AristeriDiexodos. Powered by Blogger.
 
Saturday, February 13, 2016

ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΣΤΟ ΝΑΤΟ, Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΚΔΙΔΕΙ ΝΟΤΑΜ ΚΑΙ ΤΟ ''ΤΣΕΣΜΕ'' ΓΙΑ ΕΡΕΥΝΕΣ

0 comments
(Σαβ. 13/2/16 - 12:08)

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΝΔ ΥΠΟΝΟΜΕΥΟΥΝ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ

Δεν πρόλαβε ηκυβέρνηση Τσίπρα με τη συναίνεση της ΝΔ, να αποδεχθεί μετά βαΐων τηνεμπολοκή του ΝΑΤΟ στοΑιγαίο, στο όνομα της αντιμετώπισης του προβλήματος των διακινητών προσφύγων και μεταναστών και τα συνεπακόλουθα ήρθαν γρήγορα.

Η Τουρκία εξέδωσε αλλεπάλληλες προκλητικές ΝΟΤΑΜ, με τις οποίες αμφισβητούσε την ελληνικότητα της νησίδας Κίναρου, ενώ την ίδια ώρα εξέδωσε εξίσου προκλητική ΝΑVTEX, με την όποια γνωστοποιούσε ότι το υδρογραφικό πλοίο ''Τσέσμε'', θα πραγματοποιήσει έρευνες μεταξύ 16ης και28ης Φεβρουαρίου στα διεθνή ύδατα ανάμεσα στην Εύβοια, τη Σκύρο και τα Ψαρά, παραβιάζονταςπλήρως την κατά το διεθνές δίκαιο ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Η ελληνική πολιτική ευρωατλαντικού οικοπέδου, ενώ κόβει κάθε σχέση και στρέφεται κατά της Ρωσίας, ανοίγει την όρεξη της Τουρκίας σε Αιγαίο και Κύπρο, τη στιγμή που η Άγκυρα κατατροπώνεται σε όλα τα άλλα μέτωπα.

Το «Τσεσμέ» πραγματοποίησε τελευταία φορά έρευνες στο Αιγαίο στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου. Τότε, μάλιστα, το «Τσεσμέ» συνοδευόταν από δύο τουρκικά πολεμικά πλοία, γεγονός που είχε θορυβήσει την Αθήνα.

H Tουρκία βγάζει το «Τσεσμέ» για έρευνες στο Αιγαίο-Σε ποιες περιοχές θα κατευθυνθεί

Μετά και τον εντοπισμό της σορού του Αναστάσιου Τουλίτση, κυβερνήτη του Agusta Bell 212, η δύσβατη περιοχή της Κινάρου, όπου συνετρίβη προχθές το ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού, έχειπαραδοθεί στην ευθύνη των αξιωματικών και των εμπειρογνωμόνων της επιτροπής διερεύνησης που συνεστήθη για να βρεθούν τα αίτια που δυστυχήματος, μεταδίδει η Καθημερινή.

Από την πρώτη στιγμή, τόσο ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ευάγγελος Αποστολάκης, όσο και οι αξιωματικοί που είχαν εμπλακεί στην επιχείρηση είχαν τονίσει ότι οι καιρικές συνθήκες υπό τις οποίες έγινε το δυστύχημα δεν ήταν οι χειρότερες δυνατές. Οι χειριστές αυτών των ελικοπτέρων είχαν συνηθίσει να πραγματοποιούν εξαιρετικά επικίνδυνους ελιγμούς πάνω από τη θάλασσα αλλά και το έδαφος, καθώς το σενάριο αυτών των ασκήσεων περιλαμβάνει ανθυποβρυχιακό πόλεμο, εντοπισμό και προσβολή στόχων στην ξηρά και τη θάλασσα.

Η βραχώδης κορυφογραμμή στην οποία συνετρίβη το Agusta Bell στο οποίο επέβαιναν οι Αναστάσιος Τουλίτσης, Κωνσταντίνος Πανανάς και Ελευθέριος Ευαγγέλου είχε ύψος περί τα 290 μέτρα, και τασυντρίμμια του ελικοπτέρου βρέθηκαν σε υψόμετρο περίπου 250 μέτρων. Ωστόσο, κομμάτια του ελικοπτέρου έχουν εκσφενδονισθεί σε μια χαράδρα, αλλά και μέσα στο νερό. Μέσο βάθος της θάλασσας στην ευρύτερη περιοχή είναι περί τα 70 μέτρα. Με αυτά τα δεδομένα, γίνεται σαφές ότι το έργο των εμπειρογνωμόνων του Πολεμικού Ναυτικού είναι πολύ μακριά από την ολοκλήρωσή του.

Παράλληλα, το τραγικό δυστύχημα του ελικοπτέρου έφερε στην επιφάνεια και όλες τις πάγιες τουρκικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο. Μετά τις ΝΟΤΑΜ που εξέδωσε η Τουρκία για τη διεκδίκηση του δικαιώματος έρευνας και διάσωσης στην Κίναρο και την απόρριψή τους από την Αθήνα, η Αγκυρα επανήλθε.

Προχθές το βράδυ, ενώ στην Κίναρο διεξάγονταν οι έρευνες για τον εντοπισμό των τριώναξιωματικών και στις Βρυξέλλες γινόταν η ανακοίνωση για τις νατοϊκές περιπολίες στο Αιγαίο, oΤουρκικός Σταθμός Σμύρνης εξέδιδε μια NAVTEX (υπ' αριθμόν 119/16) με την οποία γνωστοποιούνταν ότι το υδρογραφικό και ωκεανογραφικό πλοίο «Τσεσμέ» θα πραγματοποιήσει έρευνες μεταξύ 16ης και 28ης Φεβρουαρίου στα διεθνή ύδατα ανάμεσα στην Εύβοια, τη Σκύρο, και τα Ψαρά.

Το «Τσεσμέ» πραγματοποίησε τελευταία φορά έρευνες στο Αιγαίο στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου. Τότε, μάλιστα, το «Τσεσμέ» συνοδευόταν από δύο τουρκικά πολεμικά πλοία, γεγονός που είχε θορυβήσει την Αθήνα.

Συνήθως, το «Τσεσμέ» δεν εισέρχεται στα ελληνικά χωρικά ύδατα, ωστόσο πλέει πάνω από την υφαλοκρηπίδα, όπως αυτή ορίζεται παγίως τις τελευταίες δεκαετίες από την Αθήνα και δεν γίνεται αποδεκτή από την Αγκυρα. Υπενθυμίζεται ότι οι τελευταίες τουρκικές NOTAM και NAVTEX έρχονται σε συνέχεια εκείνων που είχαν εκδοθεί τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά και με τις οποίες, πρακτικά,δεσμευόταν ολόκληρο το Αιγαίο για στρατιωτικές ασκήσεις.

Σημειώνεται, τέλος, ότι και φέτος (όπως πέρυσι) στην Αγκυρα προκλήθηκε έντονος εκνευρισμός αλλά και διπλωματική κινητικότητα (έγινε διαμαρτυρία στον Ελληνα πρέσβη στην Αγκυρα) για την πτήση του ελικοπτέρου που πέταξε πάνω από τα Ιμια, ώστε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας να ρίξει στεφάνι στη μνήμη των πεσόντων του 1996.

Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2016

Leave a Reply

 
Αριστερή Διέξοδος © 2011 DheTemplate.com & Main Blogger. Supported by Makeityourring Diamond Engagement Rings

You can add link or short description here

Google+