AristeriDiexodos. Powered by Blogger.
 
Saturday, March 21, 2015

ISKRA.gr: ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΟΚΤΩ, ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΠΤΑ ΝΑ ΠΙΕΖΟΥΝ ΤΟΝ ΕΝΑ

0 comments
Πηγή: http://iskra.gr
ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Η ΑΤΑΛΑΝΤΕΥΤΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΟΥ ΤΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
Με τις συνθήκες στην Ελλάδα να βρίσκονται σε ακραίο σημείο, εξαιτίας των ωμών εκβιασμών που ασκούν οι δανειστές και απειλούν να στραγγαλίσουν την ελληνική οικονομία, διεξήχθη το βράδυ της Πέμπτης (19/3) στις Βρυξέλλες επταμερής συνάντηση μεταξύ του Πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα και την Καγκελάριο Α.Μέρκελ, τον Γάλλο Πρόεδρο Φρ. Ολάντ, τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι, τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζ.Κ. Γιούνκερ , τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, τον Πρόεδρο του eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ και τον γενικό γραμματέα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ου. Κορσεπιους.
Το αποτέλεσμα της συνάντησης κορυφής συμπυκνώνεται σε μια σύντομη κοινή ανακοίνωση, η οποία αναφέρει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα παρουσιάσει στους «θεσμούς» το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα μία λίστα με τις δικές της εξειδικευμένες μεταρρυθμίσεις, προκειμένου το eurogroup να εγκρίνει την καταβολή των ποσών που εκκρεμούν.
Αν και δεν έχει οριστεί πότε θα συγκληθεί το eurogroup, εκτιμάται ότι αυτό θα γίνει έως το τέλος τηςεπόμενης εβδομάδας. Στην εν λόγω ανακοίνωση επιβεβαιώνεται ότι η συνέχιση των πολιτικών διαπραγματεύσεων θα πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες, ενώ στην Αθήνα θα γίνεται μόνο η αναζήτηση και συλλογή στοιχείων.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, αναφερόμενος το πρωί της Παρασκευής (20/3) στις χθεσινές συνομιλίες, διευκρίνισε ότι στη λίστα δεν θα υπάρχουν υφεσιακά μέτρα (όπως αύξηση του ΦΠΑ ή νέες περικοπές), θα αναφέρονται πιο συγκεκριμένα οι μεταρρυθμίσεις που θα υλοποιηθούν και χρονοδιαγράμματα. Εν συνεχεία, οι μεταρρυθμίσεις αυτές θα λάβουν τη μορφή νομοσχεδίων -κι όχι ενός πολυνομοσχεδίου-, όπως σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Σε κάθε περίπτωση, η εμπειρία έχει δείξει ότι οι δανειστές, όταν αναφέρονται σε «μεταρρυθμίσεις», στην πραγματικότητα εννοούν αντιλαϊκού χαρακτήρα απορρυθμίσεις, όπως για παράδειγμα την προώθηση ιδιωτικοποιήσεων και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας.  Υπό αυτό το πρίσμα, η κυβέρνηση πρέπει να επιδείξει μία αυξημένη ετοιμότητα απέναντι στις νέες πιέσεις, οι οποίες θεωρείται βέβαιο ότι επανέρχονται σύντομα στο προσκήνιο με νέα ένταση.
Η κυβερνητική πορεία θα κριθεί όχι μόνο από την επιτυχή απόκρουση των εκβιασμών αλλά και από το κατά πόσο θα μπορέσει να εφαρμόσει χωρίς εκπτώσεις και αναδιπλώσεις το προοδευτικό και ανορθωτικό πρόγραμμά της προς όφελος του λαού και του τόπου. Μόνο σε μία τέτοια περίπτωση, η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει να έχει τη στήριξη του ελληνικού λαού ακόμα και με αγωνιστικές κινητοποιήσεις.
ΣΠΥΡΟΣ ΒΡΑΝΑΣ
Η Iskra, παραθέτει στη συνέχεια, χωρίς κρίσεις και σχόλια, ρεπορτάζ από διάφορες ιστοσελίδες σχετικά με την οκταμερή συνάντηση της Πέμπτης (19/3).
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: ΞΑΝΑΒΑΛΑΜΕ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΣΤΙΣ ΡΑΓΕΣ - ΟΥΤΕ ΥΦΕΣΙΑΚΑ ΜΕΤΡΑ ΟΥΤΕ E-MAIL ΧΑΡΔΟΥΒΕΛΗ
«Ξαναβάλαμε τη διαδικασία στις ράγες», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, λίγο μετά τη λήξη της επταμερούς συνάντησης, για το ελληνικό ζήτημα που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο τηςΣυνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι όλες οι πλευρές επαναβεβαίωσαν τη διάθεσή τους να συνεργαστούν, ώστε να αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες. Κυρίως, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, όλες οι πλευρές επαναβεβαίωσαν την κοινή ανάγνωση της απόφασης του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου.
Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι είναι σαφές πως η Ελλάδα δεν έχει την υποχρέωση να υλοποιήσειυφεσιακά μέτρα, δηλαδή την πέμπτη αξιολόγηση και το «μέιλ Χαρδούβελη».
Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα καταθέσει τις δικές της προτάσεις για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, τις οποίες και θα υλοποιήσει. Όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας, υπήρξε επαναβεβαίωση της διάθεσης όλων των πλευρών να εργαστούν το συντομότερο δυνατό ώστε να αποκατασταθεί ηχρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας, σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερεπιβεβαίωσε την πρόθεσή του να προωθήσει άμεσα ευρωπαϊκά προγράμματα που θα εκταμιεύσουν σημαντικά ποσά για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα. Σημείωσε, πάντως, πως το ύψος του ποσού αυτού θα το ανακοινώσει ο Γιούνκερ μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής αύριο.
«Ξαναβάλαμε στις ράγες τη διαδικασία, γιατί με ευθύνη κάποιων είχε εκτροχιαστεί», κατέληξε ο πρωθυπουργός.
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΜΕΡΚΕΛ & ΟΛΑΝΤ
Άνγκελα Μέρκελ: “Είχαμε μια ήρεμη και συλλογική συζήτηση”, δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ λίγο μετά το τέλος της επταμερούς συνάντησης για την Ελλάδα σήμερα στις Βρυξέλλες, επισημαίνοντας ότι όλες οι πλευρές δεσμεύτηκαν για την εφαρμογή της συμφωνίας του Eurogroup της20ής Φεβρουαρίου.
“Σε πνεύμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης δεσμευτήκαμε να επιταχύνουμε την εφαρμογή του προγράμματος και η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να επιδείξει πλήρη υπευθυνότητα ως προς τις μεταρρυθμίσεις”, είπε η Καγκελάριος.
Φρ. Ολάντ: “Θέλουμε να μείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη και η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί το ίδιο”, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος ο οποίος ανέφερε ότι εφόσον η ελληνική πλευρά εντείνει τους ρυθμούς της θα συγκληθεί σύντομα έκτακτο Eurogroup το οποίο θα αποφανθεί για την εκταμίευση των δανείωνπου η χώρα έχει λαμβάνειν.
Ο Φρανσουά Ολάντ δήλωσε επίσης ότι δεν υπήρξε έντονη συζήτηση στη διάρκεια της συνάντησης και ότι είναι σαφής η πολιτική βούληση του Έλληνα πρωθυπουργού να παραμείνει η χώρα στο ευρώ. Είπε επίσης ότι οι μεταρρυθμίσεις θα εξεταστούν απο δημοσιονομικής απόψεως, ενώ τόνισε ότι τα χρονικά περιθώρια είναι πλέον στενά για την Ελλάδα.
ΥΠΟΙΚ: ΕΠΙΤΑΧΥΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΤΑ ΤΕΧΝΙΚΑ ΚΛΙΜΑΚΙΑ
Καταλύτης για να επιταχυνθούν οι συζητήσεις μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα ήταν η χθεσινή μίνι σύνοδος στις Βρυξέλλες για την Ελλάδα.
Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε σήμερα ότι οι τεχνικές ομάδες εμπειρογνωμόνων ετοιμάζουν λεπτομερή κατάλογο με τις πληροφορίες που χρειάζονται αναφορικά με τις σχεδιαζόμενες μεταρρυθμίσεις καθώς και την εξέλιξη των οικονομικών δεδομένων.
«Πρόκειται για εξέλιξη την οποία το υπουργείο Οικονομικών κρίνει θετική καθώς θα βοηθήσει τις συζητήσεις που διεξάγονται σε επίπεδο Brussels Group σύμφωνα με το πνεύμα της απόφασης του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου. Αναμένουμε τον κατάλογο στον οποίο θα ανταποκριθούμε άμεσα και εποικοδομητικά», σημειώνει η σχετική ανακοίνωση.
Υπενθυμίζεται πως το αρχικό χρονοδιάγραμμα που είχε συμφωνηθεί μεταξύ Ελλάδας και θεσμών στις 11 Μαρτίου προέβλεπε πως τα τεχνικά κλιμάκια θα συνέλεγαν στοιχεία έως σήμερα 20 Μαρτίου προκειμένου να επιτραπεί στις 23 Μαρτίου στο «Brussels Group» να συνέλθει στην βελγική πρωτεύουσα για να εξετάσει τα περαιτέρω βήματα.
Η ολοκλήρωση της συλλογής των στοιχείων, αλλά και η επεξεργασία τους, από τα κλιμάκια των Αθηνών θα επιτρέψει την συνάντηση του γενικού γραμματέα δημοσιονομικής πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών Νίκου Θεοχαράκη με τους Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ), Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ), Ρίσι Γκογιάλ (ΔΝΤ) και Νικολά Γκιαμαρόλι (ESM) στις Βρυξέλλες την επομένη εβδομάδα.
Πρέπει να σημειωθεί πως ο γενικός γραμματέας δημοσιονομικής πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών Νίκος Θεοχαράκης είχε επικαλεστεί στο Euro Working Group της Τρίτης τη χθεσινή συνάντηση των Βρυξελλών ως ορόσημο για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων με τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα.
ΕΤΙΝΓΚΕΡ: ΔΟΣΗ ΠΡΙΝ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΑΝ ΥΠΑΡΞΟΥΝ ΣΟΒΑΡΕΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ
«Πρόοδο» χαρακτήρισε την ανανέωση της δέσμευσης της Ελλάδας να προσκομίσει κατάλογο μεταρρυθμίσεων ο Γερμανός Επίτροπος Γκίντερ Έτινγκερ και τόνισε ότι «είναι ευχάριστο, διότι οι Έλληνες βρίσκονται και πάλι σε πορεία».
Οι Έλληνες θα πρέπει να έχουν αντιληφθεί ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι δεν εκβιάζονται, σημείωσε ο κ. Έτινγκερ μιλώντας το πρωί στο Γερμανικό Ραδιόφωνο και πρόσθεσε ότι εάν υποβληθούν σοβαρές μεταρρυθμίσεις, «τα χρήματα θα μπορούσαν να δοθούν πριν το τέλος του μήνα».
Ο Γερμανός Επίτροπος προειδοποίησε πως εάν αυτός ο κατάλογος μεταρρυθμίσεων δεν έλθει, «τότε δεν μπορεί να αποκλειστεί τίποτα», αλλά επισήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα κάνει τα πάντα προκειμένου να μην συμβεί ούτε μια σχεδιασμένη έξοδος αλλά ούτε ένα «ατύχημα» (Grexident).
Ο κ. Έτινγκερ δήλωσε καυστικά για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ότι «ίσως χρειαζόταν το "εγώ" του την επί ίσοις όροις νυχτερινή συνάντηση με τους αρχηγούς κυβερνήσεων»

Leave a Reply

 
Αριστερή Διέξοδος © 2011 DheTemplate.com & Main Blogger. Supported by Makeityourring Diamond Engagement Rings

You can add link or short description here

Google+