AristeriDiexodos. Powered by Blogger.
 
Sunday, June 21, 2015

Η Διαπραγμάτευση με τους Δανειστές και το Καθεστώς της Ιμπεριαλιστικής Εξάρτησης

0 comments


Του ΣΤΩΙΚΟΥ*

Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές –βράδυ της Τρίτης 16/6– οι δίαυλοι επικοινωνίας της κυβέρνησης και των δανειστών είχαν διακοπεί .

Την ίδια ημέρα πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, όπου, και μετά την ενημέρωση της από τον πρωθυπουργό, επιβεβαιώθηκαν οι διαφορές που χωρίζουν τις δύο πλευρές για την επίτευξη συμφωνίας. Προηγουμένως, ο Α. Τσίπραςείχε ενημερώσει για τις εξελίξεις διαδοχικά τους Στ. Θεοδωράκη, Φ. Γεννηματά και Ντ. Μπακογιάννη.Τα αποκαλούμενα κόμματα του μνημονίου (ΝΔ, Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ), όλο αυτό το διάστημα εντείνουν τις πιέσεις τους για την υπογραφή συμφωνίας με τους δανειστές, ενώ θέτουν μετ΄ επιτάσεως το θέμα της διασφάλισης της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι οργανώσεις και οι θεσμοί της αστικής τάξης (ΣΕΒ, ΣΕΤΕ, Ελληνοαμερικάνικο Επιμελητήριο), ενώ η ΕΣΕΕ, η οποία θίγεται άμεσα από τα μέτρα που προτείνουν οι δανειστές, κρατά μια επαμφοτερίζουσα στάση.

Από την πλευρά της ΕΕ και του ΔΝΤ, αλλά και άμεσα των αμερικάνων, εντείνονται οι πιέσεις προς την ελληνική πλευρά για την υπογραφή συμφωνίας. Οι δηλώσεις των ευρωπαίων αξιωματούχων, όταν αναφέρονται στη χώρα μας, κάθε άλλο παρά κομψές μπορούν να χαρακτηριστούν. Όμως, το πράγμα ξεφεύγει από κάθε έλεγχο, όταν περνάμε στο χώρο των διαρροών που κάνουν οι ίδιοι οι πολιτικοί παράγοντες προς τον Τύπο, ο οποίος κυριολεκτικά λειτουργεί σαν ο Δούρειος Ίππος του ευρωπαϊκούκαι αμερικάνικου ιμπεριαλισμού. Τις τελευταίες ημέρες βλέπουν το φως τρομολαγνικά σενάρια, για το τι θα συμβεί, αν τελικά η ελληνική πλευρά δεν συναινέσει και δεν υπογράψει τη συμφωνία που προτείνουν οι δανειστές.

Η γερμανική εφημερίδα «Süddeutsche Zeitung» στην ηλεκτρονική της έκδοση την Τρίτη 16/6, επικαλούμενη ευρωπαϊκές πηγές, αποκαλύπτει σχέδιο το οποίο θα ενεργοποιηθεί, αν στη σύνοδο του Γιούρογκρουπ την Πέμπτη 18/6 δεν επιτευχθεί συμφωνία. Σύμφωνα με αυτό, θα πραγματοποιηθεί σύγκλιση της συνόδου κορυφής την επόμενη ακριβώς ημέρα, η οποία θα συζητήσει την ενεργοποίηση μέτρων που θα αποσκοπούν στον έλεγχο της κίνησης κεφαλαίων, το κλείσιμο των ελληνικών τραπεζών για ορισμένες ημέρες, τον περιορισμό των αναλήψεων κλπ. Αν όλα αυτά δεν αποδειχτούν αρκετά για να καμφθεί η αντίσταση της ελληνικής πλευράς, το επόμενο βήμα θα είναι η πλήρης διακοπή της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών, από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, γεγονός που θα οδηγήσει σε πιστωτική ασφυξία και κατάρρευση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Είναι προφανές, ότι τέτοιου είδους δημοσιεύματα, αποσκοπούν στην πρόκληση πανικού στον ελληνικό λαό μέσα από τη δημιουργία κλίματος γενικευμένης ανασφάλειας και αβεβαιότητας.

Προς το παρόν, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τον ψυχολογικό πόλεμο που επιχειρεί να προκαλέσει μαζική υστερία στον πληθυσμό της χώρας, για το τι τραγικά θα του συμβούν, αν ενεργοποιηθεί το σενάριο του Grexit. Μπορούμε όμως να το θεωρούμε σίγουρο, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ, σεβόμενες τον ιμπεριαλιστικό τους χαρακτήρα, δεν θα περιοριστούν μόνο στις ασκήσεις ψυχολογικού πολέμου. Ο οικονομικός αποκλεισμός και η επιβολή κυρώσεων, αποτελούν προσφιλή μέσα για να συνετίσουν χώρες, που στον ένα ή τον άλλο βαθμό αμφισβητούν την ιμπεριαλιστική ηγεμονία.

Δεν θα διακινδυνεύσουμε να εικάσουμε τι θα συμβεί τις επόμενες ημέρες, αν και πιστεύουμε ότι οι όποιες ριζοσπαστικές διαθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, έχουν ορισμένα αξεπέραστα όρια. Η πιο προωθημένη πρόταση που εκφράζει το Αριστερό Ρεύμα, ζητά την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη και την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα με παράλληλη υλοποίηση ενός προγράμματος παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας μέσα από την εθνικοποίηση του πιστωτικού συστήματος και άλλων επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας. Το ερώτημα βέβαια είναι, αν οι πολιτικές αυτές μπορούν να υλοποιηθούν μέσα στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γιατί αν πιστεύουν κάτι τέτοιο, τότε το Αριστερό Ρεύμα, διακατέχεται από τις ίδιες αυταπάτες που είχε και η ηγετική του ομάδα, η οποία διακήρυττε προεκλογικά ότι είναι δυνατό να μπει τέλος στο καθεστώς των μνημονίων και της λιτότητας και παράλληλα η Ελλάδα να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ.

Το βέβαιο είναι ότι η πολιτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, είτε αυτή αφορά την κυρίαρχη ομάδα υπό τον Αλ. Τσίπρα, είτε αυτή που προβάλει το Αριστερό Ρεύμα, βρίσκεται μακριά από τα λαϊκά συμφέροντα, καθώς δεν αμφισβητούν τόσο το καθεστώς της πολιτικό – στρατιωτικό – οικονομικής εξάρτησης της χώρας από το δυτικό ιμπεριαλισμό, όσο και την κυρίαρχη θέση του μονοπωλιακού κεφαλαίου στην ελληνική οικονομία.

Χωρίς το σπάσιμο του καθεστώτος της ιμπεριαλιστικής εξάρτησης, και την προώθηση ριζοσπαστικών αλλαγών στην οικονομία και την κοινωνία που θα αμφισβητούν την εξουσία του μονοπωλιακού κεφαλαίου, δεν μπορούμε να συζητάμε στα σοβαρά για την εφαρμογή φιλολαϊκού προγράμματος. Είναι σαν να κοροϊδεύουμε το λαό, λέγοντας του, ότι μέσα στην καπιταλιστική κόλαση, μπορούμε να φτιάξουμε σοσιαλιστικούς παράδεισους.

ΤΟ ΝΕΟ ΜΟΙΡΑΣΜΑ ΤΨΝ ΑΓΟΡΩΝ

Και κάτι τελευταίο.

Μετά τα δραματικά γεγονότα του 1990, και ενώ ο Τύπος σε όλη την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, πανηγύριζε για τον θρίαμβο της “δημοκρατίας” κατά του “κομμουνιστικού ολοκληρωτισμού” και χαιρέτιζε τη νέα εποχή ευημερίας που άνοιγε για την ανθρωπότητα, ΗΠΑ και Γερμανία, μοίραζαν μεταξύ τους τα εδάφη των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης και τις νέες αγορές.

Αν και στοιχεία που να επιβεβαιώνουν τη μοιρασιά αυτή ανάμεσα στις δύο ιμπεριαλιστικές χώρες, ως σήμερα δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας, η εμπειρία των γεγονότων είναι αδιάψευστος μάρτυρας. Η Γερμανία έθεσε υπό τον έλεγχο της τις οικονομίες των νέων χωρών, ενώ οι ΗΠΑ κράτησαν για τον εαυτό τους τον πολιτικό και στρατιωτικό έλεγχο. Έτσι μπορεί να εξηγηθεί, γιατί χώρες, όπως η Πολωνία, η Τσεχία και η Ουγγαρία (οι οποίες βρίσκονται υπό τον άμεσο οικονομικό έλεγχο της Γερμανίας) τάχθηκαν ανεπιφύλακτα με τις θέσεις των ΗΠΑ στη κρίση που ξέσπασε το 2003 μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ με αφορμή την εισβολή των αμερικάνων στο Ιράκ,.

Η ίδια ακριβώς μοιρασιά έχει γίνει και στην περίπτωση της Ελλάδας. Η χώρα μας ελέγχεται οικονομικά από τη Γερμανία και πολιτικά στρατιωτικά από τις ΗΠΑ. Αυτός είναι και ο λόγος που στην κρίση στα Ίμια το 1996, η ΕΕ σιώπησε προκλητικά, ενώ η λύση δόθηκε μετά από αμερικάνικη παρέμβαση.

Το μοίρασμα των εδαφών και των αγορών των πρώην σοσιαλιστικών χωρών, βρίσκεται σε εξέλιξη ακόμα και σήμερα. Σχεδόν το σύνολο των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης, αποδέχθηκε το νέο καθεστώς. Αφού πρώτα διέσπασαν τη Γιουγκοσλαβία, στη συνέχεια Αμερικάνοι και Ευρωπαίοι από κοινού ισοπέδωσαν την Σερβία, στον πόλεμο της ντροπής το 1999.

Μεγάλη σύγκρουση βρίσκεται σε εξέλιξη στα εδάφη των πρώην σοσιαλιστικών χωρών της Ασίας, όπου ΗΠΑ και ΕΕ επιχειρούν να αρπάξουν από την επιρροή της Ρωσίας κράτη τα οποία βρίσκονται υπό τον έλεγχο της τελευταίας. Το ίδιο σκηνικό είδαμε να εξελίσσεται και στην Ουκρανία, με το υποκινούμενο από τις ΗΠΑ και την ΕΕ πραξικόπημα κατά του προέδρου Γιανουκόβιτς.

Το μοίρασμα και το ξαναμοίρασμα των αγορών και ο έλεγχος των εδαφών από μία χούφτα ιμπεριαλιστικές χώρες, γίνεται μπροστά στα μάτια μας με τη χρήση της πιο ωμής και απροκάλυπτης βίας, με τη δολοφονία εκατοντάδων χιλιάδων και εκατομμυρίων ανθρώπων και την καταστροφή ολόκληρων χωρών, όπως στην περίπτωση του Ιράκ, της Συρίας, της Λιβύης και της Γιουγκοσλαβίας.

Αυτό ας το έχουν υπόψη τους στο ΣΥΡΙΖΑ, όσοι πιστεύουν(;) ότι αρκεί να παίξουν το χαρτί της «ισχυρής διαπραγμάτευσης» και να εξαναγκάσουν τους ιμπεριαλιστές σε ένα «έντιμο συμβιβασμό».

Και αυτό δεν το λέμε για να τους τρομάξουμε και να σπεύσουν άρον – άρον να υπογράψουν όποια συμφωνία τους σερβίρουν.

Το επισημαίνουμε για να γίνει ευρύτερα κατανοητό, ότι το σπάσιμο των δεσμών της ιμπεριαλιστικής εξάρτησης που ταλανίζει τη χώρα από το 1828 ακόμα, όταν και τυπικά έγινε ανεξάρτητο κράτος, δεν περνάει μέσα από τα Brusells Grup και τις διαβουλεύσεις με τα τσακάλια του ιμπεριαλισμού. Ο δρόμος για την προκοπή του λαού μας, περνάει αναγκαστικά μέσα από την αμφισβήτηση της ιμπεριαλιστικής εξάρτησης, την αντιιμπεριαλιστική πάλη και την προώθηση ενός προγράμματος αντιμονοπωλιακών δημοκρατικών αλλαγών, των αναγκαίων δηλαδή βημάτων που θα μας οδηγήσουν στο σοσιαλισμό.

*Πηγή: ergatikoagwnas.gr
 

Leave a Reply

 
Αριστερή Διέξοδος © 2011 DheTemplate.com & Main Blogger. Supported by Makeityourring Diamond Engagement Rings

You can add link or short description here

Google+