ΚΑΠΟΙΟΙ ΣΚΟΠΙΜΑ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΟΥΝ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΑ ΤΗΣ ΟΦΕΛΗ
Του ΝΙΚΟΥ ΠΕΡΠΕΡΑ
Είναι πασιφανές ότι ένα από τα σημαντικότερα αποτελέσματα της επίσκεψης της πολυμελούς κυβερνητικής αποστολής υπό τον πρωθυπουργό Α. Τσίπρα που βρίσκεται από σήμερα στην Αγία Πετρούπολη, αναμένεται να είναι, πιθανότατα, η υπογραφή της πολιτικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας για την υποστήριξη της κατασκευής του αγωγού (Greek Stream), που θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο από τα ελληνοτουρκικά σύνορα διά μέσου του ελληνικού εδάφους στην Κεντρική Ευρώπη.
Κι όμως, αυτό το σημαντικότατο οικονομικό, κατασκευαστικό και γεωπολιτικό γεγονός τα περισσότερα ελληνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, είτε προσπαθούν να το αποσιωπήσουν, είτε να το περάσουν «στα ψιλά», είτε να το υποβαθμίσουν.
Πιο χαρακτηριστικό είναι ένα σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή» το οποίο ούτε λίγο ούτε πολύ αναφέρει στον τίτλο του «Προσύμφωνο χωρίς χρήματα»! Και ως επιχείρημα αναφέρει πως «ο μη νομικά δεσμευτικός χαρακτήρας του προσυμφώνου συνεπάγεται ότι δεν θα απελευθερώσει χρηματοδότηση προς τη χώρα μας ως προκαταβολή ενόψει μελλοντικών εσόδων»...
Όλοι αυτοί οι καλοθελητές προσπαθούν να κρύψουν ότι η συμφωνία για τη στήριξη και υλοποίηση του αγωγού με το ρωσικό φυσικό αέριο θα αποφέρει σημαντικότατα οικονομικά οφέλη τόσο στην εθνική οικονομία, όσο και στον ελληνικό λαό. Ηθελημένα αποσιωπούν ότι:
- Πρόκειται για ένα έργο προϋπολογισμού 2 περίπου δισ. ευρώ και αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα κατασκευαστικά έργα που γίνονται στην Ευρώπη.
- Κατά τη διάρκεια της κατασκευής του θα δώσει εργασία σε 20.000 ανθρώπους.
- Από τη λειτουργία του θα αποφέρει κάθε χρόνο έσοδα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στο ελληνικό δημόσιο.
- Επιπρόσθετα, θα παρέχει άφθονο φτηνό φυσικό αέριο στους Έλληνες καταναλωτές.
Και βέβαια, το σπουδαιότερο: Με την κατασκευή του αγωγού αυτού, σε συνδυασμό με τον αγωγό με το αζέρικο φυσικό αέριο ΤΑΡ και τον κάθετο αγωγό IGB, που ήδη προωθούνται, η Ελλάδα αναβαθμίζεται σε έναν πλουραλιστικό ενεργειακό κόμβο με δυναμική διεθνή εμβέλεια και μεγάλη γεωστρατηγική σημασία.
Γι' αυτό, άλλωστε, το εγχείρημα αυτό βρίσκεται στο στόχαστρο λυσσαλέων αντιδράσεων των πολιτικοοικονομικών αντιδραστικών κέντρων ένθεν και ένθεν του Ατλαντικού τα οποία θεωρούν τη χώρα μας ως οιονεί προτεκτοράτο, που δεν έχει το δικαίωμα να χαράζει ανεξάρτητη και πολυδιάστατη εξωτερική, οικονομική και ενεργειακή πολιτική με αποκλειστικό στόχο την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του ελληνικού λαού και του τόπου.
Και δεν εννοούν ακόμη να καταλάβουν ότι αυτή η εποχή έχει πλέον περάσει ανεπιστρεπτί.