AristeriDiexodos. Powered by Blogger.
 
Friday, May 16, 2014

ΤΟΥΡΚΙΑ: ΑΝΤΙΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΕ ΦΟΝΤΟ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΟ ΑΝΘΡΑΚΩΡΥΧΕΙΟ

0 comments
Πηγή: http://iskra.gr/

ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΠΕΜΠΤΗ (15/5) - ΑΓΡΙΑ ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΣΕ ΚΩΝ/ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΑΓΚΥΡΑ

Εναντίον της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Ερντογάν προσωπικά έχει στραφεί η λαϊκή οργή στην Τουρκία για το τεράστιο εργοδοτικό έγκλημα στο ανθρακωρυχίο στην πόλη Σόμα της Δ. Τουρκίας. Τα εργατικά συνδικάτα έχουν προκηρύξει γενική απεργία για σήμερα Πέμπτη και ήδη πραγματοποιούνται τεράστιες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις σε πολλές πολεις της τουρκικής επικράτειας. Με ωμή αστυνομική καταστολή, κάνοντας χρήση αντλίων νερού και δακρυγόνων, απάντησε η κυβέρνηση σε διαδηλωτές στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα.

Oι ελπίδες για επιζώντες σβήνουν, με τον αριθμό των νεκρών να έχει φτάσει τους 282 σύμφωνα με τον απολογισμό το πρωί της Πέμπτης. Ο αριθμός των αγνοουμένων βρίσκεται στους 150, οι οποίοι εγκλωβίστηκαν στα έγκατα του ορυχείου, έπειτα από έκρηξη που προκλήθηκε την Τρίτη (13/5), η οποία είχε σαν συνέπεια να ξεσπάσει τεράστια πυρκαγιά στις στοές του ανθρακωρυχίου. Η Συνομοσπονδία Συνδικάτων των Δημοσιών Υπαλλήλων (KESK), σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι αυτοί που προωθούν τις πολιτικές των ιδιωτικοποιήσεων και απειλούν τους εργάτες για να μειώσουν το κόστος, είναι οι ένοχοι για τη σφαγή της Σόμα και πρέπει να λογοδοτήσουν.

Την ίδια ώρα, το μεγαλύτερο τουρκικό συνδικάτο, το Turk-Is, κάλεσε τα μέλη των σωματείων που το απαρτίζουν σε παντουκρική απεργία την Πέμπτη. Το καταστροφικό δυστύχημα είναι «δολοφονία», λέει το συνδικάτο, που καταγγέλλει ότι στα ιδιωτικής εκμετάλλευσης ορυχεία δεν τηρούνται οι κανονισμοί ασφαλείας.

Στις πορείες της Τετάρτης στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα εναλλάσσονταν συνθήματα κατά της κυβέρνησης με συνθήματα όπως «Δεν ήταν δυστύχημα, ήταν φόνος».
Το κλίμα δεν βοήθησε καθόλου η παρουσία του Ερντογάν μερικές ώρες μετά το δυστύχημα: Η απόπειρα να υποβαθμίσει το γεγονός, λέγοντας ότι «ατυχήματα συμβαίνουν σε όλον τον κόσμο» έριξε λάδι στη φωτιά και εκτοξεύτηκε στα πρωτοσέλιδα του διεθνούς Τύπου.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΜΕΤΑΞΥ ΠΕΝΘΟΥΣ ΚΑΙ ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗΣ

Στη Σόμα, πιο απτή από το πένθος που έχει προκαλέσει η τραγωδία είναι η αγανάκτηση: Συγγενείς και κάτοικοι είχαν αποδοκιμάσει τον Ερντογάν ακόμη και με κλωτσιές στο αυτοκίνητό του καθώς πήγαινε στο σημείο του δυστυχήματος.
Η οικεία εισαγγελία ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει άμεσα την έρευνα για απόδοση ευθυνών, η οποία, υπογράμμισε, θα φτάσει μέχρι τα ανώτατα κλιμάκια της εταιρείας εάν προκύψει ευθύνη.
Ορισμένοι από τους θεωρούμενους «άμεσα υπεύθυνους», κυρίως οι επιστάτες, θεωρείται ότι βρίσκονταν στο ορυχείο την ώρα του δυστυχήματος και είναι ανάμεσα στους νεκρούς, σύμφωνα με την εισαγγελία.
Η εταιρεία που διαχειριζόταν το ορυχείο, γράφει η Hurriyet, το παρουσίαζε ως «υπόδειγμα» μεγισοτοποίησης κέρδους με ελαχιστοποίηση κόστους.
Πέμπτη 15 Μαΐου 2014

Leave a Reply

 
Αριστερή Διέξοδος © 2011 DheTemplate.com & Main Blogger. Supported by Makeityourring Diamond Engagement Rings

You can add link or short description here

Google+