AristeriDiexodos. Powered by Blogger.
 
Thursday, June 12, 2014

Γ. Δελαστίκ: Διέλυσαν τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση με το Κλείσιμο της ΕΡΤ

0 comments
Του Γ. ΔΕΛΑΣΤΙΚ*

Ο στόχος της κυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου επετεύχθη πλήρως. Σε «ραδιοτηλεοπτικά σκουπίδια» έχει πλέον μετατραπεί η κρατική τηλεόραση, μετά το κλείσιμο της ΕΡΤπου με εντυπωσιακό μίσος πραγματοποίησαν πριν από έναν χρόνο η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Αδιαφορώντας για τη διεθνή κατακραυγή, η κυβέρνηση αρκέστηκε στο να εξαρθρώσει πλήρως τη ραδιοτηλεοπτική υποδομή του δημόσιου φορέα και να στήσει όπως όπως ένα πανάθλιο κρατικό κανάλι κατωτάτης υποστάθμης, απευθυνόμενο αποκλειστικά στον σκληρό πυρήνα των οπαδών της. Κόμματα που εκπροσωπούν περίπου τον μισό ελληνικό πληθυσμό, ούτε καν πατούν το πόδι τους στα στούντιο αυτού του κυβερνητικού φερεφώνου.

Σαμαράς και Βενιζέλος δείχνουν πανευτυχείς με το απεχθές ραδιοτηλεοπτικό μόρφωμα που δημιούργησαν και η συμπεριφορά τους υποδηλώνει ότι θεωρούν πως δεν υφίσταται κανένα πρόβλημα με την κρατική τηλεόραση που πρέπει να λύσουν. Δεν έχουν άδικο, αν το δει κανείς από τη σκοπιά του προσωπικού πολιτικού τους συμφέροντος. Πρώτον, αυτή η ΔΤ, ΝΕΡΙΤ ή όπως αλλιώς την ονομάσουν, μπορεί να έχει μηδαμινό δημοσιογραφικό κύρος στον ελληνικό πληθυσμό, αλλά είναι ό,τι πρέπει για τους οπαδούς των δύο κυβερνητικών κομμάτων, αφού είναι τυφλό όργανο της προπαγάνδας της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Δεύτερον, η διάλυση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης έστειλε τους τηλεθεατές της στα ιδιωτικά κανάλια, τα οποία καθόλου αγνώμονα δεν εμφανίστηκαν από πολιτική σκοπιά. Κάθε άλλο. Οπως είδαμε όλα αυτά τα χρόνια και ιδιαιτέρως μετά το περυσινό κλείσιμο της ΕΡΤ, στήριξαν με όλες τους τις δυνάμεις την κυβέρνηση.

Ορθώς εκτιμούν επομένως οι πρόεδροι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ότι προσωπικά ωφελήθηκαν τα μέγιστα από το κλείσιμο της ΕΡΤ, άρα ορθώς έπραξαν. Το γεγονός ότι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ είχαν διορίσει τους 2.500 ανθρώπους που εργάζονταν στην ΕΡΤ και τους οποίους πέταξαν στον δρόμο, κατατάσσεται πλέον στις «ασήμαντες λεπτομέρειες» για τον Αντώνη Σαμαρά και τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Το γεγονός ότι 12 από τους απολυμένους της ΕΡΤ πέθαναν στη διάρκεια του ενός χρόνου που κύλησε και η υποψία ότι ενδεχομένως η απόλυσή τους να συνέτεινε σε κάποιες περιπτώσεις στον πρόωρο θάνατό τους, χαρακτηρίζεται ως «λαϊκισμός». Προφανώς συμπτωματικό είναι και το περιστατικό της αγαπητής τηλεφωνήτριας Χρυσούλας, που το πρωί τής ήρθε το κατασχετήριο του σπιτιού της (για ένα δυαράκι διαμέρισμα μιλάμε, μη φανταστείτε κανένα μέγαρο) και λίγες ώρες αργότερα βρέθηκε νεκρή από ανακοπή καρδιάς.

Το γεγονός επίσης ότι έναν ολόκληρο χρόνο μετά το κλείσιμο της ΕΡΤ δεν έχουν πάρει οι απολυμένοι ούτε τις νόμιμες αποζημιώσεις τους και πολλοί από αυτούς δεν έχουν να πληρώσουν ούτε καν τον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος, συγκαταλέγεται κατά πάσα πιθανότητα από την κυβέρνηση στα «μελοδραματικά παραμύθια» με τα οποία οι «προνομιούχοι» απολυμένοι της ΕΡΤπροσπαθούν να παραπλανήσουν την κοινή γνώμη. Πέραν όμως της κοινωνικής πλευράς, η οποία για εμάς δεν είναι καθόλου αμελητέα, η ουσία είναι ότι το κλείσιμο της ΕΡΤ έριξε τη δημόσια ραδιοτηλεόραση σε ένα βάραθρο.

Καθόλου ελπιδοφόρο δεν προοιωνίζεται το μέλλον της. Δεν θα τελειώσουν εδώ οι περιπέτειές της.

Αν κάποτε σχηματιστεί κυβέρνηση με πυρήνα τον ΣΥΡΙΖΑ είναι προφανές ότι θα συνιστά πολιτική αναγκαιότητα η εξάρθρωση του προπαγανδιστικού μηχανισμού της ΝΔ και η εξουδετέρωση των εγκαθέτων της σημερινής κυβέρνησης στην κρατική τηλεόραση και στο κρατικό ραδιόφωνο. Αυτό είναι απολύτως επιβεβλημένο από πολιτική αναγκαιότητα και πιθανότατα θα υλοποιηθεί, όση αντίσταση και αν προβάλουν οι τοποθετηθέντες από την κυβέρνηση στη ΝΕΡΙΤ ή όσες «πολιτικές κωλοτούμπες» και αν κάνουν, προσπαθώντας να προσεγγίσουν την υποθετική νέα εξουσία. Αυτές οι καταστάσεις όμως πάντα έχουν ισχυρότατο το στοιχείο της εκδίκησης και ουδέποτε προωθούν τον σεβασμό στοιχείων αξιοκρατίας, ούτε απαλλάσσουν τη δημόσια ραδιοτηλεόραση από τα δημοσιογραφικά «παράσιτα». Δυστυχώς, το πολιτικό έγκλημα του κλεισίματος της ΕΡΤ θα αποδειχθεί διαρκές, όχι στιγμιαίο.

*Δημοσιεύθηκε στο "ΕΘΝΟΣ" την Πέμπτη 12 Ιουνίου 2014

Leave a Reply

 
Αριστερή Διέξοδος © 2011 DheTemplate.com & Main Blogger. Supported by Makeityourring Diamond Engagement Rings

You can add link or short description here

Google+