AristeriDiexodos. Powered by Blogger.
 
Wednesday, January 28, 2015

«ΤΕΡΜΑ ΣΤΟΝ ΤΕΜΑΧΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΔΕΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΔΜΗΕ»

0 comments
Πηγή: iskra.gr
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΝ. ΛΑΦΑΖΑΝΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Κατάργηση των μνημονιακών νόμων μαζί με κατάργηση κάθε διαδικασίας ιδιωτικοποίησηςενεργειακής εταιρείας προανήγγειλε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Ενέργειας και Περιβάλλοντος Παναγιώτης Λαφαζάνης, μιλώντας στην τελετή παραλαβής του υπουργείου από τον προκάτοχό του Γιάννη Μανιάτη.
Ο νέος υπουργός, χαρακτηρίζοντας υπερυπουργείο το νέο χαρτοφυλάκιο, υποσχέθηκε νέα εποχή για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, βασισμένη σε όσα o ΣΥΡΙΖΑ έχει εξαγγείλει και για τα οποία έχει δεσμευτεί προεκλογικά. Ο Παν. Λαφαζάνης στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, επισημαίνοντας ότι «η κρίση χρέους δεν είναι στην ουσία κρίση χρέους, το χρέος αξιοποιείται από τις νεοαποικιακές δυνάμεις της ΕΕ, προκειμένου να κατεδαφίσουν τα πάντα στη χώρα, η πραγματική κρίση είναι η παραγωγική διάλυση και υποβάθμιση της χώρας».
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «από σήμερα τελειώνουν δύο πράγματα στο υπουργείο: η τρόικα και τα μνημόνια και οι εφαρμοστικοί τους νόμοι, οι οποίοι σταδιακά αλλά πολύ σύντομα θα ακυρωθούν».
Ως ένα από τα πρώτα μέτρα ο Παν. Λαφαζάνής ανέφερε ότι θα δοθεί τέλος στη διάσπαση καιιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, η οποία θα ανασυγκροτηθεί ως δημόσια επιχείρηση. Ο στόχος είναι να της δοθεί καινούργια πνοή και θα επανεξεταστούν, σημείωσε με έμφαση, όλες οι σχέσεις της ώστε να απαλλαγεί από αυτές με ληστρικά ιδιωτικά συμφέροντα.Ταυτόχρονα, ο Παν. Λαφαζάνης τόνισε ότι σταματά η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ.
Σε ό,τι αφορά τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ), ο Παν. Λαφαζάνης προανήγγειλε επιστροφή στο Δημόσιο των μετοχών τους που έχουν μεταφερθεί στο ΤΑΙΠΕΔ, ενώ όπως είπε το Δημόσιο πλέον θα ασκεί τις αρμοδιότητες που απορρέουν από τη συμμετοχή του στο ποσοστό αυτό.Επίσης, μίλησε γιαπάταξη του λαθρεμπορίου στο πετρέλαιο, για στήριξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και κυρίως των μικρών και πολύ μικρών παραγωγών φωτοβολταϊκών και ΑΠΕ, ώστε οι επιχειρήσεις τους να γίνουν βιώσιμες.
Φέρνοντας ως παράδειγμα τη χθεσινή αντίδραση της κυβέρνησης στην Κομισιόν για τις κυρώσεις στη Ρωσία, ο Παν. Λαφαζάνης τόνισε ότι στον ενεργειακό τομέα οι διεθνείς σχέσεις θα γίνουν πολυεπίπεδες και πολυδιάστατες. Θα λειτουργούν, δε, αποκλειστικά υπέρ του δημόσιου, του εθνικού και του αναπτυξιακού συμφέροντος. «Οι διεθνείς ενεργειακές μας σχέσεις θα γίνουν πολυεπίπεδες και πολυδιάστατες με τέσσερις ορίζοντες, χωρίς να είμαστε δορυφόροι κανενός. Η Ελλάδα στον ενεργειακό τομέα θα κινείται αποκλειστικά με βάση το εθνικό συμφέρον», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Έχουμε πολλά να κάνουμε προς όφελος της χώρας και για την μείωση του ενεργειακού κόστους», είπε.
Σε ερωτήσεις για την δωρεάν ηλεκτροδότηση σε 300.000 νοικοκυριά, απάντησε ότι το μέτρο αυτό προβλέπεται στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης το οποίο θα εφαρμοστεί πλήρως.

ΔΗΛΩΣΗ ΝΙΚΟΥ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΞΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ
ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
ΛΑΦΑΖΑΝΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ
ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΚΥΡΩΣΗ ΤΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΕΗ
Συναδέλφισσες, -φοι,  
Με τη σημερινή δήλωση του αρμόδιου Υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη, σχετικά με την ακύρωση κάθε διαδικασίας ιδιωτικοποίησης του Ομίλου ΔΕΗ, επιβεβαιώνεται το προοδευτικό περιεχόμενο των εξαγγελιών της κυβέρνησης για την ενέργεια και δικαιώνεται η συνεπής προσπάθεια και οι πολυετείς αγώνες των εργαζομένων για την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της επιχείρησης.  
Σήμερα η νέα κυβέρνηση, μέσα από τα αρμοδιότερα χείλη, δικαίωσε μια ολόκληρη γενιά εργαζομένων που δε δίστασε να αντισταθεί στη διαπλοκή και τα συμφέροντα παρά τις διώξεις και την στοχοποίηση που υπέστη.  
Με την ιδιότητα του εκπροσώπου των εργαζομένων στο Δ.Σ. της ΔΕΗ και του επί επτά χρόνια Προέδρου της ΓΕΝΟΠ, εκφράζω δημόσια την ικανοποίησή μου και καλώ τους εργαζομένους της επιχείρησης και κυρίως τον Ελληνικό λαό, γιατί τον αφορά άμεσα, να συσπειρωθεί και να υποστηρίξει την πολιτική της κυβέρνησης για τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού.  
Με την πίστη ότι μια νέα ημέρα ξημέρωσε για την πατρίδα μας και για τα εκατομμύρια των φτωχών και άνεργων συνανθρώπων μας, με την πίστη ότι μια νέα εποχή ξεκινά,  καλωσορίζω το νέο Υπουργό και του εύχομαι καλή δύναμη και καλή δουλειά για μια ΔΕΗ ΔΗΜΟΣΙΑ στην υπηρεσία του ελληνικού λαού.
Νίκος Φωτόπουλος
Μέλος Δ.Σ. ΔΕΗ Α.Ε.
Εκπρόσωπος των εργαζομένων 
Αθήνα 28 Ιανουαρίου 2015

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΛΑΦΑΖΑΝΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
"Να σας καλημερίσω όλους και όλες σας και να σας ευχαριστήσω για την υποδοχή και την παρουσία σας την οποία βλέπω μαζικότατη. Να σας ευχαριστήσω από καρδιάς. Να πω ειλικρινά ότι στα πρόσωπά σας η νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, του υπερυπουργείου, ας το πούμε έτσι απλά, Παραγωγικής Ανασυγκρότησης , δεν βλέπει μόνο εργαζόμενους τους οποίους τιμάμε ως Αριστερά και ως κυβέρνηση αλλά πρώτα από όλα βλέπουμε συνεργάτες. Συνεργάτες και συμμέτοχους σε μια μεγάλη προσπάθεια που πρέπει να καταβάλουμε για την παραγωγική ανασυγκρότηση της Ελλάδας.  
Η κρίση που περνάμε δεν είναι μόνο κρίση χρέους. Ούτε κυρίως δεν είναι κρίση χρέους. Το χρέος έχει χρησιμοποιηθεί, δυστυχώς, με ένα "νεοαποικιακό" τρόπο , για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους , προκειμένου να λεηλατηθεί, να καταληστευτεί και να διαλυθεί αυτή η χώρα. Η χώρα η οποία ρημάζει τα τελευταία μνημονιακά χρόνια που τα βιώνουμε όλοι και βλέπουμε να μας ρημάζουν. Να μας ρημάζουν ως οικονομία, ως οικογένειες , ως άτομα και ως ψυχολογία.
Αλλά δεν είναι , όπως σας είπα, το χρέος μόνο το πρόβλημα. Το κύριο πρόβλημα της χώρας, ελέχθη ήδη, είναι η παραγωγική ερήμωση και διάλυσή της. Και πρώτα από όλα θα λέγαμε η υποβάθμιση της πρωτογενούς παραγωγής της χώρας μας.
Όλα τα προηγούμενα χρόνια μεγάλες και αναπτυγμένες χώρες έχουν αναβαθμίσει την πρωτογενή τους παραγωγή και την έχουν καθετοποιήσει. Και εκεί στηρίζουν πολλές χώρες από τις αναπτυγμένες και προηγμένες χώρες την προοπτική, το μέλλον τους και την απασχόλησή τους. Η Ελβετία δεν στηρίζεται στις τράπεζες και στα ρολόγια, στην αγροτική της παραγωγή, στην κτηνοτροφία της και στην βιομηχανία τροφίμων στηρίζεται. Την Ολλανδία δείτε και άλλα παραδείγματα προηγμένων χωρών.
Η Ελλάδα , όμως, δυστυχώς, περιορίστηκε μονόπλευρα στο να γίνει υποτίθεται ένα χρηματοπιστωτικό, ναυτιλιακό , όπως μας έλεγαν μέχρι τώρα και τουριστικό κέντρο. Βεβαίως τα χρειαζόμασταν όλα αυτά, αλλά δεν μπορεί η χώρα μας να ζήσει αποκλειστικά και μόνο από αυτά. Ο μόνος τρόπος για να βγούμε από την κρίση είναι να στηρίξουμε, να ενισχύσουμε, να αναβαθμίσουμε την αγροτική μας παραγωγή, την κτηνοτροφική μας παραγωγή και την αλιεία μας, τον πρωτογενή τομέα.Αυτός ο τομέας μπορεί να γίνει το όχημα για την ανασυγκρότηση και την διέξοδο από την κρίση.
Δεν ερχόμαστε εδώ βεβαίως για να κατεδαφίσουμε αυτά που έχουν γίνει αλλά να δημιουργήσουμε και κυρίως -και πρέπει να το προσθέσω αυτό- για να αλλάξουμε. Να αλλάξουμε πολιτικές και προσανατολισμούς. Αυτό θα το κάνουμε.
Να ευχαριστήσω πάρα πολύ τον Γιώργο Καρασμάνη και τον Πάρι Κουκουλόπουλο για την υποδοχή που μας έκαναν, για τα καλά λόγια και τις ευχές που μας είπαν. Να τους ευχαριστήσουμε ,ιδιαίτερα θα έλεγα, και για αυτήν την τελετή παραλαβής, η οποία δείχνει πολιτικό πολιτισμό.Θα έπρεπε να επιδειχθεί αυτός ο πολιτικός πολιτισμός σε όλα τα επίπεδα. Τον χρειαζόμαστε , διότι έχουμε διαφορές, έχουμε αντιπαραθέσεις. Αλίμονο! Και είναι ίδιον της δημοκρατίας να υπάρχουν οι διαφορές και οι αντιπαραθέσεις και είναι γόνιμο να υπάρχουν. Αλλά άλλο αυτό και άλλο το να επιχειρούμε ο ένας να ταπεινώνει και να μειώνει τον άλλο, όσες διαφορές και αν υπάρχουν.
Βεβαίως εδώ δεν είναι η ώρα για να κάνουμε προγραμματικές δηλώσεις. Θα έχουμε την ευκαιρία στη Βουλή η κυβέρνησή μας με τον νέο πρωθυπουργό να κάνουμε τις προγραμματικές δηλώσεις και θα δοθεί η ευκαιρία και σε μένα και στους συνεργάτες μου, τον κ. Αποστόλου, τον κ. Τσιρώνη και τον κ.Σγουρίδη να μιλήσουμε στη Βουλή πιο αναλυτικά- αφού ενημερωθούμε και καλύτερα, βεβαίως- για τις βασικές κατευθύνσεις της δικής μας πολιτικής.
Θέλω, όμως, να πω ότι εμείς θα επιδιώξουμε μια συνολικότερη αλλαγή προσανατολισμού του αγροτικού τομέα και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα. Ειδικότερα , θα έλεγα, θα καταβάλλουμε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια για να γίνουν πιο ανταγωνιστικά , πιο αποδοτικά τα προϊόντα μας και στη βάση των αγροτικών μας προϊόντων, των προϊόντων της πρωτογενούς μας παραγωγής, αν είναι δυνατόν να διαμορφώσουμε και να ορθώσουμε μια σύγχρονη βιομηχανία με εξαγωγικό προσανατολισμό. Αυτό είναι ένα μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα που πρέπει να είναι προτεραιότητα όχι μόνο δική μας. Είναι προτεραιότητα δική μας αλλά είναι προτεραιότητα και της κυβέρνησης.
Στο πλαίσιο αυτό δύο βασικές κατευθύνσεις μας είναι να μειώσουμε το κόστος των αγροτικών προϊόντων, τόσο από την άποψη των εφοδίων αλλά και από την άποψη του ενεργειακού κόστους και φυσικά είναι να ανακουφίσουμε τον αγρότη και να στηρίξουμε τα εισοδήματά του.
Ιδιαίτερα θα έλεγα στον φορολογικό τομέα, όπου ο αγρότης υφίσταται μια φορολογική πίεση η οποία είναι πάρα πολύ ισχυρή, σχεδόν ανυπόφορη γι 'αυτούς που είναι ευσυνείδητοι από το πρώτο στρέμμα και από το πρώτο ευρώ.Το 12.000 αφορολόγητο και η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ νομίζουμε θα είναι μια σημαντική συνεισφορά για τα αγροτικά εισοδήματα.
Να σημειώσω, τέλος, και κάτι που έχει ιδιαίτερη αξία. Θέλουμε οι οικονομικές μας σχέσεις να είναι πολυεπίπεδες και πολυδιάστατες. Η Ελλάδα μπορεί να είναι στην Ευρώπη , στην ΕΕ, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να έχει εξωτερικές οικονομικές σχέσεις , οι οποίες να κινούνται στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα. Γι 'αυτό εμείς είμαστε αντίθετοι στο εμπάργκο που έχει επιβληθεί κατά της Ρωσίας.
Η Ελλάδα δεν έχει κανένα συμφέρον να επιβάλλει κυρώσεις στη Ρωσία. Δεν έχουμε καμία διαφορά με τη Ρωσία και με το ρώσικο λαό έχουμε και ιστορικούς δεσμούς θα έλεγα. Ήταν αδιανόητο αυτό που συνέβη τι προηγούμενες μέρες. Να έχουμε κείμενο από την ΕΕ, ψυχροπολεμικού χαρακτήρα κατά της Ρωσίας. Κείμενο που προετοιμάζει το έδαφος για νέες κυρώσεις και το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα χωρίς την έγκριση της χώρας μας. Αντιδράσαμε και υπογραμμίζουμε ότι η Ελλάδα δεν είναι προτεκτοράτο μέσα στην Ευρώπη , ούτε "μπανανία' κανενός. Η Ελλάδα είναι ισότιμο μέλος της Ευρώπης και της ΕΕ. Επομένως, είναι αδιανόητο να υπάρχουν αποφάσεις για τις οποίες είτε δεν ερωτόμεθα είτε αγνοούμεθα. Εμείς διαφωνούμε και θα το τονίσουμε και τις επόμενες ημέρες με την συνέχιση και την επέκταση αυτής της πολιτικής των κυρώσεων απέναντι στη Ρωσία. Το λέω ως παράδειγμα μιας νέας εξωτερικής πολιτικής και μιας νέας πολιτικής εξωτερικών οικονομικών σχέσεων που έχει ειδική σημασία για τον αγροτικό χώρο και την οποία είχε απόλυτη ανάγκη η χώρα μας για να μπορέσει να κάνει βήματα διεξόδου από την σημερινή κρίση.
Ευχαριστώ πάλι για την παρουσία σας . Θεωρώ ότι η συμμετοχή σας και η κοινή προσπάθεια που πρέπει να καταβάλλουν οι πολιτική ηγεσία και οι εργαζόμενοι στο υπουργείο είναι η μεγάλη δύναμη, η ατμομηχανή για να πάμε μπροστά στον πρωτογενή τομέα. Στηριζόμαστε σε εσάς. Αποσαφηνίζουμε ότι θέλουμε να είμαστε μια πολιτική ηγεσία, η οποία θα κινηθεί με απόλυτη διαφάνεια. Δεν εξαρτόμαστε από κανέναν τρίτο και δεν δίνουμε λογαριασμό σε κανέναν τρίτο πέραν από τον ελληνικό λαό και συγκεκριμένα γι' αυτό το υπουργείο στον αγροτικό κόσμο.
Δεν υπάρχει διαπλοκή. Να ξέρετε ότι από αυτή τη θέση που θα είμαστε θα δώσουμε μια μεγάλη μάχη κατά των διαπλοκών μεγάλων και μικρών και κατά των πελατειακών σχέσεων.
Σας βλέπουμε στα μάτια χωρίς να κάνουμε πολιτικές διακρίσεις. Δεν μας ενδιαφέρει το τι ψηφίζει ο καθένας, το τι επιλέγει ή ποιές είναι οι προτιμήσεις του και οι ιδεολογικές του κατευθύνσεις. Σε μια δημοκρατία ο καθένας κάνει τις επιλογές του ελεύθερα. Σας βλέπουμε πρώτα από όλα σανσυμμέτοχους μιας μεγάλης προσπάθειας. Ελπίζουμε, ξέρουμε και είμαστε βέβαιοι ότι από εσάς θα βρούμε ανταπόκριση. Ανταπόκριση σε μια δουλειά με ευθύνη. Ανταπόκριση στην συνέπεια.Ανταπόκριση σε μια ηθική διάσταση που έχει το έργο σας. Εσείς και πρώτα απ' όλα εμείς λογοδοτούμε μόνο στους Έλληνες πολίτες. Είμαι εδώ , όχι μόνο εμείς αλλά και εσείς χάρη στην εμπιστοσύνη των Ελλήνων πολιτών. Κάθε κίνησή μας, κάθε ενέργειά μας θα έχει ένα γνώμονα και θα αποβλέπει σε ένα πράγμα, πως θα τους υπηρετήσουμε καλύτερα, πως θα σηκώσουμε ψηλότερα τον ελληνικό λαό, την ελληνική περιφέρεια, ιδιαίτερα την νεολαία και την πατρίδα μας. Ελπίζω να κάνουμε ότι καλύτερο, όχι μόνο στα λόγια , κυρίως στα έργα. Γιατί τα έργα μετράνε. Σας ευχαριστώ πολύ"!

Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015

Leave a Reply

 
Αριστερή Διέξοδος © 2011 DheTemplate.com & Main Blogger. Supported by Makeityourring Diamond Engagement Rings

You can add link or short description here

Google+