AristeriDiexodos. Powered by Blogger.
 
Thursday, January 22, 2015

Οι άμεσες δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την ενέργεια

0 comments
Για τον ΣΥΡΙΖΑ η ενέργεια αποτελεί δημόσιο και κοινωνικό αγαθό και έναν από τους τομείς στους οποίους η χώρα θα πρέπει να επενδύσει ουσιαστικά τόσο για να επιτύχει την παραγωγική της ανασυγκρότηση.


Στα πλαίσια αυτά οι δημόσιες επιχειρήσεις ενέργειας αποτελούν αναντικατάστατα εργαλεία.

Συνεπώς, ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται να ακυρώσει τις επιχειρούμενες ιδιωτικοποιήσεις και σταδιακά να ανακτήσει το δημόσιο, την ιδιοκτησία των στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεων – πυλώνων του κλάδου της ενέργειας [ΔΕΗ (ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ), ΕΛΠΕ, ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, ΕΠΑ], κατά προτεραιότητα.

Βάσει των παραπάνω ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευθεί να καταργήσει το ΤΑΙΠΕΔ, ώστε να επιστραφούν οι μετοχές των ενεργειακών επιχειρήσεων που έχει στην κατοχή του πίσω στο Ελληνικό Δημόσιο και αυτό με την σειρά το να ασκήσει τα δικαιώματα που έχει στις επιχειρήσεις αυτές.

Στην κατεύθυνση αυτή πρώτο βήμα θα είναι η ακύρωση της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου της 24ης Ιουλίου 2013 με την οποία αποφασίσθηκε η διάλυση, διάσπαση και η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση ΔΕΗ (παραχώρηση νέου ποσοστού 17% στο ΤΑΙΠΕΔ, ιδιωτικοποίηση ΑΔΜΗΕ, δημιουργία και παραχώρηση της «Μικρής» ΔΕΗ).

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα προχωρήσει στην ενοποίηση των θυγατρικών εταιρειών και την αναδιάρθρωση της λειτουργίας της ΔΕΗ, την επένδυση στον εκσυγχρονισμό των μονάδων και την περιβαλλοντική τους αναβάθμιση, την κατασκευή σύγχρονων νέων μονάδων μέσα από ένα πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, στην ενίσχυσή της με το απαραίτητο τεχνικό προσωπικό και τέλος σε αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας και διοίκησης με απαλλαγή από παθογένειες του παρελθόντος.

Οι ενέργειες αυτές θα συμβάλουν στην μείωση του κόστους άρα και της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας.

Επίσης μείωση του κόστους θα επιτευχθεί χρησιμοποιώντας τους εγχώριους πόρους και παρεμβαίνοντας στο μέρος εκείνο του κόστους (70%) που δεν σχετίζεται με την παραγωγή ενέργειας και δεν ελέγχεται από τη ΔΕΗ (επιδοτήσεις σε ιδιώτες, υπερβολικοί φόροι κτλ).

Ως κυβέρνηση δεσμευόμαστε για μείωση του κόστους ενέργειας για τα νοικοκυριά, για τους αγρότες, για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και για την βιομηχανία όμως με ρήτρα απασχόλησης.

Όσον αφορά στους αγωγούς και την ενεργειακή διπλωματία η νέα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ σε αντίθεση με τις Ελληνικές Κυβερνήσεις των τελευταίων 5 ετών θα ακολουθήσει πολυδιάστατη ενεργητική εξωτερική πολιτική διότι για τον ΣΥΡΙΖΑ προέχει το συμφέρον της Ελλάδας.

Για παράδειγμα τώρα που η Ρωσία –μετά την ματαίωση του South Stream- προωθεί την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού στην Μαύρη Θάλασσα που θα περνά από την Τουρκία ώστε να τροφοδοτείται η Ευρώπη με ρωσικό φυσικό αέριο θα προχωρήσουμε σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες και κινήσεις ώστε να αναβαθμιστεί ο γεωπολιτικός και ενεργειακός ρόλος της Ελλάδας.

Θα συζητήσουμε την επέκταση του σχεδιαζόμενου Hub στην Τουρκία και στην Ελλάδα.

Έτσι με την επέκταση και δημιουργία του διπλού hub η Ελλάδα θα καταστεί σημαντικός παράγοντας για την τροφοδοσία της Ευρώπης με ρωσικό φυσικό αέριο.

Συνεπώς τα 50 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου τον χρόνο τα οποία θα συσσωρεύονται στα σύνορα της Τουρκίας με την Ελλάδα αποτελούν μεγάλη ευκαιρία και για την Ελλάδα να αναβαθμίσει τον γεωπολιτικό της ρόλο. Αλλά και να πετύχει μείωση της τιμής του Φ.Α. ώστε να ανακουφίσουμε τα νοικοκυριά και την βιομηχανία.

Παράλληλα θα προχωρήσουμε στην επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου στα επίπεδα του Μαρτίου του 2011 ώστε να μειωθεί η τιμή του.

Θα πάρουμε όλα τα μέτρα για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου και φυσικά θα επιστρέψει το 35,2 % των μετοχών των ΕΛΠΕ στο δημόσιο ώστε να ασκεί το Δημόσιο τα δικαιώματα της καταστατικής μειοψηφίας που έχει αφού κατέχει το 35,2 % .

Για αυτό στις 25 του Γενάρη γίνονται οι πιο κρίσιμες εκλογές μετά τη μεταπολίτευση. Η 26η του Γενάρη θα είναι μια εντελώς νέα μέρα. Στις 25 Γενάρη θα γίνει η ανατροπή.- See more at: http://left.gr/news/oi-ameses-desmeyseis-toy-syriza-gia-tin-energeia#sthash.m99XCGqS.dpuf

Leave a Reply

 
Αριστερή Διέξοδος © 2011 DheTemplate.com & Main Blogger. Supported by Makeityourring Diamond Engagement Rings

You can add link or short description here

Google+