AristeriDiexodos. Powered by Blogger.
 
Thursday, October 23, 2014

Απ. Αποστολόπουλος: Η Επίσκεψη στο Πεντάγωνο και οι Εκλογές

0 comments
apostolopoulos
Του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΥ
Η κυβέρνηση έχει περάσει ανεπιστρεπτί το όριο όπου υπάρχει ακόμα ελπίδα μεταστροφής του κλίματος, ανάκτησης του χαμένου εδάφους. Δεν μπορεί καν να ελπίζει ότι θα διατηρήσει μια αξιοπρεπή διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑστις (πρόωρες) εκλογές. Η διαφορά θα μεγαλώνει καθημερινά. Χάνει και τα τελευταία της ερείσματα. Τα κατεστημένα ΜΜΕ πχ εξακολουθούν, υποτίθεται, να τη στηρίζουν. Αλλά όταν, αίφνης, προβάλλουν ότι ένας παραδίδει το παιδί του στην Εφορία και ότι ζευγάρι μαζί με το παιδί τους κοιμούνται στο αυτοκίνητο μη έχοντας πια σπίτι, η «υποστήριξη» επιστρέφει ως δηλητήριο, θυμίζει το «να σε κάψω Γιάννη να σ’ αλείψω λάδι». Είτε το κάνουν επίτηδες, δείγμα ότι στην πράξη εγκαταλείπουν την κυβέρνηση, είτε το κάνουν από απλή βλακεία, το αποτέλεσμα είναι ότι το κυβερνητικό μήνυμα «πάμε καλά» ακούγεται ωςεπιμνημόσυνη ακολουθία. Μέσα η κυβέρνηση πάει χάλια και έξω πάει χειρότερα. Μόλις είπε, δήθεν, «έξω από το Μνημόνιο» γκρεμίστηκε το Χρηματιστήριο και οι αρμόδιοι των Βρυξελλών δήλωσαν ευθέως πώς η αναταραχή οφείλεται στην επιθυμία της Ελλάδας να προσφύγει στις Αγορές χωρίς την άδεια των δανειστών.
Αίφνης ο Τσίπρας έκανε μια πολύωρη επίσκεψη στο Υπουργείο Άμυνας, μόλις την επομένη της συνεδρίασης της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ όπου τα θέματα εξωτερικής πολιτικής και Άμυνας συζητήθηκαν, ίσως για πρώτη φορά, σε κάποια έκταση-και με ένταση. Οι δηλώσεις Τσίπρα μετά τη συνάντηση με τον κ.Αβραμόπουλο και την ηγεσία των ΕΔ αποπνέουν διαφορετικό πνεύμα από το κείμενο της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ για την εξωτερική πολιτική, είναι προφανές για όποιον έχει ελάχιστη εξοικείωση με παρόμοιες δηλώσεις και κείμενα. Ο Τσίπρας, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έχει εξ ανάγκης και εκ της θέσεώς του διαφορετική οπτική και άλλες ευθύνες απέναντι στη χώρα από ότι τα κομματικά όργανα που συχνά αρέσκονται να διυλίζουν τον κώνωπα και να καταπίνουν την κάμηλο σε μια μάχη σκιών και ιδεοληψίας. Αλλά εκτός πραγματικότητας και των τρεχουσών εξελίξεων.
Το αποτέλεσμα της επίσκεψης στο Υπουργείο Άμυνας ήταν ότι για πρώτη φορά έγινε λόγος για διακομματική συνεννόηση στα εθνικά θέματα-έβγαλε σχετική ανακοίνωση και ο Σκουρλέτης. Το γεγονός της επίσκεψης είναι αποκαλυπτικά ενδεικτικό ότι υπάρχουν στοιχεία (βλ: «Απειλές έξωθεν εκλογές έσωθεν», Iskra (30/9) διόλου ενθαρρυντικά για την ασφάλεια της χώρας και οι δυο πολιτικοί αρχηγοί (Σαμαράς/Τσίπρας), όπως και η ηγεσία των ΕΔ, τα γνωρίζουν, τα αξιολογούν ως σοβαρά και χρήζοντα άμεσης αντιμετώπισης. Η προκλητικότητα της Τουρκίας (με την παραβίαση της Κυπριακής ΑΟΖ, ισοδύναμο εδαφικής εισβολής) είναι ένα από τα εν λόγω δεδομένα. Έχω επανειλημμένα επισημάνει ότι η κατάσταση δεν είναι ομαλή (αλλά αυτό το ξέρουμε όλοι) και ότι τα εθνικά θέματα μπορεί να φέρουν την καταστροφή μέσα σε λίγα λεπτά, σε μια νύχτα αλά Ίμια.
Η γνωστή διαμάχη εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ «εθνικιστών» και «εθνομηδενιστών» (υιοθετώ την τρέχουσα ορολογία για ευκολία) πιθανόν θα επιλυθεί στην πράξη (και υπό την πίεση εχθρών και φίλων) διότι άπαντες θα αναγκαστούν να τοποθετηθούν, με επιπτώσεις για τη χώρα αλλά και το προσωπικό τους μέλλον. Το «έγκλημα της Κύπρου» αποδείχθηκε τόσο βαρύτερο και από το ίδιο το πραξικόπημα ώστε οι εγκληματίες χουντικοί να μείνουν ισοβίως στη φυλακή. Βεβαίως τα εθνικά θέματα και τα Μνημόνια έχουν κοινή βάση ότι σχετίζονται άμεσα με θέματα εθνικής ανεξαρτησίας και τις αναγκαίες συμμαχίες. Και ότι η χώρα, εξ αιτίας των Μνημονίων, βρίσκεται σε δυσχερή θέση. Συνεννόηση στα εθνικά θέματα δεν σημαίνει αναγκαστικά «ναι σε όλα». Ο χρόνος θα δείξει τι ακριβώς σημαίνει.

Leave a Reply

 
Αριστερή Διέξοδος © 2011 DheTemplate.com & Main Blogger. Supported by Makeityourring Diamond Engagement Rings

You can add link or short description here

Google+