AristeriDiexodos. Powered by Blogger.
 
Saturday, May 17, 2014

Κ. Ήσυχος: ο ΣΥΡΙΖΑ ανοίγει νέα ελπιδοφόρα σελίδα στις Ελληνό-Ρωσικές Σχέσεις

0 comments
Tου ΚΩΣΤΑ HΣΥΧΟΥ*

Ο πανικός της Ν.Δ., του αρχηγού της και των γνωστών συστημικών κονδυλοφόρων είναι γεγονός λίγες μέρες πριν τις εκλογές.

Το πρόσφατο ταξίδι στη Μόσχα της αντιπροσωπείας τουΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τον πρόεδρο του Α. Τσίπρα, τάραξε για καλά την βαλτωμένη και απόλυτα εξαρτημένη Ευρώ-Ατλαντική εξωτερική πολιτική της σημερινής κυβέρνησης .

Ένα προγραμματισμένο ταξίδι εδώ και έξι μήνες , με πρόσκληση της Ρωσικής Ντούμας, στον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, έλαβε χώρα πριν λίγες μέρες, ώστε να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο ουσιαστικής συζήτησης για μια νέα εποχή στις Έλληνο - Ρωσικές σχέσεις, με μια πολυθεματική ατζέντα που περιλάμβανε την ενέργεια, το εμπόριο, τον τουρισμό, τις καινοτόμες νέες τεχνολογίες, τις γεωπολιτικές εξελίξεις και τον νέο «ψυχρό πόλεμο που έβαλε πόδι» στην Ευρώπη, τον πολυπολικό κόσμο και την επικίνδυνη κρίση στην Ουκρανία, την διασφάλιση της σωματικής ακεραιότητας και των δικαιωμάτων του Ελληνισμού της Ανατολικής Ουκρανίας με επίκεντρο την Μαριούπολη, αποτέλεσαν την βάση για μια λεπτομερή συζήτηση μεταξύ των δυο πλευρών.Δεν επρόκειτο για ταξίδι επικοινωνιακής λογικής, όπως με ευκολία και απαξιωτικό τρόπο συστημικά ΜΜΕ απέδωσαν με προχειρότητα και ατεκμηρίωτα στοιχεία. Ούτε είχε ως στόχο να φλερτάρει με φωτογραφίες και χειραψίες ενταγμένες στην παλαιοκομματική νοοτροπία των μνημονιακών κόμματων. Αντίθετα η συνάντηση με την 3η στην ιεραρχία της πολιτικής ιεραρχίας της Ρωσίας και πρόεδρο της Ντούμας Κα. Β. Ματβιένκο, τον υφυπουργό εξωτερικών για την Ευρώπη Κο. Τίτοφ, έδωσε αφορμή για μια ουσιαστική συζήτηση του σημερινού ελλειμματικού επίπεδου των σχέσεων των δυο χώρων και το τεράστιο αναξιοποίητο έδαφος που υπάρχει. Οι δημόσιες και νηφάλιες θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την Ουκρανική κρίση απόσπασαν επιδοκιμασία από το σύνολο του πολιτικού κόσμου, τόσο στην συνάντηση με τον Κο. Πουσκώφ, υπεύθυνο για την επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων αλλά και τον Κο. Μέλνικωφ, αντιπρόεδρο της Ντούμας και μέλος του Π.Γ. του Κ.Κ. Ρωσίας.

Συζητήθηκε επίσης η δεδομένη αναξιοπιστία των Ελληνικών κυβερνήσεων που δεν εντάσσουν την Ρωσία σε μια στρατηγική σχέση με τη χώρα μας σε σειρά σημαντικών τομέων κάτι που απαιτεί μέθοδο, προσεκτικά βήματα, αποφασιστικότητα και πολιτική βούληση, δεδομένα που από την ίδια τη ζωή οι μνημονιακές κυβερνήσεις είναι ανεπαρκείς να εφαρμόσουν και απόλυτα εξαρτημένες από ισχυρά δυτικά κέντρα να αναλάβουν τα αναγκαία ρίσκα αλλά και τα τεράστια αμοιβαία οφέλη σε μια χώρα που είναι βυθιζόμενη σε μια πολύπλευρη κρίση.

Σημαντική ήταν και η επίσκεψη στο σημαντικότερο think tank της Ρωσίας, όπου σύσσωμο το διοικητικό του συμβούλιο με επικεφαλής τον Κο. Ρεσέσνικωφ, για σχεδόν τέσσερις ώρες ανέπτυξαν οι δυο πλευρές πληροφορίες και θέσεις, καταλήγοντας σε συμφωνία σύνδεσης του Ινστιτούτο Στρατηγικών μελετών της Ρωσίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, πρόκειται για ένα Ινστιτούτο που δραστηριοποιείται σε 86 χώρες. Η αναφορά από τις δυο πλευρές να αναπτηχθούν σχέσεις επιστημονικής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ σε συγκεκριμένα θέματα, όπως η κρίση της Ευρωζώνης, οι κλιματικές αλλαγές, οι γεωπολιτικές ανακατατάξεις, κ.λπ. αποτελεί ουσιαστικό βήμα αλληλοτροφοδότησης σε κρίσιμα θέματα εθνικής, αλλά και παγκόσμιας σημασίας.

Τέλος δεν έλειψαν οι ευχές αρκετών συνομιλητών από την Ρωσική πλευρά, ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι ο νικητής των εκλογών, γεγονός που καταγράφτηκε στις κάμερες. Απόλυτα δικαιολογημένη η «κοπτοραπτική των "μεγκάλων" ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών να παραλείψουν τις δηλώσεις αυτές.Το πιο σημαντικό στοιχείο στον απολογισμό αυτού του ταξιδίου ήταν η θέληση και η συμφωνία οι δυο πλευρές να δημιουργήσουν ομάδες εργασίας και σχεδιασμού που θα εργαστούν στο σύνολο των ζητημάτων που συμφωνήθηκαν.

Η τριαντάλεπτη τηλεοπτική συνέντευξη του Α. Τσίπρα στο τηλεοπτικό σταθμό "Ρωσία 24 ώρες", με κοινό που ξεπερνά τα 70 εκατομμύρια, έδωσε τροφή ώστε το σύνολο των Ρωσικών μέσων να αναπαράγουν σημεία της συνέντευξης που αφορά στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Η Χολή και ΤΟ δηλητήριο, στρεβλώσεις και απαξιωτικές εκφράσεις πολλών «αστεράτων δημοσιογράφων» αναδεικνύουν ότι υπάρχει η ανάγκη ορισμένοι να ξαναδιαβάσουν Τολστόι. Ίσως η αυτογνωσία της ανεπάρκειας τους να τους «προσγειώσει», έστω για λίγο στην πραγματικότητα.

*Ο Κώστας Ήσυχος είναι μέλος της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνος για την εξωτερική πολιτική και άμυνα.

Leave a Reply

 
Αριστερή Διέξοδος © 2011 DheTemplate.com & Main Blogger. Supported by Makeityourring Diamond Engagement Rings

You can add link or short description here

Google+