AristeriDiexodos. Powered by Blogger.
 
Thursday, February 19, 2015

Bloomberg: Η Γερμανία απορρίπτει το ελληνικό αίτημα

0 comments
«Η ελληνική επιστολή δεν είναι σύμφωνη με τα συμφωνηθέντα κριτήρια του Eurogroup, λέει η γερμανική κυβέρνηση Η ελληνική επιστολή δεν προσφέρει ουσιαστική λύση, λέει το Βερολίνο» – Θετικές οι αντιδράσεις στην Κομισιόν για την ελληνική πρόταση


The Council of the European Union / SOOC
Η ελληνική επιστολή δεν είναι σύμφωνη με τα συμφωνηθέντα κριτήρια του Eurogroup, λέει η γερμανική κυβέρνηση. Το ελληνικό σχέδιο επιδιώκει χρηματοδότηση-γέφυρα χωρίς να εκπληρώνει το πρόγραμμα, είπε ο εκπρόσωπος Τύπου της καγκελαρίας.


Σύμφωνα με την επιστολή που απέστειλε ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης προς τον πρόεδρο του Eurogroup την οποία αποκάλυψε το πρακτορείο Reuters η Ελλάδα υπέβαλε αίτημα για την "βέλτιστη χρήση της δοθείσας ευελιξίας στην τρέχουσα συμφωνία (σημ. δανειακή) προς την επιτυχημένη ολοκλήρωση και αξιολόγηση στη βάση των προτάσεων, από την μια πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, και από την άλλη των θεσμών”.

Πρόκειται για την φράση - κλειδί της επιστολής η οποία δείχνει την υποχώρηση που έχει κάνει η Αθήνα προς την πλευρά των δανειστών, η οποία όμως παραμένει σε απόσταση από την θέση της Γερμανίας: μιλάει μεν για ευελιξία εντός της τρέχουσας συμφωνίας, εννοώντας όμως τη δανειακή σύμβαση και όχι το πρόγραμμα όπως απαίτησε το Eurogroup.

Δημοσίευμα του Reuters ανέφερε λίγο νωρίτερα ότι η Ελλάδα αιτήθηκε και επισήμως εξάμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης από τους εταίρους της στην ευρωζώνη, προχωρώντας σε μεγάλες παραχωρήσεις καθώς προσπαθεί να αποφύγει την εξάντληση των διαθεσίμων της εντός εβδομάδων και να ξεπεράσει την αντίσταση των δύσπιστων εταίρων με επικεφαλής την Γερμανία.

Το αίτημα κατατέθηκε επίσημα νωρίτερα σήμερα. Ως αποτέλεσμα αναμένεται να διεξαχθεί αύριο Παρασκευή Eurogroup στις 16.00 ώρα Ελλάδος, με θέμα το ελληνικό αίτημα για την εξάμην επέκταση της δανειακής σύμβασης.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κρίνει το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης ως πρώτο θετικό βήμα που θα ανοίξει το δρόμο για ένα λογικό συμβιβασμό, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς.

Σύμφωνα με τον κ. Σχοινά, η ελληνική κυβέρνηση ζητά εξάμηνη παράταση του λεγόμενου «master financial assistance facility agreement». Όπως είπε, ο όρος αυτός περιγράφει το ισχύον πρόγραμμα.

Πρόσθεσε ότι ο κ. Γιούνκερ χθες το βράδυ και σήμερα το πρωί είχε εντατικές συζητήσεις με τον Γ. Ντάισελμπλουμ και με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Διευκρίνισε ότι οι προϋποθέσεις που θα συνοδεύουν την παράταση θα συζητηθούν σήμερα στο Euroworking Group και αύριο στο Εurogroup.

Το έκτακτο Eurogroup θα συνέλθει αύριο Παρασκευή στις 16 ώρα Ελλάδος, προκειμένου να εξεταστεί το αίτημα εξάμηνης παράτασης της δανειακής σύμβασης που απέστειλε το πρωί η Ελλάδα.

Κατά τη διάρκεια αυτής της μεταβατικής περιόδου θα συμπεριληφθούν οι αποπληρωμές των ομολόγων που έχει στην κατοχή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τα οποία λήγουν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο αντίστοιχα.


Η επιστολή Βαρουφάκη στον Ντάισελμπλουμ

Εξάμηνη παράταση της βασικής δανειακής σύμβασης με το EFSF (Master FAFA) ζητά η ελληνική κυβέρνηση. Δεσμεύεται να μην προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες, να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, ενώ κάνει λόγο και για τον στόχο επίτευξης βιωσιμότητας του χρέους, σύμφωνα με την επιστολή του Έλληνα υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη προς τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

"Αθήνα, 18 Φεβρουαρίου 2015

Αγαπητέ πρόεδρε του Eurogroup,

Τα τελευταία πέντε χρόνια, οι Έλληνες έχουν κάνει αξιοσημείωτες προσπάθειες για την οικονομική προσαρμογή. Η νέα κυβέρνηση έχει δεσμευτεί σε μια ευρύτερη και βαθύτερη διαδικασία μεταρρύθμισης με στόχο την διαρκή βελτίωση των προοπτικών ανάπτυξης και απασχόλησης, την επίτευξη βιωσιμότητας του χρέους και την χρηματοπιστωτική σταθερότητα, την ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης και την άμβλυνση του σημαντικού κοινωνικού κόστους της συνεχιζόμενης κρίσης.

Οι ελληνικές αρχές αναγνωρίζουν ότι οι διαδικασίες που συμφωνήθηκαν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, διεκόπησαν από τις πρόσφατες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές με αποτέλεσμα αρκετές από τις τεχνικές ρυθμίσεις να ακυρωθούν. Οι ελληνικές αρχές τιμούν τις οικονομικές υποχρεώσεις της Ελλάδας έναντι όλων των πιστωτών της, ενώ δηλώνουμε την πρόθεσή μας να συνεργαστούμε με τους εταίρους μας προκειμένου να αποτραπούν τεχνικά εμπόδια στο πλαίσιο της Master Facility Agreement (Συμφωνία Κύριας Διευκόλυνσης), την οποία αναγνωρίζουμε ως δεσμευτική σε σχέση με το οικονομικό και διαδικαστικό περιεχόμενο.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι ελληνικές αρχές αιτούνται τώρα την επέκταση του Master Financial Assistance Facility Agreement για μια περίοδο έξι μηνών από τη λήξη του, περίοδος στη διάρκεια της οποίας θα προχωρήσουμε από κοινού και θα κάνουμε την βέλτιστη χρήση της δοθείσης ευελιξίας στις τρέχουσες ρυθμίσεις, προς την επιτυχημένη ολοκλήρωση και αξιολόγηση στη βάση των προτάσεων, από την μια πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, και από την άλλη των θεσμών.

Ο σκοπός του αιτήματος για εξάμηνη παράταση της διάρκειας της Συμφωνίας είναι:

α) Να συμφωνήσουμε τους αμοιβαίως αποδεκτούς οικονομικούς και διοικητικούς όρους η εφαρμογή των οποίων, σε συνεργασία με τους θεσμούς, θα σταθεροποιήσει τη δημοσιονομική θέση της Ελλάδας, θα επιτύχει κατάλληλα πρωτογενή πλεονάσματα, θα εγγυηθεί τη σταθερότητα του χρέους και θα βοηθήσει στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων για το 2015 που λαμβάνουν υπόψη την παρούσα οικονομική κατάσταση.

β) Να εξασφαλιστεί, σε στενή συνεργασία με τους ευρωπαίους και τους διεθνείς εταίρους μας, ότι οποιαδήποτε νέα μέτρα θα χρηματοδοτηθούν πλήρως, απέχοντας παράλληλα από μονομερείς ενέργειες που θα υπονόμευαν τους δημοσιονομικούς στόχους, την οικονομική ανάκαμψη και τη δημοσιονομική σταθερότητα.

γ) Να επιτρέψει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να εισάγει εκ νέου την παραίτηση (waiver) ώστε να αποδέχεται τα ελληνικά ομόλογα σε συμφωνία με τις διαδικασίες και τους κανονισμούς.

δ) Να επεκτείνει τη διαθεσιμότητα των ομολόγων του EFSF που κρατούνται από το ΤΧΣ για τη διάρκεια της Συμφωνίας.

ε) Να ξεκινήσουν οι εργασίες με τα τεχνικά κλιμάκια πάνω σε ένα μελλοντικό Συμβόλαιο για την Ανάκαμψη και την Ανάπτυξη που οι ελληνικές αρχές οραματίζονται μεταξύ Ελλάδας, Ευρώπης και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που μπορεί να αποτελέσει συνέχεια της τρέχουσας Συμφωνίας.

στ) Να συμφωνηθεί η εποπτεία στο πλαίσιο της ΕΕ και της ΕΚΤ - στο ίδιο πνεύμα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο - κατά την διάρκεια της περιόδου παράτασης του προγράμματος

ζ) Να συζητηθούν τρόποι εφαρμογής της απόφασης του Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012 σχετικά με το ενδεχόμενο περαιτέρω μέτρων και βοήθειας για το χρέος για εφαρμογή μετά την ολοκλήρωση της επέκτασης της Συμφωνίας και στο πλαίσιο του ακόλουθου Συμβολαίου

Σύμφωνα με όλα τα παραπάνω, η ελληνική κυβέρνηση εκφράζει την αποφασιστικότητά της να συνεργαστεί στενά με τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, για:

Α) την επίτευξη της δημοσιονομικής και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας

Β) να μπορέσει η ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει τις ουσιαστικές, ριζικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για την αποκατάσταση του βιοτικού επιπέδου των εκατομμυρίων Ελλήνων πολιτών μέσω της βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης, της αμειβόμενης απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής.

Με εκτίμηση

Γιάνης Βαρουφάκης

Υπουργός Οικονομικών

Ελληνική Δημοκρατία»

Leave a Reply

 
Αριστερή Διέξοδος © 2011 DheTemplate.com & Main Blogger. Supported by Makeityourring Diamond Engagement Rings

You can add link or short description here

Google+