AristeriDiexodos. Powered by Blogger.
 
Friday, June 13, 2014

«Θερινά πραξικοπήματα», μια συνέντευξη με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη

0 comments
Από: www.left.gr: Αρχίσαμε τη συνέντευξη με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη από την επικαιρότητα και την ακύρωση από τον Άρειου Πάγο της επαναπρόσληψης των καθαριστριών στο υπουργείο Οικονομικών όπως είχε αποφασίσει το Πρωτοδικείο Αθηνών.


Η απόφαση του Αρείου Πάγου, κατά τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, είναι άκρως προκλητική όχι μόνο για τις καθαρίστριες αλλά για ολόκληρο τον ελληνικό λαό. Ιδιαίτερα προκλητική είναι για τις γυναίκες όλης της Ελλάδας. Η απόφαση του Αρείου Πάγου είναι στη λογική της μνημονιακής κυβέρνησης που απολύει εργαζόμενους μαζικά από το δημόσιο. Ταυτόχρονα η αστυνομική βία κατά των καθαριστριών υπενθυμίζει τον βίαιο αυταρχισμό της κυβέρνησης. Όπως χαρακτηριστικά μας λέει ο Παναγιώτης Λαφαζάνης «τα ΜΑΤ χτύπησαν τις μανάδες τους γιατί ζητούσαν πίσω τη δουλειά τους». Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης δηλώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα υποστηρίξει τις μηνύσεις που θα καταθέσουν οι καθαρίστριες κατά της αστυνομικής βίας.

Αλλά οι καθαρίστριες δεν είναι ο μόνος στόχος της κυβέρνησης. Με δικαστική απόφαση ανοίγει πλέον ο δρόμος των ομαδικών απολύσεων και «η χώρα εισέρχεται σε εργασιακό μεσαίωνα» κατά τον Παναγιώτη Λαφαζάνη. Ο ΣΥΡΙΖΑ ελπίζει ο αγώνας των καθαριστριών να ενωθεί και με τους άλλους απολυμένους εργαζόμενους και να δημιουργηθεί ένα χείμαρρος που να παρασύρει τη μνημονιακή κυβέρνηση.

Για τον Παναγιώτη Λαφαζάνη ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης μπορεί να έφερε κάποια νέα πρόσωπα αλλά δεν αλλάζει την ουσία της κυβερνητικής πολιτικής. Η τοποθέτηση του Γκίκα Χαρδούβελη είναι ενδεικτική. Από τα μέσα της δεκαετίας του ’90 μέχρι και σήμερα άνθρωποι του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη αναλαμβάνουν τα οικονομικά υπουργία και εφαρμόζουν απαρέγκλιτα μια άγρια νεοφιλελεύθερη πολιτική. Ωστόσο ο Παναγιώτης Λαφαζάνης ευελπιστεί ότι η νέα κυβέρνση δεν θα είναι παρά μια «θερινή παρένθεση» και το φθινόπωρο, υπό την πίεση του λαϊκού κινήματος, θα πάει η χώρα σε εκλογές.

Για την απόφαση της κυβέρνησης να τοποθετήσει ως διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος τον Γιάννη Στουρνάρα, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης δηλώνει ότι αυτό μπορεί να χαροποίησε την τρόικα αλλά δεν δεσμεύει τον ΣΥΡΙΖΑ. Μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα ακολουθήσει απαρέγκλιτα μια αντινεοφιλελεύθερη οικονομική πολιτική παρά τις όποιες πιέσεις είτε από το εσωτερικό είτε από το εξωτερικό. Την οικονομική πολιτική δεν θα την χαράξουν ούτε οι τραπεζίτες ούτε οι Βρυξέλες, αλλά ο ελληνικός λαός με τους αγώνες και τη ψήφο του.

Με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη συζητάμε ακόμα για το πρόωρο κλείσιμο της βουλής από την κυβέρνηση και την προσπάθειά της να περάσει κρίσιμα νομοσχέδια μέσω της καλοκαιρινής υπολειτουργίας της βουλής. Για δυο από αυτά μας μιλά ο Παναγιώτης Λαφαζάνης: το νομοσχέδιο με το οποίο η κυβέρνηση σχεδιάζει να ξεπουλήσει στο ιδιωτικό κεφάλαιο τις ελληνικές παραλίες. Και το σχέδιο για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ που θα έχει ως αποτέλεσμα απολύσεις για τους εργαζόμενους και υψηλά τιμολόγια για τους καταναλωτές. Και τα δυο νομοσχέδια είναι προαπαιτούμενα που έχει ζητήσει η τρόικα για καταβολή της επόμενης δανειακής δόσης. Και τα δυο νομοσχέδια ο Παναγιώτης Λαφαζάνης τα χαρακτηρίζει «θερινά πραξικοπήματα, θερινά εκτρώματα».

Για το ζήτημα των συμμαχιών του ΣΥΡΙΖΑ με άλλες πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις ρωτήσαμε τον Παναγιώτη Λαφαζάνη με αφορμή την αναταραχή στο χώρο της κεντροαριστεράς.

Κατά τον Παναγιώτη Λαφαζάνη αυτό που χρειάζεται ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν είναι ένα άνοιγμα στο πολιτικό κέντρο αλλά να ριζοσπαστικοποιήσει ακόμα περισσότερο τις επιλογές του σε όλα τα επίπεδα. Να κάνει πιο ριζοσπαστικό, πιο συνεκτικό, πιο κατανοητό το εναλλακτικό του πρόγραμμα». Και με βάση αυτό το πρόγραμμα να επιχειρήσει τις συνεργασίες. Ο ΣΥΡΙΖΑ, κατά τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, θα πρέπει να κάνει συμμαχίες μόνο στη βάση μιας αντιμνημονιακής και προοδευτικής πολιτικής που θα έχει προοπτική το σοσιαλισμό:

«Δεν θα πάμε εμείς προς το κέντρο, δεν θα πάμε εμείς σε αναδίπλωση. Εμείς θέλουμε αντίθετα να ριζοσπαστικοποιήσουμε τις κοινωνικές δυνάμεις ώστε να προσεγγίσουν την Αριστερά. Θέλουμε την Αριστερά να γίνει το επίκεντρο μιας νέας λαϊκής ενότητας πάνω σε αριστερή κατεύθυνση».

Leave a Reply

 
Αριστερή Διέξοδος © 2011 DheTemplate.com & Main Blogger. Supported by Makeityourring Diamond Engagement Rings

You can add link or short description here

Google+