AristeriDiexodos. Powered by Blogger.
 
Friday, October 30, 2015

Προσφυγικό: στην Ελλάδα ο κίνδυνος, στη Γερμανία ο έλεγχος

0 comments

www.marketfair.g
Η γερμανική κυβέρνηση φημίζεται ότι προβλέπει τα πάντα, αλλά αυτή τη φορά αιφνιδιάστηκε και δεν της άρεσε καθόλου. Η γερμανική πολιτική ηγεσία υποτίμησε την ένταση και την έκταση των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη και όταν πριν από λίγο καιρό αντιλήφθηκε το μέγεθος τους, φοβήθηκε ότι μπορεί να χαθεί ο έλεγχος.

Της Βασιλικής Σιούτη

Πριν από μερικούς μήνες η Άνγκελα Μέρκελ δήλωνε ότι καταλάβαινε το δράμα των ανθρώπων εκείνων που αναζητούν μια καλύτερη ζωή στη Γερμανία, αλλά η χώρα της δεν μπορεί να τους χωρέσει όλους. Στη συνέχεια όμως αποφάσισε να δείξει ένα πιο ανθρωπιστικό πρόσωπο, αφήνοντας τα σύνορα ανοιχτά για να φτάσουν οι άνθρωποι αυτοί στη χώρα της. 

Το «Δεν χωράνε όλοι» έγινε «Μπορούμε να τα καταφέρουμε». Ακολούθησε η βεβιασμένη επίσκεψη στην Τουρκία για την οποία της ασκήθηκε κριτική στη χώρα της, μετά η μίνι σύνοδος και σήμερα μοιάζει να επικρατεί πανικός, για αυτό και η νέα γραμμή της γερμανικής κυβέρνησης στο προσφυγικό είναι «Να μην χάσουμε τον έλεγχο». 

Στις κυβερνητικές συσκέψεις που έγιναν στις αρχές του φθινοπώρου για το προσφυγικό ζήτημα , ακούστηκε πολύ σκληρή κριτική για την κυβέρνηση Τσίπρα, την οποία κάποιοι γερμανοί αξιωματούχοι κατηγορούσαν ως υπαίτια για την αύξηση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, λόγω «χαλαρής στάσης και πολιτικής ανοιχτών συνόρων» . 

Εδώ και λίγες μέρες παρόμοια κριτική ασκείται πλέον και για την ίδια την γερμανίδα καγκελάριο. Την κατηγορούν ότι, αγνοώντας τις δυνατότητες της χώρας και χωρίς να έχει υπάρξει προετοιμασία, αποφάσισε μόνη της να ανοίξει τα σύνορα για να περάσουν εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες στη χώρα, επειδή θεώρησε ότι αυτή είναι η ηθική στάση. Το σκληρό δεξιό τμήμα του κόμματός της, οι εταίροι χριστιανοκοινωνιστές αλλά και οι ευρωσκεπτικιστές της αντιπολίτευσης της ασκούν πολύ έντονη κριτική. Οι τελευταίοι μάλιστα, έχουν μετατραπεί σε ένα ξενοφοβικό ακροδεξιό κόμμα και εκμεταλλευόμενοι το προσφυγικό, φαίνεται να ανεβάζουν τα ποσοστά τους σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ενώ η δημοτικότητα της γερμανίδας καγκελαρίου πέφτει.

Ο Σταϊνμάγερ και το Μνημόνιο 

Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ επισκέφτηκε την Αθήνα κυρίως για το προσφυγικό, αλλά και για να ασκήσει με τη σειρά του και αυτός πίεση σχετικά με την εφαρμογή του μνημονίου. 

Παρά την πρόσφατη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να συνδράμει στη διευκόλυνση της Ευρώπης και στην κοινή αντιμετώπιση του προσφυγικού, αναλαμβάνοντας μία τεράστια ευθύνη που ενέχει και τον κίνδυνο εγκλωβισμού στην Ελλάδα εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών, ο Αλέξης Τσίπρας όχι μόνο δεν έχει λάβει κάποιο αντάλλαγμα όπως φημολογούνταν στην κυβέρνηση, αλλά δεν έχει εξασφαλίσει ούτε καν τα απαραίτητα κονδύλια για αυτά που τον ανάγκασαν να δεσμευτεί. 

Οι φήμες περί χαλάρωσης του μνημονίου λόγω προσφυγικού διαψεύστηκαν και από τον Βάλτερ Σταϊνμάγερ, όπως είχαν διαψευστεί και από τον εκπρόσωπο της καγκελαρίου, αλλά και από τον Βάλντις Ντομπρόβσκις. 

Όταν ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να παραπονεθεί στον γερμανό ΥΠΕΞ για τη δυσκολία κάποιων μέτρων, εκείνος του απάντησε : «Ξέρατε τι υπογράψατε». Χρησιμοποίησε δηλαδή το ίδιο επιχείρημα που έλεγαν πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές («ο κόσμος ήξερε ότι ψήφισε μνημόνιο») . Του είπε επίσης, με διδακτικό ύφος, ότι έτσι είναι οι μεταρρυθμίσεις, στην αρχή μοιάζουν δύσκολες αλλά μετά αποδίδουν καρπούς. Όταν η συζήτηση πήγε στο χρέος, ξέκοψε το θέμα, λέγοντας : «Όπως τα συμφωνήσαμε, πρώτα οι μεταρρυθμίσεις». Ο Βάλτερ Σταϊνμάγερ έθιξε και το ζήτημα της εμπιστοσύνης, υποστηρίζοντας ότι αυτή κερδίζεται με πράξεις. 

Όταν πάντως ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε στον γερμανό υπουργό Εξωτερικών για το προσφυγικό, λέγοντας του ότι πρόκειται για ένα πρόβλημα που υπερβαίνει τις δυνατότητες της Ελλάδας να το διαχειριστεί, ο κ. Σταϊνμάγερ έδειξε κατανόηση -τουλάχιστον στα λόγια- και είπε ότι η Ελλάδα θα βοηθηθεί άμεσα για αυτό - αποσυνδέοντας το όμως εντελώς από το μνημόνιο.

Λίγο νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, είχε δηλώσει κι εκείνος ότι θεωρεί καθήκον τη βοήθεια στους πρόσφυγες, αλλά πρόσθεσε ότι η βοήθεια αυτή δεν μπορεί να είναι χωρίς όρια. Τα «όρια» φαίνεται ότι είναι η λέξη κλειδί για την πολιτική στρατηγική της Γερμανίας στο προσφυγικό. Είναι επίσης μία λέξη που αρέσει στους γερμανούς πολίτες ειδικά σε εκείνους που ασκούν πιέσεις στην Άνγκελα Μέρκελ για μία πιο αυστηρή πολιτική. «Όλοι ελπίζουν σε ένα καλύτερο μέλλον στην Ευρώπη» είπε ο Σόιμπλε, αλλά υποστήριξε ότι πρέπει να ξέρουν ποιοι μπορούν να γίνουν δεκτοί και ποιοι όχι.

Δεν τα είπε τυχαία αυτά ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, καθώς η Γερμανία προσανατολίζεται στο να δέχεται μόνο πρόσφυγες και όχι μετανάστες και οι πληροφορίες λένε ότι θα επιμείνει στον διαχωρισμό αυτό.

Ο Βάλτερ Σταϊνμάγερ ζήτησε από την Ελλάδα να σκεφτεί ευρωπαϊκά και να συμβάλει να δοθεί ευρωπαϊκή λύση στο πρόβλημα, αλλά δεν φτάνει να το κάνει μόνο η Ελλάδα αυτό, αφού ο κίνδυνος μετατροπής της χώρας σε ένα τεράστιο στρατόπεδο εγκλωβισμένων προσφύγων (αν οι άλλες χώρες κλείσουν τα σύνορά τους όπως απειλούν) παραμένει υπαρκτός και δεν μπορεί να αγνοηθεί.

Η ανάγκη συνεννόησης με την Τουρκία, που έθεσε ξανά η ελληνική κυβέρνηση, ώστε να μεταφερθεί εκεί το βάρος της διαχείρισης, γίνεται κατανοητή, αλλά το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει τρόπος να εξαναγκαστεί η Τουρκία εάν δεν θελήσει να συνεργαστεί και να συναινέσει.

Μπορεί ο πρωθυπουργός μετά τη μίνι σύνοδο να προσπάθησε να εξωραΐσει την κατάσταση, μιλώντας για «Ουσιαστική συμβολή στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας» από την επιδότηση του ενοικίου 20.000 προσφύγων, αλλά οι φόβοι του αρμόδιου υπουργού Γιάννη Μουζάλα που εξομολογήθηκε: «Ζω και κοιμάμαι με τον φόβο ενός σκηνικού εγκλωβισμού των προσφύγων στην Ελλάδα» μοιάζει να είναι πολύ πιο κοντά στην πραγματικότητα.

Leave a Reply

 
Αριστερή Διέξοδος © 2011 DheTemplate.com & Main Blogger. Supported by Makeityourring Diamond Engagement Rings

You can add link or short description here

Google+