε τα αρνητικά τετελεσμένα στο χώρο της ΕΕ στο θέμα των συνόρων αλλά η θέση και η άποψη μας είναι ότι η Ελλάδα, που θέλει να υπερασπίσει την αξιοπρέπεια της και το Διεθνές Δίκαιο, πρέπει να θέσει βέτο στη Σύνοδο και βέτο διαρκές για οποιαδήποτε απόφαση της ΕΕ από εδώ και μπρος, όσο τα σύνορα είναι κλειστά.
Βεβαίως γνωρίζουμε ότι ο πρόσφυγας δεν θα εμποδιστεί από τα κλειστά σύνορα, το ζούμε, το γνωρίζουμε, αλλά αυτό δεν είναι καθόλου για εμάς λόγος να κλείνουν τα σύνορα και να βάζουν στρατό προκειμένου να προφυλάξουν και να διαφυλάξουν τα κλειστά σύνορα και να βάζουν τα ΜΑΤ με δακρυγόνα να στρέφονται εναντίον προσφύγων, γυναικών και παιδιών ακόμα. Αυτά είναι αδιανόητα πράγματα στον 21ο αιώνα και καταρρακώνουν κάθε έννοια ευρωπαϊκού πολιτισμού.
Η Ευρώπη δεν μπορεί να υπάρξει με αυτές τις μεθόδους. Η Ευρώπη αν συνεχίσει, έτσι, θα περάσει στον σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας.
ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΗΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΗΣΥΧΟΥ
Μιας ιδιαίτερης σημασίας και αξίας πτυχή του προσφυγικού ζητήματος, είναι η έναρξη τωνεπιχειρήσεων της νατοϊκής αρμάδας στο Αιγαίο και την λεκάνη της ανατολικής Μεσογείου, μετά από πρόσκληση της ελληνικής κυβέρνησης.  
Η επιχείρηση αυτή δε θα προσφέρει στο δράμα που βιώνουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που συρρέουν στις ακτές της Μ. Ασίας αλλά πραγματικό στόχο έχει τη διασφάλιση της στρατιωτικής παρουσίας του ΝΑΤΟ στην περιοχή όπως και στη μεθόριο Συρίας-Τουρκίας.  
Είναι εξαιρετικά κρίσιμο και επείγον, δίπλα στο κίνημα αλληλεγγύης να αναπτυχθεί ένα κίνημα αντι-πολεμικό, αντι-ιμπεριαλιστικό, αντι-νατοϊκό, ένα κίνημα φιλειρηνικό που να απαιτεί την απόσυρσητων νατοϊκών δυνάμεων, την προώθηση των διαπραγματεύσεων για πολιτική λύση και εν τέλει τοντερματισμό των πολεμικών επιχειρήσεων, γεγονός που θα σταματήσει τα κύματα των προσφύγων και επιτρέψει την επιστροφή τους στις εστίες τους.
ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜ. ΣΑΡΑΦΙΑΝΟΥ
Είναι απολύτως παράλογη και υποκριτική η πολιτική της ΕΕ που από τη μια στηρίζει τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις των ΗΠΑ που παράγουν το προσφυγικό ζήτημα και από την άλλη επιχειρεί να αποτρέψει την εισδοχή προσφύγων στις χώρες της ΕΕ
Η πολιτική της αποτροπής, την οποία υιοθέτησε και η ελληνική κυβέρνηση με την εμπλοκή τουΝΑΤΟ και την αναγνώριση της Τουρκίας ως ασφαλούς τρίτης χώρας (όταν στην Τουρκία δεν αναγνωρίζεται κανένα δικαίωμα σε πρόσφυγες που προέρχονται από ασιατικές χώρες) παραβιάζειευθέως τη Συνθήκη της Γενεύης που απαγορεύει την επαναπροώθηση των προσφύγων και επιτάσσει την ασφαλή διέλευσή τους στις χώρες τελικού προορισμού .
Η πολιτική αυτή είναι και απολύτως αναποτελεσματική. Όπως έχει δείξει η ζωή, τίποτα δεν μπορεί να αποτρέψει τους πρόσφυγες να διαφύγουν σε χώρες όπου η ζωή τους δεν κινδυνεύει, παρά τα εμπόδια που συναντούν, ακόμα κι αν πρέπει να ακολουθήσουν πιο ριψοκίνδυνους δρόμους και πρακτικές. Αυτή η πολιτική αποτροπής είναι που οδήγησε εκατοντάδες νεκρά παιδιά στον πάτο του Αιγαίου.
Η Ελλάδα όχι απλώς οφείλει να ασκήσει βέτο στη Σύνοδο Κορυφής αν οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ συνεχίζουν να αρνούνται έστω την αναλογική κατανομή των προσφύγων, προβλέποντας και αντίστοιχεςκυρώσεις, αλλά πρέπει να ασκεί βέτο σε κάθε απόφαση του Συμβουλίου από δω και μπρος μέχρι την διευθέτηση του ζητήματος. Δεν μπορεί η ΕΕ να συνεχίσει να λειτουργεί σαν να μην συμβαίνει τίποτα όταν η χώρα μας μετατρέπεται σε αποθήκη ψυχών.
ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΤΟΥ ΘΑΝ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑ 
O Θανάσης Κούρκουλας, μέλος της Επιτροπής Δικαιωμάτων της Λαϊκής Ενότητας και τηςΚίνησης "Απελάστε τον Ρατσισμό", επεσήμανε πως αποτροπή των απελπισμένων προσφύγων δεν μπορεί να υπάρξει παρά μόνο εάν σταματήσει ο πόλεμος στις χώρες προέλευσής τους, ή εναλλακτικά αν υπάρξει μαζική σφαγή των προσφύγων στα σύνορα, σε έκταση μεγαλύτερη από ότι π.χ. στο Χαλέπι.  
Αντίθετα οι φράχτες που ορθώνονται στον Έβρο, στην Ειδομένη και αλλού δεν σταματούν τους πρόσφυγες αλλά τους ωθούν να περάσουν από άλλα περάσματα κατά μήκος των συνόρων και αυξάνουν την ταλαιπωρία και τους τζίρους των διακινητών. Μόνο μια ανθρώπινη και ορθολογικήπολιτική ανοιχτών συνόρων για τους πρόσφυγες με εξασφάλιση των δικαιωμάτων τους μπορεί να δώσει λύση στο προσφυγικό ζήτημα, σε συνδυασμό με τον διεθνή αγώνα για να σταματήσει ο πόλεμος στη Συρία και σε άλλες εμπόλεμες περιοχές του πλανήτη.  
Τέλος τόνισε πως είναι εξοργιστικό να επιχαίρουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι στην Ελλάδα για ταεπιπρόσθετα κονδύλια της ΕΕ ώστε να μαντρωθούν οι πρόσφυγες σε καταυλισμούς σε άθλιες συνθήκες, ύψους 700 εκ. ευρώ για όλες τις χώρες του βαλκανικού διαδρόμου, όταν την ίδια στιγμήπερικόπτονται 2,6 δισ. ευρώ από το ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό σύστημα και το ΔΝΤ ζητάπρόσθετα μέτρα 7 δισ. ευρώ!
ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΗΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΜΑΝΙΑΣ ΜΠΑΡΣΕΦΣΚΙ  
Βρισκόμαστε μπροστά στον απίστευτο ζόφο των πολέμων που πυροδότησαν οι επιθετικέςιμπεριαλιστικές πολιτικές του νεοφιλελευθερισμού της Δύσης και οι ενδοϊμπεριαλιστικέςαντιθέσεις. Της εξοικείωσης με τις ειδήσεις των πνιγμών στο Αιγαίο. Της εικόνας παιδιών
που δέχονται δακρυγόνα και ματώνουν μπροστά στους φράχτες των κλειστών συνόρων της Ευρώπης-Φρούριο. Των χιλιάδων προσφύγων που συνωστίζονται σε άθλιους χώρους «φιλοξενίας». 
Υπάρχει, όμως, ένα εξαιρετικά ελπιδοφόρο στοιχείο: είναι η αυτοοργανωμένη κινητοποίηση χιλιάδων αλληλέγγυων, που προσπαθούν να καλύψουν τα τεράστια κενά και τις ελλείψεις του μηχανισμού του κράτους και της κυβέρνησης, που επιλέγει να εξοφλεί τις τερατώδεις απαιτήσεις τωνδανειστών αντί να καλύπτει ανθρώπινες ανάγκες. Η κινητοποίηση της κοινωνίας της αλληλεγγύηςπου βρίσκεται στον αντίποδα των κέντρων κράτησης. Που αρνείται τους φράχτες και τις παράλογεςκατηγοριοποιήσεις των προσφύγων ανάλογα με την εθνικότητα τους.  
Το ΝΑΤΟ και η FRONTEX δεν ήρθαν στο Αιγαίο για να βοηθήσουν στην καταπολέμηση των δικτύων παράνομης διακίνησης ανθρώπων: γιατί αν ήθελαν αυτό, θα άνοιγαν νόμιμες διόδους διέλευσης και θακαταργούσαν τους φράχτες. Η ΛΑ.Ε. θα αγωνιστεί για ένα μεγάλο αντιπολεμικό κίνημα. Για τοδικαίωμα των προσφύγων κάθε είδους να μετακινούνται ελεύθερα και με ασφάλεια στην Ευρώπη. Γιαανοιχτές, αξιοπρεπείς δομές φιλοξενίας στη χώρα μας. Για μια ριζικά διαφορετική Ευρώπη, μια ριζικά διαφορετική χώρα, έναν ριζικά διαφορετικό κόσμο.
ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΛΑ.Ε. ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ  
1. Η πολιτική της ΕΕ για το προσφυγικό χαρακτηρίζεται από υποκρισία, ιμπεριαλιστικές σκοπιμότητες και ξενοφοβία. Από τη μια, οι πόλεμοι, οι τυχοδιωκτισμοί και οι αποσταθεροποιήσεις που οργανώνουν οι ΗΠΑ με τους ευρωπαίους συμμάχους τους στο χώρο της Μέσης Ανατολής ξεριζώνουν τους ανθρώπους από τον τόπο τους και προκαλούν κύμα προσφύγων. Από την άλλη, ακολουθείται μια απάνθρωπη πολιτική παρεμπόδισης (αποτροπής) των προσφύγων στην μετακίνηση τους και κλεισίματος των συνόρων που παραβιάζει τη συνθήκη της Γενεύης και προκαλεί τραγωδίες.
2. Όπως έχει δείξει η ζωή, τίποτα δεν μπορεί να αποτρέψει τους πρόσφυγες να διαφύγουν σε χώρες όπου η ζωή τους δεν κινδυνεύει, παρά τα εμπόδια που συναντούν, ακόμα κι αν πρέπει να ακολουθήσουν πολύ ριψοκίνδυνους δρόμους και πρακτικές. Αυτή η πολιτική παρεμπόδισης και αποτροπής είναι που οδήγησε σε εκατοντάδες νεκρά παιδιά στον πάτο του Αιγαίου.
3. Η ελληνική κυβέρνηση και το μνημονιακό πολιτικό κατεστημένο ακολουθούν πρόθυμα αυτή την πολιτική αποτροπής για τους πρόσφυγες με την εμπλοκή του ΝΑΤΟ και την αναγνώριση της Τουρκίας ως ασφαλούς χώρας (προκειμένου να επιτυγχάνεται η επαναπροώθηση των προσφύγων στην Τουρκία ακόμα και αν συλλαμβάνονται εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων).
4. Η πολιτική αυτή καθιστά τη χώρα μας συμμέτοχο στις τυχοδιωκτικές και γεωστρατηγικές φιλοδοξίες των ΗΠΑ και της Τουρκίας, που χρησιμοποιούν τους πρόσφυγες ως όχημα για να εξυπηρετήσουν τα δικά τους συμφέροντα.
5. Επιπλέον, η κυβέρνηση κατηγοριοποιεί τους/τις πρόσφυγες και μετανάστες/τριες σε “επιλέξιμους/ες” ή “μη επιλέξιμους/ες”, ανάλογα με την εθνοτική καταγωγή τους με τους τελευταίους/ες να απελαύνονται.
6. Στο πλαίσιο αυτό επαναφέρει τις γνωστές πολιτικές “αποτροπής” με την επαναλειτουργία στρατοπέδων συγκέντρωσης, όπως αυτό της Κορίνθου, αλλά και τη δημιουργία hot spot, που λειτουργούν ως μαζικοί χώροι κράτησης.
7. Για μας ως ΛΑΕ η κατεύθυνση που θα έπρεπε να ακολουθήσουμε είναι τελείως διαφορετική, αφού οι χώρες της ΕΕ και της ζώνης Σένγκεν παραβιάζουν τις υποχρεώσεις τους και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου. 
 7.1. - Διεθνοποιούμε το ζήτημα των προσφύγων, θέτοντας το ενώπιον των αρμόδιων διεθνών οργανισμών (ΟΗΕ κλπ), προκειμένου να οργανωθεί διεθνής διάσκεψη για το προσφυγικό και να επιβληθούν κυρώσεις στις χώρες που δεν συμμορφώνονται προς τις διεθνείς υποχρεώσεις τους. Αυτοί που πραγματικά εγκληματούν κατά της ανθρωπότητας δεν είναι άλλοι από τους ηγέτες των ΗΠΑ και της ΕΕ που δημιουργούν εκατόμβες νεκρών στο Αιγαίο, βάρβαρες συνθήκες διαβίωσης και ασυνόδευτα χιλιάδες παιδιά προσφύγων να σέρνονται στους δρόμους της Ευρώπης, αντιμετωπίζοντας την καταστολή, τα δακρυγόνα και τα συρματοπλέγματα.
 7.2. - Εάν οι ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ συνεχίζουν να αρνούνται έστω την αναλογική κατανομή των προσφύγων ασκούμε βέτο σε όλες από δω και μπρος τις αποφάσεις του Συμβουλίου. Δεν μπορεί η ΕΕ να συνεχίσει να λειτουργεί παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο σα να μην συμβαίνει τίποτα όταν, μάλιστα, η χώρα μας μετατρέπεται σε αποθήκη ψυχών.
 
 7.3. - Δηλώνουμε ότι δεν μας δεσμεύει καμία υποχρέωση από τις δανειακές συμβάσεις και τις μνημονιακές συμφωνίες με τις χώρες αυτές. Πέραν του ότι τα μνημόνια καταστρέφουν τα λαϊκά στρώματα της χώρας μας και οφείλουμε ούτως ή άλλως να τα ακυρώσουμε και να αρνηθούμε να τα εφαρμόσουμε, είναι απόλυτος παραλογισμός να εξακολουθούμε να αποπληρώνουμε το δημόσιο χρέος και να υποτασσόμαστε στις εντολές της τερατρόϊκα όταν ΕΕ και ΗΠΑ μετατρέπουν την Ελλάδα σε χωματερή ανθρωπίνων ψυχών.
 7.4. - Δηλώνουμε ότι δεν δεσμευόμαστε από τις συνθήκες Σένγκεν και Δουβλίνου που μετατρέπουν την Ευρώπη σε ρατσιστικό φρούριο/εργαστήρι επιτήρησης και καταστολής, ενώ ταυτόχρονα εγκλωβίζουν χιλιάδες πρόσφυγες στη χώρα μας.

8. Σαν ΛΑ.Ε θα αγωνιστούμε: 
 

 8.1. - Για να δοθεί ένας τέλος στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην περιοχή μας με προτεραιότητα την απεμπλοκή της Ελλάδας από αυτές και ως πρώτο στόχο, την αποχώρηση του ΝΑΤΟ από το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Η οριστική λύση του δράματος των προσφύγων δεν μπορεί παρά να προέλθει από την αντιμετώπιση του προβλήματος στη ρίζα του.
 8.2. - Για την δημιουργία ασφαλών δρόμων διέλευσης για τους πρόσφυγες από και προς τον τελικό προορισμό τους, που σημαίνει ότι επιδιώκουμε να πέσει ο φράχτης στον Έβρο για να σταματήσουμε τα ναυάγια και ενεργοποιούμε κάθε δυνατή δίοδο για να φτάσουν οι πρόσφυγες στις χώρες που επιθυμούν.
 8.3. - Για την άμεση χορήγηση ασύλου και νομιμοποιητικών εγγράφων σε πρόσφυγες και μετανάστες/ριες προκειμένου να μεταβούν σε όποια χώρα επιθυμούν.
 8.4. - Για την δημιουργία ανοικτών και ανθρώπινων δομών φιλοξενίας αντί για δημιουργία χώρων που θα λειτουργούν ως γκέτο και στρατόπεδα συγκέντρωσης.
 
9. Ως ΛΑΕ χαιρετίζουμε το κίνημα αλληλεγγύης απέναντι στους πρόσφυγες που αναπτύσσεται σε ολόκληρη την Ελλάδα και καλούμε σε ενίσχυσή του ενάντια στις φασιστικές και ρατσιστικές αντιλήψεις και πρακτικές ή στις προσπάθειες εκμετάλλευσης του πόνου και των αναγκών των προσφύγων. Εκατοντάδες μέλη της ΛΑΕ συμμετέχουν ενεργά και πρωτοπόρα σε αυτό το κίνημα.
10. Για την υλοποίηση των παραπάνω στόχων, χρειάζονται πάνω απ' όλα μαζικοί και ανυποχώρητοι αγώνες του κινήματος. Γι' αυτόν τον λόγο, συμμετείχαμε στο χθεσινό Αντιπολεμικό αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο. Γι' αυτό το λόγο καλούμε στην Πανελλαδική ημέρα δράσης ενάντια στις πολιτικές κράτησης των μεταναστών/ριων και την πορεία στα κρατητήρια του Ελληνικού, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 5/3, καθώς και στο αντιρατσιστικό τριήμερο που θα πραγματοποιηθεί στις 18, 19 και 20/3, στη Σχολή Καλών Τεχνών και στο αντιρατσιστικό - αντιφασιστικό συλλαλητήριο και πορεία που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 18/3 στις 2 μ.μ. στην πλατεία Βικτωρίας.
---000_LAE_Prosfygiko02
---000_LAE_Prosfygiko03
---000_LAE_Prosfygiko04
---000_LAE_Prosfygiko05
---000_LAE_Prosfygiko06
---000_LAE_Prosfygiko07---000_LAE_Prosfygiko08
---000_LAE_Prosfygiko09---000_LAE_Prosfygiko10
---000_LAE_Prosfygiko12
Πέμπτη 3 Μαρτίου 2016

Leave a Reply

 
Αριστερή Διέξοδος © 2011 DheTemplate.com & Main Blogger. Supported by Makeityourring Diamond Engagement Rings

You can add link or short description here

Google+