AristeriDiexodos. Powered by Blogger.
 
Thursday, May 29, 2014

Από το βρωμόχερο του μπάτσου... (για τη 1 ψήφο ΧΑ στα Ανώγεια και την περηφάνια ενός λαού)

0 comments
Το μνημείο για το ολοκαύτωμα στα Ανώγεια με την διαταγή του ναζί-στρατηγού Μίλλερ και λίστα με τα ονόματα των νεκρών και εξαφανισθέντων στα χρόνια της κατοχής. Δεν ξεχνάμε. 


Στα Ανώγεια έπεσε μία ψήφος της Χρυσής Αυγής. Οι άνθρωποι του χωριού ψάξανε και βρήκανε ότι είναι από ετεροδημότη. Έπεσε από το βρωμόχερο του μπάτσου της περιοχής που δεν κατάγεται από το χωριό. Οι Ανωγειανοί έχουν προχωρήσει σε σειρά δηλώσεων για να τονίσουν ότι τα Ανώγεια δεν ξεχνούν και τιμούν τους αγώνες, την ιστορία, τη μνήμη και τα θύματα των ολοκαυτωμάτων. Τους δικούς τους ανθρώπους που έπεσαν για αυτούς, τα παιδιά τους, το μέλλον, την Ελευθερία και την Ειρήνη.

Εδώ θα βρείτε μια συνέντευξη του πρώην δήμαρχου και του παπά του χωριού. Αξίζει να διαβαστεί. 

Εμείς από μεριά μας θα σταθούμε στα λόγια του παπά-Ανδρέα σε ένα από τα κηρύγματα του πριν από καιρό. Σε αυτό ο περήφανος αυτός παπάς μιλά για τα συμφέροντα της εργατικής τάξης, την ανάγκη "για ένα νέο ΕΑΜ", την κρισιμότητα να συγκρουστούμε με το "Μινώταυρο" του Μνημονίου, να ανοίξει η ΕΡΤ, να κατοχυρωθεί η Δημοκρατία και η Λαϊκή Κυριαρχία στον τόπο μας. Η ομιλία γίνεται με αφορμή τους αγώνες στο Σφακάκι.


Διαβάζοντας την συνέντευξη που αναφέραμε παραπάνω, θυμηθήκαμε τρεις μαντινάδες που τις μαθαίνει ο Κρητικός λαός. Διότι έτσι οι αγώνες εγγράφονται στην παράδοση και συγκροτείται η λαϊκή συνείδηση.

Την ιστορία του χωριού θα σου πω με λίγα λόγια/
είκοσι τρεις φορές τα κάψανε μα πάλι είναι Ανώγεια

Τα Ανώγεια μας χτιστήκανε πάνω στα αποκαΐδια/
σκιάς τρείς φορές, άλλες γενιές, μα τα θεμέλια ίδια

Ο φασισμός δεν βρίνεται σε τούτονε τον τόπο/
γιατί δεν τόνε δέχεται το αίμα των ανθρώπω

...διότι ακόμα και αν ο κόσμος πάει να κυλίσει στο χάος, ακόμα και αν μας πιάσουνε στον ύπνο, θα υπάρχουνε πάντοτε αυτές οι υπέροχες γωνιές του κόσμου που θα κρατάνε ψηλά την έννοια του ανθρώπου.

ΥΓ: πολλοί και διάφοροι σχολιάζουνε αφ' υψηλού ότι τα Ανώγεια ψηφίσανε και Σαμαρά. Ισχύει αυτό και είναι λάθος των ανθρώπων εκείνων που το έκαναν. Ας καταλάβουν όμως όσοι ταυτίζουν αυτή τη ψήφο των ανθρώπων αυτών με την ακροδεξιά και το φασισμό ότι τα κόμματα έχουν ιστορικότητα και για ολόκληρες γενιές η συντηρητική παράταξη κατάφερε να συνδέσει τον εαυτό της με τη σύνδεση Ελλάδας-Κρήτης (Ελευθέριος Βενιζέλος) ενώ σε κάθε περίπτωση η κυριαρχία του αστικού πολιτικού προσωπικού επί χρόνια θα μεταφερόταν και στην πιο απόμακρη γωνιά του κόσμου. Αυτό δεν δικαιολογεί την ψήφο προς τη μεριά της μνημονιακής καταστροφής αλλά η εξάρτηση και η σχέση με το παλιό δικομματικό καθεστώς υπάρχει ιδίως στα μέρη που τα νιάτα φεύγουν στον αγώνα για μια καλύτερη ζωή. Δεν δικαιολογείται όμως κατά κανένα τρόπο η εύκολη κριτική. Άμα θέλει να πάει κανείς από αυτούς που το λένε, να πει φασίστες αυτούς τους ανθρώπους που κάθονται στα καφενεία του χωριού αυτού δίπλα στη προτομή του Δραμουντάνη ή λίγα μέτρα μακριά από το άγαλμα του Ξυλούρη... Να τους πει την χαζό-ατάκα του - κλασσική περίπτωση του σαρωτισμού που χαρακτηρίζει την μικροαστική σκέψη - στα ίσια να δούμε τι απάντηση θα λάβει.

Αριστερή Διέξοδος

Leave a Reply

 
Αριστερή Διέξοδος © 2011 DheTemplate.com & Main Blogger. Supported by Makeityourring Diamond Engagement Rings

You can add link or short description here

Google+