AristeriDiexodos. Powered by Blogger.
 
Tuesday, March 24, 2015

Π. Λαφαζάνης: Αδιαπραγμάτευτη η Θέση για Ενιαία και Δημόσια ΔΕΗ

0 comments
ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ, Η ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΚΑΙ Η ΕΞΟΔΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ

Η θέση της κυβέρνησης για ενιαία και δημόσια ΔΕΗ είναι αδιαπραγμάτευτη. Μία ιδιωτική ΔΕΗ θα είναι καταστροφή για την οικονομία, τόνισε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, κατά την επίσκεψή του το πρωί της Τρίτης (24/3) στον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό (ΑΗΣ)Καρδιάς, στην Κοζάνη, όπου πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη.

Γι' αυτό το λόγο, είπε, η σημερινή κυβέρνηση έστειλε στα αζήτητα τη διάσπαση της ΔΕΗ σε μικρή και μεγάλη, που είχε δρομολογήσει η προηγούμενη κυβέρνηση.

Ο Π. Λαφαζάνης υπογράμμισε ότι ούτε ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) θα ιδιωτικοποιηθεί, αλλά θα παραμείνει δημόσιος και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση θέλει τη ΔΕΗ απαλλαγμένη από ιδιωτικά ληστρικά συμφέροντα.

Σε ό,τι αφορά τα τιμολόγια της ΔΕΗ, ο υπουργός είπε ότι είναι ακριβά -"είναι πανάκριβη η ενέργεια στη χώρα μας" ανέφερε χαρακτηριστικά- και στο πρώτο νομοσχέδιο που θα έρθει στη Βουλή θα κατατεθεί η τροπολογία για την ακύρωση της αύξησης που είχε εισηγηθεί η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ).Παράλληλα, η κυβέρνηση, το προσεχές διάστημα, θα αναλάβει και άλλες πρωτοβουλίες για τη μείωση των τιμολογίων της ΔΕΗ, σημείωσε.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τη ΡΑΕ, ο υπουργός άφησε αιχμές για τη λειτουργία της και σημείωσε: "είναι αναγκαίος ρυθμιστής της αγοράς αλλά όχι μία υπερκυβέρνηση που θα καθορίζει την ενεργειακή πολιτική της χώρας. Δεν είναι δυνατόν να καθορίζει η ΡΑΕ τα τιμολόγια της ΔΕΗ".

Πρώτος σταθμός της περιοδείας του Παναγιώτη Λαφαζάνη στη Δυτική Μακεδονία ήταν ο ΑΗΣ Καρδιάς, όπου συναντήθηκε με τον διευθυντή του σταθμού Βασίλη Τσίγκα, ο οποίος τον ενημέρωσε ότι τα κυριότερα προβλήματα έχουν να κάνουν με την έλλειψη προσωπικού, καθώς έχουν να γίνουν προσλήψεις από το 2010, αλλά και με την τροφοδοσία σε λιγνίτη τόσο στην ποιότητα όσο και στην ποσότητα.

Ο υπουργός είπε ότι η χώρα βρίσκεται σε κρίση και ο στόχος της κυβέρνησης είναι να δημιουργηθείανάπτυξη, απασχόληση και έξοδο από την κρίση.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να ανοίξει θετικούς δρόμους για τον λαό και θα επαναφέρει σταδιακά τοεισόδημα των πολιτών στα προ μνημονίου επίπεδα. Η προσπάθεια αυτή είναι τιτάνια και θα τη φέρουμε εις πέρας παρά τις όποιες πιέσεις, απειλές, εκβιασμούς και δυσκολίες, υπογράμμισε ο Π.Λαφαζάνης.

Η ενέργεια είναι βασικός πυλώνας για την ανάπτυξη και η ΔΕΗ είναι "η ψυχή και η ατμομηχανή της ενέργειας", γι΄ αυτό και η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να στηρίξει την ενιαία και δημόσια ΔΕΗ, συμπλήρωσε.

Ο υπουργός ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις του ΑΗΣ και συνομίλησε και με τους εργαζόμενους. Ο διευθυντής του ΑΗΣ τού επισήμανε ότι είναι ο πρώτος υπουργός που επισκέφθηκε τον σταθμό μετά το1991 και ο Π. Λαφαζάνης τού είπε ότι από εδώ και πέρα θα έρχονται πολλοί υπουργοί.

Παρόντες στη συνάντηση ήταν οι βουλευτές Ευγενία Ουζουνίδου, Ραχήλ Μακρή και Μίμης Δημητριάδης, ο περιφερειάρχης Δ. Μακεδονίας Θεόδωρος Καρυπίδης και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Το υπόλοιπο πρόγραμμα του Π. Λαφαζάνη περιλαμβάνει επισκέψεις στον ΑΗΣ Πτολεμαΐδας και στο ορυχείο Νότιου Πεδίου και στις 6:30 το απόγευμα ο υπουργός θα έχει συνάντηση με εκπροσώπους τοπικών φορέων στην αίθουσα "Κοβεντάρειο" της Κοζάνης. Αύριο, θα παραστεί στην παρέλαση, στην Κοζάνη, για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΔΕΗ

Σε συνέχεια της περιοδείας στις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία, ο Παναγ. Λαφαζάνης επισκέφθηκε τον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό (ΑΗΣ) Πτολεμαΐδας το μεσημέρι της Τρίτης (24/3). Κατά την διάρκεια της ομιλίας του εκεί, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας δήλωσε ότι "τη ΔΕΗ την έχουμε στην καρδιά μας, δεν τεμαχίζεται και δεν παραχωρείται, είναι ενεργειακός γίγαντας και δεν θα επιτρέψουμε να γίνει γίγαντας με πήλινα πόδια".

Στο πλαίσιο στήριξης της ενιαίας δημόσιας και ανασυγκροτημένης ΔΕΗ, ο Παναγ. Λαφαζάνης εξήγγειλε μία δέσμη πρωτοβουλίων που θα λάβει το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση και θα περιλαμβάνει τις παρακάτω ενέργειες της κυβέρνησης:

- Κατάθεση νόμου που ακυρώνει το νόμο της προηγούμενης κυβέρνησης για τη διάσπαση της ΔΕΗ σε μικρή και μεγάλη.

- Κατάθεση τροπολογίας για την ακύρωση της αύξησης στα τιμολόγια της ΔΕΗ από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ)

- Τροποποίηση της ρύθμισης για τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) και ορισμό νέας διοίκησης, ώστε αυτή να μην λειτουργεί πάνω από την κυβέρνηση.

- Επανεξέταση της σύμβασης για το ορυχείο της Βεύης, την οποία χαρακτήρισε "σκανδαλώδη".

- Επίσπευση των διαδικασιών για την κατασκευή της μονάδας 5 στον ΑΗΣ Πτολεμαΐδας για την οποία υπέγραψε δύο από τις απαιτούμενες άδειες. Όπως είπε, θα είναι μια σύγχρονη μονάδα με την τελευταία λέξη της αντιρρυπαντικής τεχνολογίας και η κυβέρνηση θα επαναδιαπραγματευθεί το τίμημά της, με σκοπό τη μείωση.

- Επαναλειτουργία της μονάδας 3 στον ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, για την κάλυψη εφεδρικών αναγκών.

- Δραστική μείωση της εργολαβικής δραστηριότητας στα έργα της ΔΕΗ, ώστε να πάψουν να υπάρχουν απλήρωτοι ή δύο ταχυτήτων εργαζόμενοι με καθεστώς "δουλεμπορίου".

Παράλληλα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπουργός υπερασπίστηκε τους εργαζόμενους της ΔΕΗ απέναντι σε όσους τους συκοφαντούν και σημείωσε πως δεν είναι προνομιούχοι, αλλά "στυλοβάτες" μιας μεγάλης επιχείρησης. "Στηρίζουμε τους εργαζόμενους της ΔΕΗ, δεν πρόκειται να πειράξουμε τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις με τις οποίες καθορίζονται οι μισθοί τους, στηρίζουμε τοταξικό συνδικαλιστικό κίνημα", είπε χαρακτηριστικά και ευχήθηκε να υπάρξουν και αυξήσεις.

Ο κ. Λαφαζάνης τόνισε ότι γίνονται συζητήσεις με τον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρο Καρυπίδη και με εκπροσώπους φορέων της περιοχής, με στόχο να υπάρχουν αντισταθμιστικά οφέλη για τους κατοίκους που πλήττονται από τις δραστηριότητες της ΔΕΗ και η επιθυμία της κυβέρνησης είναι ένα θετικό ισοζύγιο για τους κατοίκους.

Συναντήθηκε με εκπροσώπους οικισμών κοντά στις μονάδες της ΔΕΗ που ζητάνε να μεταφερθούν σε άλλες περιοχές και τους είπε ότι αντιμετωπίζει θετικά τα αιτήματά τους.

Ο υπουργός ξεναγήθηκε στο ορυχείο Νοτίου Πεδίου, είδε από κοντά την εξόρυξη και μεταφορά λιγνίτη, μίλησε και μέσω ασυρμάτου με τους εργαζόμενους σε διαφορετικά σημεία και παρακολούθησε ανατίναξη πετρώματος. Οι εργαζόμενοι τον κέρασαν τσίπουρο και τοπικούς μεζέδες.

Leave a Reply

 
Αριστερή Διέξοδος © 2011 DheTemplate.com & Main Blogger. Supported by Makeityourring Diamond Engagement Rings

You can add link or short description here

Google+