AristeriDiexodos. Powered by Blogger.
 
Thursday, November 20, 2014

ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ «ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΑ»

0 comments
foititesΠηγή: http://iskra.gr
ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΚΟΨΟΥΝ ΤΟ ΑΝΕΡΧΟΜΕΝΟ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ
Η ΝΔ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΤΟΥ "ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΟΥ" ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ !
Την πρώτη δυναμική απάντηση των φοιτητικών συλλόγων λαμβάνει η πρυτανεία του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου της Αθήνας, ως αντίδραση στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για τη διεξαγωγή «ηλεκτρονικών δημοψηφισμάτων» στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ της χώρας.
Οι φοιτητές παίρνουν στα χέρια τους τον αγώνα για να προασπίσουν τα δικαιώματά τους και ήδη έχουν ληφθεί αρκετές αγωνιστικές αποφάσεις, ενώ υπό κατάληψη τελούν σχολές αλλά και υπηρεσίες των ΑΕΙ και των ΤΕΙ στην Αθήνα και στις άλλες πόλεις της χώρας.
Την ίδια ώρα, η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, βρισκόμενη σε καθεστώς κατάρρευσης και πανικού, ακολουθεί την «στρατηγική της έντασης» και, δια του γραμματέα της ΝΔ Ανδ. Παπαμιμίκου, επαναφέρει στο προσκήνιο τους σχεδιασμούς για αναβίωση του Σπουδαστικού της Ασφάλειας (βλ. αναλυτικότερα παρακάτω).
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι φοιτητικές κινητοποιήσεις έχουν ως εξής:
Υπό κατάληψη βρίσκεται η κοσμητεία των Επιστημών Υγείας και το Οικονομικό της Νομικής, η Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας αλλά και η πρυτανεία του ΕΜΠ.  
Επίσης σε κατάληψη προχωρούν και οι φοιτητές της Νομικής Σχολής έως την Παρασκευή, ενώ υπό κατάληψη βρίσκεται και το κτήριο της πρυτανείας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), όπου νωρίτερα διακόπηκε η συνεδρίαση της Συγκλήτου του ιδρύματος.
Καταλήψεις θα πραγματοποιηθούν επίσης στις εξής σχολές:
-Στο Γεωπονικό Αθήνας από την Παρασκευή 21/11.
-Στην Σχολή Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ την Πέμπτη 20/11, Παρασκευή 21/11 και Δευτέρα 24/11
-Στο ΕΜΠ κατάληψη της πρυτανείας από αύριο 20/11 και μέχρι να οριστεί νέα σύγκλητος.
-Στο ΤΕΙ Αθήνας την Πέμπτη 20/11 και Παρασκευή 21/11.
Συμβολική κατάληψη στην Πρυτανεία του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) πραγματοποίησαν φοιτητές του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, ενώ κρέμασαν και γιγαντοπανό από την ταράτσα του κτιρίου. «Οι φοιτητές δεν τρομοκρατούνται. Θα παλέψουμε ακόμα πιο αποφασιστικά ενάντια στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στις σπουδές μας, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης-ΕΕ» αναφέρει το ΜΑΣ ανακοίνωσή του.
Στο μεταξύ για αύριο Παρασκευή έχει προγραμματιστεί φοιτητικό συλλαλητήριο για τις 12 το μεσημέρι στο υπουργείο Παιδείας.
ΑΝΔ. ΠΑΠΑΜΙΜΙΚΟΣ: "ΝΑΙ" ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ
Μνήμες από σκοτεινές εποχές ανελευθερίας και καταστολής επαναφέρει η πρόταση του γραμματέα της Ν.Δ. Ανδρέας Παπαμιμίκος για σύσταση "πανεπιστημιακής αστυνομίας".
Όπως είπε σε συνέντευξή του στη ΝΕΡΙΤ, «πανεπιστημιακή αστυνομία υπάρχει σε όλα τα ιδρύματατης Ευρώπης και της Αμερικής» και είναι «ό,τι πιο απλό και καταλληλότερο για την Ελλάδα: ιδιωτικές εταιρείες σεκιούριτι σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία εποπτεύουν τον χώρο, ώστε αν κάποιος παρανομεί, αν κάποιος προχωρεί σε παράνομες ενέργειες, αυτός να αντιμετωπίζει και τον νόμο».
Αναφερόμενος στο θέμα των φοιτητικών καταλήψεων υπογράμμισε ότι είναι αντίθετος σε τέτοιες ενέργειες, επισημαίνοντας ότι κανείς δεν δικαιούται να κλείνει τα πανεπιστήμια. Προφανώς, ο κύριος Παπαμιμίκος έχει ασθενέστατη μνήμη και "ξεχνά" το λοκ-άουτ του ΕΚΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα από την κοινή δράση Φορτσάκη και ΜΑΤ .
«Για μένα δεν τίθεται κανένα θέμα καταλήψεων. Είτε με ηλεκτρονική ψηφοφορία, είτε με γενική συνέλευση, είτε όπως και να θέλει κάποιος, θέμα καταλήψεων δεν το διαπραγματευόμαστε. Δεν έχει κανένας δικαίωμα να κλείνει πανεπιστήμια, σχολεία, να κλείνει δημόσια κτίρια. Οπότε εδώ πέρα ας βάλουμε μια τελεία. Αν είμαστε αποφασισμένοι», παρατήρησε.
ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΚΟΨΟΥΝ ΤΟ ΑΝΕΡΧΟΜΕΝΟ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ
Δεν πρόλαβε να περάσει ένα 24ωρο από την ολοκλήρωση των μεγαλειωδών κινητοποιήσεων για την 41η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου και η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, θορυβημένη από τη μαχητικότητα και τον παλμό ιδιαίτερα των φοιτητών και της νεολαίας, έβαλε σε λειτουργία τα σχέδια για ανάσχεση του – όπως όλα δείχνουν – ανερχόμενου φοιτητικού και νεολαιίστικου κινήματος.
Οι πρυτανικές αρχές του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), προεξάρχοντος του Πρύτανη Θεόδωρου Φορτσάκη, εξέδωσαν την Τρίτη (18/11) ανακοίνωση με την οποία επιχειρούν να βάλουν «στο γύψο» το φοιτητικό συνδικαλισμό και να διαλύσουν τους φοιτητικούς συλλόγους.
Λειτουργώντας ως εντολοδόχος της κυβέρνησης, η πρυτανεία με την ανακοίνωσή της επιχειρεί ναπαραχαράξει το νόημα της κληρονομιάς που άφησε η εξέγερση του Πολυτεχνείου και να νοηματοδοτήσει εκ νέου τον αγώνα που δόθηκε από τον ελληνικό λαό και τη νεολαία πριν 41 χρόνια, το οποίο νόημα είναι κομμένο και ραμμένο στις αυταρχικές σκοπιμότητες της κυβέρνησης.
Για να το πετύχει αυτό, η πρυτανεία διεμήνυσε ότι θα εισηγηθεί στις επί μέρους σχολές να διενεργούνηλεκτρονικά δημοψηφίσματα (!), «ώστε να δοθεί επί τέλους η δυνατότητα στην πλειοψηφία των φοιτητών/-τριών να αποφασίζουν όλοι απ’ ευθείας ως προς την εκάστοτε διακοπή των μαθημάτων που ορισμένοι προτείνουν κι επιτήδεια επιβάλλουν».
Ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί ότι τα αποτελέσματα των εν λόγω «δημοψηφισμάτων», τα οποία σημειωτέον θα διενεργούνται εκτός οποιασδήποτε δημοκρατικής νομιμότητας, θα τα χρησιμοποιεί η εγκάθετη πρυτανεία για να καταστείλει τους νεολαιίστικους αγώνες εν τη γενέσει τους…
Η κυβέρνηση, όμως, φαίνεται ότι λογαριάζει χωρίς τον ξενοδόχο. Κι αυτό διότι θα βρει μπροστά της συμπαραταγμένο το λαό και την νεολαία, οι οποίοι θα ματαιώσουν το κυβερνητικό έγκλημα.

Ακολούθως παρατίθεται ολόκληρη η απαράδεκτη ανακοίνωση της πρυτανείας του ΕΚΠΑ.

«ΜΝΗΜΗ ΚΑΙ ΤΙΜΗ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ, 2014»
Στον Μαρξ ανάγεται η περίφημη παρατήρηση ότι τα ιστορικά γεγονότα συμβαίνουν κάποτε σε πρώτη εκδοχή ως δράμα και σε δεύτερη ως φάρσα. Είναι αδύνατο να μη θυμηθεί κανείς αυτή τη σκέψη βιώνοντας τους τρέχοντες κλυδωνισμούς των σημερινών ελληνικών πανεπιστημίων. Το 1973 μια φοιτητική εξέγερση που έκανε το ιστορικό κτήριο του Πολυτεχνείου φρούριο ελευθερίας ενάντια σε μια στρατιωτική δικτατορία και τις προσχηματικές μεταλλάξεις της έγραψε ιστορία αντίστασης, ανθρωπιάς και υπευθυνότητας της σπουδάζουσας νεολαίας και όσων αγκάλιασαν την προσπάθειά της. Και σήμερα και πάντα αξίζει να θυμόμαστε εκείνα τα παιδιά που δεν συμβιβάσθηκαν κι οδήγησαν τον τόπο πίσω στη δημοκρατία με την παρέμβασή τους. Τα νιάτα συνέβαλαν τότε αποφασιστικά κι αναμφισβήτητα στην αποκατάσταση συνθηκών ελευθερίας και νομιμότητας στη χώρα μας, κι η ευγνωμοσύνη γι’ αυτό είναι σταθερή.
Πώς πρέπει όμως να τιμούμε εκείνο το θαρραλέο κι έντιμο παράδειγμα; Με την προάσπιση της δημοκρατίας και την τήρηση των κανόνων της. Γιατί δημοκρατία χωρίς κανόνες και νόμους δεν μπορεί να σταθεί, μπορεί μόνον να τραυματισθεί και να απαξιωθεί εκ των έσω. Τι κυρίως περιμένει, έχει δικαίωμα να περιμένει το σύνολο των δημοκρατικών πολιτών αυτής της χώρας, που παραδοσιακά σέβονται και σταθερά υποστηρίζουν την παιδεία του λαού και τον θεσμό του δημόσιου πανεπιστημίου ως την ανώτατη έκφρασή της, από όλους τους υπεύθυνους για την πορεία της; Την έμπρακτη στήριξή της με κάθε τρόπο. Είναι σαφές σε όλους ότι η παρούσα συγκυρία δεν παρέχει τις δυνατότητες εκείνες που θ’ άξιζαν τα ελληνικά πανεπιστήμια. Αλλεπάλληλα πλήγματα οικονομικού υποσιτισμού και στελεχικών περικοπών, παράλληλα με παλιές εγγενείς κι επίκτητες αδυναμίες και δυσλειτουργίες, έχουν φέρει το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο σε κατάσταση κρίσιμη. Η στάση της πολιτείας είναι συχνά αμήχανη και κάποτε σχεδόν αδιάφορη. Το πανεπιστήμιο αντιμετωπίζεται όχι ως βασικός μοχλός ανάπτυξης της χώρας αλλά, μυωπικά, ως μη ανταποδοτική επένδυση ως προς τις πιεστικές βραχυπρόθεσμες ανάγκες.
Όμως και τραυματισμένο το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο οφείλει και κατορθώνει ν’ αποδίδει σημαντικούς και διεθνώς αναγνωριζόμενους καρπούς και να συμβάλλει σταθερά στην πρόοδο της χώρας, υπό ένα βασικό όρο: να μπορεί στοιχειωδώς να λειτουργήσει. Δεν το βοηθεί λοιπόν οποιαδήποτε διακοπή προσφοράς των υπηρεσιών του, έστω και μιας μέρας, με την επίκληση οποιωνδήποτε, δικαιολογημένων ή όχι, διεκδικήσεων. Είναι δε πράξη όχι μίμησης άλλοτε ηρωικών προτύπων αλλά έσχατης ανευθυνότητας να εμποδίζεται η δράση του με τις περιβόητες πια «καταλήψεις». Οι ενέργειες αυτές αντιστρατεύονται κάθε έννοια δημοκρατικής λογικής και με τα χρόνια έχουν εξελιχθεί σε μια ακόμη επικίνδυνη γραφικότητα της χώρας μας. Μειοψηφικές ομάδες φοιτητών με επιτήδεια χάλκευση δημοκρατικών διαδικασιών, τετραπέρατοι ήδη σκηνοθέτες μιας εικονικής φοιτητικής δημοκρατίας, περιβάλλονται επί χρόνια ένα πλασματικό μανδύα δημοκρατικής νομιμοποίησης κι επιμένουν να παίζουν τον ρόλο των κλειδοκρατόρων των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Όποιος τολμήσει ν’ αμφισβητήσει αυτές τους τις πρακτικές και να επισημάνει τις ολέθριες συνέπειές τους (από άποψη καθαρά παιδευτική αλλά σωρευτικά και οικονομική), στιγματίζεται εύκολα ως αντιδραστικός, χουντικός και άλλα παρόμοια. Η παράλυση των πανεπιστημίων παρουσιάζεται αδίστακτα ως αγώνας προόδου τους, για τη διεξαγωγή του οποίου κανένας φραγμός δεν δικαιολογείται.
Είναι σαφές ότι η Ελλάδα και τα ΑΕΙ του 2014 βρίσκονται πια στους αντίποδες του πνεύματος και των διεκδικήσεων του Πολυτεχνείου του 1973. Τη θέση μιας πραγματικής επιθυμίας επαναφοράς της δημοκρατίας και στήριξης της γνώσης ως εργαλείου φωτισμού του λαού έχει πάρει στα χέρια ορισμένων θλιβερών δήθεν απογόνων εκείνων των αγωνιστών η προσπάθεια ανάσχεσης κάθε πορείας προς τα εμπρός και κάθε πραγματικής δημοκρατικής διαδικασίας. Δεν τους ενδιαφέρει κανένας γνήσιος διάλογος, κανενός είδους συναναζήτηση λύσεων στα υπαρκτά προβλήματα. Κραυγάζουν άρα υπάρχουν, παρεμποδίζουν άρα (αυτο)δικαιώνονται, ενώ η ανώτατη παιδεία αυτοχειριάζεται όσο τους αφορά.
Είναι επομένως υποχρέωση των πανεπιστημιακών αρχών που έχουν νόμιμα εκλεγεί για να βελτιώσουν την κατάσταση των ιδρυμάτων τους, να θέσουν ένα τέρμα σ’ αυτή την απαράδεκτη κατάσταση. Το Πανεπιστήμιο Αθηνών απευθύνει έκκληση προς την πλειοψηφία των φοιτητών, την πολιτεία και την ελληνική κοινωνία να βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση. Υπό συνθήκες δημοκρατίας δεν μπορεί να είναι ανεκτή ούτε η βίαιη κατάληψη των πανεπιστημιακών χώρων (και ο σταθερός κίνδυνος φθορών τους όπως επανειλημμένα συνέβη στο παρελθόν) ούτε βέβαια η παραχάραξη της δημοκρατίας με διάφορους τρόπους, αλλά ακριβώς στο πνεύμα του Πολυτεχνείου του 1973 αποτελεί επιτακτικό αίτημα απλής λογικής η αποκατάστασή της.
Από την πλευρά τους οι πρυτανικές αρχές του ΕΚΠΑ θα εισηγηθούν προς τις επί μέρους Σχολές την περιοδική διεξαγωγή ηλεκτρονικών δημοψηφισμάτων κατά Τμήματα, ώστε να δοθεί επί τέλους η δυνατότητα στην πλειοψηφία των φοιτητών/-τριών να αποφασίζουν όλοι απ’ ευθείας ως προς την εκάστοτε διακοπή των μαθημάτων που ορισμένοι προτείνουν κι επιτήδεια επιβάλλουν. Πρέπει να δοθεί στη δημοκρατική πλειοψηφία η σύγχρονη δυνατότητα να μιλήσει και να χειρισθεί τις τύχες της αναλαμβάνοντας τις ευθύνες της. Η έξοδος από το τέλμα μη δημοκρατικών πρακτικών δεν είναι ο δρόμος της οποιασδήποτε βίας εντός των πανεπιστημιακών χώρων αλλά μόνον η απαρέγκλιτη εφαρμογή των νόμων μιας δημοκρατικής πολιτείας. Είναι καθήκον όλων μας να τη στηρίξουμε, με στοργή και τόλμη. Αλλιώς η φάρσα μπορεί να εξελιχθεί κι αυτή σε δράμα, μοιραίων κι άβουλων αντάμα.
Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014

Leave a Reply

 
Αριστερή Διέξοδος © 2011 DheTemplate.com & Main Blogger. Supported by Makeityourring Diamond Engagement Rings

You can add link or short description here

Google+