AristeriDiexodos. Powered by Blogger.
 
Sunday, June 22, 2014

Γ. Δελαστίκ: Έχουν Ρημάξει τα Πάντα

0 comments
Του Γ. ΔΕΛΑΣΤΙΚ*

Αποκαταστάθηκε η προ… τεσσαρακονταετίας τάξη πραγμάτων! Χάρη στα Μνημόνια και τις άοκνες προσπάθειες των μνημονιακών κυβερνήσεων της χώρας μας οι Έλληνες ξανάγιναν οι μπατίρηδες της Δυτικής Ευρώπης! Από τις 15 χώρες της ξαναγίναμε ακόμη και στα τρόφιμα οι πιο φτηνοί, προτελευταίοι, με τελευταίους τους Πορτογάλους. Όπως και τη δεκαετία του 1960, του 1970 και του 1980, πριν από μας οι Ισπανοί και πριν από τους Ισπανούς οι Ιταλοί. Οι μπατίρηδες του ευρωπαϊκού Νότου! Οι μόνιμοι μετανάστες. Κι αν τα λεφτά της ΕΕ είχαν αλλάξει προσωρινά κάτι, η παλιά Τάξη Πραγμάτων αποκαταστάθηκε. Φρόντισε γι΄αυτό η Γερμανία, η οποία φυσικάαποφασίζει για την κατάληξη που θα έχει η κάθε επαρχία τουΤέταρτου Ράιχ και στον τομέα της ευημερίας.

Φυσικά, η υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου και η φτώχεια δεν ισοκατανέμονται ποτέ. Όπως δείχνουν τα στοιχεία του ΟΟΣΑ για τη διετία 2010 και 2011, διευρύνθηκε η εισοδηματική ανισότητα στην Ελλάδα κατά την περίοδο της κρίσης. Τα δύο αυτά χρόνια το φτωχότερο 10% του ελληνικού πληθυσμού έχασε το 33% (!) του εισοδήματος του. Αντιθέτως, το πλουσιότερο 10% των Ελλήνων έχασε μόνο το 13% του εισοδήματος του! Μαύρη φτώχεια και απέραντη δυστυχία για τους φτωχούς, μια «λογική» και πρακτικά ασήμαντη για το βιοτικό τους επίπεδο συρρίκνωση εισοδήματος για τους πλούσιους. Και μιλάμε για το 2010 και το 2011, ενώ το 2012 και το 2013 η πτώση ήταν πολύ πιο βίαιη στα κοινωνικά τάρταρα. Πρώτο θύμα βέβαια οι εργαζόμενοι. Οικονομική «πανούκλα» όμως έχει πέσει και στους μικρομεσαίους. Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι από 819.423 μικρομεσαίες επιχειρήσεις που υπήρχαν το 2009 έχουν απομείνει σήμερα περίπου 740.000, δηλαδή 80.000 λιγότερες, καθώς έκλεισαν 120.000 και άνοιξαν 40.000 νέες. Το σημαντικότερο είναι ότι ενώ το 2007 ασφαλιστική ενημερότητα είχε το 85%, στα τέλη του 2013 ασφαλιστική ενημερότητα είχε μόνο το 50%. Με άλλα λόγια οι μισοί επαγγελματοβιοτέχνες είναι αυτή τη στιγμή ανασφάλιστοι! Κοινωνική τραγωδία!

Το ασφαλιστικό ταμείο τους, ο ΟΑΕΕ (το παλιό ΤΕΒΕ), απειλείται με άμεση χρεωκοπία και κατάρρευση περισσότερο από κάθε άλλο. Όχι μόνο διότι ακόμη και η κυβέρνηση εκτιμά πως φέτος ο ΟΑΕΕ θα έχει έλλειμμα 462,7 εκ. ευρώ, ενώ η πανελλήνια ομοσπονδία των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία (ΠΟΠΟΚΠ) εκτιμά ότι το 2014 το έλλειμμα αυτού του ταμείου θα ανέλθει στα 740 εκ. Το χειρότερο είναι ότι η κατάσταση επιδεινώνεται ραγδαία. Από τις επιχειρήσεις που διέκοψαν τις εργασίες τους, πάνω από196.000 άτομα διέκοψαν την ασφάλιση τους στον ΟΑΕΕ αφήνοντας απλήρωτες οφειλές 1,5 δις ευρώ –ποσό που δεν θα πληρωθεί ποτέ εκτός από ένα ελάχιστο μέρος του. Συνολικά οι απλήρωτες οφειλές στον ΟΑΕΕ φτάνουν τα 7,4 δισεκατομμύρια ευρώ! Με δεδομένη και τη νοοτροπία εισφοροδιαφυγήςκαι φοροαποφυγής των μικρομεσαίων, το έλλειμμα του ΟΑΕΕ από τις ανείσπρακτες οφειλές των ασφαλισμένων είναι περίπου ίδιο με εκείνο του …ΙΚΑ, που ανέρχεται στα 8 δισεκατομμύρια! Από τον Σεπτέμβριο προβληματική θα είναι ακόμη και η καταβολή των συντάξεων από τον ΟΑΕΕ. Αλλά και το ΙΚΑ θα έχει φέτος έλλειμμα 808 εκ. ευρώ, ο ΟΓΑ άλλα 181,3 εκ. και το ΕΤΕΑ, το υπερταμείο των επικουρικών συντάξεων που έχει… 2,3 εκατομμύρια ασφαλισμένους και χορηγεί πάνω από 1 εκατομμύριο επικουρικές συντάξεις, θα παρουσιάσει το 2014 έλλειμμα 274 εκατομμυρίων. Σύνολο γενικό, μαζί με τα μικρότερα ταμεία, έλλειμμα για φέτος πάνω από 2 δισεκατομμύρια ευρώ!

Επειδή η κυβέρνηση δεν έχει λεφτά να δώσουν συντάξεις τα ασφαλιστικά ταμεία καθυστερεί συνειδητά και μεθοδευμένα τη χορήγηση συντάξεων. Αυτή τη στιγμή εκκρεμούν 136.040 αιτήσεις κύριας σύνταξης,άλλες 136.000 επικουρικής, ενώ περίπου 45.000 περιμένουν το εφάπαξ από τα αντίστοιχα ταμεία πρόνοιας. Από 1 ως 2 χρόνια (!) κάνει να βγει η κύρια σύνταξη πλέον, ενώ για την επικουρική από το ΕΤΕΑ πρέπει κανείς να περιμένει από… 2 έως 5 χρόνια! Η αλήθεια είναι ότι τα ρήμαξαν κυριολεκτικά τα ασφαλιστικά ταμεία οι Σαμαράς-Βενιζέλος και οι μνημονιακοί προκάτοχοι τους , ο Γ. Παπανδρέου και ο Λ. Παπαδήμος. Πρώτα απ΄όλα τα λήστεψαν με όλη τη σημασία της λέξης, αρπάζοντας τους 12 δισεκατομμύρια ευρώ με το κούρεμα των κρατικών ομολόγων. Στη συνέχεια τους στέρησαν 7 δισεκατομμύρια λόγω της εκτίναξης της ανεργίας στο 27%, ενώ μειώθηκαν και κατά 3 δις τα έσοδά τους λόγω της μείωσης των μισθών, άρα και των εισφορών που πληρώνουν οι εργαζόμενοι όσο και οι εργοδότες. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η κυβέρνηση περιόρισε κατά 1,3 δις ευρώ τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων μειώνοντας κατά 5% (3,9% + 1,1%) τις εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων, ενώ τους στέρησε ακόμη 1 δις. ευρώ περικόπτοντας τους κοινωνικούς πόρους των φορέων κοινωνικής ασφάλισης. Συνολικά όμως 12+7+3+1,3+1 κάνουν 24,3 δις ευρώ.!

Ακάθεκτη η κυβέρνηση, ορμάει να γδάρει κι άλλο των εξαθλιωμένο λαό. Στόχο έβαλε να εισπράξει από τους Έλληνες πάνω από 9 δισεκατομμύρια μέσα στο… δεύτερο εξάμηνο του 2014! Με το φόρο εισοδήματος, την έκτακτη εισφορά και το τέλος επιτηδεύματος θα εισπράξει, όπως νομίζει, περίπου 6,5 δις. ευρώ, ενώ από τον νέο φόρο ακινήτων θα προκύψουν έσοδα 2,65 δισεκατομμυρίων. Αν μάλιστα προστεθούν σε αυτό το ποσό και τα τέλη κυκλοφορίας, τα οποία πρέπει να εξοφληθούν μέχρι το τέλος της χρονιάς, τα λεφτά που έχουν υπολογίσει ο Σαμαράς κι ο Βενιζέλος ότι θα αφαιμάξουν από τον ελληνικό λαό προσεγγίζουν τα 10,5 δισεκατομμύρια μέσα σε έξι και μόνο μήνες!

*Δημοσιεύθηκε στο «Πριν» της Κυριακής 22 Ιουνίου 2014

Leave a Reply

 
Αριστερή Διέξοδος © 2011 DheTemplate.com & Main Blogger. Supported by Makeityourring Diamond Engagement Rings

You can add link or short description here

Google+