Αν μη τι άλλο με έκπληξη διαβάσαμε την λίστα του Υπουργείου Οικονομικών (και όχι Λίστα Βαρουφάκη - δεν είναι προσωπική κίνηση αυτή!) και ιδιαίτερα μάλιστα τον άξονα 3. Πολιτικές για την προώθηση της ανάπτυξης:
"3. Πολιτικές για την προώθηση της ανάπτυξης
- Ιδιωτικοποιήσεις και διαχείριση δημόσιας περιουσίας Για να προσελκύουν επενδύσεις σε τομείς κλειδιά και να χρησιμοποιηθούν αποτελεσματικά τα δημόσια περιουσιακά στοιχεία οι ελληνικές αρχές θα:
- Δεσμευτούν ότι δεν θα καταργήσουν ιδιωτικοποιήσεις που έχουν ολοκληρωθεί. Στην περίπτωση που ο διαγωνισμός έχει προκηρυχθεί η κυβέρνηση θα σεβαστεί τη διαδικασία, σύμφωνα με την νομοθεσία.
- Διαφυλάξουν την παροχή βασικών δημοσίων αγαθών και υπηρεσιών από τις ιδιωτικοποιημένες επιχειρήσεις / τομείς, με βάση και τους εθνικούς στόχους πολιτικής και την εφαρμογή της νομοθεσίας της ΕΕ.
- Επανεξετάσουν τις ιδιωτικοποιήσεις που δεν έχουν προκηρυχτεί, αποσκοπώντας στην βελτίωση των όρων έτσι ώστε να βελτιστοποιηθούν τα μακροπρόθεσμα οφέλη του δημοσίου, να δημιουργηθούν έσοδα, να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός, να προωθηθεί η οικονομική ανάκαμψη και να ενισχυθούν οι μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης.
- Υιοθετήσουν μια προσέγγιση μέσω της οποίας οι νέες περιπτώσεις θα εξετάζονται κατά περίπτωση ανάλογα με την αξία τους, με έμφαση στις μακροχρόνιες μισθώσεις, κοινοπραξίες ιδιωτικού και δημόσιου τομέα και συμβολαίων που μεγιστοποιούν όχι μόνο τα κυβερνητικά έσοδα αλλά και τις προοπτικές των ιδιωτικών επενδύσεων.
- Ενοποιήσουν το ΤΑΙΠΕΔ με διάφορους δημόσιους οργανισμούς που βρίσκονται διασκορπισμένοι με στόχο την ανάπτυξη της δημόσιας περιουσίας και την ενίσχυση της αξίας του μέσω μικροοικονομικών πολιτικών και αναθεωρήσεων στα δικαιώματα ιδιοκτησίας."
Πριν πάμε στην ουσία μια συμβολική αναφορά: αν οι "πολιτικές για την προώθηση της ανάπτυξης" έστω και για 4 μήνες συνοψίζονται στο "τι θα κάνουμε με τις ιδιωτικοποιήσεις" τότε... έχουμε πρόβλημα!
Στην ουσία τώρα: που σύντροφοι διαφένεται σε αυτό το κείμενο η πολιτική της υπεράσπισης του δημόσιου πλούτου; Που διαβάζει κανείς σε αυτές τις γραμμές την άποψη της αριστεράς για την υπεράσπιση του κοινωνικού πλούτου, την λειτουργία του κράτους ως μοχλό παραγωγικής ανασυγκρότησης σε φιλολαϊκή κατεύθυνση, την υπεράσπιση των κοινωνικά κρίσιμων υποδομών; Πουθενά!
Αντίθετα: τηρούμε τα συμφωνηθέντα και δεν πάμε και πολύ διαφορετικά από εδώ και μπρος. Με ελπίδα πιστεύουμε ότι δεν θα δούμε σκηνικά ξεπουλήματος της ΔΕΗ αλλά παρά τη μεγάλη μας ελπίδα, οι φτερούγες αυτή τη στιγμή κατεβαίνουν.
Και σε κάθε περίπτωση: που είναι η λαϊκή κυριαρχία και η εθνική ανεξαρτησία άμα πρέπει να υπογράφουμε στους εταίρους τι θα κάνουμε με τον δημόσιο πλούτο μας; Δικά τους είναι τα χώματα; Μαζί τα φτιάξαμε; Αυτοί φορολογήθηκαν; Ή καταπίνουμε το χάπι ότι χρωστάμε και άρα παραχωρούμε την περιουσία μας; Τι είναι ο τόπος και ο λαός; εταιρία προς διάλυση;
Και ένα παραπάνω: ας μην βγει εκπρόσωπος της Κυβέρνησης να εξηγήσει σε όλους εμάς τους μικρόνοους γιατί αυτή η συμφωνία είναι σε πολύ θετική κατεύθυνση απλώς εμείς είμαστε ανόητοι και δεν το καταλαβαίνουμε. Η συμφωνία αυτή είναι προσωρινή τουλάχιστον στρατηγική οπισθοχώρηση. Κερδίσαμε μια αναπνοή, κάναμε έναν ελιγμό μπροστά σε μια στημμένη παγίδα αλλά δεν χρειαζόταν τέτοιο σημαντικό βήμα υποχώρησης προς τους πιστωτές. Και είναι ένα λάθος ότι το κάναμε και ένα ακόμα μεγαλύτερο λάθος να βγουν τώρα ανέραστες τοποθετήσεις που θα μας πουν γιατί το γκρι είναι κάτασπρο και εμείς δεν βλέπουμε καλά.
Ούτε ένα βήμα πίσω. Όχι άλλο. Ο ελιγμός έγινε. Να αναιρέσουμε την οπισθοχώρηση στην πράξη. Άμεση αντεπίθεση με εφαρμογή του προγράμματος της Θεσσαλονίκης, λογιστικό έλεγχο του χρέους και προοδευτική λειτουργία και χρήση του δημόσιου πλούτου! Και τι θα μας κάνουν; Ποια είναι όλα τους τα όπλα; Ή μήπως εμείς καταργούμε τα όπλα μας όταν όλοι οι στόχοι και οι αξίες θυσιάζονται για να μείνουμε στο Ευρώ; Το νόμισμα δεν είναι ιερό. Μόνο ιερό για την αριστερά νοείται η υπεράσπιση των συμφερόντων του λαού, η προκοπή του τόπου.
Αριστερή Διέξοδος