AristeriDiexodos. Powered by Blogger.
 
Thursday, January 21, 2016

ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΦΙΛΟΪΣΡΑΗΛΙΝΗ, ΔΗΘΕΝ, ΑΡΙΣΤΕΡΑ

0 comments
---000_Hellas-Israel(Πέμ. 21/1/16 – 21:20)
Η Iskra δημοσιεύει αυτούσιο, προς ενημέρωση των αναγνωστών της, ένα εκτεταμένο κείμενο από την εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ” και τη στήλη “Μικροπολιτικά”, δημοσιευμένο στο σημερινό της (21/01/2016) φύλλο, με θέμα τις σχέσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με το κράτος του Ισραήλ.
Στο βαθμό που οι πληροφορίες αυτού του σχολίου έχουν κάποια βάση και δεν διαψευσθούν, έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν μεταλλάχθηκε μόνο στην οικονομική της πολιτική αλλά πολύ περισσότερο στην εξωτερική της πολιτική και με έναν τέτοιο τρόπο ο οποίος μπορεί να αποδειχθεί αμετάστρεπτα επικίνδυνος για τη χώρα.
Είναι εντυπωσιακή η ειρωνία και το πικρόχολο χιούμορ με τα οποία αντιμετωπίζει οσχολιογράφος των “ΝΕΩΝ” τη φιλοϊσραηλινή στροφή της κυβέρνησης και τον κυνικό εμπαιγμό των Παλαιστινίων.
Ολόκληρο το άρθρο των “ΝΕΩΝ” με την “Πρώτη φορά φιλοϊσραηλινή Αριστερά” έχει ως εξής:
"Τον περασμένο Γενάρη η πρώτη φορά Αριστερά έσκιζε τα ρούχα της στην Ευρώπη υπέρ της “αδελφής” Ρωσίας και κατά της επιβολής νέων κυρώσεων στο ξανθό γένος. Η δεύτερη φορά Αριστερά ξανακάνει το ίδιο, αλλά αυτή τη φορά υπέρ των συμφερόντων των Ισραηλινών. Γι' αυτό και δεν θεωρώ τυχαίο ότι πολλοί ότι πολλοί στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ την περασμένη Δευτέρα έφεραν στη μνήμη τους την πρώτη φορά που είχε εμφανιστεί εκεί ο Νίκος Κοτζιάς και απειλούσε με βέτο της Ελλάδας στο ενδεχόμενο επέκτασης των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.  
Αυτή τη φορά η ελληνική πλευρά απαίτησε αλλαγές στο κοινό ευρωπαϊκό κείμενο για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή και ζήτησε να αμβλυνθεί η γλώσσα σε αναφορές που αφορούσαν την ισραηλινή εποικιστική δραστηριότητα. Όπως και έγινε. Εξ ου και μαθαίνω ότι οι Ισραηλινοί ήδη ευχαρίστησαν την Αθήνα για τη στάση της...  
Στο νεοκλασικό της Βασιλίσσης Σοφίας υπερασπίζονται την ελληνική στάση με το επιχείρημα ότι το ευρωπαϊκό κείμενο ήταν... αχρείαστα σκληρό και ότι τελικό κείμενο υιοθετήθηκε ομόφωνα. Σε σχετική ανακοίνωση το ΥΠΕΞ υποστηρίζει ότι ουδέποτε αναγνώρισε τους εποικισμούς στη Δυτική Όχθη και ότι τάσσεται διαχρονικά υπέρ του ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.  
ΑΔΕΙΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Όμως δεν έχουν όλοι την ίδια άποψη. Η ελληνική στάση μεταφέρθηκε στον διεθνή Τύπο ως αντίσταση της Ελλάδας (με τη συνδρομή της Ουγγαρίας, της Πολωνίας και της Κύπρου) στην κοινή γραμμή καταδίκης της πολιτικής των εποικισμών και προκάλεσε ποικίλα σχόλια σε κοινοτικούς, γαλλικούς και άλλους διπλωματικούς κύκλους. Προκάλεσε, όμως, και την έκρηξη των Παλαιστινίων. Το βράδυ της Τρίτης σε ανάρτηση στο facebook του παλαιστινιακού υπουργείου Εξωτερικών, οι Παλαιστίνιοι καταδίκαζαν την “ισραηλινή παρέμβαση, μέσω ορισμένων κρατών της Ένωσης, τα οποία μετά από αίτημα του Ισραήλ υιοθέτησαν τις θέσεις της κατοχής”. Και προειδοποιούσαν ότι γνωρίζουν “ποιες είναι οι χώρες που αρνήθηκαν να αναγνωρίσουν τα δεινά και τα εγκλήματα που υφίστανται οι Παλαιστίνιοι”.  
Τέλος, ευχαριστούσαν την πλειονότητα των χωρών της ΕΕ που υπερασπίστηκαν τις αρχές και το ήθος της ΕΕ, “παρά την κατάσταση εκβιασμού”. Τι να πω... Ευτυχώς που καλέσαμε τον Μαχμούντ Αμπάς στην Αθήνα για τη φιέστα του ψυφίσματος αναγνώρισης του παλαιστινιακού κράτους από τη Βουλή...  
ΑΠΟΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ  
Πάντως, όλα αυτά δεν τα θεωρώ ανεξάρτητα από την επικείμενη απόβαση του Αλέξη Τσίπρα και δέκα υπουργών του στην Ιερουσαλήμ την ερχόμενη εβδομάδα (27 Ιανουαρίου) για τη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας.  
Σημειώνω ότι είναι η δεύτερη επίσκεψη του Πρωθυπουργού μέσα σε διάστημα δύο μηνών, καθώς η κυβέρνηση καίγεται να εξασφαλίσει καμιά επένδυση. Λεπτομέρειες με σημασία: μεταξύ των υπουργών που θα συνοδεύσουν τον Τσίπρα στην Ιερουσαλήμ είναι και ο Θοδωρής Δρίτσας. Υποθέτω ότι οι Ισραηλινοί θα του επιτρέψουν την είσοδο στη χώρα παραβλέποντας το γεγονός ότι υπήρξε ηγετική μορφή της πρωτοβουλίας “Ένα καράβι για τη Γάζα”...  
ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΣΤΟΥΣ ΕΞΟΜΟΙΩΤΕΣ  
Την ίδια ώρα, πληροφορούμαι ότι πολλοί έχουν μείνει με την εξής απορία: γιατί ο Πάνος Καμμένος – στο πλαίσιο προγράμματος ειδικής εκπαίδευσης των πιλότων της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας από Ισραηλινούς – έχει ζητήσει αντί της εκπαίδευσης την προμήθεια simulators (εξομοιωτών πτήσεων).  
Κι αυτό διότι, ακόμη κι αν μας τους παραχωρούσαν με ευνοϊκούς όρους, σίγουρα θα κοστίσουν κατιτίς περισσότερο από την εκπαίδευση πιλότων σε εξομοιωτές στο Ισραήλ, ενώ εναλλακτικά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν οι εξομοιωτές των Αμερικανών.  
Φαντάζομαι ότι θα μείνουν με την απορία. Εκτός κι αν το ζήτημα ξεκαθαριστεί την ερχόμενη εβδομάδα που έρχεται στην Αθήνα για να συναντήσει τον Καμμένο ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Μος Γιααλόν".

Leave a Reply

 
Αριστερή Διέξοδος © 2011 DheTemplate.com & Main Blogger. Supported by Makeityourring Diamond Engagement Rings

You can add link or short description here

Google+