AristeriDiexodos. Powered by Blogger.
 
Friday, February 5, 2016

Επανέρχεται στο GREXIT ο Σόιμπλε

0 comments
(Πεμ. 4/2/16 17.40)


ΣΕ ΤΡΑΓΙΚΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ Η “ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ” ΤΣΙΠΡΑ.

ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ Η ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΜΕ ΑΚΥΡΩΣΗ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ, ΣΕ ΡΗΞΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ξαναχτύπησε! Λίγες μέρες μετά το εξευτελιστικό “είναι η εφαρμογή (του μνημονίου), ανόητε”, που απηύθυνε στονΑλέξη Τσίπρα, στο Νταβός, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επανήλθε δριμύτερος, επαναφέροντας το φάντασμα του Grexit.

Μιλώντας σε εκδήλωση του γερμανικού Οικονομικού Συμβουλίου στο Αμβούργο, ο διευθύνων νους της ευρωζώνης δήλωσε ότι η Ελλάδα “είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπίσει τα οικονομικά της προβλήματα χωρίς το εργαλείο της υποτίμησης του νομίσματος”. Υποστήριξε ότι “η έξοδος από το ευρώ θα είχε πλήξει άπαξ τη χώρα και θα είχε αποφευχθεί αυτή η ατέλειωτη, επίπονη διαδικασία για τον πληθυσμό” (των... ιθαγενών). Επιβεβαίωσε δε αυτό που ήταν ήδη γνωστό στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ, ότι δηλαδή είχε προτείνει, από το 2011, στον Ευάγγελο Βενιζέλο “προσωρινή” έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη αντί οικονομικής βοήθειας.Το ερώτημα που τίθεται είναι σε τι αποσκοπεί η νέα παρέμβαση Σόιμπλε τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Άποψή μας είναι ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επιχειρεί να σφίξει όσο γίνεται περισσότερο τη μέγγενη στην κυβέρνηση Τσίπρα, προσθέτοντας τη δική του πίεση σε εκείνη της τρόικα, που απαιτεί νέα, εξαιρετικά επώδυνα μέτρα σε ασφαλιστικό και φορολογικό για να κλείσει την πρώτη αξιολόγηση, υπό την απειλή να οδηγηθεί εκ νέου η Ελλάδα σε πιστωτική ασφυξία μέχρι τον Ιούλιο, οπότε θα κληθεί να αποπληρώσει στους δανειστές 3,5 δισ ευρώ.

Όπως έχει αποδείξει, με εξαιρετικά επώδυνο τρόπο, η συσσωρευμένη πείρα του τελευταίου χρόνου, το “Σχέδιο Α” του Σόιμπλε ΔΕΝ είναι η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη, αλλά η χρησιμοποίηση αυτής της απειλής για την επιβολή των εξοντωτικών, μνημονιακών πολιτικών. Έπαιξε αυτό το παιχνίδι τον περασμένο Ιούλιο και κέρδισε, γιατί λοιπόν να μην το ξαναπαίξει και τώρα, απέναντι σε μια τραγικά εξασθενημένη κυβέρνηση;

Ωστόσο, ο κ. Σόιμπλε μπορεί να είναι αντιδραστικός, αλλά δεν είναι αφελής. Σε αντίθεση με την κυβέρνηση Τσίπρα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών γνωρίζει ότι είναι απαραίτητο να έχει ένα “Σχέδιο Β”- όχι μόνο για την περίπτωση που τα πράγματα δεν θα εξελιχθούν όπως θα ήθελε, αλλά και για να ισχυροποιήσει τη θέση του ώστε να επιβάλει το “Σχέδιο Α”, διαμηνύοντας ότι είναι αποφασισμένος να φτάσει μέχρι τα άκρα.

Εκείνο που προβληματίζει τις γερμανικές ελίτ είναι ότι, παρά την πλήρη παράδοση της ελληνικής κυβέρνησης, το τρίτο μνημόνιο “δεν βγαίνει” ούτε στο οικονομικό, ούτε στο κοινωνικό- πολιτικό επίπεδο. Αυτό το βλέπει και το ΔΝΤ, που ανησυχεί ότι δεν θα πάρει ποτέ πίσω τα λεφτά "του" και γι΄αυτό δεν έχει ακόμη καταλήξει αν συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα ή όχι. Στην περίπτωση που συμβεί το δεύτερο, η γερμανική κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει τεράστια πίεση από το ίδιο το γερμανικό κοινοβούλιο, αλλά και στενούς συμμάχους της στην Ε.Ε. όπου η Ελλάδα προβάλλει ως αποδιοπομπαίος τράγος, λόγω και του προσφυγικού.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και οι κύκλοι του γερμανικού κατεστημένου που εκφράζει είναι υποχρεωμένοι να εξετάσουν πιο σοβαρά το “Σχέδιο Β” για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη υπό τους δικούς τους όρους, και ίσως με νέο μνημόνιο για την "υποστήριξη" μιας εκτός ευρώ πορείας, στην προοπτική μιας “Ευρώπης δύο ταχυτήτων”, με πυρήνα μια πιο μικρή ευρωζώνη και με μια περιφέρεια χωρών εκτός ευρωζώνης, ενδεχομένως και εκτός Σένγκεν. Ένα σχέδιο που ενισχύεται εξ αντικειμένου από την πορεία αποστασιοποίησης της Βρετανίας από την Ε.Ε. μέσω των εξαιρέσεων που φαίνεται ότι εξασφαλίζει ο Κάμερον, προκειμένου να αποτραπεί η πλήρης απόσυρση της χώρας του από την Ένωση. Άλλωστε, είναι γνωστό ότι ο Σόιμπλε δεν ήταν ποτέ πολέμιος μιας “Ευρώπης δύο ταχυτήτων”, η οποία θα επέτρεπε στον σκληρό (υπό γερμανική ηγεμονία) πυρήνα της να δημιουργήσει ευρωπαϊκό υπουργείο Οικονομικών, ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο και ευρωπαϊκό στρατό.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κυβέρνηση Τσίπρα, αλλά και τα κυρίαρχα κέντρα της ελληνικής ολιγαρχίας, θα χρησιμοποιήσουν την παρέμβαση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών για ναυποστηρίξουν πως όσοι τάσσονται υπέρ της ρήξης με την ευρωζώνη υλοποιούν, εν τη αφελεία τους, τη γραμμή Σόιμπλε. Ωστόσο, το γνώριμο αυτό παραμύθι, με τον επίσης γνώριμο “δράκο” του,λίγους πείθει και λιγότερους τρομοκρατεί.

Αν κάτι διαμηνύει η νέα παρέμβαση Σόιμπλε, είναι το απόλυτο αδιέξοδο της διαπραγματευτικής τακτικής του επιτελείου Τσίπρα, όπως και το απόλυτο αδιέξοδο των μνημονιακών προγραμμάτων, συμπεριλαμβανομένου, πρώτα απ΄όλα, του 3ου μνημονίου. Από τον περασμένο Ιούλιο προσπαθούν να δικαιολογήσουν την υπογραφή και εκτέλεση του μνημονίου λέγοντας ότι κατ' αυτόν τον τρόπο απέφυγαν την “παγίδα” του Grexit. Αποδεικνύεται όμως ότι με την πολιτική που ακολουθούν αυξάνουν τις πιθανότητες να έχουν, τελικά, τα χειρότερα και των δύο κόσμων- ΚΑΙ μνημόνια, ΚΑΙ ένα τελικό Grexit που δεν θα το έχουν σχεδιάσει οι ίδιοι, αλλά θα τους επιβληθεί, με τους δρακόντειους όρους των δανειστών.

Όσο για τη Λαϊκή Ενότητα, η εναλλακτική πρότασή της όχι μόνο δεν έχει σημεία επαφής με την πρόταση Σόιμπλε, αλλά βρίσκεται στον αντίποδά της. Ο Σόιμπλε θέλει να χρησιμοποιήσει το σκιάχτρο του Grexit για να επιβάλει μνημόνια και επιτροπεία στο διηνεκές. Στην περίπτωση που αναγκαστεί να προχωρήσει, παρά την κατ' αρχήν βούλησή του, από την απειλή στην πρακτική εφαρμογή του Grexit, εννοεί να προσθέσει την εξωτερική υποτίμηση του νομίσματος στην εσωτερική- με άλλα λόγια, να επιβάλει ένα Grexit που δεν θα αναιρεί τα μνημόνια και την αποπληρωμή του επαχθούς χρέους, αλλά θα τα διαιωνίζει.

Αντίθετα, η Λαϊκή Ενότητα αγωνίζεται για την άμεση στάση πληρωμών, με προοπτική τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, την ακύρωση των μνημονίων, το τέλος της λιτότητας και τη ριζοσπαστική αναδιανομή εισοδήματος υπέρ των εργαζόμενων τάξεων, ως εκ των ων ουκ άνευ όρων για την έξοδο από την κρίση. Μόνο στο πλαίσιο μιας τέτοιας στρατηγικής είναι δυνατό ένα “ αριστερόGrexit” να αποβεί προς όφελος του λαού και της χώρας, προσφέροντας ένα θετικό παράδειγμα σε όλους τους λαούς της Ευρώπης.

Α.Θ.

Leave a Reply

 
Αριστερή Διέξοδος © 2011 DheTemplate.com & Main Blogger. Supported by Makeityourring Diamond Engagement Rings

You can add link or short description here

Google+