AristeriDiexodos. Powered by Blogger.
 
Saturday, September 12, 2015

Νέοι στόχοι και άμεσα καθήκοντα

0 comments
Οι εκλογές της επόμενης Κυριακής αποτελούν μια ξεχωριστή τομή στον αγώνα του λαού στην εποχή των μνημονίων. Είναι ξεχωριστή τομή διότι δεν είμαστε μπροστά σε μια από τις συνεχόμενες μάχες που ο λαός έδινε, κέρδιζε συσχετισμό στο βάρος της μνημονιακής καταστροφής που φέρνανε τα κόμματα εξουσίας. Μετά την Ελπίδα του Γενάρη και την σαρωτική νίκη του περήφανου ΌΧΙ, ήρθε η προδοσία της ομάδας του Μαξίμου - η υποταγή στους αδίστακτους δανειστές και τις ασφυχτικές πιέσεις τους.

Το στοιχείο αυτό - το ότι δηλαδή για μία στιγμή φάνηκε να νικάμε, δηλώσαμε τη διάθεση μας να συγκρουστούμε με τα κατεστημένα ακόμα και με προσωρινό κόστος (αντίληψη ενός λαού για την αξία της υπεράσπισης της Πατρίδας) - τροποποιεί καθοριστικά το πολιτικό πεδίο και το στόχο των εκλογών. Και άρα και τα καθήκοντα της επόμενης μέρας.

Ο πολιτικός στόχος των εκλογών μπορεί να κωδικοποιηθεί στο παρακάτω τρίπτυχο:
  • Εκλογικός συσχετισμός για τη ΛΑΕ που να επιτρέπει άνετη αναφορά στο λαό και γρήγορη συγκρότηση. Η τρίτη θέση ή κάθε ποσοστό που κατοχυρώνει την ΛΑΕ με ικανό αριθμό βουλευτών και κατοχυρωμένη πανελλαδική αναφορά είναι κρίσιμος στόχος για την επόμενη μέρα και τον αγώνα για μια νέα λαϊκή εξουσία.
  • Προγραμματική Συγκρότηση της ΛΑΕ με έμφαση στο Οικονομικό Πρόγραμμα, την Παραγωγική Ανασυγκρότηση, τη Δημοκρατία και τους θεσμούς Λαϊκής Συμμετοχής και Κυριαρχίας. Ο συνθηματικός λόγος δεν επαρκεί. Η επίκληση της ανάγκης εναλλακτικής λογικής δεν φτάνει. Χρειάζεται νέο πρόγραμμα εξουσίας, πρόγραμμα ριζοσπαστικής διεξόδου από τα δεσμά των δανειστών, πρόγραμμα ανατροπής των σχέσεων διεθνούς καταμερισμού που θέλουν το λαό μας σερβιτόρο και οργάνωσης της νέας πορείας προκοπής και κυριαρχίας του πλούτου της χώρας. 
  • Σχήματα οργάνωσης του λαού στη βάση, ανάλογα με το χώρο δουλειάς ή την περιοχή - οργανώσεις μαζικές και συντονισμένες πανελλαδικά. Η νίκη του αγώνα του λαού απέναντι στους δυνάστες του μπορεί να έρθει μονάχα από τον ίδιο. Η κυβερνητική εξουσία της αριστεράς και των ευρύτερων μαχόμενων δυνάμεων του λαού είναι τομή, κρίσιμο στοιχείο αλλά όχι επαρκής συνθήκη. Η ΛΑΕ οφείλει να καλέσει σε πλατιά συμπρατάξη ΚΑΘΕ ΜΑΧΟΜΕΝΗ ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗ ΔΥΝΑΜΗ και να γίνει η μαγιά για το πολιτικό κίνημα της νεολαίας και των εργαζομένων. Ο αιμοδότης της οργάνωσης του λαού, ο πρώτος παλμός της καρδιάς ενός νέου μαζικού, συγκροτημένου και σταθερού κινήματος.
Με επίγνωση αυτών των στοιχείων η επόμενη μέρα θα είναι μια μέρα δύσκολη αλλά μέσα σε μια εποχή που θρέφει την ανατροπή των κυριάρχων. Ο μνημονιακός οχετός ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ και άλλοι παρατρεχάμενοι θα έχουν φυσικά υψηκά ποσοστά. Το φασιστικό μένος της ΧΑ θα έχει διατηρήσει μια σημαντική θέση στο πολιτικό σκηνικό. Μα δεν θα πάρει πάνω από λίγους μήνες για να ξεσπάσει η αντίδραση του λαού, το νέο κίνημα αντίστασης. Και το κίνημα αυτό έρχεται μετά το δημοψήφισμα, μετά το δίπολο για την υποταγή ή όχι στους δανειστές παρά τους εκβιασμούς και τις απειλές. Θα είναι ένα νέο κύμα αντίστασης που θα απαιτεί λύση - λύση ζωής. Το ξέρουν και όσοι μας εξουσιάζουν αυτό. Το ξέρει καλά το σύστημα μαξίμου γύρω από τον βοναπαρτίσκο μνημονιακό Αλέξη Τσίπρα και τα νέα σκυλιά της διαφθοράς που τον περιτριγυρίζουν (Παππάς, Φλαμπουράρης κλπ). Το ξέρει καλά η ακροδεξιά ΝΔ και ο πρώην Κένταυρος Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Θα ετοιμάζονται να το αντιμετωπίσουν μα είναι πολλές φορές που τα οχυρωματικά έργα καταρρέουν μπροστά στη δυναμική και τον όγκο του ρεύματος των ποταμών ή της θάλασσας.

Αλλά η επίγνωση των δυνατοτήτων δεν φτάνει. Σαν ΛΑΕ το άμεσο καθήκον είναι η προγραμματική συγκρότηση και η μαζική, δημοκρατική πανελλαδική οργάνωση. Να καλεστούν άμεσα συμμετοχικές διαδικασίες για το πρόγραμμα με ανοιχτούς τρόπους οργάνωσης και συμμετοχή εκπροσώπων των λαϊκών δυνάμεων αλλά και σαφή συντονισμό ώστε να καταλήγουμε σε αιχμηρές και καίριες θέσεις και προτάσεις. Να καλεστεί η συγκρότηση επιτροπών σε όλη τη χώρα, με έμφαση στη νεολαία και τους νέους εργαζόμενους που αγωνιούν για το μέλλον του τόπου. Ζούμε στην εποχή που μια νέα συνείδηση για την αξία της ελευθερίας και της ανεξαρτησία της Πατρίδας αναπτύσσεται στους κόλπους του λαού και ιδιαίτερα του δημοκρατικού κινήματος. Η αγωνία αυτή κυοφορεί τους αγώνες του αύριο. Σήμερα, πολλά χρόνια μετά από όταν γράφτηκε, ταιριάζει το τραγούδι της κατοχής για να εκφραστούν οι αγωνίες του λαού και ιδιαίτερα της νέας γενιάς:

"Δουλειά, χαρά και μόρφωση
να το ιδανικό μας
και θέλουμε στον τόπο μας,
Ελλάδα μας, 
αφέντη το λαό μας."

Κώστας Αλέξης

Leave a Reply

 
Αριστερή Διέξοδος © 2011 DheTemplate.com & Main Blogger. Supported by Makeityourring Diamond Engagement Rings

You can add link or short description here

Google+