AristeriDiexodos. Powered by Blogger.
 
Sunday, April 6, 2014

Π. Λαφαζάνης: "Δούρειος Ίππος" για τη χώρα η κεντροαριστερά

0 comments
ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΚΛΟΓΕΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΛΑΦΑΖΑΝΗ ΣΤΗ “REAL NEWS” (06/04) ΚΑΙ ΣΤΟΝ Β. ΣΚΟΥΡΗ
Ερ:Τι καταδεικνύει κατά τη γνώμη σας η υπόθεση Μπαλτάκου κ. Λαφαζάνη;
Η υπόθεση Π. Μπαλτάκου δεν φανερώνει μόνο εκλεκτικές συγγένειες, διασυνδέσεις και διαπλοκές ανάμεσα στη ΧΑ και ένα σκληρό πυρήνα της Ν.Δ που βρίσκεται στο κέντρο της κυβερνητικο – κομματικής εξουσίας. Όλα δείχνουν κάτι αρκετά παραπάνω. Υποδηλώνουν ότι μεταξύ της ΧΑ και της σημερινής ΝΔ δεν υπάρχει απλώς μεσοτοιχία αλλά ίσως να μιλάμε για συγκοινωνούντα διαμερίσματα. Αν όμως τα πράγματα είναι τόσο προχωρημένα, η κατάσταση γίνεται άκρως επικίνδυνη για τη Δημοκρατία. Η Ελλάδα μ΄ αυτήν την κυβέρνηση κινείται εδώ και καιρό και όλο πιο γρήγορα σε επικίνδυνους αυταρχικούς – ακροδεξιούς δρόμους.
Ερ: Αρκεί η παραίτηση του κ. Μπαλτάκου; Τι εκτιμάτε;
Φυσικά και δεν αρκεί η παραίτηση Μπαλτάκου. Ούτε η υπόθεση «μπαλώνεται» μόνο με την απομάκρυνση των κ.κ. Δένδια και Αθανασίου, οι οποίοι θα όφειλαν ήδη να είχαν παραιτηθεί. Αυτό που χρειάζεται επειγόντως είναι να φύγει η ίδια η κυβέρνηση. Η κυβέρνηση αυτή έχει διαλύσει και συνεχίζει να διαλύει την οικονομία και την κοινωνία. Τώρα απειλεί και τη δημοκρατία, αναδεικνύοντας ένα επικίνδυνο αυταρχικό ακροδεξιό κυβερνητικό παράδειγμα για όλη την Ευρώπη. Μόνη διέξοδος είναι η παραίτηση της κυβέρνησης και οι εκλογές, προκειμένου να δώσει ο λαός με τη ψήφο του αλλά και τους αγώνες του τη λύση.
Ερ: Η κυβέρνηση επιμένει πως κανένα νέο Μνημόνιο δεν πρόκειται να υπογραφεί και κανένα νέο μέτρο να ληφθεί.
Ένα νέο στην ουσία μνημόνιο ψηφίστηκε ήδη με πραξικοπηματικές διαδικασίες στη Βουλή το περασμένο Σαββατοκύριακο. Και αυτό το μνημόνιο κατεδαφίζει περαιτέρω συντάξεις, πετσοκόβει μισθούς, βάζει «λουκέτο» σε σωρεία επαγγελμάτων και παραδίδει σκανδαλωδώς, με μεγάλες ζημιές για το δημόσιο, τις τράπεζες στην ιδιωτική κερδοσκοπία. Δυστυχώς, αυτή η κυβέρνηση είναι δεσμευμένη με μνημονιακά προγράμματα και συνεχή μέτρα, τουλάχιστον, μέχρι το τέλος του 2016. Πέραν αυτού, όμως, τα μνημόνια δεν είναι κάποια έκτακτη κατάσταση αλλά εξελίσσονται σε μόνιμο καθεστώς. Πολύ περισσότερο που το ευρωπαικό κατεστημένο έχει διαμορφώσει ένα νέο μόνιμο «υπερμνημόνιο» για όλη την ΕΕ.
Ερ: Ενόψει της απομείωσης του χρέους τι πρέπει να γίνει κ. Λαφαζάνη;
Με αυτό το χρέος ο τόπος δεν έχει κανένα μέλλον, ενώ ανακούφιση δεν μπορεί να υπάρξει με οποιαδήποτε μέτρα επιμήκυνσης της εξόφλησής του ή και μείωσης των επιτοκίων. Τέτοιου είδους μέτρα θα διαιωνίσουν απλώς το χρέος, θα φορτώσουν με βάρη τις επερχόμενες ανυποψίαστες γενιές και θα κρατούν σε ομηρία τη χώρα για πολλές δεκαετίες. Μόνη και αποκλειστική λύση για το χρέος είναι να διεκδικήσουμε και να επιβάλλουμε τη διαγραφή, τουλάχιστον του μεγαλύτερου μέρους, του χρέους. Στο πλαίσιο αυτό, επιτέλους πρέπει να γίνει πράξη η διεκδίκηση των γερμανικών επανορθώσεων και πρώτα απ΄ όλα του κατοχικού δανείου.
Ερ: Τελικά «η κρίση είναι δική μας»;
Δεν νομίζω ότι εννοούσε κανένας στον ΣΥΡΙΖΑ ότι η κρίση που διανύουμε είναι κρίση που πρέπει να αποδοθεί μόνο στον ελληνικό καπιταλισμό και το εγχώριο πολιτικό κατεστημένο ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Η κρίση είναι πρώτα απ΄ όλα κρίση του ανεπτυγμένου καπιταλισμού που ξεκίνησε από τις ΗΠΑ, πήρε ιδιαίτερη ένταση στην ευρωζώνη λόγω της απαράδεκτης αντικοινωνικής δομής της που πλήττει τις πιο αδύναμες χώρες και παροξύνθηκε σφοδρότατα στην Ελλάδα εξαιτίας και των νεοαποικιακών μνημονιακών πολιτικών, που δυστυχώς συνεχίζονται.
Ερ: Στην πορεία προς τις εκλογές, η Αριστερή Πλατφόρμα κατηγορείται ότι δημιουργεί την εσωστρέφεια στον ΣΥΡΙΖΑ. Κατά τη γνώμη σας, η εσωστρέφεια όταν δημιουργείται πού οφείλεται;
Η Αριστερή Πλατφόρμα όχι μόνο δεν προκαλεί καμμιά εσωστρέφεια στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά αντιθέτως αντιπροσωπεύει μια δύναμη που, με τη δική της ιδιαιτερότητα, κατ΄ εξοχήν στηρίζει τον ριζοσπαστισμό, τη συνέπεια, την κινηματική παρέμβαση και τον εργατικό – λαικό προσανατολισμό του κόμματος. Με δύο λόγια στηρίζουμε όλα όσα έχει όσο ποτέ ανάγκη να ακολουθήσει και να προωθήσει ακόμα βαθύτερα και ουσιαστικότερα ο ΣΥΡΙΖΑ για να ανοίξει ορίζοντες ελπίδας, διεξόδου και προόδου στη χώρα.
Ερ: Η κρίση στο ΠΑΣΟΚ πού θα οδηγήσει κ. Λαφαζάνη; Τόσο το ίδιο το ΠΑΣΟΚ όσο και την κυβέρνηση;
Η κρίση του ΠΑΣΟΚ είναι σχεδόν διαλυτική και ίσως να συμπαρασύρει μαζί της και την, έτσι και αλλιώς παραπαίουσα κυβέρνηση. Δεν νομίζω ότι το ΠΑΣΟΚ έχει μέλλον κάτω από οποιαδήποτε μορφή και οποιοδήποτε αρχηγό. Θεωρώ, επίσης, γενικότερα ότι ο χώρος της λεγόμενης «Κεντροαριστεράς», πρωτοπόρος στην εφαρμογή των πιο ακραίων νεοφιλελεύθερων ψευδο-εκσυγχρονιστικών δογμάτων, έχει κάνει πολύ μεγάλη ζημιά στον τόπο και αποτελεί εδώ και πολλά χρόνια «δούρειο ίππο» για τη χώρα.
Ερ: Για το Ποτάμι τι εκτιμάτε; Πού στοχεύει η ίδρυσή του; Κάποιοι π.χ. λένε «για να αποτελέσει ανάχωμα στον ΣΥΡΙΖΑ».
Ποτάμι χωρίς νερό δεν μπορεί να έχει προοπτική. Όχι, το λεγόμενο «ποτάμι» δεν μπορεί να αποτελέσει κανένα ανάχωμα για τον ΣΥΡΙΖΑ. Ενας ΣΥΡΙΖΑ που θα βαδίζει ριζοσπαστικά και θα πρωτοπορεί με όλο και πιο συγκροτημένη και συνεκτική εναλλακτική προγραμματική προοπτική, δεν έχει να φοβηθεί τίποτα.
Ερ: Ενόψει των ευρωεκλογών με τι πλατφόρμα για την ΕΕ πρέπει να κατέλθει ο ΣΥΡΙΖΑ;
Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να κατέβει στις ευρωεκλογές με μια ανατρεπτική πολιτική σύγκρουσης με την «υπαρκτή» ευρωζώνη και την «υπαρκτή» ΕΕ. Με μια πρόταση αλλαγής και ανατροπής στην Ευρώπη, η οποία θα έχει στο επίκεντρο μια Ελλάδα αποφασισμένη να εφαρμόσει μέχρι τέλους ένα ριζοσπαστικό προοδευτικό πρόγραμμα διεξόδου, παραγωγικής ανασυγκρότησης και κοινωνικής δικαιοσύνης πέρα από εκβιαστικά όρια και εκφοβιστικά διλήμματα του ευρωπαικού και εγχώριου κατεστημένου.
Ερ: Μετατρέπετε τις ευρωεκλογές σε δημοψήφισμα. Για εσάς προσωπικά τι θα αποτελεί καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ;
Μεγάλη νίκη για το ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές θα είναι κάθε εμφανές προβάδισμα. Ό,τι άλλο παραπάνω θα συνιστά σχεδόν θρίαμβο. Το πολιτικό σκηνικό, πάντως, πρέπει να αλλάξει και θα αλλάξει με τις ευρωεκλογές. Μια ενδεχόμενη μετεκλογική εικόνα τέλματος και πολιτικής στασιμότητας θα είναι ότι το χειρότερο για τον τόπο. Μια πραγματική λοβοτομή, αν όχι και χαριστική βολή. Η χώρα χρειάζεται επειγόντως μια μεγάλη ανατροπή και ένα νέο ξεκίνημα ελπίδας και προοδευτικής προοπτικής. Πιστεύω ότι με αυτό το πνεύμα θα προσέλθει στις κάλπες ο ελληνικός λαός, κάνοντας με την ψήφο του τις εκλογές αφετηρία μεγάλων αφυπνίσεων, μεγάλων αγώνων και νέων προοδευτικών δημοκρατικών ανακατατάξεων.
Κυριακή 6 Απρίλιου 2014

Leave a Reply

 
Αριστερή Διέξοδος © 2011 DheTemplate.com & Main Blogger. Supported by Makeityourring Diamond Engagement Rings

You can add link or short description here

Google+