AristeriDiexodos. Powered by Blogger.
 
Tuesday, April 15, 2014

Σκηνικό εμφυλίου στην ανατολική Ουκρανία

0 comments
Σε εξέλιξη βρίσκεται η «σταδιακή», σύμφωνα με το Κίεβο, «αντιτρομοκρατική» επιχείρηση εναντίον των φιλορώσων ενόπλων που έχουν πάρει τον έλεγχο κτιρίων και εγκαταστάσεων στην ανατολική Ουκρανία, κυρίως στην επαρχία του Ντονέτσκ. Παράλληλα με την ανακατάληψη του αεροδρομίου στο Κραματόρσκ, οι ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις φέρονται να παίρνουν θέσεις κοντά στο Σλαβιάνσκ. Οι αναφορές για περισσότερους από τέσσερις νεκρούς στο αεροδρόμιο του Κραματόρσκ δεν επιβεβαιώνονται επίσημα.
Σύμφωνα με τις τελευταίες αναφορές τα οδοφράγματα γύρω από τα κατειλημμένα κτίρια στις πόλεις στα ανατολικά παραμένουν στις θέσεις τους ενώ ουκρανικά τεθωρακισμένα έχουν θεαθεί βόρεια του Σλαβιάνσκ. H ρωσική κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι οι πρώτες συγκρούσεις ξέσπασαν την ώρα που ο στρατός ανακαταλάμβανε το στρατιωτικό αεροδρόμιο της πόλης Κραματόρσκ. Ένας εκπρόσωπος των αυτονομιστών δήλωσε ότι δύο μαχητές τραυματίστηκαν σε ανταλλαγή πυροβολισμών. Δεν υπήρξε επίσημη επιβεβαίωση.
Πάντως οι ουκρανικές δυνάμεις ξαναπήραν τον έλεγχο του αεροδρομίου της πόλης Κραματόρσκ, σύμφωνα με ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το γραφείο του ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ.

 
Ο υπ' αριθμόν 2 στην ιεραρχία των ουκρανικών ειδικών υπηρεσιών (SBU), στρατηγός Βαλερί Κρουτόφ, δήλωσε στο μεταξύ σε δημοσιογράφους ότι «οι φιλορώσοι αυτονομιστές που δεν θα παραδώσουν τα όπλα θα εξοντωθούν». Ο ίδιος υποστήριξε ότι οι ένοπλοι αυτοί ανήκουν στις «ειδικές δυνάμεις της GRU (ρωσική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών), οι οποίες έχουν μεγάλη εμπειρία στις συγκρούσεις». Είναι «ένας δύσκολος εχθρός» σημείωσε.
 
Η τετραμερής συνάντηση μεταξύ της Ουκρανίας, της Ρωσίας, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα πραγματοποιηθεί στη Γενεύη την Πέμπτη θα προσπαθήσει να επιλύσει την κρίση στην Ουκρανία.

«Ο Ρώσος πρόεδρος σημείωσε ότι η απότομη κλιμάκωση της σύγκρουσης έχει φέρει τη χώρα στο χείλος του εμφυλίου πολέμου» ανέφερε το Κρεμλίνο σε ανακοίνωσή του που εκδόθηκε στο τέλος της τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε ο Ρώσος Πρόεδρος με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ.

Και οι δύο ηγέτες «τόνισαν τη σημασία» των συνομιλιών που έχουν προγραμματιστεί για τις 17 Απριλίου. «Εξέφρασαν την ελπίδα ότι η συνάντηση της Γενεύης μπορεί να δώσει ένα σαφές μήνυμα για να επιστρέψει η κατάσταση σε ένα ήρεμο περιβάλλον» σημειώνει η ανακοίνωση.

Από την πλευρά του ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ εξέφρασε την ελπίδα ότι οι αρχές του Κιέβου θα έχουν «αρκετό μυαλό» ώστε να αποφύγουν μια περαιτέρω κλιμάκωση της κρίσης στην ανατολική Ουκρανία, την ώρα που οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί για να αντιμετωπίσουν τους φιλορώσους αυτονομιστές. «Θα είμαι σύντομος: Η Ουκρανία βρίσκεται στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου και αυτό είναι τρομακτικό» δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Μεντβέντεφ.
Από το Λευκό Οίκο, πάντως, ανακοινώθηκε ότι οι ενέργειες της Ουκρανίας εναντίον των φιλορώσων μαχητών στις ανατολικές περιοχές της χώρας ήταν επιβεβλημένες λόγω της απειλής για το νόμο και την τάξη στην χώρα. «Η ουκρανική κυβέρνηση έχει την ευθύνη να τηρεί το νόμο και την τάξη και αυτές οι προκλήσεις στην ανατολική Ουκρανία δημιουργούν μια κατάσταση στην οποία η κυβέρνηση οφείλει να αντιδράσει» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Leave a Reply

 
Αριστερή Διέξοδος © 2011 DheTemplate.com & Main Blogger. Supported by Makeityourring Diamond Engagement Rings

You can add link or short description here

Google+