AristeriDiexodos. Powered by Blogger.
 
Wednesday, January 21, 2015

Δ. Στρατούλης: Οκτώ Νομοσχέδια Για τα Κοινωνικά Εργασιακά Θέματα Έχει Ετοιμάσει και θα Καταθέσει Αμέσως στη Νέα Βουλή η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ

0 comments
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΗΜ. ΣΤΡΑΤΟΥΛΗ ΥΠΟΨ. ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΣΥΡΙΖΑ Β' ΑΘΗΝΑΣ ΣΤΟ ΑΠΕ
Ερ: Κύριε Στρατούλη, είστε υποψήφιος στη Β' Αθήνας, μια κρίσιμη περιφέρεια, μια περιφέρεια που εκφράζει, θα έλεγα, τη μεγάλη πλειοψηφία των εργαζόμενων μαζών, στις οποίες απευθύνεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Στην τελική ευθεία πριν από τις κάλπες θεωρείτε ότι έχει κριθεί η πρώτη θέση;

Απ: 
Καταρχήν, να σας πω ότι επειδή βλέπω χιλιάδες πολίτες κάθε μέρα στη Β' Αθήνας, που είναι η πιο πολυπληθής σε όλη τη χώρα, εκτίμησή μου είναι ότι έχει διαμορφωθεί πολύ μεγάλο πολιτικό ρεύμα ανατροπής της σημερινής κυβέρνησης και ελπίδας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να ανοίξει το δρόμο για καλύτερες μέρες. Το πολιτικό ρεύμα που έχει διαμορφωθεί θεωρώ ότι είναι ανεπίστρεπτο και ότι θα οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ σε εκλογικό θρίαμβο και αυτοδυναμία. Δηλ. να πάρει αυτό που λέμε εμείς στον ΣΥΡΙΖΑ την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Φαίνεται ότι υπάρχουν εισροές από ψηφοφόρους άλλων κομμάτων στις προηγούμενες εκλογές, ακόμη και από τη ΝΔ.

Ερ: Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το 11% των ψηφοφόρων της ΝΔ πάει απευθείας στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως είπε ο κ. Θεοδωρικάκος της GPO στο Mega. Γιατί αυτό; Συμφωνούν με το πρόγραμμά σας;

Απ: 
Αυτό το βλέπω στην καθημερινή επαφή μου με το λαό κυρίως για δύο λόγους: ο πρώτος είναι ότι με τον ΕΝΦΙΑ προκάλεσε πολύ μεγάλο πρόβλημα, γιατί δήμευσε ουσιαστικά η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου τις περιουσίες και τα σπίτια των πολιτών και ο δεύτερος λόγος είναι οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν όλα αυτά τα χρόνια, οι μνημονιακές, οι φορομπηχτικές, που μείωσαν μισθούς, συντάξεις, λεηλάτησαν τη δημόσια περιουσία και οδήγησαν λαϊκά στρώματα που ψήφιζαν ΝΔ σε πλήρη οικονομική εξαθλίωση, φτώχεια, ανεργία και απελπισία. Φαίνεται ότι σε αυτή την απελπισία δίνουν πολιτική διέξοδο και ψήφο στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ερ: Την επόμενη ημέρα ποιες είναι οι προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ; Ξέρετε βέβαια ότι ο κόσμος περιμένει να δει, την πρώτη εβδομάδα κιόλας, μια σημαντική αλλαγή και δεν θα περιμένει ούτε καν τις 100 ημέρες.

Απ: 
Γνωρίζετε πολύ καλά ότι εκτός από το γενικό πλαίσιο της πολιτικής μας για ακύρωση μνημονίων, μνημονιακών νόμων, για διεκδίκηση διαγραφής του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και αντικατάσταση των μνημονίων με εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, έχουμε ανακοινώσει ορισμένες προτεραιότητες για την κάλυψη κοινωνικών αναγκών, τους πρώτους μήνες. Όσο αφορά τα κοινωνικά εργασιακά θέματα, έχουμε συγκροτήσει και επεξεργαστεί τα νομοσχέδια για τα εξής ζητήματα: το πρώτο, αφορά την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, μαζί με αυτόαποκατάσταση των ΣΣΕ και η επαναφορά αρμοδιοτήτων του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας.
Το δεύτερο, είναι για την επαναχορήγηση της 13ης σύνταξης για όσους παίρνουν μηνιαία σύνταξη λιγότερη από 700 ευρώ. Αυτό είναι το πρώτο βήμα και σταδιακά θα πάμε σε αποκατάσταση απωλειών των συντάξεων. Το τρίτο, είναι για την κατάργηση των διαθεσιμοτήτων που οδηγούν σε απολύσεις στο Δημόσιο και την αποκατάσταση όσων απολύθηκαν και δεν έχουν βγει σε σύνταξη εξ αυτού του λόγου. Το τέταρτο, είναι για την επαναφορά στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας της προστατευτικής από απολύσεις εργατικής νομοθεσίας. Το πέμπτο, είναι για την ανασύσταση και αναβάθμιση του έργου του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας και Εργατικής Εστίας σε ενιαίο δημόσιο Οργανισμό. Το έκτο, είναι για την κατάργηση της χουντικής έμπνευσης δυνατότητας των κυβερνήσεων για πολιτική επιστράτευση των απεργών. Το έβδομο, αφορά τον τομέα του υπουργείου Εργασίας και είναι για τηνεπαναχορήγηση της μηνιαίας σύνταξης των 360 ευρώ του ΟΓΑ στους ανασφάλιστους υπερήλικες και ομογενείς. Πριν από μία εβδομάδα, ο Αλέξης Τσίπρας μαζί με εμένα και τον Παναγιώτη τον Λαφαζάνη, συνάντησε τις οργανώσεις των ομογενών και δεσμεύτηκε γι' αυτό. Επίσης, είναι δύο τελευταία νομοσχέδια για την επίλυση επειγόντων ασφαλιστικών προβλημάτων των ελεύθερων επαγγελματιών το ένα, και το άλλο για την αντιμετώπιση προβλημάτων που έχουν τα άτομα με αναπηρία με τα Κέντρα Πιστοποίησης  Αναπηρίας, ΚΕΠΑ, που βασανίζονται για πολύ καιρό. Είμαστε πανέτοιμοι με αυτές τις οκτώ νομοθετικές πρωτοβουλίες.

Ερ: Μπαίνω στον πειρασμό να σας ρωτήσω, γιατί βλέπω ότι είστε πάρα πολύ ενημερωμένος σε ό,τι αφορά τα εργατικά. Μήπως μιλάμε και με την επόμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας;

Απ:
 Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν αναφερόμαστε σε τέτοια ζητήματα. Δίνουμε αυτή τη στιγμή πολύ μεγάλη μάχη για τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ που θα είναι νίκη του λαού μας και τη νίκη των λαών της Ευρώπης και προτεραιότητα έχει το να φύγουμε από αυτή την οικονομική - κοινωνική ανθρωπιστική και παραγωγική καταστροφή που συντελείται από τα μνημόνια και τις μνημονιακές κυβερνήσεις στη χώρα μας και να ανοίξουμε το δρόμο να εφαρμοστούν αναπτυξιακές πολιτικές στη θέση της λιτότητας, για μια Ελλάδα άλλη, που μας αξίζει, με εργασία, αξιοπρέπεια, κοινωνική δικαιοσύνη, δημοκρατία.

Ερ:'Ακουσα τον κ. Σκουρλέτη να λέει, σαφέστατα απευθυνόμενος στον κ. Στουρνάρα, ότι πρέπει να σέβεται ο ίδιος τον ρόλο του κεντρικού τραπεζίτη και να κινείται στα προσδιορισμένα όρια και να μην κάνει πολιτική, αναφορικά με δηλώσεις του περί των καταθέσεων, αν κινδυνεύουν ή όχι κ.λπ. Μήπως τελικά ενεργοποιήσετε το μοντέλο της Κύπρου για να αναγκάσετε αστική αποχώρηση του κ. Στουρνάρα;

Απ: 
Αυτά είναι ζητήματα τα οποία θα εξετάσει ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές. Βασικό είναι, τις λίγες μέρες που έμειναν μέχρι τις εκλογές, ο κ. Στουρνάρας να παίξει τον θεσμικό του ρόλο, όπως και άλλοι θεσμικοί παράγοντες. Να μην ανακατεύονται στην πολιτική αντιπαράθεση των ημερών. Ο ελληνικός λαός είναι ελεύθερος σε μια κυρίαρχη χώρα να ψηφίσει, να κάνει τις δικές του επιλογές και αυτός που θα αποφασίσει για το μέλλον του είναι ο ίδιος ο λαός, ούτε ο κ. Στουρνάρας ούτε οι κερδοσκόποι είτε μέσα είτε έξω από την Ελλάδα, ούτε οι υπαλληλίσκοι της τρόικας.

Ερ: Κύριε Στρατούλη, ο ΣΥΡΙΖΑ μιλάει για την ευρύτερη δυνατή συσπείρωση των προοδευτικών δυνάμεων και δυνάμεων της Αριστεράς. Το ΚΚΕ όμως δεν συζητά ούτε καν ψήφο ανοχής. Με τα άλλα κόμματα τι γίνεται; Θα ήθελα κατηγορηματικές απαντήσεις. ΠΑΣΟΚ, ΚΙΔΗΣΟ και Ποτάμι;

Απ: 
Για να είμαστε σαφείς, με κόμματα που υπηρέτησαν ή έφεραν στη χώρα μας μνημονιακές πολιτικές, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΚΙΔΗΣΟ, δεν υπάρχει περίπτωση κυβερνητικής συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, διότι φτωχοποίησαν και εξαθλίωσαν τον λαό και ταπείνωσαν την πατρίδα μας. Επίσης, με τοΠοτάμι το οποίο τη μία γέρνει από εδώ και την άλλη από εκεί και κατεβάζει πολύ θολά νερά, όσο αφορά το στίγμα του αν είναι ή όχι με τα μνημόνια, μια ενδεχόμενη συνεργασία μαζί του θα έθετε σε πολιτική ομηρεία το πρόγραμμά μας. Προτεραιότητά μας είναι οι δυνάμεις της Αριστεράς. Το ΚΚΕ έχει πάρει τη θέση που είπατε, αλλά μετά τις εκλογές θα είναι ένα νέο πολιτικό σκηνικό και πάρα πολλοί, είναι σίγουρο, κάτω από τη λαϊκή πίεση θα επανατοποθετηθούν. Εάν δεν το κάνουν, είναι σίγουρο ότι θα βρουν μπροστά τους τη λαϊκή κρίση.


Ερ: Με το Ποτάμι τι γίνεται; Βλέπω το τελευταίο διάστημα να είναι πιο ήπιοι οι τόνοι σας απέναντι στον κ. Θεοδωράκη.

Απ: 
Ήμουν σαφής. Μια κυβερνητική συνεργασία με το Ποτάμι, με τις ερμαφρόδιτες, τις θολές θέσεις του, που έως τώρα δεν έχει αποδείξει ότι κινείται σε αντιμνημονιακές λογικές, θα μας έθετε σε πολιτική ομηρεία όσον αφορά το να έχουμε τα χέρια μας λυμένα για να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας. Για όλους αυτούς τους λόγους, ζητάμε πρώτα απ' όλα με την ψήφο του λαού να πάρουμε κοινοβουλευτική πλειοψηφία, πρώτα για να εφαρμόσουμε απερίσπαστοι το πρόγραμμά μας και δεύτερον, ότι όσο μεγαλύτερο ποσοστό πάρουμε, όσο μεγαλύτερη δύναμη και όσο πιο ενισχυμένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, θα ενισχύσει τη δύναμή μας έναντι των πιστωτών της χώρας για να διαπραγματευτούμε σκληρά τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους.

Leave a Reply

 
Αριστερή Διέξοδος © 2011 DheTemplate.com & Main Blogger. Supported by Makeityourring Diamond Engagement Rings

You can add link or short description here

Google+