Πηγή: http://iskra.gr/
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΝΕΚΡΟΥΣ ΠΟΛΙΤΟΦΥΛΑΚΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤ. ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΠΟΥΤΙΝ: ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΜΟΡΙΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ
Σε πλήρη εξέλιξη είναι, όπως μεταφέρουν διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, η "αντιτρομοκρατική" επιχείρηση του ουκρανικού στρατού για την ανακατάληψη των πόλεων Ντόνετσκ, Σλαβιάνσκκαι Μαριούπολης της Ανατολικής Ουκρανίας. Η απόφαση της δοτής κυβέρνησης του Κιέβου νακινητοποιηθούν οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας, όλα δείχνουν ότι έχει λάβει το "πράσινο φως" από τον δυτικό παράγοντα.
Χθες, Τετάρτη (23/4), η αυτοανακηρυγμένη κυβέρνηση του Κιέβου προανήγγειλε την επανέναρξη των επιχειρήσεων κατά του εξεγερμένου λαού της Ανατολικής Ουκρανίας, με τον αναπληρωτή "πρωθυπουργό" Βιτάλι Γιαρέμα, να δηλώνει πως υπολογίζει στην αμερικανική βοήθεια.
Το ειδησεογραφικό δίκτυο Russia Today μεταφέρει ότι οι συγκρούσεις ξεκίνησαν το πρωί της Πέμπτης (24/4) έξω από την πόλη Σλαβιάνσκ, όταν τεθωρακισμένα οχήματα του στρατού προσπάθησαν να σπάσουν τα οδοφράγματα που είχαν στηθεί εδώ και μέρες από τους πολιτοφύλακες. Μάλιστα, επικαλούμενο πηγές του Κιέβου, αναφέρει ότι υπήρξαν και πέντε θύματα από την πλευρά των πολιτών. Πάντως, μέχρι αυτήν την ώρα, η πόλη Σλαβιάνσκ δεν έχει καταληφθεί από το στρατό.
Στη Μαριούπολη, οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ανέκτησαν τον έλεγχο του δημαρχείου και τουλιμανιού, τα οποία είχαν καταληφθεί από πολίτες, ύστερα από συγκρούσεις τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, που προκάλεσαν τον τραυματισμό πέντε ανθρώπων.
ΠΟΥΤΙΝ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΜΟΡΙΑ
Σε οξείς χαρακτηρισμούς αλλά και προειδοποιήσεις απέναντι στο Κίεβο προχώρησε ο Βλ. Πούτιν στο άκουσμα της είδησης για την εισβολή ουκρανικού στρατού στο προπύργιο των φιλορώσων αυτονομιστών Σλαβιάνσκ στο πλαίσιο της "αντιτρομοκρατικής επιχείρησης" που κήρυξε η δοτή κυβέρνηση της Ουκρανίας.
Ο ρώσος Πρόεδρος, δήλωσε ότι εάν οι αρχές στο Κίεβο χρησιμοποιήσουν το στρατό της Ουκρανίας εναντίον των φιλορώσων αυτονομιστών στο ανατολικό τμήμα της χώρας, θα υπάρξουν συνέπειες, χαρακτηρίζοντας ως «σοβαρό έγκλημα εναντίον του λαού της» την καταφυγή στις ένοπλες δυνάμεις από τους πραξικοπηματίες.
«Εάν οι άνθρωποι αυτοί προχωρούν στην αποκαλούμενη "οξεία φάση" (της σύγκρουσης με τους διαδηλωτές), αυτή δεν είναι οξεία φάση, είναι απλά μια επιχείρηση τιμωρίας και καταστολής και ασφαλώς θα έχει συνέπειες για τους ανθρώπους οι οποίοι λαμβάνουν αυτές τις αποφάσεις, και ιδίως στις διακρατικές μας σχέσεις», επισήμανε ο Πούτιν σε μια συνέντευξή του η οποία μεταδόθηκε απευθείας τηλεοπτικά από μέσα ενημέρωσης της Ρωσίας.
«Εάν οι σημερινές αρχές του Κιέβου το έκαναν αυτό, τότε πρόκειται απλά για μια χούντα, για ένα είδος εγκληματικής συμμορίας», συνέχισε ο Πούτιν.
Ακόμη, ο Πούτιν χαρακτήρισε τις κυρώσεις επιζήμιες για όλους, προειδοποιώντας ότι υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσουν μεγάλη ζημία στην παγκόσμια οικονομία και να πλήξουν και εκείνους που τις επιβάλουν.
ΚΕΝΟ ΓΡΑΜΜΑ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΗΣ ΓΕΝΕΥΗΣ
H τετραμερής συμφωνία εκεχειρίας της προηγούμενης εβδομάδας, δεν ήταν τίποτε παραπάνω από ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα. Βασική ευθύνη για την όξυνση της αντιπαράθεσης φέρει η ιμπεριαλιστική Δύση και οι συνεργάτες τους στο Κίεβο, με τις ΗΠΑ να διατηρούν την πίεση στη Ρωσία,απειλώντας με κυρώσεις εάν δεν υπάρξουν κινήσεις αποκλιμάκωσης, ενώ ταυτόχρονα ενισχύουν τηνστρατιωτική της παρουσία σε Πολωνία και βαλτικές χώρες.
Η επιθετικότητα και η νευρικότητα που επιδεικνύουν οι πραξικοπηματίες του Κιέβου οφείλεται και στο γεγονός ότι η "αντιτρομοκρατική επιχείρηση" κατά των πολιτοφυλακών της Ανατολικής Ουκρανίαςσυνάντησε σθεναρή λαϊκή αντίσταση. Οι Ουκρανοί στρατιώτες είναι κάτι παραπάνω απρόθυμοι να στρέψουν τα όπλα τους κατά των πολιτών, ενώ αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι υπήρξε σημαντικός αριθμός στρατιωτικών μονάδων που πέρασε στο πλευρό του εξεγερμένου λαού.
Αφορμή για την αναζωπύρωση της έντασης από την πλευρά του Κιέβου είναι ο εντοπισμός δύο σορών -ανάμεσά τους και ενός πολιτικού- στο Σλαβιάνσκ της Ανατολικής Ουκρανίας. Ο αυτοανακηρυγμένος ουκρανός "πρόεδρος" Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ, ανακοινώνοντας την επανέναρξη της "αντιτρομοκρατικής" επιχείρησης, ισχυρίστηκε ότι τα δύο θύματα έφεραν σημάδια βασανιστηρίων.
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του ουκρανού αναπληρωτή πρωθυπουργού Βιτάλι Γιαρέμα . «Η πασχαλινή εκεχειρία έληξε» είπε το πρωί της Τετάρτης (23/4) , προσθέτοντας ότι η κινητοποίηση των ουκρανικών δυνάμεων θα έχει «εξουδετερώσει τις ένοπλες ομάδες εντός των επόμενων ημερών». Ο Γιαρέμα είπε ότι «λάβαμε την υποστήριξη των ΗΠΑ πως δεν θα μας αφήσουν μόνους μας με έναν επιτιθέμενο». «Ελπίζουμε πως σε περίπτωση ρωσικής επίθεσης, η βοήθεια θα είναι πιο ουσιαστική» είπε, όπως μεταδίδει το Reuters, o Γιαλέμα.
Την ίδια ώρα, Ουάσινγκτον και Μόσχα συνεχίζουν την ανταλλαγή κατηγοριών για την ουκρανική κρίση, ενώ οι ΗΠΑ διατηρούν την πίεση με προειδοποιήσεις για κυρώσεις.
Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε το βράδυ της Τρίτης (22/4) ο αμερικανός ΥΠΕΞ Τζον Κέρι με τον ρώσο ομόλογό του Σεργέι Λαβρόφ, η αμερικανική πλευρά κάλεσε τη Μόσχα να προχωρήσει σεκινήσεις αποκλιμάκωσης, «να χαμηλώσει τους τόνους και να καλέσει τους φιλορώσους να εγκαταλείψουν τα κτίρια που καταλάβει».
Από την άλλη, ο Λαβρόφ είπε πως η συμφωνία της Γενεύης πρέπει να γίνει σεβαστή, αλλά έριξε στο Κίεβο την ευθύνη των πρωτοβουλιών, καλώντας το να τερματίσει τις επιχειρήσεις στην ανατολική Ουκρανία, να «αφοπλίσει τις εθνικιστικές ομάδες» και να απελευθερώσει συλληφθέντες φιλορώσους.
«Επιπλέον, το Κίεβο πρέπει να προχωρήσει σε συνταγματική αναθεώρηση», ανέφερε ο Λαβρόφ, επαναλαμβάνοντας τη ρωσική θέση για πιο ομοσπονδιακό σύστημα.
Ενδεικτική της στάσης που κρατά η Μόσχα ήταν η αναφορά του Βιτάλι Τσούρκιν, ρώσου πρεσβευτή στον ΟΗΕ, ο οποίος -αποκλείοντας σε κάθε περίπτωση «γρήγορες εξελίξεις» επί του ουκρανικού εδάφους- είπε πως «οι Αμερικανοί πίεσαν για το πιο δραστικό σενάριο, μη θέλοντας κανενός είδους συμβιβασμό με του Γιανουκόβιτς με την αντιπολίτευση».
Υποστήριξε δε ότι οι ΗΠΑ «έριξαν 5 δισ. δολάρια στην αντιπολίτευση» τα οποία θέλησαν να «εξαργυρώσουν με αλλαγή καθεστώτος» στο Κίεβο.