AristeriDiexodos. Powered by Blogger.
 
Friday, April 11, 2014

ΕΞΟΔΟΣ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΜΕ ΝΕΑ ΠΤΩΣΗ ΣΕ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΚΑΙ ΛΙΑΝΙΚΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ

0 comments
Πηγή: www.iskra.gr
ΒΟΥΤΙΑ 7% ΣΤΙΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΤΟΝ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ, 4,3% ΣΤΟΝ ΕΤΗΣΙΟ ΤΖΙΡΟ ΤΟΥ ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟΥ!
ΓΡΑΦΕΙ Ο "ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ Ο ΚΩΟΣ"
Η Wall Street Journal και το πρακτορείο Dow Jones Newswiresαναφέρουν ότι σήμερα, Τετάρτη 9 Απριλίου, θα επιστρέψει ηΕλλάδα στις αγορές για δανεισμό με την έκδοση πενταετούς ομολόγου. Τις φήμες επιβεβαίωσε τοΥπουργείο Οικονομικών με έκδοση 5ετούς ομολόγου, το μεσημέρι της Τετάρτης (9/3), ανακοινώνοντας ότι δόθηκε η σχετική εντολή σε διεθνείς τράπεζες.
Το ομόλογο αυτό θα τελεί υπό το αγγλικό δίκαιο. Αυτή η λεπτομέρεια αποκαλύπτει και τιςσκοπιμότητες που εξυπηρετούνται από αυτή την κίνηση της κυβέρνησης, καθώς το αγγλικό δίκαιοθεωρείται το πιο ευνοϊκό για το δανειστή και το λιγότερο ευνοϊκό για το δανειολήπτη, γεγονός που μεταφράζεται σε απόλυτη εξασφάλιση των τραπεζών που θα λάβουν μέρος στην έκδοση του εν λόγω τίτλου.
Πάντως, η ...περίφημη έξοδος στις αγορές συνοδεύεται από νέα πτώση στις εξαγωγές τον μήνα Φεβρουάριο 7% (πρόκειται για τον πέμπτο συνεχόμενο μήνα μείωσης των εξαγωγών) , ενώ συνεχίζεται και η πτώση στη λιανική κατανάλωση!
Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΛΑΪΚΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΗ ΛΙΑΝΙΚΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ
Με τα "σωτήρια" μνημονιακά μέτρα των κυβερνητικών συνεταίρων Βενιζέλου-Σαμαρά δηλαδήΠαΣοΚ και ΝΔ, να έχουν στείλει τον μισθό και την σύνταξη των λαϊκών στρωμάτων στον πάτο, η λιανική κατανάλωση δέχεται συνεχείς πιέσεις 
Καταρρέει,δε, με πάταγο και το άκρως νεοφιλελεύθερο κυβερνητικό επιχείρημα ότι η μείωση του εργασιακού κόστους (sic) θα φέρει την πολυθρύλητη "ανάπτυξη". Δεν είναι μόνο ότι το οικονομικό αυτό μοντέλο δεν έχει καμία φιλολαϊκή στόχευση. Οι χαμηλοί μισθοί, οι απορυθμισμένες εργασιακές σχέσεις, η επιχειρηματική ασυδοσία, δεν είναι αυτά που φέρνουν επενδύσεις.
Όλη αυτή η αντεργατική επίθεση, άλλωστε, γίνεται με το πρόσχημα των επενδύσεων (που δεν έρχονται στην Ελλάδα) και της περίφημης ανταγωνιστικότητας (που δεν αυξάνεται) για τις επιχειρήσεις της χώρας.
Με μισθούς Βουλγαρίας, δεν πρόκειται, καν, να έχουμε επενδύσεις, ενώ θα συνεχίζεται ηκατακόρυφη πτώση της λιανικής κατανάλωσης.
ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΤΕΝΑΖΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΡΑΧΝΑ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ
Παράλληλα τα νοικοκυριά, όπως και οι μικρομεσαίες, κυρίως, επιχειρήσεις, στενάζουν από τονβραχνά των δανείων. Τα νοικοκυριά και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις πνίγονται από τις μηνιαίες δόσεις και τους τηλεφωνικούς "τραμπουκισμούς" των εισπρακτικών εταιρειών.Ένας μεγάλος αριθμός νοικοκυριών με δάνεια θα αναγκαστεί να "πτωχεύσει" τους επόμενους μήνες. Στις ελληνικές οικογένειες και στις ελληνικές επιχειρήσεις, επικρατεί πανικός. Αυτό αποδεικνύεται άλλωστε, όχι μόνο τα επίσημα στοιχεία (πάνω από 30% τα «κόκκινα» δάνεια και άλλα 30% τα προβληματικά) αλλά και από το θλιβερό φαινόμενο των χιλιάδων αυτοκτονιών.
Οι μειώσεις μισθών και συντάξεων καθώς και οι δύο "μαύρες τρύπες" που απορροφούν τηνρευστότητα από την αγορά, τα δάνεια προς τις τράπεζες και η φορολογία, έχουν γονατίσει τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία.
ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑΣ...Η ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΕΞΑΓΩΓΩΝ
Διέξοδος , όμως, δεν μπορεί να βρεθεί για τις μικρομεσαίες ,κυρίως, επιχειρήσεις ούτε στις εξαγωγές!
Η ελληνική οικονομία,χάνει ,συνολικά τον όποιο εξαγωγικό προσανατολισμό της είχε απομείνει. Οιμικρομεσαίες επιχειρήσεις που αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων στη χώρα, δεν μπορούν να λάβουν καμία πίστωση ή στην καλύτερη περίπτωση λαμβάνουν δάνεια με ληστρικά επιτόκια, με αποτέλεσμα να οδηγούνται παραδομένες σε μια διαρκή εσωστρέφεια και να χάνουν κάθε δυνατότητα επένδυσης και άρα εξαγωγικού προσανατολισμού ! Από την άλλη οι όποιες μεγάλες επιχειρήσεις της χώρας, ακόμα και τα παραρτήματα ξένων πολυεθνικών δανείζονται με υψηλότατα επιτόκια σε σχέση με τον ανταγωνισμό και δεν μπορούν να σταθούν απέναντί του. (βλ. καιεδώ)
Και όλα αυτά , μάλιστα, τη στιγμή που οι μνημονιακές κυβερνήσεις τόνιζαν με κάθε ευκαιρία ότι ηλεγόμενη στρατηγική του αποπληθωρισμού, στην οποία στηρίζονται, όπως τόνιζαν, τα μνημόνια, θα δώσει, δήθεν, ιδιαίτερα καλά αποτελέσματα στις εξαγωγές, ενισχύοντας, τη διεθνή ανταγωνιστικότητα (!) της ελληνικής οικονομίας!
Η..."ΣΩΤΗΡΙΑ" ΕΞΟΔΟΣ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΚΑΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΘΡΙΑΜΒΟΛΟΓΙΑ
Με μια κουβέντα χωρίς λαϊκό εισόδημα δεν υπάρχει λιανικήΧωρίς λιανική δεν υπάρχει χονδρική. Και χωρίς λιανική ,χονδρική, εξαγωγές και συνεπώς χωρίς εγχώρια παραγωγή δεν υπάρχει ούτε καν ελπίδα να υπάρξει φως στο τούνελ της ύφεσης! Την ώρα, μάλιστα, που η στρόφιγγα του δανεισμού έχει κλείσει οριστικά.
Είναι ηλίου φαεινότερο, ότι παρά τα προεκλογικά - επικοινωνιακά "τσιτάτα" και την κυβερνητικήθριαμβολογία περί εξόδου στις αγορές (για δανεισμό μόλις 2 περίπου δις, με επιτόκιο άνω του 5%), που μοιάζουν με άλλη μια φούσκα έτοιμη να σκάσει, η ελληνική οικονομία και κοινωνία οδηγούνται ολοένα και πιο βαθιά στον υφεσιακό βούρκο.
Η ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΕΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΦΕΣΙΑΚΟ ΒΟΥΡΚΟ
Επιπλέον, είναι φανερό, πως χωρίς ακύρωση των μνημονίων και των εφαρμοστικών τους νόμων, χωρίς διαγραφή (του μεγαλύτερου μέρους) του χρέους και σταδιακή παραγωγική ανασυγκρότησητης παραγωγικής βάσης της χώρας, που θα μπορέσουν να λύσουν τα χέρια μιας κυβέρνησης και να οδηγήσουν σε αυξήσεις στο λαϊκό εισόδημα και ελάφρυνση του βραχνά των δανείων, λύση και διέξοδος από το υφεσιακό τούνελ δεν θα υπάρξει και αυτή η λύση δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να υποκατασταθεί από  κάποια άλλη λύση, πολλώ δε μάλλον από τη, δήθεν, "σωτήρια" έξοδο στις αγορές.
"ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ Ο ΚΩΟΣ"
NEA ΜΕΙΩΣΗ ΣΤΙΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ 7% ΤΟΝ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ*
Έντονες διακυμάνσεις καταγράφονται στο εξωτερικό εμπόριο, με τις πιέσεις στις εξαγωγές να εντείνονται, την ώρα που σημειώνεται αύξηση των εισαγωγών. Σύμφωνα με ανάλυση .... του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), επί των εκτιμήσεων μηνός Φεβρουαρίου της ΕΛΣΤΑΤ, η συνολική αξία των ελληνικών εξαγωγών μειώθηκε κατά 7% στα 2,04 δις ευρώ (από 2,2 δις ευρώ τον Φεβρουάριο του 2013). 
Ο Φεβρουάριος είναι ο πέμπτος συνεχόμενος μήνας κατά τον οποίο καταγράφεται μείωση εξαγωγών, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους. Η τελευταία φορά που είχε καταγραφεί αύξηση εξαγωγών ήταν τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Η ενίσχυση των πιέσεων στις εξαγωγές, προκάλεσε περαιτέρω επιδείνωση των ρυθμών υποχώρησης σε 12μηνη βάση, στα επίπεδα του 2,8% σε σχέση με την περίοδο Μάρτιος 2012-Φεβρουάριος 2013.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι τον περασμένο Φεβρουάριο παρ’ όλο που οι ελληνικές εξαγωγές αυξήθηκαν προς τις χώρες της ΕΕ έστω και οριακά (+0,4%), η αναιμική αύξηση αυτή υποσκελίστηκε από τημείωση εξαγωγών προς τις Τρίτες Χώρες κατά 12,4%, εξαιτίας κυρίως της μείωσης εξαγωγών πετρελαιοειδών. Εξαιρουμένων των προϊόντων διύλισης πετρελαίου, οι ελληνικές εξαγωγές μειώθηκαν τόσο προς τις ευρωπαϊκές χώρες (-7,4%), όσο και προς τις Τρίτες Χώρες (-2,1%).
Το αποτέλεσμα ήταν να διαμορφωθεί νέο ποσοστό αναλογίας εξαγωγών προς τις χώρες της ΕΕ (45,8%), έναντι ποσοστού 54,2% προς τις Τρίτες Χώρες. Η αναλογία αυτή ανατρέπεται πλήρως αν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή και διαμορφώνεται στη σχέση 64,9% υπέρ των χωρών της ΕΕ, έναντι 35,1% των Τρίτων Χωρών.
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝΑΞΙΑ ΠΕΡΥΣΙ (εκατ. ευρώ)*ΑΞΙΑ ΦΕΤΟΣ (εκατ. ευρώ)*ΜΕΤΑΒΟΛΗ %
ΤΡΟΦΙΜΑ & ΖΩΝΤΑ ΖΩΑ264,8273,33,2%
ΠΟΤΑ & ΚΑΠΝΟΣ33,141,425,1%
ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ70,582,517,0%
ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΕΙΔΗ-ΚΑΥΣΙΜΑ869793,8-8,7%
ΛΑΔΙΑ84,821,8-74,3%
ΧΗΜΙΚΑ182,1208,914,7%
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ317,7295,8-6,9%
ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ151,9145-4,5%
ΔΙΑΦΟΡΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ133,2139,54,7%
ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ23,347,6104,3%




*ΠΗΓΗ: ΠΣΕ-ΚΕΕΜ *Ανάλυση επί των εκτιμήσεων μηνός της ΕΛ-ΣΤΑΤ

ΕΛΣΤΑΤ: ΝΕΑ ΜΕΙΩΣΗ ΣΤΟΝ ΤΖΙΡΟ ΤΟΥ ΛΙΑΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ
Μειωμένος κατά 4,3% σε ετήσια βάση ήταν ο δείκτης κύκλου εργασιών στο λιανικό εμπόριο τονΙανουάριο του 2014, ενώ πτώση 1,9% εμφάνισε και ο όγκος των πωλήσεων, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ.
Συγκεκριμένα, ο ∆είκτης Κύκλου Εργασιών, κατά τον µήνα Ιανουάριο 2014, σε σύγκριση µε τον δείκτη του Ιανουαρίου 2013, σηµείωσε µείωση κατά 4,3%, ενώ σε σχέση µε τον δείκτη του ∆εκεµβρίου 2013 μειώθηκε κατά 20,9%.
Ο ∆είκτης Όγκου, κατά τον µήνα Ιανουάριο 2014, σε σύγκριση µε τον δείκτη του Ιανουαρίου 2013, σηµείωσε µείωση κατά 1,9%, ενώ συγκριτικά µε τον δείκτη του ∆εκεµβρίου 2013 μειώθηκε κατά 17,0%.
Όπως επισημαίνει η ΕΛΣΤΑΤ, η αναθεώρηση του έτους βάσης έγινε στο πλαίσιο εφαρµογής τουΚανονισµού του Συµβουλίου (ΕΚ) 1165/98, σύµφωνα µε τον οποίο οι βραχυχρόνιοι δείκτες αναθεωρούνται κάθε πέντε χρόνια, µε έτος βάσης που λήγει σε 0 ή 5.
Σκοπός της αναθεώρησης είναι η προσαρµογή του δείκτη στα πλέον επικαιροποιηµένα στοιχεία της διάρθρωσης του λιανικού εµπορίου.
Στην έρευνα για την κατάρτιση των δεικτών περιλαµβάνονται 41.820 επιχειρήσεις λιανικού εµπορίου, µε ετήσιο κύκλο εργασιών το έτος 2010 ίσο ή µεγαλύτερο των 200.000 ευρώ, από τις οποίες επελέγη και ερευνάται αντιπροσωπευτικό δείγµα 1.626 επιχειρήσεων σε όλη τη χώρα.
Τετάρτη 9 Απριλίου 2014

Leave a Reply

 
Αριστερή Διέξοδος © 2011 DheTemplate.com & Main Blogger. Supported by Makeityourring Diamond Engagement Rings

You can add link or short description here

Google+