AristeriDiexodos. Powered by Blogger.
 
Thursday, May 15, 2014

«Φρένο» του Πρωτοδικείου στις απολύσεις σε ΕΡΑ – ΕΡΤ

0 comments


Το Πρωτοδικείο Ηρακλείου Κρήτης έκρινε άκυρες τις απολύσεις των εργαζομένων στην ΕΡΑ Ηρακλείου και κατ' επέκτασιν σε όλη την ΕΡΤ, ενώ επιδίκασε αποδοχές υπερημερίας σε όλους τους απολυμένους - Προσωρινά εκτελεστή η απόφαση, δικαίωμα για κατάσχεση περιουσίας του Δημοσίου στους απολυμένους.
Άκυρες έκρινε σήμερα το πρωί το Πρωτοδικείο Ηρακλείου Κρήτης τις απολύσεις των εργαζομένων στην ΕΡΑ Ηρακλείου (και κατ' επέκτασιν τις απολύσεις σε όλη την ΕΡΤ, μια και η νομική βάση ήταν ενιαία). Κι επιδικάζει αποδοχές υπερημερίας σε όλους τους απολυμένους, δηλαδή οι εργαζόμενοι θα πρέπει να πληρωθούν από το Ελληνικό Δημόσιο, άμεσα, όλους τους μισθούς τους από την 11η Ιουνίου 2013 έως και τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους (ημερομηνία εκδίκασης της υπόθεσης), ειδάλλως έχουν το δικαίωμα να προχωρήσουν σε κατάσχεση της περιουσίας του ελληνικού δημοσίου.
Η απόφαση είναι προσωρινά εκτελεστή πρέπει δηλαδή να καταβληθούν άμεσα τα χρήματα χωρίς να χρειάζεται να περιμένουν το Εφετείο.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του δικαστηρίου κ. Ελευθέριο Σισκάκη, κρίνεται άκυρος ο τρόπος με τον οποίον καταγγέλθηκαν οι συμβάσεις των εργαζομένων μετά την εφαρμογή της ΚΥΑ με την οποία έκλεισε η ΕΡΤ, γιατί δεν εφαρμόστηκε ο νόμος που αφορά στις ομαδικές απολύσεις. Επίσης ο δικαστής αποφαίνεται ότι το κοινοτικό δίκαιο υπερισχύει του εθνικού δικαίου.
Οι δικηγόροι Τάσος Πετρόπουλος και Αλέξανδρος Νικολούδος ήταν που «έτρεξαν» και κέρδισαν την υπόθεση. Ένα μόνο το αρνητικό στην απόφαση: δεν διατάσσεται η επαναπρόσληψη των απολυμένων στη ΝΕΡΙΤ κι ας αποτελεί αυτή στην πραγματικότητα τον διάδοχο ραδιοτηλεοπτικό φορέα του δημοσίου. Το δικαστήριο δεν απέρριψε το αίτημα, με ένα πολύ σύντομο σκεπτικό, ίσως και γιατί τον Δεκέμβριο που εκδικάστηκε η υπόθεση δεν υπήρχε καν ΝΕΡΙΤ. Οι δικηγόροι θα προσβάλλουν το συγκεκριμένο σκέλος της απόφασης στο Εφετείο.

Κεδίκογλου: Θα ασκήσει έφεση το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Σίμος Κεδίκογλου δήλωσε για την απόφαση του Πρωτοδικείου Ηρακλείου Κρήτης για την ΕΡΤ: «Η απόφαση του Πρωτοβάθμιου δικαστηρίου προφανώς δεν έλαβε υπόψη την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκρινε νόμιμο το κλείσιμο της ΕΡΤ ΑΕ. Στην απόφαση του Πρωτοδικείου Ηρακλείου θα ασκήσει έφεση το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και θα κριθεί σε ανώτερο δικαστήριο».

Χριστακάκη-Σβίγκου: Πολιτική δικαίωση των εργαζομένων
Με κοινή τους ανακοίνωση η απολυμένη δημοσιογράφος της ΕΡΤ και υποψήφια ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Αλεξάνδρα Χριστακάκη, και η επίσης υποψήφια του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις ευρωεκλογές, Ράνια Σβίγκου, χαρακτηρίζουν τη δικαστική απόφαση «πολιτική δικαίωση του αγώνα των εργαζομένων» και προσθέτουν: «Όταν οι πρώην επικεφαλής ανακαλύπτουν διαφθορά , ρουσφέτια και πελατειακές σχέσεις στο μόρφωμα της ΝΕΡΙΤ, την ίδια ώρα δικαιώνονται οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ».

ΠΟΕΣΥ: Από την Κρήτη η πρώτη νίκη των εργαζομένων της ΕΡΤ
Το διοικητικό συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ), με ανακοίνωσή του, «απευθύνει θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό στους αγωνιζόμενους εργαζόμενους της ΕΡΤ, για τη δικαίωση του αγώνα τους κόντρα στο αντιδημοκρατικό «μαύρο» που επέβαλε η κυβέρνηση στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα, μετά την απόφαση του Πρωτοδικείου Ηρακλείου, που έκρινε άκυρη την απόλυση των 20 εργαζομένων της ΕΡΤ Ηρακλείου».
Η ΠΟΕΣΥ «χαιρετίζει ιδιαίτερα τους εργαζόμενους στο Ertopen, ΕΡΤ3 και των ραδιοφωνικών περιφερειακών σταθμών που κρατούν από τις 11 Ιουνίου 2013 ζωντανή την πραγματική ελεύθερη δημόσια ραδιοτηλεόραση με 24ωρα δεοντολογικά ποιοτικά ραδιοτηλεοπτικά προγράμματα… Ο αγώνας συνεχίζεται μέχρι την τελική δικαίωση, με την επαναπρόσληψη των εργαζομένων και την επαναλειτουργία της ΕΡΤ».Δημήτρης Κανελλόπουλος
Πηγή: efsyn.gr

Leave a Reply

 
Αριστερή Διέξοδος © 2011 DheTemplate.com & Main Blogger. Supported by Makeityourring Diamond Engagement Rings

You can add link or short description here

Google+