AristeriDiexodos. Powered by Blogger.
 
Monday, June 16, 2014

Γ. Δελαστίκ: Καμία Εμπιστοσύνη του ΔΝΤ Απέναντι στο Ελληνικό Τραπεζικό Σύστημα

0 comments
Του Γ. ΔΕΛΑΣΤΙΚ*

Διαφωνεί ριζικά στην έκθεσή του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με τα συμπεράσματα των τεστ αντοχής που διενήργησε η Τράπεζα της Ελλάδος στις τέσσερις συστημικές ελληνικές τράπεζες (Πειραιώς, Εθνική, Αλφα, Γιούρομπανκ). Η ΤτΕ απεφάνθη ότι στην περίπτωση δυσμενών εξελίξεων, οι κεφαλαιακές ανάγκες που θα χρειαστούν κάλυψη για την επιβίωση των προαναφερθεισών τραπεζών θα ανέλθουν σε 9,4 δισεκατομμύρια ευρώ. Το ΔΝΤ όμως εκτιμά ότι, αν όντως τα πράγματα εξελιχθούν άσχημα, οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν πολύ περισσότερα κεφάλαια για να διασωθούν - πάνω από 60% περισσότερα! Συγκεκριμένα, θα χρειαστούνπάνω από 6 δισεκατομμύρια επιπλέον - δηλαδή 15,4 δισεκατομμύρια και όχι 9,4 δισ. ευρώ! Πολλά λεφτά, πραγματικά, αν και το ποσόν δεν φαντάζει πλέον εξωφρενικό, αφού μέχρι στιγμής πλησιάζουν τα... 50 δισεκατομμύρια (!) ευρώ τα χρήματα που με διάφορες μορφές έχουν διοχετεύσει οι ελληνικές κυβερνήσεις στο τραπεζικό σύστημα της χώρας μας για να μην χρεοκοπήσει. Οπως τονίζει στην έκθεσή του το ΔΝΤ, τα μη κανονικά εξυπηρετούμενα δάνεια που έχουν χορηγήσει οι ελληνικές τράπεζες, τα αποκαλούμενα «κόκκινα» δάνεια (αυτά που αντιμετωπίζουν καθυστερήσεις εξυπηρέτησης των δόσεων μεγαλύτερες των τριών μηνών), έχουν πλέον φτάσει στο 40% του συνόλου των τραπεζικών χορηγήσεων, αν συνυπολογιστούν και τα αναδιαρθρωμένα δάνεια. Για να καταλάβουμε για τι ποσά μιλάμε, πρέπει να σημειώσουμε ότι βάσει των στοιχείων της Τράπεζας της Ελλάδος, οι ιδιωτικές τράπεζες έχουν δώσει σε επιχειρήσεις δάνεια ύψους 101 δισεκατομμυρίων ευρώ. Σε ιδιώτες έχουν χορηγήσει δάνεια ύψους 100 δισεκατομμυρίων - από τα οποία τα 71 δισ. είναι στεγαστικά και τα 28 δισ. είναι καταναλωτικά δάνεια.

Οι τράπεζες έχουν επίσης δώσει δάνεια σε ελεύθερους επιχειρηματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις ύψους 13,7 δισεκατομμυρίων. Γενικό σύνολο δανείων περίπου 215 δισεκατομμύρια ευρώ - ποσό που ξεπερνάει το... 115% του ΑΕΠ της Ελλάδας! Οταν λοιπόν λέει το ΔΝΤ ότι το 40% του ποσού αυτού κατατάσσεται πλέον στα «κόκκινα» δάνεια, αυτό σημαίνει ότι τα επικίνδυνα δάνεια ανέρχονται σε περίπου 84 δισεκατομμύρια ευρώ. Με άλλα λόγια, σαν να μην έφτανε το δημόσιο χρέος της χώρας που ξεπερνάει το 175% του ΑΕΠ, έχουμε και το... 44% του ΑΕΠ της χώρας σε «κόκκινα» δάνεια που απειλούν να ανατινάξουν από τα μέσα το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και μαζί του όλη την ελληνική οικονομία! Αυτές οι εκτιμήσεις της έκθεσης του ΔΝΤ αυξάνουν τον εκνευρισμό των Ελλήνων τραπεζιτών για τα αποτελέσματα του τεστ αντοχής που διεξάγει ήδη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε 123 μεγάλες, συστημικές τράπεζες της ΕΕ, τα αποτελέσματα του οποίου θα ανακοινωθούν τον Οκτώβριο, καθώς η ΕΚΤ αναλαμβάνει την επίβλεψη όλων των συστημικών τραπεζών από τον Νοέμβριο.

Αυτό σημαίνει δύο πράγματα για εκείνους τους επιχειρηματίες που προσδοκούν σε τραπεζικό δανεισμό για να μπορέσουν να συνεχίσουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα. Πρώτον, γενικά μιλώντας, είναι εξαιρετικά δύσκολο να πάρουν δάνειο μέχρι τον Οκτώβριο, καθώς οι ελληνικές τράπεζες αγωνιούν αν θα περάσουν ή όχι το τεστ αντοχής της ΕΚΤ και προσπαθούν να εμφανίσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη κεφαλαιακή επάρκεια για να το πετύχουν, άρα μόνο με το σταγονόμετρο δίνουν δάνεια. Δεύτερον, ακόμη και μετά τον Οκτώβριο είναι εξαιρετικά δύσκολη η χαλάρωση της πιστωτικής πολιτικής των ελληνικών τραπεζών, αποκλείεται δηλαδή να δίνουν απλόχερα δάνεια όπως στο παρελθόν, αφού θα βρίσκονται πλέον κάτω από τον διαρκή έλεγχο και την επίβλεψη της ΕΚΤ.

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν χορηγήσει δάνεια ύψους 215 δισεκατομμυρίων ευρώ, όταν οι καταθέσεις σε αυτές κυμαίνονται πλέον γύρω στα 160 δισεκατομμύρια μόνο, με τάσεις ελαφράς συρρίκνωσης. Η κατάστασή τους επομένως είναι αντικειμενικά κρίσιμη, ασχέτως αν προσπαθούν να την κρύψουν ή τουλάχιστον να μην συζητιέται το ακανθώδες αυτό θέμα. Δεν έχει άδικο, λοιπόν, το ΔΝΤ, όταν στην έκθεσή του προειδοποιεί τις ελληνικές τράπεζες και τους εφιστά την προσοχή στο ότι «βρίσκονται αντιμέτωπες με ένα βουνό από επισφαλή δάνεια και μπορεί να απαιτηθούν πρόσθετα κεφάλαια και εποπτεία για να συντελεστεί εκκαθάριση».

*Δημοσιεύθηκε στο "ΕΘΝΟΣ" την Δευτέρα 16 Ιουνίου 2014

Leave a Reply

 
Αριστερή Διέξοδος © 2011 DheTemplate.com & Main Blogger. Supported by Makeityourring Diamond Engagement Rings

You can add link or short description here

Google+