AristeriDiexodos. Powered by Blogger.
 
Saturday, April 19, 2014

Π. Λαφαζάνης: Η Κυβέρνηση της Αριστεράς Άμεση και Επείγουσα Επιδίωξη

0 comments
ΜΕΓΑΛΗ Η ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓ. ΛΑΦΑΖΑΝΗ ΣΤΗΝ ΚΥΡ. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ (19/4)  ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΣΠ. ΚΑΡΑΛΗ
1. Κύριε Λαφαζάνη, τελικά υπάρχει ρήγμα ανάμεσα σε σας και τον Αλέξη Τσίπρα;
Το ερώτημα μου ξαναετέθη πρόσφατα και απάντησα ότι είναι κωμικό να λέγεται κάτι τέτοιο. Δεν υπάρχει κανένα ρήγμα ανάμεσα σε μένα και τον Α. Τσίπρα, όπως δεν έχω κανένα ρήγμα με κανένα και καμία στον ΣΥΡΙΖΑ. Το αντίθετο ακριβώς συμβαίνει. Αυτά που κατά παράδοση υπάρχουν μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ και στις συνεδριάσεις μας σε όλα τα επίπεδα είναι δημοκρατικές συζητήσεις, καμιά φορά έντονες, για τις μεγάλες και κρίσιμες προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας, προκειμένου να ανοίξουμε πρωτόγνωρους δρόμους που θα φέρουν στο προσκήνιο μια κυβέρνηση της Αριστεράς, η οποία θα ακολουθήσει με συνέπεια και σταθερότητα νέους προοδευτικούς και σοσιαλιστικούς ορίζοντες.
2. Πάντως, θα πρέπει να συμφωνήσετε ότι παράγονται αρνητικές εντυπώσεις στο εκλογικό σώμα από το διάλογο που αναπτύσσεται στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.
Δεν νομίζω ότι ο διάλογος σε ένα κόμμα, ακόμα και ενδεχόμενες έντονες στιγμές του, μπορεί να θεωρούνται πρόβλημα από τους πολίτες ή να τους ενοχλούν. Από τη «σιωπή των αμνών» δεν μπορεί να παραχθεί τίποτα δημιουργικό, ριζοσπαστικό, καινοτόμο και ανατρεπτικό. Η «σιωπή των αμνών» είναι εκείνη που ενοχλεί. Κανένας στον ΣΥΡΙΖΑ δεν θεωρεί πρόβλημα το δημοκρατικό εσωκομματικό διάλογο. Το αντίθετο. Σε πρόβλημα αναγάγουν τον πραγματικό εσωκομματικό διάλογο μόνο τα αστικά αρχηγικά κόμματα και τα κυρίαρχα μίντια, με τα τελευταία να τον αξιοποιούν σχεδόν τρομοκρατικά για να επιβάλουν στην πολιτική ζωή τη μονοφωνία και τη σιωπή του κοιμητηρίου, ώστε ο μόνος νόμος που θα επικρατεί να είναι η θέληση των ισχυρών του χρήματος και της διαπλεκόμενης αποβλακωτικής ενημέρωσης.
3. Ο πρόεδρος του κόμματος σας ωστόσο, στην ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή διερωτήθηκε αν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θέλουν να νικήσουν. Πως σχολιάζετε αυτή την επιστροφή; Εννοούσε εσάς και την Αριστερή Πλατφόρμα;
Το ερώτημα, αν ετέθη από τον Α. Τσίπρα, προφανώς ήταν ρητορικό. Όλοι ξέρουμε ότι δεν υπάρχει ούτε ένας ή μία στον ΣΥΡΙΖΑ, που δεν θέλει να νικήσουμε και να έρθουμε μια ώρα αρχύτερα στην κυβέρνηση. Όπως δεν υπάρχουν στον ΣΥΡΙΖΑ μανιακοί της εξουσίας για την εξουσία. Η κυβέρνηση για μας είναι άμεση και επείγουσα για τον τόπο επιδίωξη, όμως δεν είναι αυτοσκοπός και μέσο λαφυραγώγησης αλλά ένα εργαλείο βαρύτατης ευθύνης, σκληρής προσπάθειας και μάχης για την διέξοδο, την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, τη δικαιοσύνη και τη διεύρυνση της δημοκρατίας μέσα από τους αγώνες της μεγάλης εργατικής και λαϊκής πλειοψηφίας.
4. Με αφορμή τη θέση που εσείς προσωπικά και τα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας διατυπώνεται, υπέρ της εξόδου από την Ευρωζώνη αν χρειαστεί, ο Αλέκος Αλαβάνος κάλεσε σε συνεργασία την Αριστερή Πλατφόρμα. Πως το σχολιάζετε;
Κατ' αρχάς η Αριστερή Πλατφόρμα είναι μια τάση του ΣΥΡΙΖΑ και όχι κόμμα ή κόμμα μέσα στο κόμμα, ώστε να μπορεί να συνεργαστεί με άλλες οργανώσεις και πολιτικές δυνάμεις της Αριστεράς. Πέραν αυτού, για μας η ενότητα και η ριζοσπαστικότητα του ΣΥΡΙΖΑ είναι αδιαπραγμάτευτες αξίες και γι' αυτό «ενωτικές» προτάσεις που αποβλέπουν σε «διασπάσεις» δεν θα έλεγα ότι είναι καθόλου εύστοχες. Το αντίθετο. Αυτό που χρειαζόμαστε σήμερα όσο ποτέ μέσα στην Αριστερά και αναφέρομαι γενικά στις δυνάμεις της, δεν είναι νέες διασπάσεις, περισσότερες εμφυλιοπολεμικές διαμάχες και άγονες αντιπαραθέσεις αλλά την ευρύτερη συνεργασία, τη συμπόρευση και τη συμπαράταξη όλης της Αριστεράς, μέσα από αμοιβαίες μετατοπίσεις και μέσα από τις όποιες διαφορές και αντιθέσεις, για μια προοδευτική ανόρθωση και αναγέννηση της πατρίδας μας.
5. Κύριε Λαφαζάνη, σας ικανοποιεί η σύνθεση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ;
Όπως γνωρίζετε, μέχρι την τελική διαμόρφωση του ευρωψηφοδελτίου του Κόμματος είχαμε πολλές και ουσιαστικές συζητήσεις στα συλλογικά όργανα του Κόμματος, ενώ μεσολάβησαν και μυστικές ψηφοφορίες επί των ονομάτων στην Κεντρική Επιτροπή. Σε κανένα άλλο κόμμα δεν τηρούνται τόσο πλατιές συλλογικές και δημοκρατικές διαδικασίες. Και αυτός ο πρωτοπόρος δημοκρατισμός συνιστά καινοτόμο χαρακτηριστικό του ΣΥΡΙΖΑ, με γενικότερη αξία για την πολιτική ζωή και για μια προοδευτική εναλλακτική πορεία, τον οποίο όλοι μας στον ΣΥΡΙΖΑ νοιώθουμε την ανάγκη να προασπίζουμε. Θεωρώ ότι η τελική συνολική σύνθεση του ευρωψηφοδελτίου του Κόμματος είναι θετική και ικανοποιητική. Με αυτό το ψηφοδέλτιο μπροστά και με τον αγώνα όλων των μελών και στελεχών μας και φυσικά της κοινοβουλευτικής μας ομάδας, θα προχωρήσουμε σε μια μεγάλη νίκη.
6. Ποια είναι η εκτίμηση που κάνετε για τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών; Θα είστε ικανοποιημένος με νίκη του ΣΥΡΙΖΑ έστω και με μικρή διαφορά από τη ΝΔ.
Πιστεύω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα φέρει ένα καλό εκλογικό αποτέλεσμα και θα καταγάγει μια μεγάλη νίκη, όχι με μικρή αλλά με μεγάλη διαφορά, στις ευρωεκλογές. Μετά τις ευρωεκλογές η χώρα θα έχει ένα νέο πολιτικό τοπίο, το οποίο θα στολίζουν τα χρώματα της Αριστεράς, της ελπίδας και της διεξόδου για τον τόπο.
7. Συμμερίζεστε την εκτίμηση που γίνεται ότι διανύουμε μια φάση αναδιάταξης του πολιτικού σκηνικού αλλά με τα ίδια υλικά;
Αναδιάταξη με τα ίδια υλικά κατεδάφισης, τα ίδια ξεπεσμένα και χρεωκοπημένα νεοφιλελεύθερα δόγματα σε μεταμφίεση και τις ίδιες παλιές, φθαρμένες, επικίνδυνες και αυταρχικές ακροδεξιές αντιλήψεις και πρακτικές, πράγματι εξελίσσεται, όχι, όμως, στο πολιτικό σκηνικό γενικά αλλά στο κυβερνητικό και αστικό πολιτικό στερέωμα. Η βαθύτατη κρίση του ελληνικού αστισμού όχι μόνο δεν βρίσκει διέξοδο και δεν φαίνεται ότι μπορεί να γιατρευτεί αλλά τον εξωθεί σε όλο και πιο βαθιά και επικίνδυνη αντιδραστικοποίηση, η οποία πνίγει όλο και περισσότερο το λαό και την ίδια τη δημοκρατία, της οποίας ακυρώνονται σταδιακά και τα τελευταία ουσιαστικά ίχνη. Σήμερα η ελπίδα βρίσκεται ξανά, όπως σε όλες τις δύσκολες στιγμές αυτού του τόπου, στην Αριστερά, σε μια σύγχρονη, βαθιά δημοκρατική, συμπαραταγμένη, ριζοσπαστική και ανατρεπτική Αριστερά, που θα τολμήσει να συγκρουστεί σε βάθος με τα μεγάλα συμφέροντα για την ελπιδοφόρα εκ θεμελίων προοδευτική ανασυγκρότηση της πατρίδας μας.
8. Κύριε Λαφαζάνη, ο λαϊκός κόσμος είτε κουράστηκε, είτε δεν πείθεται από την αντιπολίτευση και σε γενικές γραμμές απέχει. Μήπως η Αριστερά έχει ευθύνες για αυτή την παθητικότητα; Μήπως δηλαδή, δεν κατάφερε να δώσει ελπίδα στον κόσμο, να τον σηκώσει από τον καναπέ του;
Ανοίγετε μια πολύ καίρια θεματολογία, η οποία συνιστά τη μεγάλη πρόκληση των καιρών για την Αριστερά και με την οποία είναι πολύ δύσκολο να καταπιαστεί κανείς σε λίγες γραμμές. Για τον ΣΥΡΙΖΑ παραμένει ως μεγάλο στοίχημα πως θα συμβάλει με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο για να ξαναβγεί ο λαός και πρώτα απ' όλα η νεολαία, υπογραμμίζω η νεολαία, στους δρόμους σε προοδευτική κατεύθυνση. Ξέρουμε πολύ καλά ότι όλες οι μεγάλες προοδευτικές στιγμές και στροφές στη ζωή της χώρας, πραγματοποιήθηκαν με το λαό και τη νεολαία στο προσκήνιο και σε κινητοποίηση. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι μια νίκη της Αριστεράς στις εκλογές θα διευκολύνει, φέρνοντας μαζί με την ελπίδα και μια μεγάλη αναζωογόνηση του κοινωνικού πεδίου.
ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΛΑΦΑΖΑΝΗ
Στη συνέχεια παραθέτουμε ολόκληρη τη δήλωση του Παναγ. Λαφαζάνη σχετικά με την επίμαχη Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ (14/4):
«Μια ουσιαστική συζήτηση στην Πολιτική Γραμματεία του Κόμματος για την τελική συγκρότηση του ευρωψηφοδελτίου μετετράπη από τα διάφορα συστημικά κέντρα σε «ρήγμα» στον ΣΥΡΙΖΑ και «θερμό επεισόδιο» ανάμεσα σε μένα και τον Αλέξη Τσίπρα. 
Είναι προφανές ότι για όλο το συστημικό πλέγμα η ενότητα και η δημοκρατία του ΣΥΡΙΖΑ συνιστά κόλαφο και μέγα εμπόδιο για τη συνέχιση των άθλιων επιλογών του σε βάρος της χώρας και του ελληνικού λαού.
Η δημοκρατία, ο σεβασμός των συλλογικών αποφάσεων και ο ριζοσπαστισμός συνιστούν αδιαπραγμάτευτες αρχές και αξίες του ΣΥΡΙΖΑ, με βάση τις οποίες καινοτομεί, πρωτοπορεί και ξεχωρίζει στην πολιτική ζωή, την ώρα που στην αντίπερα όχθη κυριαρχούν και εντείνονται ο κομματικός δεσποτισμός, ο πολιτικός αυταρχισμός, η κοινωνική λεηλασία, η παράδοση της χώρας σε ξένα κέντρα, ο πανικός και τα αδιέξοδα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ενωμένος, με όλα τα μέλη και τα στελέχη του στην πρώτη γραμμή, πορεύεται για μια μεγάλη νίκη στις επερχόμενες εκλογές, η οποία θα σηματοδοτήσει την απαρχή μιας νέας πορείας προοδευτικής ανόρθωσης και αναγέννησης της χώρας με σοσιαλιστικό  ορίζοντα.»
Στη συνέχεια παραθέτουμε τη συνέντευξη του Παναγιώτη Λαφαζάνη στο ρ/σ «Στο Κόκκινο»  (14/4):
ΚΕ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ: ΟΥΤΕ ΡΗΞΗ ΟΥΤΕ ΠΟΛΕΜΟΣ ΑΛΛΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ
Μπ. Αγρολάμπος: Έχετε δει τα πρωτοσέλιδα στον τύπο, σε πολλά από αυτά αναφέρεται ότι υπάρχει ένα ρήγμα μεταξύ ημών και του κ. Τσίπρα.
Π.Λ.: (γέλιο) Αυτά είναι αστεία πράγματα και το εννοώ, κυριολεκτικά αστεία πράγματα. Δεν υπάρχει κανένα ρήγμα μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ και πολύ περισσότερο κανένα ρήγμα ανάμεσα σε μένα και τον σύντροφο τον Αλέξη τον Τσίπρα. Και αυτό το καταθέτω διότι δυστυχώς κάποια κέντρα, επιχειρούν να εμφανίσουν κατά πάγιο τρόπο μια δημοκρατική συζήτηση που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ ως δήθεν πόλεμο, ως δήθεν ρήξη, ότι μέσα από αυτή τη συζήτηση προκαλούνται ρήγματα κλπ. Εμείς είμαστε κ. Αγρολάμπο κι εσείς το ξέρετε καλά, το ξέρουν και οι ακροατές μας, φαντάζομαι ότι το ξέρει και η μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας ένα δημοκρατικό κόμμα. Είμαστε περήφανοι που είμαστε δημοκρατικό κόμμα και ένα μεγάλο δημοκρατικό αριστερό κόμμα, το οποίο βαδίζει για να κατακτήσει την κυβέρνηση, για να αλλάξει την πορεία και τη μοίρα αυτού του τόπου. Δεν είμαστε μονολιθικό κόμμα, δεν είμαστε αρχηγικό κόμμα και αυτό είναι θα έλεγα που ξεχωρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ από τα υπόλοιπα κόμματα. Δεν ακολουθούμε διαδικασίες που ακολουθούν τα αρχηγικά ή τα μονολιθικά κόμματα. Στις συνεδριάσεις μας γίνεται ελεύθερη συζήτηση και κατατίθενται και διαφορετικές απόψεις. Από την άποψη αυτή δεν υπάρχει ούτε ρήγμα , ούτε πόλεμος , ούτε ρήξη. Αντίθετα, υπάρχει πολιτισμένη δημοκρατική συζήτηση, λήψη αποφάσεων μέσα από αυτή τη δημοκρατική συζήτηση και λήψη αποφάσεων, οι οποίες γίνονται σεβαστές από όλους και τις ακολουθούμε όλοι στο δημόσιο διάλογο και στις δημόσιες πρακτικές μας.
Μπ. Αγρολάμπος: Που σημαίνει ως προς τη διακήρυξη ,πέρα από την καταγραφή, ότι ουσιαστικά ακολουθεί όλη η ΚΕ την πλειοψηφία τώρα;
ΠΛ: Βεβαίως, όπως θα έχετε παρακολουθήσει, εγώ διατύπωσα κάποιες ιδιαίτερες απόψεις μου στην Κεντρική Επιτροπή (ΚΕ) σχετικά με την ευρωζώνη, απόψεις που είναι πάγιες και τις λέω σταθερά όταν συνεδριάζουμε για ανάλογα θέματα από το προπροηγούμενο συνέδριό μας. Και τις καταθέτω διότι θεωρώ ότι είναι χρήσιμο να καταθέτει ο καθένας σ/φος και σ/φισσα στην ΚΕ τις ιδιαίτερες σκέψεις του. Αυτό δεν σημαίνει καθόλου διχασμός και αυτό δεν εμποδίζει καθόλου μέσα από αυτή τη συζήτηση και τις επιμέρους διαφορές μας, που τις καταθέτουμε στα όργανα του κόμματος και στα σώματα του κόμματος, να λαμβάνονται τελικά αποφάσεις, τις οποίες ακολουθούμε στο δημόσιο λόγο και στη δημόσια πρακτική μας. Άλλωστε εγώ προσωπικά, θα είστε κι εσείς γνώστης φαντάζομαι, όποτε εμφανίζομαι δημόσια, ποτέ δεν αναφέρομαι στην ιδιαίτερη προσωπική μου άποψη, αν και είναι γνωστή. Εγώ πάντοτε υπερασπίζομαι τις συλλογικές, πλειοψηφικές αποφάσεις και νομίζω ότι αυτός είναι ο κανόνας δημοκρατίας μέσα από τον οποίον πρέπει να λειτουργεί ένα δημοκρατικό κόμμα, ένα κόμμα της Αριστεράς, ένα κόμμα που φιλοδοξεί να αλλάξει τον τόπο. Δεν μπορεί να είναι ούτε ένα συγκεντρωτικό, μονολιθικό, αντιδημοκρατικό, αρχηγικό κόμμα αλλά ούτε ένα κόμμα που ο καθένας θα μπορεί να χρησιμοποιεί την ιδιαίτερη άποψή του ή την απόχρωσή του για να την προβάλει δημοσίως ως άποψη του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό πάλι δεν είναι σωστό και προκαλεί σύγχυση, είναι προφανές αυτό. Επομένως, αυτά που λέγονται σε μια μερίδα των μέσων ενημέρωσης, δεν έχουν καμία σχέση με τη χθεσινή πραγματικότητά μας. Νομίζω ότι από τη χθεσινή συνεδρίαση της ΚΕ, από τη δημοκρατία μας , από τη δημοκρατική μας συζήτηση, από τις δημοκρατικές μας αποφάσεις, από τις δημοκρατικές και μυστικές ψηφοφορίες που έγιναν και σε λεπτά θέματα όπως είναι η λίστα, η ευρωλίστα και τα πρόσωπα που θα συγκροτήσουν τη λίστα, μέσα από όλη αυτή τη διαδικασία νομίζω πως ο ΣΥΡΙΖΑ βγήκε πιο ενωμένος, πιο δυνατός και πιο έτοιμος να δώσει και τις τρείς εκλογικές μάχες και να τις κερδίσει.
Μπ. Αγρολάμπος: Ως προς τη λίστα αντικατοπτρίζουν τα πρόσωπα αυτό που θέλατε ένα επιτύχετε, άνοιγμα και ταυτοχρόνως το ριζοσπαστισμό της Αριστεράς ενόψει των επερχόμενων πολιτικών εξελίξεων
ΠΛ: Ναι, νομίζω ότι μέσα από όλη τη συζήτηση που κάναμε και τις ψηφοφορίες αναδεικνύουμε μια λίστα για τις ευρωεκλογές, με προσωπικότητες, σ/φους, σ/φισσες, φίλους και φίλες, οι οποίοι είναι ικανότατοι, να δώσουν τη μεγάλη μάχη των ευρωεκλογών για μια διαφορετική Ελλάδα και μια ριζικά διαφορετική Ευρώπη και να τη δώσουμε αυτή τη μάχη με μεγάλη αποτελεσματικότητα. Άλλωστε δεν θα τη δώσουν μόνοι τους αυτοί/ες που θα στελεχώσουν την ευρωλίστα, γιατί καταλαβαίνετε ότι μια μάχη σαν τις ευρωεκλογές, δεν αφορά μόνο αυτούς που είναι υποψήφιοι για τις ευρωεκλογές, αφορά το σύνολο των μελών του κόμματος, το σύνολο του στελεχικού δυναμικού και πρώτα απ' όλα όλους εμάς που είμαστε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα (ΚΟ) του κόμματος. Η ΚΟ του κόμματος θα είναι στην πρώτη γραμμή αυτής της εκλογικής μάχης σε όλα τα μέτωπα και νομίζω ότι ενωμένοι δίνοντας αυτή τη μάχη θα την κερδίσουμε και θα κερδίσουμε και το στοίχημα για μια διαφορετική πορεία της χώρας. Ελπίζουμε ότι την άλλη μέρα των ευρωεκλογών, θα έχουμε ένα νέο πολιτικό τοπίο για τη χώρα. Ένα νέο πολύ διαφορετικό τοπίο, το οποίο θα επιτρέψει μεγάλες ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στην κατεύθυνση μιας προοδευτικής ανατροπής.
Σάββατο 19 Απριλίου 2014

Leave a Reply

 
Αριστερή Διέξοδος © 2011 DheTemplate.com & Main Blogger. Supported by Makeityourring Diamond Engagement Rings

You can add link or short description here

Google+