AristeriDiexodos. Powered by Blogger.
 
Sunday, August 31, 2014

Η Ε.Ε ΑΠΕΙΛΕΙ ΜΕ ΝΕΕΣ ΨΥΧΡΟΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΤΗ ΡΩΣΙΑ

0 comments
Πηγή: www.iskra.gr
ΥΠΕΡΘΕΜΑΤΙΖΕΙ ''ΔΟΥΛΟΠΡΕΠΩΣ'' Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΑΜΑΡΑ
ΔΙΑΦΩΝΕΙ ΚΑΙ ΑΠΕΙΛΕΙ ΜΕ VETO Η ΣΛΟΒΑΚΙΑ
Μετά την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των «28»που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, δήλωσε: «είμαστε έτοιμοι να λάβουμε περαιτέρω μέτρα υπό το φως της κλιμάκωσης στην Ουκρανία». Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι η υπεύθυνη για την προετοιμασία ενός νέου γύρου κυρώσεων «έκτακτης ανάγκης», ανέφερε. Ο Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ δήλωσε πως οι προτάσεις θα πρέπει να υποβληθούν «εντός μιας εβδομάδας» και θα ληφθεί η απόφαση «σύμφωνα με την εξέλιξη της κατάστασης». «Ο καθένας αναγνωρίζει την ανάγκη να δράσουμε γρήγορα», τόνισε και πρόσθεσε: «Υπάρχει μια ισχυρή αποφασιστικότητα για να επιβάλει κάθε δυνατή πίεση προς τη Ρωσία ώστε να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να βρεθεί μια πολιτική λύση». Καταλήγοντας ανακοίνωσε ότι οι διαβουλεύσεις μεταξύ των «28» θα αρχίσουν τη Δευτέρα, «έτσι ώστε να είμαστε έτοιμοι μέσα σε μια εβδομάδα». 
Ανάλογες ήταν και οι δηλώσεις της καγκελαρίου της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, η οποία ανέφερε πως ''η ΕΕ θα επιβάλει νέες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, εάν δεν υπάρξει αλλαγή στην υφιστάμενη κατάσταση στην Ουκρανία ή αν η κατάσταση που επικρατεί στη χώρα χειροτερέψει''. Οι οικονομικέςκυρώσεις, πρόσθεσε, θα επηρεάσουν ιδιαίτερα τους τομείς της χρηματοδότησης και της ενέργειας,όπως συμβαίνει ήδη από τα τέλη Ιουλίου.
Αυτές οι οικονομικές κυρώσεις «έχουν ορατό αντίκτυπο στη ρωσική οικονομία», διαβεβαίωσε, από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Υπενθυμίζεται πως η ΕΕ στις 29 Ιουλίου αποφάσισε να εμποδίσει την πρόσβαση της Ρωσίας στις χρηματοπιστωτικές αγορές αλλά και να επιβάλει μέτρα για τις πωλήσεις όπλων, τις ευαίσθητες τεχνολογίες στον τομέα της ενέργειας και στα προϊόντα διπλής χρήσης, πολιτικής και στρατιωτικής.
Την ικανοποίησή τους για τις αποφάσεις της ΕΕ εξέφρασαν, όπως ήταν αναμενόμενο, και οι ΗΠΑ. «Χαιρετίζουμε τη σημερινή συναίνεση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να προετοιμάσει περαιτέρω κυρώσεις για εξέταση τις επόμενες ημέρες, γεγονός που αποδεικνύει την ισχυρή υποστήριξη ως προς την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου για ζητήματα Εθνικής Ασφάλειας, Κάιτλιν Χάιντεν. «Οι ΗΠΑ συνεργάζονται με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την προετοιμασία περαιτέρω κυρώσεων κατά της Ρωσίας», πρόσθεσε.

ΥΠΕΡΘΕΜΑΤΙΖΕΙ ΔΟΥΛΟΠΡΕΠΩΣ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΑΜΑΡΑ - ΔΙΑΦΩΝΕΙ ΚΑΙ ΑΠΕΙΛΕΙ ΜΕ VETO Η ΣΛΟΒΑΚΙΑ
Με την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής, ελληνικές διπλωματικές πηγές εξέφρασαν -ανενδοίαστα- την ικανοποίησή τους (!) για τις αποφάσεις που ελήφθησαν στις Βρυξέλλες από τους ηγέτες των χωρών μελών της ΕΕ. Επισημαίνεται δε, από τις ίδιες πηγές πως μετά από παρέμβαση του Αντώνη Σαμαρά οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων υπογραμμίζουν στο τελικό ανακοινωθέν τους ότι το υγροποιημένο φυσικό αέριο θα μπορούσε να αποτελέσει εναλλακτική πηγή ενέργειας για την Ευρώπη σε περίπτωση κλιμάκωσης τις κρίσης με τη Ρωσία. Η ελληνική πλευρά αρκέστηκε στο να ''θίξει'' και το θέμα της κάλυψης του κόστους που έχει υποστεί η ελληνική οικονομία από τις οικονομικές κυρώσεις της Ε.Ε. κατά της Ρωσίας, ψελλίζοντας ότι είναι το σχετικώς μεγαλύτερο μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωση
Την απόλυτα εθελόδουλή στάση της ελληνικής κυβέρνησης έρχεται να υπογραμμίσει με έμφαση η πρώτη διαφοροποίηση που καταγράφηκε στις τάξεις της ΕΕ, σχετικά με τον «πόλεμο κυρώσεων» που έχει ξεσπάσει με τη Ρωσία. Πρόκειται για τη Σλοβακία, ο πρωθυπουργός της οποίας προειδοποίησε πως ενδέχεται να ασκήσει βέτο σε πιθανά νέα μέτρα κατά της Μόσχας.
Όπως είπε ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φιτσο πρόκειται για «κυρώσειςαντιπαραγωγικές και χωρίς νόημα». «Μέχρι να γνωρίζουμε τις επιπτώσεις των κυρώσεων που έχουν ήδη επιβληθεί, δεν έχει νόημα να επιβάλουμε νέες», δήλωσε μετά τη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ. Μάλιστα όπως είπε «αν υποβληθούν προτάσεις, διατηρώ το δικαίωμα να ασκήσω βέτο στις κυρώσεις που θα βλάπτουν τα εθνικά συμφέροντα της Σλοβακίας». 

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΥΤΙΝ ΣΤΟ ΡΩΣΙΚΟ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ TV CHANNEL 1
Ουσιαστικές συνομιλίες μεταξύ των ανταρτών της ανατολικής Ουκρανίας και της ουκρανικής κυβέρνησης σε ζητήματα «πολιτικής οργάνωσης της κοινωνίας και κρατικής οντότητας» ζήτησε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, προκειμένου, όπως είπε, ''να προστατευτούν τα νόμιμα συμφέροντα των ανθρώπων που ζουν εκεί''.
Έως σήμερα, η Ρωσία είχε ζητήσει μόνο οι περιοχές στην ανατολική Ουκρανία, όπου κατοικούν στην πλειονότητά τους ρωσόφωνοι, να έχουν επιπλέον αυτονομία στα πλαίσια ενός ομοσπονδιακού, λιγότερο συγκεντρωτικού συστήματος.
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος μίλησε σε εκπομπή του ρωσικού τηλεοπτικού δικτύου Τv Channel 1, που μαγνητοσκοπήθηκε την Παρασκευή, δεν αναφέρθηκε στο θέμα της απειλής επιβολής πρόσθετων κυρώσεων εναντίον της Μόσχας εκ μέρους των χωρών της Δύσης, οι οποίες κατηγορούν τη Μόσχα για στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία.
Ο επικεφαλής του ρωσικού κράτους εκτίμησε ότι οι χώρες της Δύσης φέρουν την ευθύνη της ουκρανικής κρίσης καθώς είχαν υποστηρίξει το κίνημα διαμαρτυρίας που είχε οδηγήσει τον περασμένο Φεβρουάριο στο «πραξικόπημα» εναντίον του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, χωρίς να σκέφτονται εάν μία σύρραξη θα ακολουθούσε.
«Έπρεπε να γνωρίζουν ότι η Ρωσία δεν μπορεί να κάνει στην άκρη όταν πυροβολούν ανθρώπους σχεδόν εξ επαφής» τόνισε ο Πούτιν, διευκρινίζοντας ότι δεν μιλάει «για το ρωσικό Κράτος, αλλά για Ρώσους πολίτες».
Σε ερώτηση που του τέθηκε εάν είναι δυνατόν να προβλέψει το τέλος της κρίσης στην Ουκρανία, ο Πούτιν είπε, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ria Novosti: «Όχι. Σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από την πολιτική θέληση των ουκρανικών αρχών» που βρίσκονται τώρα στην εξουσία.
Ο εκπρόσωπος τύπου του Ρώσου Προέδρου, ερωτηθείς για τις δηλώσεις Πούτιν είπε ότι οι περιοχέςτης ανατολικής Ουκρανίας όπου οι δυνάμεις του λαικού στρατού της Νοβορωσίας πολεμούν εναντίον των ουκρανικών κυβερνητικών δυνάμεων πρέπει να παραμείνουν τμήμα της χώρας και χαρακτήρισε τη διένεξη «εγχώρια».
«Δεν πρόκειται για μία διένεξη μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, αλλά για μια διένεξη στο εσωτερικό της Ουκρανίας» είπε ο Πεσκόφ στους δημοσιογράφους.
Σε ερώτηση εάν η «Νοβοροσίγια» (Νοβορωσία) -το όνομα που δίνουν οι αντάρτες στην περιοχή που διεκδικούν- θα πρέπει να παραμείνει τμήμα της Ουκρανίας, εκείνος απάντησε: «Φυσικά».
Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

Leave a Reply

 
Αριστερή Διέξοδος © 2011 DheTemplate.com & Main Blogger. Supported by Makeityourring Diamond Engagement Rings

You can add link or short description here

Google+