AristeriDiexodos. Powered by Blogger.
 
Tuesday, October 21, 2014

''ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΟΖ''

0 comments
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΑΝΤΡ. ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ, Γ.Γ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΑΚΕΛ , ΣΤΗΝ ΕΦ.ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ (21/10/14) ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΤΑΣΟ ΤΣΑΚΙΡΟΓΛΟΥ
 Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ επισημαίνει σε συνέντευξή του στην «Εφ.Συν.» ότι η Τουρκία τέντωσε το σχοινί στα άκρα και τονίζει πως οι ΗΠΑ δεν αντέδρασαν όταν και όπως έπρεπε μπροστά στην πρόκληση.  
-Πώς κρίνετε τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών και τις προκλήσεις της τουρκικής πλευράς στην κυπριακή ΑΟΖ;
Είναι περιττό να πω ότι οι εξελίξεις είναι κρίσιμες. Αυτή τη φορά η Τουρκία τέντωσε το σχοινί στα άκρα. Δεν μιλάμε για παραβίαση κάπου στα βορειοδυτικά, σε περιοχές που η Τουρκία, παρανομώντας πάλι, διεκδικεί ως δική της ΑΟΖ. Αυτή τη φορά πρόκειται για παραβίαση στα νότια της Κύπρου. Η Τουρκία δέσμευσε περιοχή της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, μπροστά από τη γεώτρηση, που καλύπτει όλη σχεδόν τη νότια ακτογραμμή της Κύπρου για να κάνει, λέει, έρευνες. Βρέθηκαν δηλαδή σε περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ ακόμη και απέναντι από την ακτογραμμή των ελεύθερων περιοχών, οριοθετημένη με τα γειτονικά κράτη όπως ακριβώς επιβάλλει η Συνθήκη, και τη δέσμευσαν. Μπροστά σε αυτή την εξέλιξη ως Κυπριακή Δημοκρατία δεν είχαμε πολλές επιλογές, έπρεπε να αντιδράσουμε. Η αναστολή, όχι η διακοπή, των συνομιλιών επελέγη ως τρόπος αντίδρασης και κατά την άποψη μας ήταν ορθός τρόπος. Γιατί αν δεν αντιδρούσαμε θα γινόταν μέσω της σιωπηρής αποδοχής μας διεθνώς αποδεκτή η εισβολή, ουσιαστικά, της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ. Επιπλέον θελήσαμε να στείλουμε παντού ένα ισχυρό μήνυμα: δεν είναι δυνατόν να εμφανίζεται η Τουρκία ως χώρα που δήθεν θέλει να διευκολύνει τις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού και την ίδια ώρα να συμπεριφέρεται τόσο προκλητικά.
-Πώς χαρακτηρίζετε τη στάση της Ε.Ε, αλλά και των ΗΠΑ και της Βρετανίας, απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα;
Είναι γεγονός ότι η αντίδραση της διεθνούς κοινότητας δεν μπορεί να χαρακτηριστεί άμεση και αποφασιστική. Και αυτό πρέπει να προβληματίσει τον πρόεδρο Αναστασιάδη για την εξωτερική πολιτική που ακολουθεί. Η αντίδραση της Ρωσίας μέσω ανακοίνωσης του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών ήρθε για να μας θυμίσει ότι παραδοσιακοί φίλοι της Κύπρου είναι ακόμη εκεί και εμείς δεν πρέπει να τους γυρίζουμε την πλάτη στο όνομα «στρατηγικών συμμάχων» που το μόνο που επιδιώκουν είναι να διασφαλίσουν τα δικά τους συμφέροντα. Αναφέρομαι στις ΗΠΑ που, παρ΄ όλες τις μεγαλόστομες διακηρύξεις του κ. Μπάιντεν κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο, δεν αντέδρασαν όταν και όπως έπρεπε μπροστά στην πρόκληση.
- Κατηγορείτε τον Νίκο Αναστασιάδη για λανθασμένους χειρισμούς στη διαπραγμάτευση με τους Τουρκοκύπριους και συμφωνείτε με την οριστική διακοπή των συνομιλιών. Γιατί;
Όσοι υποβάλλουν πως πρέπει να διακοπούν οριστικά οι συνομιλίες, πρέπει να μας πουν και τί ακριβώς θα γίνει την επόμενη μέρα; Κάποτε ο Δ. Χριστόφιας είχε πει, απαντώντας στις παραινέσεις πολλών να αλλάξουμε στρατηγική και τακτική, ότι συχνά συμπεριφερόμαστε ως τα στρατεύματά μας να είναι στα κράσπεδα της Αγκυρας και είμαστε έτοιμοι να εισβάλουμε. Πρέπει αξιολογώντας ρεαλιστικά τα δεδομένα, να γνωρίζουμε τι θέλουμε, πού στοχεύουμε και πώς να πετύχουμε. Η οριστική διακοπή των συνομιλιών δεν θα σημάνει τίποτε άλλο από το κλείσιμο του Κυπριακού με το χειρότερο για μας τρόπο. Εμείς στηρίξαμε τον πρόεδρο στην απόφαση για αναστολή των συνομιλιών και όχι οριστική διακοπή τους και την ίδια ώρα τονίσαμε την ανάγκη να στραφούμε προς κάθε κατεύθυνση ώστε να διαμορφωθούν οι προυποθέσεις για συνέχιση των συνομιλιών. Σε ότι αφορά τους λανθασμένους χειρισμούς τους οποίους αποδίδουμε στον πρόεδρο, αυτοί αφορούν τόσο την κοινή διακήρυξη του προέδρου με τον κ. Ερογλου όσο και στις μετέπειτα κινήσεις του. Εμείς του είχαμε υποδείξει ότι δεν θα έπρεπε να εγκαταλείψει τα κοινά ανακοινωθέντα Χριστόφια – Ταλάτ, γιατί ήταν αυτονόητο ότι δεν θα πετύχαινε κάτι καλύτερο με τον αδιάλλακτο κ. Ερογλου. Δεν μας ΄΄ακουσε. Είχαμε προειδοποιήσει στη συνέχεια ότι δεν θα έπρεπε να θάψει τις συγκλισεις Χριστόφια -Ταλάτ αλλά να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις από κει που έμειναν. Αντ΄ αυτών μπήκε στη διαδικασία του screening με αποτέλεσμα να μεγαλώσει το χάσμα ανάμεσα στις δύο πλευρές.
- Θεωρείτε μονοδιάστατη την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης. Τί ακριβώς εννοείτε και ποιές άλλες συμμαχίες θα προτείνατε;
Πρόσφατα ο υπουργός Εξωτερικών αποκάλυψε πως οι Αμερικανοί ήταν ενήμεροι για τις τουρκικές προκλήσεις και κάλεσαν την κυβερνηση να μην αντιδράσει. Αυτό μιλά από μόνο του. Βάλαμε όλα μας τα αυγά σε ένα καλάθι και επενδύσαμε τόσα πολλά στις σχέχεις με τις ΗΠΑ που πλέον νιώθουν τόσο άνετα να μας καλούν και να μην αντιδρούμε. Ταυτόχρονα στις 9 Οκτωβρίου ο νέος Γενικός Γραμματέας τουΝΑΤΟ κ. Στολτεμπεργκ επαίνεσε τη συνεισφορά της Τουρκίας στη ''συλλογική ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή". Δυστυχώς όμως δεν υπήρξε από πλευράς κυβέρνησης κανένας προβληματισμός γι' αυτές τις ενέργειες. Ούτε για το πώς η Κύπρος μπορεί να υπερασπιστεί τα συμφέροντα του λαού της, ευρισκόμενη στο μέσο φοβερών ανταγωνισμών, με ένα τεράστιοαπόθεμα φυσικού πλούτου στην κατοχή της και με τη διαδικασία για επίλυση του κυπριακού να βρίσκεται σε εξέλιξη. Με άλλα λόγια, είναι προφανές ότι η ΗΠΑ επιδεικνύουν ενδιαφέρον για την Κύπρο, γιατί έχουν συμφέρον στην περιοχή, δεν το κρύβουν εξάλλου. Εμείς όμως έχουμε υποχρέωση να μην αφήσουμε το μέλλον του τόπου και του λαού μας βορά στα όποια συμφέροντα.
Πως κρίνετε τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία και το επίπεδο συνεργασίας με τη Λευκωσία;
Μετά τις τελευταίες εξελίξεις υπήρξαν επαφές ανάμεσα στις δύο χώρες που επιβεβαίωσαν τους διαχρονικούς δεσμούς με την Ελλάδα, στη βάση αρχών.
Πως κρίνετε τη στάση της κυπριακής κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα;
Δυστυχώς ο κ. Αναστασιάδης, ενώ προεκλογικά διαφήμιζε τις σχέσεις του με τους ηγέτες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και δεσμευόταν πως θα έπειθε τους πάντες να μη θέσουν απαράδεκτες απαιτήσεις, να μην ξεζουμίσουν τον κυπριακό λαό με τις μνημονιακές πολιτικές της λιτότητας και της φτωχοποίησης, μετεκλογικά είδαμε να συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Η τρόικα έρχεται στην Κύπρο και κάνει περίπατο, δίχως να συναντά από τους κυβερνώντες καμία αντίρρηση. Αντίθετα, συχνά ο υπουργός Οικονομικών τονίζει πως και να μη μας επέβαλλε η τρόικα τέτοιες πολιτικές, οι ίδιοι θα τις εφάρμοζαν έτσι κι αλλιώς. Πρόκειται για τρανή απόδειξη του ιδεολογικοπολιτικού στίγματος μια κυβέρνησης που έχει αποφασίσει ότι θα υπερασπίζεται μονίμως τα συμφέροντα των λίγων σε βάρος των πολλών. Κατά τα άλλα, τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους, για την πραγματική κατάσταση της κυπριακής οικονομίας.
Ποια είναι η πραγματική κατάσταση της οικονομίας;
Η Κύπρος συνεχίζει να βρίσκεται σε βαθιά ύφεση, αφού το δεύτερο τρίμηνο του έτους το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 2,5%, σε συνέχεια της μείωσης του 3,9% το πρώτο τρίμηνο, καταγράφοντας το μεγαλύτερο ποσοστό ύφεσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το δημόσιο χρέος συνέχισε την αύξησή του ξεπερνώντας το 112% του ΑΕΠ για το τέλος του 2013, η τέταρτη χειρότερη επίδοση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτή είναι η πραγματικότητα την οποία βιώνει στο πετσί του ο κυπριακός λαός.Και αντί η κυβέρνησή του να προσπαθεί να τον υπερασπιστεί, να αντικόψει τη λεπίδα της φτωχοποίησης που τον απειλεί , στέκεται στο αντίπαλο στρατόπεδο υποταγμένη στην τρόικα, που την χτυπά φιλικά στην πλάτη ευχαριστώντας την για τις υπηρεσίες που τις προσφέρει.

Leave a Reply

 
Αριστερή Διέξοδος © 2011 DheTemplate.com & Main Blogger. Supported by Makeityourring Diamond Engagement Rings

You can add link or short description here

Google+