AristeriDiexodos. Powered by Blogger.
 
Monday, November 17, 2014

Απαγόρευσαν σε σχολείο τη γιορτή του Πολυτεχνείου

0 comments
Απαγόρευσαν σε σχολείο τη γιορτή του Πολυτεχνείου
Την απαγόρευση της εορτής του Πολυτεχνείου σε Λύκειο καταγγέλλει το Δ.Σ. της Γ΄ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης με ανακοίνωσή στην ιστοσελίδα τους.
Όπως υποστηρίζει το διοικητικό συμβούλιο η  ΔΔΕ Ανατολικής Θεσσαλονίκης απαγόρευσε στο 7ο Γενικό Λύκειο της πόλης επίσκεψη στο χώρο των φυλακών Επταπυργίου (Γεντί Κουλέ), όπου εδώ και 8 χρόνια οι μαθητές πραγματοποιούν τις εκδηλώσεις μνήμης για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.
Η διοίκηση της ΕΛΜΕ χαρακτηρίζει την εντολή «απαράδεκτη» και υπενθυμίζει ότι στις εκδηλώσεις έως σήμερα συνέβαλλαν κάθε χρόνο «εκπρόσωποι της αντιδικτατορικής γενιάς που αγωνίστηκαν για εκείνα τα ιδανικά».
Όπως αναφέρουν το σχολείο ενημερώθηκε «αιφνιδιαστικά» λίγο πριν τη λήξη των μαθημάτων την Παρασκευή κι ενώ ήδη υπήρχε έγκριση από την Εφορία Αρχαιοτήτων Θεσ/νίκης για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης.
«Εκπίπτει έτσι η παιδαγωγική ουσία της βιωματικής προσέγγισης των νέων μαθητών σε χώρους ιστορικής μνήμης, που είναι και ο στόχος της μεταφοράς των σχολικών εκδηλώσεων στους παραπάνω χώρους» αναφέρουν στην ανακοίνωση ο πρόεδρος Τριαντάφυλλος Τρανός και ο γενικός γραμματέας Γιάννης Λάθηρας, που την υπογράφουν.
Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση
«Το Δ.Σ. της Γ΄ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης καταγγέλλει την απαράδεκτη εντολή για απαγόρευση των προγραμματισμένων εκδηλώσεων σχολείου της περιοχής μας ενόψει του γιορτασμού της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Συγκεκριμένα το 7ο ΓΕΛ Θεσ/νίκης εδώ και 8 χρόνια μεταφέρει τη σχολική του επέτειο στο χώρο των φυλακών Επταπυργίου, όπου φυλακίστηκαν και βασανίστηκαν πολιτικοί κρατούμενοι της δικτατορίας της 21ηςΑπριλίου 1967.
Στις εκδηλώσεις του σχολείου συμβάλλουν πάντα εκπρόσωποι της αντιδικτατορικής γενιάς που αγωνίστηκαν για εκείνα τα ιδανικά.
Την Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014 όμως, λίγο πριν τη λήξη των μαθημάτων και ενώ υπάρχει ήδη η έγκριση της Εφορίας Αρχαιοτήτων Θεσ/νίκης για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης, το σχολείο  ενημερώθηκε αιφνιδιαστικά από την ΔΔΕ Ανατολικής Θεσ/νίκης ότι απαγορεύει τη μετακίνηση του σχολείου και τον προγραμματισμένο  εορτασμό σε άλλο χώρο.
Η απαγόρευση αφορά σε εκδήλωση επίσκεψης στο τόπο μαρτυρίου, στο κολαστήριο των φυλακών Επταπυργίου όπου βασανίστηκαν εκατοντάδες αγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα.  Εκπίπτει έτσι η παιδαγωγική ουσία της βιωματικής προσέγγισης των νέων μαθητών σε χώρους ιστορικής μνήμης, που είναι και ο στόχος της μεταφοράς των σχολικών εκδηλώσεων στους παραπάνω χώρους.
Οι εκδηλώσεις ετοιμάζονται από τους εκπαιδευτικούς  του σχολείου με τη ενεργό και ενθουσιώδη συμμετοχή πολλών μαθητών εδώ και πολύ καιρό.
Την  ώρα που ο εργαζόμενος κόσμος της  χώρας, μέσα σε συνθήκες πρωτοφανούς επίθεσης στο βιοτικό του επίπεδο και τα δικαιώματά του, ετοιμάζεται να τιμήσει την φετινή  41η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, οι κρατούντες στρέφονται με μένος κατά της μνήμης του Πολυτεχνείου.
Οι κινητοποιήσεις στο χώρο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης φαίνεται να έχουν φοβίσει την κυβέρνηση, η οποία έχει σπεύσει να καταστήσει σαφείς τις προθέσεις της να αποτρέψει  την έκφραση ενός μαζικού κύματος αγανάκτησης στους δρόμους.
Δείγματα γραφής έδωσε για άλλη μια φορά με την βίαιη καταστολή σε βάρος των φοιτητών, τις προηγούμενες ημέρες ενώ  για την αυριανή πορεία, έχει θέσει σε επιφυλακή περίπου 7.000 άνδρες της αστυνομίας στην Αθήνα ενώ αντίστοιχα είναι τα μέτρα στη Θεσσαλονίκη.
Ο γιορτασμός γι’ αυτούς είναι ένα πραγματικό αγκάθι, καθώς προσπαθούν να επιβάλλουν την ιστορική λήθη και κυρίως τη διαστρέβλωση της ιστορίας για το τι πραγματικά ήταν η δικτατορία και για τα δεινά που έφερε στον ελληνικό λαό. Ο γιορτασμός του Πολυτεχνείου πρέπει ν’ απαξιωθεί σε πρώτη φάση, το νόημα του να γίνει όσο το δυνατόν πιο υποτονικό και ακίνδυνο για τη σημερινή εξουσία και σε μια επόμενη φάση ν’ αμφισβητηθεί ανοιχτά και να καταργηθεί.
Εμείς όμως  θα μιλήσουμε για το Πολυτεχνείο όπως πραγματικά του αξίζει: με περηφάνια και θάρρος για ένα κορυφαίο εξεγερτικό αγώνα που και σήμερα εξακολουθεί να τρομάζει την εξουσία και να εμπνέει τους αγωνιστές και τη νέα γενιά για την εκπλήρωση των ιδανικών του Πολυτεχνείου.
Καλούμε τον διευθυντή εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσ/νίκης και τον  περιφερειακό διευθυντή εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας να άρουν  την απαγόρευση και να τιμήσουν οι ίδιοι με την παρουσία τους την εκδήλωση.
ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ 17 ΝΟΕΜΒΡΗ - 5.00 μ.μ. - ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ
ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΖΕΙ! Ψωμί – παιδεία – ελευθερία!
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                             Ο  Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ  TΡΑΝΟΣ                       ΓΙΑΝΝΗΣ  ΛΑΘΗΡΑΣ»


Πηγή: 3elmethess.blogspot.gr

Leave a Reply

 
Αριστερή Διέξοδος © 2011 DheTemplate.com & Main Blogger. Supported by Makeityourring Diamond Engagement Rings

You can add link or short description here

Google+