Πηγή: http://tvxs.gr/
Μετά την επίσκεψή του στο λιμάνι του Πειραιά και την Cosco, όπου ο Αντώνης Σαμαράς επανέφερε το «Success Story», ο πρωθυπουργός της Κίνας, Λι Κετσιάνγκ, έφτασε το πρωί του Σαββάτου στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού, στην Κρήτη. Λίγες ώρες αργότερα, ο Αντώνης Σαμαράς εξέφρασε την πίστη του στο «κοινό ταξίδι Ελλάδας και Κίνας που αξίζει να πάει μακριά προς όφελος των δυο λαών» και ανακοίνωσε πως κινεζικές εταιρείες ενδιαφέρονται για το αεροδρόμιο Καστελίου.
Ο Κινέζος πρωθυπουργός συνοδεύεται από τον Αντώνη Σαμαρά και τον υπουργό Πολιτισμού Κώστα Τασούλα, την γγ Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, τον περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη και τοπικούς βουλευτές. Μετά την ξενάγηση στην Κνωσό, οι δύο πρωθυπουργοί επισκέφτηκαν το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, όπου ο Αντώνης Σαμαράς πραγματοποίησε τα επίσημα εγκαίνια των χώρων του ανακαινισμένου μουσείου, που παραδόθηκαν πρόσφατα σε χρήση.
Όπως είπε ο Αντώνης Σαμαράς κατά την εκδήλωση εγκαινίων η ελληνική κυβέρνηση προσβλέπει στη συνεργασία με την Κίνα, ενώ επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον Κινέζων για το αεροδρόμιο στο Καστέλι. Ερωτηθείς τι σηματοδοτεί η επίσκεψη του Κετσιάνγκ στην Κρήτη, ο Αντώνης Σαμαράς απάντηγσ: «θα το δούμε το επόμενο διάστημα. θα το διαπιστώσουμε, όταν θα δούμε χιλιάδες τουρίστες να επισκέπτονται το νησί. Τα οφέλη για την Κρήτη θα είναι πολύ μεγάλα και θα τα δείτε στο άμεσο μέλλον».
Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο παρελθόν της Κρήτης και τον μεγάλο μινωικό πολιτισμό, αλλά και την στρατηγική σημασία του νησιού. Σήμερα όπως είπε «στην Κρήτη εκτελούνται 61 μεγάλα πολιτιστικά έργα. Ως το τέλος του 2015 θα έχουν αλλάξει τον πολιτιστικό χάρτη της πανέμορφης Κρήτης. Δαπανώνται περισσότερα από εκατό εκατομμύρια ευρώ, από κρατικούς και Ευρωπαϊκούς πόρους, που δίνουν θέσεις εργασίας και αποτελούν πεδίο τεχνογνωσίας για το ανθρώπινο δυναμικό του νησιού μας».
Από αυτήν την επένδυση, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός και σε συνδυασμό με την «εξαιρετική ξενοδοχειακή υποδομή της Κρήτης, προσδοκούμε πολλαπλά οφέλη. Γιατί πιστεύουμε ότι ο πολιτισμός, το φυσικό περιβάλλον και η προσφορά ποιοτικών υπηρεσιών στον επισκέπτη, είναι οι προϋποθέσεις για να γίνει στην Ελλάδα το οικονομικό θαύμα που όλοι οι Έλληνες θέλουμε».
Αναφερόμενος στην επίσκεψη του Λι Κετσιάνγκ και τη συνεργασία με την Κίνα, έκανε λόγο για αμοιβαία εμπιστοσύνη που έχτισαν οι δύο πλευρές και η οποία θεμελιώνει «την αποδοτική οικονομική συνεργασία». «Πιστεύω ότι το κοινό μας ταξίδι που ήδη έχει αρχίσει, αξίζει να κρατήσει πολύ και πάει μακριά, προς όφελος των λαών μας. Προσβλέπουμε σε αυτή τη συνεργασία, που θα συμβάλει στην Ανάπτυξη της Ελλάδας, αλλά και που θα θυμίζει στην Κίνα, ότι η μακρινή σας Ελλάδα είναι μια χώρα φίλη, με επιρροή και ακτινοβολία σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη», ανέφερε, παραδίδοντας το πρώτο εισιτήριο του μουσείου στον Κινέζο πρωθυπουργό.
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Ηράκλειο
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο, στην πλατεία Ελευθερίας. Τα μέτρα ασφαλείας ήταν δρακόντεια, ενώ, σύμφωνα με το Creta Live, μια αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τους κ.κ. Ρούσσο Κυπριωτάκη, Σωκράτη Βαρδάκη και Γιάννη Βρέντζο θέλησαν επιδώσουν στον Κινέζο πρωθυπουργό ψήφισμα κατά της υδρόλυσης των χημικών της Συρίας στη Μεσόγειο. «Σαν να έρχεται ο Σαμαράς να ξεναγήσει τον Kινέζο ομόλογό του στην πραμάτεια του, επενδύσεις, εξαγωγές, αεροδρόμια, λιμάνια...και καλά ανάπτυξη!...Όλα στο σφυρί!», ανέφεραν στο κάλεσμά τους οι διοργανωτές για την επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά και του Λι Κετσιάνγκ και πρόσθεταν:
«Τι σημαίνει όμως η ανάπτυξη για όλους; Μεσαιωνικές συνθήκες εργασίας και χαμηλότατο βιοτικό επίπεδο, φτώχεια και εξαθλίωση, οι πλούσιοι λιγότεροι και πλουσιότεροι, οι φτωχοί περισσότεροι και φτωχότεροι, καταστολή οποιασδήποτε έκφρασης αντίθεσης με αυτή τη λαίλαπα καταπάτησης οποιασδήποτε αξίας και δικαιώματος είχε κατακτηθεί με αίμα... δικαιώματα και αξίες, λιμάνια, παραλίες και βουνοκορφές. Να μην τα αφήσουμε να μας ξεφύγουν από τα χέρια διότι δύσκολα ξαναγυρνούν ... Ας τους χαλάσουμε τη Γιορτή»