AristeriDiexodos. Powered by Blogger.
 
Monday, November 24, 2014

Σεισμός για την «τιμή» στον θρασύτατο Ρίχτερ

0 comments

Πηγή: http://www.dimokratianews.gr/

Την αντίθεσή του με την αναγόρευση του Γερμανού καθηγητή Ιστορίας και συγγραφέα Χάινς Ρίχτερ σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης εκφράζει με ανοιχτή επιστολή του προς τον πρύτανη του ιδρύματος Ευριπίδη Στεφάνου ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Μανούσος Παραγιουδάκης. Οπως επισημαίνει ο απόστρατος αξιωματικός των Ενόπλων Δυνάμεων, που κατά την τριετία 1999-2002 διετέλεσε αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ο Γερμανός ιστορικός επιχειρεί να απαξιώσει τη σημασία της Μάχης της Κρήτης, καθώς παρουσιάζει τη σχεδόν καθολική αντίσταση του κρητικού λαού σαν μια πράξη «βρόμικη και κτηνώδη», ενώ αντιθέτως χαρακτηρίζει την εισβολή των Γερμανών αλεξιπτωτιστών «ιπποτική και δίκαιη».

Επιστολή

Μάλιστα, όπως σημειώνει ο κ. Παραγιουδάκης, αντίστοιχη επιστολή είχε αποστείλει στις 8 Ιουνίου 2011 και στον ίδιο τον Γερμανό συγγραφέα με αφορμή το περιεχόμενο του βιβλίου «Operation Merkur: Die Eroberung der Insel Kreta im Mai 1941» (μεταφρασμένο στα ελληνικά ως «Η Μάχη της Κρήτης»), χωρίς όμως να λάβει καμία απάντηση. Στην επιστολή-κόλαφο προς τον Χάινς Ρίχτερ, ο οποίος το 2000 τιμήθηκε από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο με τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικα, ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ παρέθεσε επιγραμματικά ορισμένα από τα μελανά σημεία του 543 σελίδων βιβλίου του.

Ενδεικτικά παραθέτει τα εξής: «Το επαναλαμβανόμενο επιχείρημα ότι οι επιχειρήσεις “Μαρίτα” και “Ερμής” καθυστέρησαν κατά έξι εβδομάδες τη γερμανική επίθεση εναντίον της Σοβιετικής Ενωσης… ζει ως μύθος, τον οποίο τείνουν να πιστεύουν οι Ελληνες». «Με το να καλλιεργείται η ψευδαίσθηση ότι η ελληνική συμβολή στον πόλεμο ήταν αποφασιστικής σημασίας για τη νίκη των Συμμάχων, τονώνεται το ελληνικό εθνικό φρόνημα». «Οταν αναπτύχθηκε ο ανταρτοπόλεμος… ο αγώνας αυτός δεν ήταν πια καθαρός και έντιμος, αλλά βρόμικος και κτηνώδης».
«Κύριε πρύτανη, επειδή αποτελεί ύψιστη τιμή η αναγόρευση προσώπου σε επίτιμο από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, θεώρησα υποχρέωσή μου να σας ενημερώσω δημόσια για όσα συνέβησαν σχετικά με τον καθηγητή Χάινς Ρίχτερ και το βιβλίο του. Εσείς θα κρίνετε αν αξίζει να του επιδαψιλεύσετε αυτή τη μεγάλη τιμή, την Τετάρτη 19 Νοεμβρίου» καταλήγει ο κ. Παραγιουδάκης στη χθεσινή επιστολή του προς τον κ. Στεφάνου.


Αντιδράσεις στρατιωτικών για την τελετή

Την αντίθεσή τους στη σημερινή τελετή προς τιμήν του Χάινς Ρίχτερ, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί στον χώρο του Πανεπιστημίου Κρήτης, εξέφρασαν επίσης με επιστολή τους προς τον πρύτανη του ιδρύματος ο Σύνδεσμος Εφεδρων Αξιωματικών Ρεθύμνης καθώς και το Παράρτημα Ρεθύμνης της Ενωσης Απόστρατων Αξιωματικών Στρατού. Οπως τονίζει ο ταξίαρχος ε.α. Αντώνιος Κωνσταντάκης, ο οποίος υπογράφει την επιστολή της Ενωσης Αποστράτων Ρεθύμνου, «το βιβλίο αυτό είναι ως να απευθύνεται σε γερμανική στρατιωτική σχολή της περιόδου εκείνης, αφού παντού εξυμνεί τα κατορθώματα, τις νίκες και της ηρωικές συμπεριφορές των γερμανικών δυνάμεων που εισέβαλαν στην Κρήτη».

Άγγελος Σκορδάς

Leave a Reply

 
Αριστερή Διέξοδος © 2011 DheTemplate.com & Main Blogger. Supported by Makeityourring Diamond Engagement Rings

You can add link or short description here

Google+