AristeriDiexodos. Powered by Blogger.
 
Saturday, August 29, 2015

Συνέντευξη Δημήτρη Στρατούλη, βουλευτή Β’ Αθήνας της ΛΑΪΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ στον Γιάννη Ντάσκα

0 comments
«Η ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ μαζί με τον λαό θα βάλει οριστικό τέλος στα μνημόνια»


  1. Κύριε Στρατούλη, ποιες είναι οι μεγάλες διαφορές που κατέστησαν αδύνατη τη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ;

Η μεγάλη διαφορά μας με την κυβέρνηση προέκυψε, όταν αυτή συμφώνησε με τους δανειστές της χώρας σε τρίτο μνημόνιο, εξίσου καταστροφικό με τα δύο προηγούμενα. Με αυτόν τον τρόπο, η κυβέρνηση ήρθε σε πλήρη και ριζική αντίθεση με τις προγραμματικές δηλώσεις της, με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, με τη λαϊκή εντολή στις 25 Ιανουαρίου και με το πιο πρόσφατο συντριπτικά πλειοψηφικό ΟΧΙ του λαού, και κυρίως της νεολαίας, στα μνημόνια στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου. Με αυτόν τον τρόπο, η κυβέρνηση εγκατέλειψε τις αρχές και τους αγώνες χιλιάδων μελών του ΣΥΡΙΖΑ και υπονόμευσε τις ελπίδες της πλειοψηφίας του λαού για ένα οριστικό τέλος στα μνημόνια και τη λιτότητα.
Εμείς, το αντιμνημονιακό, προοδευτικό, δημοκρατικό και πατριωτικό μέτωπο που συγκροτείται στα πλαίσια της ΛΑΪΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ, είμαστε εδώ για να συνεχίσουμε τον αγώνα, ώστε το ΟΧΙ του λαού και της νεολαίας να μην ηττηθεί και να κρατήσουμε ζωντανή την ελπίδα για καλλίτερες ημέρες. Και γνωρίζετε πολύ καλά, κύριε Ντάσκα, ότι εμείς βάλαμε πάνω από τις υπουργικές και βουλευτικές έδρες μας τη συνέπεια με τις αξίες και τα ιδανικά μας.

  1. Πολλές φορές και εσείς έχετε πει ότι το ευρώ δεν είναι ταμπού. Από την άλλη πλευρά, σας κατηγορούν ότι παίζετε το παιχνίδι του Σόϊμπλε που ήθελε να σπρώξει την Ελλάδα έξω από την ευρωζώνη και ίσως την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πώς απαντάτε;

Η προσπάθεια σύνδεσης της ΛΑΪΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ με τον Σόιμπλε και τους σχεδιασμούς του μόνο γέλια μπορεί να προκαλέσει. Ταυτόχρονα, αποδεικνύει ότι όσοι από τον εναπομείναντα μνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ επικαλούνται αυτό το ανερμάτιστο επιχείρημα έχουν ξεμείνει από άλλα σοβαρά πολιτικά επιχειρήματα.
Επίσης, καταντά κωμικό να κατηγορούν για σχέσεις με τον Σόιμπλε τη ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ αυτοί από την κυβέρνηση που μαζί του συμφώνησαν και συνυπέγραψαν το τρίτο μνημόνιο, το οποίο ολοκληρώνει την καταστροφή που προκάλεσαν στον λαό και τη χώρα τα δύο προηγούμενα μνημόνια.
Η ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ έχει τόση σχέση με τον Σόιμπλε και τη Μέρκελ όση τη νερό με τη φωτιά, αφού αποτελεί τον πιο σφοδρό αντίπαλο στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές λιτότητας και ταπεινωτικής κηδεμονίας που έχουν επιβάλει στον λαό, στη νεολαία και στη χώρα μας.

  1. Με ποιο εκλογικό ποσοστό θεωρείτε ότι θα έχετε δικαιωθεί στην προσπάθειά σας;

Έχουμε ως στόχο να αναδειχτούμε με τους αγώνες και την ψήφο του λαού σε μια μεγάλη λαϊκή πολιτική δύναμη, για να συμβάλουμε στην ανάπτυξη των λαϊκών και εργατικών αγώνων για την κατάργηση όλων των μνημονίων, για τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του δημοσίου χρέους και για την προώθηση ενός αναπτυξιακού σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, με κύριους στόχους τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την αναδιανομή εισοδημάτων και δικαιωμάτων υπέρ των λαϊκών κοινωνικών στρωμάτων και τάξεων.

  1. Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές χωρίς αυτοδυναμία, θα το εκλάβετε ως εντολή του λαού να σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας και, αν ναι, εσείς θα λάβετε μέρος σε μια τέτοια κυβέρνηση;

Η ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ δεν πρόκειται να συνεργαστεί με κανένα πολιτικό κόμμα που συμφώνησε σε μνημόνια και, κυρίως, εφαρμόζει ή δεσμεύεται ότι θα εφαρμόσει μνημονιακές πολιτικές.
Εμείς θέτουμε ως προϋπόθεση για να συνεργαστούμε με κάποια άλλη πολιτική δύναμη την ακύρωση των μνημονίων και την προώθηση μιας αντιμνημονιακής, προοδευτικής και φιλολαϊκής πολιτικής. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, έχουμε απευθυνθεί σε όλες τις αντιμνημονιακές και αριστερές δυνάμεις της χώρας, χωρίς αποκλεισμούς, για να συγκροτήσουμε από κοινού ένα διευρυμένο πολιτικό αντιμνημονιακό, πατριωτικό, προοδευτικό και δημοκρατικό μέτωπο, που να μην αφήσει ορφανό αλλά να μπορέσει να εκπροσωπήσει πολιτικά το ΟΧΙ του λαού και της νεολαίας στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου.

  1. Θεωρείτε ότι έδωσε μάχη ο κ. Τσίπρας με τους δανειστές και είναι ειλικρινής, όταν λέει ότι δεν υπήρχε άλλη εναλλακτική και άλλη πορεία εκτός της συμφωνίας;

Το βασικό λάθος της κυβέρνησης, και μάλιστα στρατηγικού χαρακτήρα, ήταν ότι δεν φρόντισε έγκαιρα να επεξεργαστεί και να έχει προετοιμάσει τον λαό να αποδεχθεί και να στηρίξει μια εναλλακτική λύση, η οποία, όταν φτάσαμε στους αμείλικτους εκβιασμούς των δανειστών, θα της έδινε δυνατότητα διαφυγής και θετικής διεξόδου.
Θεωρώ ότι αυτό που έφτασε στα όριά του και ηττήθηκε κατά κράτος ήταν η απροθυμία της κυβέρνησης να αμφισβητήσει την ευρωζώνη και το ευρώ. Αποδείχθηκε ότι ευρωζώνη και μνημόνια για την Ελλάδα και τις χώρες του φτωχού ευρωπαϊκού Νότου πάνε μαζί «ως πακέτο».
Δεν μπορώ να αποδεχθώ το επιχείρημα ότι η κυβέρνηση «δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς». Εάν αποδεχθούμε αυτόν τον ισχυρισμό, ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στα μνημόνια και στη λιτότητα, τότε θα αναιρούσαμε τους λόγους ύπαρξης της Αριστεράς και των κοινωνικών αγώνων και θα αφαιρούσαμε κάθε διαπραγματευτική δύναμη των ελληνικών κυβερνήσεων έναντι των δανειστών.
Το επιχείρημα ότι η κυβέρνηση δεν είχε λαϊκή εντολή για έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη δεν μπορεί να δικαιολογήσει πολιτικά την υπογραφή του τρίτου μνημονίου, γιατί αυτή δεν είχε σε καμία περίπτωση λαϊκή εντολή να συνεχίσει τα μνημόνια, αλλά να τα καταργήσει.

Leave a Reply

 
Αριστερή Διέξοδος © 2011 DheTemplate.com & Main Blogger. Supported by Makeityourring Diamond Engagement Rings

You can add link or short description here

Google+