AristeriDiexodos. Powered by Blogger.
 
Saturday, April 5, 2014

Η πιο σκληρή απάντηση που έλαβε στη θητεία του ο κ. Βενιζέλος από την Παγκρήτια Επιτροπή κατά των Χημικών (όλη η Επιστολή)

0 comments


Λίγες μέρες πέρασαν από την επιστολή του Υπουργού Εξωτερικών στους φορείς της Κρήτης που μετείχαν στην κινητοποίηση του Αρκαδίου ενάντια στην υδρόλυση των χημικών της Συρίας στη Μεσόγειο και σήμερα ανακοινώθηκε η .. συνέχεια της αλληλογραφίας που άνοιξε με την Κρήτη ο Υπουργός: η απάντηση της Παγκρήτιας Επιτροπής Αγώνα κατά των χημικών. Το κείμενο είναι εξαιρετικά σκληρό και καυστικό, καθώς ξεκαθαρίζει μία προς μία τις υπόνοιες που προσπάθησε να αφήσει ο κ. Βενιζέλος για .. άγνοια των κρητικών επί του θέματος.

Στην επιστολή- απάντησή της προς τον κ. Βενιζέλο η Παγκρήτια Συντονιστική Επιτροπή αναφέρει: Όπως πιθανόν έχετε ενημερωθεί, μετά από επιστημονικές συγκεντρώσεις ενημέρωσης και μεγάλες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκαν σε όλες τις πόλεις της Κρήτης από τα Χανιά μέχρι τη Σητεία, την Κυριακή 23.3.2014 πραγματοποιήθηκε η μεγαλύτερη, μέχρι σήμερα, συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο μαρτυρικό Αρκάδι της Κρήτης κατά της «εξουδετέρωσης» των χημικών όπλων της Συρίας στη Μεσόγειο, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 10.000 συμπολίτες μας από όλη την Κρήτη, καθώς και εκπρόσωποι άνω των 400 Θεσμικών Φορέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Εκκλησίας, Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων,
Επιμελητηρίων, Εργατικών Κέντρων, Περιφερειακών Τμημάτων ΑΔΕΔΥ, επιστημονικών συλλόγων, συνδικαλιστικών φορέων, πολιτικών δυνάμεων-κομμάτων, συλλογικοτήτων και κινημάτων. Στη μεγαλειώδη αυτή συγκέντρωση εκφράστηκε για άλλη μια φορά η καθολική αντίθεσή μας στις αποφάσεις που λαμβάνονται ερήμην της τοπικής κοινωνίας και μάλιστα όταν πρόκειται για αποφάσεις που ελλοχεύουν τεράστιους κινδύνους για το ευαίσθητο θαλάσσιο περιβάλλον της Μεσογείου.
Στην υπ’ αριθμ. Ε/123/27.3.2014 επιστολή σας επιχειρείτε να απαντήσετε στις εύλογες ανησυχίες των πολιτών και των φορέων της Κρήτης που εναντιώνονται στο υψηλού οικολογικού και οικονομικού κινδύνου εγχείρημα της «εξουδετέρωσης» των χημικών όπλων της Συρίας (αέρια μουστάρδας, σαρίν και προπαντός VX) στη θάλασσα της Μεσογείου νοτιοδυτικά της Κρήτης.
Το Συντονιστικό Όργανο της Παγκρήτιας Επιτροπής αφού συζήτησε τα καθησυχαστικά επιχειρήματα που διατυπώνονται στην επιστολή σας, τοποθετείται σε σχέση με αυτά ως εξής:
1. Στο σημείο της επιστολής σας όπου αναφέρεστε στην βράβευση του ΟΑΧΟ με το Νόμπελ Ειρήνης, θα σας αναφέρουμε ότι η απονομή του σε πολλές περιπτώσεις υπήρξε ή απλώς ατυχής ή υπαγορεύτηκε από ανίερες σκοπιμότητες. Υποθέτουμε ότι αρκεί να αναφέρουμε πως έχει βραβευθεί μέχρι και ο Τζόρτζ Μπους Τζούνιορ, ο οποίος φέρει την ευθύνη για καταστροφικές και συνάμα μαζικά ανθρωποκτόνες στρατιωτικές επεμβάσεις.
2. Σχετικά με την αναφορά σας ότι οι υπεύθυνοι φορείς της Κρήτης δεν έχουν πλήρη ενημέρωση για τα «έντονα διπλωματικά διαβήματα και σειρές επαφών» που έχετε πραγματοποιήσει, θα θέλαμε να επισημάνουμε τα εξής:
2.1. Έχετε επιλέξει ως κυβέρνηση και ιδιαίτερα εσείς προσωπικά την πλήρη φραγή της ουσιαστικής και περιεκτικής ενημέρωσης φορέων και πολιτών, με την αγαστή όπως αποδεικνύεται συνεργασία των εν Αθήναις ΜΜΕ.
2
2.2. Η επιστολή σας χαρακτηρίζεται από την απόλυτη αντίφαση μεταξύ του επιχειρούμενου προς ημάς καθησυχασμού, με επιχειρήματα περί δήθεν απολύτως ασφαλούς και επιτυχούς μεθόδου της εν πλω υδρόλυσης, και της αναφοράς σας στα, όπως ισχυρίζεστε, έντονα προς διεθνείς οργανισμούς διαβήματά σας, τα οποία προφανώς δεν θα είχαν κανένα λόγο να πραγματοποιηθούν -και μάλιστα με την δηλούμενη «ένταση»- εάν δεν υπήρχε αιτία ανησυχίας.
Είναι πιστεύουμε εύλογο από την αντιφατικότητα αυτή της επιστολής σας, ότι επιβεβαιώνεται - και δεν αίρεται- η ανησυχία των πολιτών για όσα μέλλουν να συμβούν και το συμπέρασμά τους να είναι απαξιωτικό για μια κυβέρνηση που μεταμορφώνει ακόμη και την δική της ανησυχία (για λόγους που η ίδια, όπως φαίνεται, γνωρίζει) σε καθησυχασμούς των στερούμενων συγκεκριμένης ενημερώσεως πολιτών.
Το συμπέρασμα των πολιτών δεν μπορεί συνεπώς να είναι άλλο από το ότι η κυβέρνηση γνωρίζει ότι επίκειται η πραγματοποίηση εγχειρήματος, που ενέχει υψηλό κίνδυνο καταστρεπτικών συνεπειών, και αδυνατεί να το αποτρέψει.
3. Στο σημείο της επιστολής σας όπου υποστηρίζετε ότι η καταστροφή των χημικών «πρέπει να υπαχθεί επιστημονικά» στη μέθοδο της εν πλω υδρόλυσης, απαιτούμε να μας γνωρίσετε βάσει ποιας οικονομοτεχνικής ανάλυσης και ποιων κριτηρίων βασίσατε τη γνώμη σας αυτή και την προκρίνατε έναντι των άλλων μεθόδων; Γιατί δεν υιοθετείται η μέθοδος της απευθείας πυρόλυσης με τη μέθοδο πλάσματος σε επίγειες μονάδες, αλλά πρώτα σχεδιάζετε να υδρολυθεί το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας «εν πλω» (με τους γνωστούς κινδύνους) και στη συνέχεια να οδηγηθούν τα τοξικά απόβλητα σε μονάδες πυρόλυσης για την τελική καταστροφή τους; Αρκεί άραγε να επαναλαμβάνετε προς εμάς το επιχείρημα των σχεδιαστών αυτού του εγχειρήματος ότι στον Ατλαντικό η θάλασσα είναι περισσότερο επικίνδυνη από αυτήν της Μεσογείου; Πως και από ποιους γίνεται η αξιολόγηση των παραμέτρων των καιρικών φαινομένων στην θάλασσα ώστε να διατυπώνεται αυτό το αφελές επιχείρημα;
4. Σχετικά με το επιχείρημά σας, ότι κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί περισσότερο την προστασία του περιβάλλοντος από τον ίδιο τον ΟΗΕ, σας γνωρίζουμε ότι για την πραγματική επιστήμη η καλύτερη «επιστημονικά τεκμηριωμένη και εγγυημένη λύση» είναι η μη διεξαγωγή παρόμοιων πειραμάτων υψηλής απροσδιοριστίας σε μια κλειστή θάλασσα που ανανεώνεται μία φορά ανά 80 χρόνια. Αν όμως θέλετε να δεχτούμε το παραπάνω επιχείρημά σας, τότε γεννώνται τα εξής εύλογα ερωτήματα:
4.1. Έγινε μελέτη ανάλυσης ρίσκου και ποια τα συγκεκριμένα αποτελέσματά της; Λάβατε υπόψη σας ότι ο όρος «πιλοτική» που χρησιμοποιείται κατά κόρον από διαφόρους οργανισμούς για την στήριξη της συγκεκριμένης πειραματικής μεθόδου (υδρόλυση εν πλω) εννοεί ότι υπάρχει σημαντικός βαθμός αβεβαιότητας ως προς την έκβαση της εν λόγω διαδικασίας;
4.2. Γιατί δεν επιχειρήθηκε από τον ΟΗΕ ή δεν απαιτήθηκε από την κυβέρνησή σας -νυν προεδρεύουσα της Ε.Ε.- η απόλυτη διαφάνεια του εγχειρήματος; Η ύπαρξη διαφάνειας συνεπάγεται πολλαπλές ενημερώσεις της ευρείας ερευνητικής και επιστημονικής κοινότητας της χώρας και όχι μόνο, με την αναλυτική παρουσίαση της γενικής μεθοδολογίας, των τεχνικών προδιαγραφών, των βημάτων και των επιμέρους αλυσιδωτών δράσεων του συγκεκριμένου -και σχεδιαζόμενου να λάβει χώρα υπό συγκεκριμένες αστάθμητες συνθήκες- προγράμματος.
3
4.3. Η σκοπιμότητα να παρακαμφθούν οι επιστημονικοί και ερευνητικοί φορείς ως έσχατοι έστω, επιτόπου του έργου πιστοποιητές των πιο πάνω διαδικασιών έχει εντείνει τις βαθύτατες ανησυχίες μας. Τούτο βέβαια δεν σημαίνει ότι η παρουσία τους στον τόπο του έργου αποτελεί λύση, καθώς σε εγχειρήματα υψηλού ρίσκου μόνο η πρόληψη αποτελεί λύση. Καταδεικνύει όμως την πρόθεση να συντελεστεί το επικίνδυνο αυτό εγχείρημα εν κρυπτώ και με απουσία κάθε μορφής αντικειμενικής επίβλεψης ή ελέγχου. Άλλωστε ο Επιστημονικός Διευθυντής Επαλήθευσης, πέραν της παρακολούθησης του εγχειρήματος, ουδεμία αποτρεπτική δυνατότητα θα έχει σε περίπτωση αστοχίας. Η εκ των υστέρων μαρτυρία του, εάν καταστεί εφικτή μετά από την ενδεχόμενη καταστροφή, θα αποτελεί απλώς μια ακόμη «μετά Χριστό προφητεία».
5. Ισχυρίζεστε ότι επισημαίνετε στους εμπλεκόμενους εταίρους το γεγονός ότι η καταστροφή των χημικών οπλοστασίων, βάσει των ισχυόντων διεθνώς νόμων και πρακτικών, οφείλει να γίνεται στην χώρα που τα κατέχει, ή ακόμα καλύτερα στις χώρες όπου τα έχουν παράξει και προμηθεύσει. Είναι βέβαια γνωστό ότι η Συρία έχει πόλεμο και είναι πραγματικά επικίνδυνο να καταστραφούν επί Συριακού εδάφους. Πως είναι δυνατόν όμως να αποδέχεστε την άρνηση των παραγωγών/προμηθευτών χημικών όπλων (τελικού προϊόντος ή πρόδρομων ουσιών και βεβαίως τεχνογνωσίας) να δώσουν τη δόκιμη λύση στις χώρες τους όπου είναι γνωστό ότι υλοποιούν προγράμματα εξουδετέρωσης μέρους των δικών τους χημικών οπλικών αποθεμάτων;​
Πως τέλος δέχεστε να υφίστασθε την αλαζονεία τους να αντιμετωπίζουν την Ελλάδα ως εν δυνάμει σκουπιδότοπο των προϊόντων των πολέμων που είτε δημιουργούν είτε ενισχύουν και τροφοδοτούν;
6. Μας ψέγετε ότι οι κινήσεις μας βάλλουν κατά του Ελληνικού τουρισμού, την ώρα που άλλα Μεσογειακά κράτη δεν θέτουν καν το θέμα. Μήπως θεωρείτε ότι αργά ή γρήγορα η πληροφόρηση της διεθνούς τουριστικής αγοράς δεν θα υπάρξει και ότι με την έναρξη του εγχειρήματος ο κίνδυνος διαρροής ανησυχητικών πληροφοριών, για οποιοδήποτε λόγο -δόλιο έστω και ανταγωνιστικό- θα μπορέσει να αποφευχθεί; Και ποιοι θα αναλάβουν την εγκληματική ευθύνη εάν αφήσουμε το σχέδιο να εξελιχθεί σε αστοχία και υπάρξουν μακροχρόνιες καταστρεπτικές συνέπειες;
7. Όταν αναφέρεστε στην έλλειψη αντιδράσεων στις γειτονικές χώρες ζητήσατε να πληροφορηθείτε για τα διαβήματα στην γειτονική Ιταλία και δη στη Σικελία του δημάρχου των Συρακουσών Τζιάν Κάρλο Καρότσο στον Ιταλό πρωθυπουργό; Και εάν οι αντιδράσεις σε γειτονικές χώρες δεν είναι, ως θα όφειλαν, ισχυρές άραγε οι πολίτες της χώρας μας δεν δικαιούνται να αντιδράσουν και η κυβέρνηση της χώρας μας δικαιούται να ολιγωρεί και να υποκύπτει;
8. Ο ίδιος παραδέχεστε την μεγάλη οικολογική καταστροφή της διαρροής πετρελαίου και λιπαντικών στην Μύκονο και δεν φαντάζεστε τι θα συμβεί αν διαρρεύσουν στη Μεσόγειο, τα πιο επικίνδυνα νευροτοξικά και νευροπαραλυτικά χημικά όπλα; Μπορείτε πλέον, να αντιληφθείτε τις έντονες ανησυχίες και αντιδράσεις μας, ειδικά μετά από αυτή σας την απάντηση, όταν είναι προφανές ότι μια «ατυχής» διαρροή ή μια αστοχία στην πειραματική αυτή διαδικασία, θα επιφέρει πολλαπλάσια και μη συγκρίσιμη καταστροφή από αυτή που περιγράψατε παραπάνω.
Μήπως πρέπει να σας θυμίσουμε μόνο ότι τα κορυφαία μυαλά της επιστημονικής κοινότητας, οι επιστήμονες της NASA, ήταν αυτοί που αστόχησαν στο πρόγραμμα Challenger επειδή δεν είχαν υπολογίσει μια φαινομενικά ασήμαντη λεπτομέρεια, αυτή της συστροφής λόγω ψύχους ενός ελαστικού παρεμβύσματος -κατά κόσμον «λαστιχάκι»- και η διαρροή καυσίμου είχε ως αποτέλεσμα την «θεαματικότερη» αστοχία της σύγχρονης επιστημονικής Ιστορίας. Είναι προφανές λοιπόν ότι ο κίνδυνος δεν συνδέεται μόνο με την αρτιότητα της «μεθόδου», είναι το ανθρώπινο λάθος, το οποίο δεδομένης της μέγιστης τοξικότητας των χημικών όπλων μπορεί να καταδικάσει την Μεσόγειο και εμάς τους ίδιους.
9. Δεν ζητάμε να γίνει η «εξουδετέρωση» σε άλλη θάλασσα αντί της Μεσογείου, κι ας είναι ο όγκος ύδατος του Ατλαντικού εκατοντάδες φορές μεγαλύτερος από αυτόν της Μεσογείου. Απαιτούμε όμως να γίνει σε επίγειες εγκαταστάσεις, στις χώρες που παρήγαγαν τα χημικά και έχουν τις κατάλληλες υποδομές για να τα καταστρέψουν. Ως προς την αμεσότητα του κινδύνου από την παραμονή τους στη Συρία ας τα παραλάβουν και ας τα αποθηκεύσουν σε δικούς τους χώρους μέχρι να τα επεξεργαστούν. Σε τελευταία ανάλυση, ο καλύτερος τρόπος για να αποτραπεί η παραγωγή χημικών όπλων οριστικά και να έχει ουσιαστικό αντίκρυσμα το Νόμπελ Ειρήνης του 2013 στον ΟΑΧΟ, είναι οι χώρες παραγωγής των χημικών να
αναλαμβάνουν το κόστος και την καταστροφή τους, ανεξαρτήτως από το σε ποιες χώρες τα έχουν προμηθεύσει.
Ζητάμε η Μεσόγειος να είναι θάλασσα ειρήνης, πολιτισμού και περιβαλλοντικής προστασίας, καθώς αποτελεί κοιτίδα του Παγκόσμιου Πολιτισμού.
Να σας γνωστοποιήσουμε επίσης κ. Υπουργέ το πρώτο από τα επόμενα βήματά μας που όπως αντιλαμβάνεστε θα κλιμακωθούν ως την τελική αποτροπή αυτού του καταστροφικού εγχειρήματος. Πρόκειται για το εξής:
Η Παγκρήτια Συντονιστική Επιτροπή, με αφορμή επίκαιρη επερώτηση υπογεγραμμένη από 51 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, η συζήτηση της οποίας έχει προσδιοριστεί να γίνει στη Βουλή τη Δευτέρα 7.4.2014 (σήμερα ανακοινώθηκε ότι αναβάλλεται για την Παρασκευή 11.4.2014), και θεωρώντας ότι το κρίσιμο αυτό θέμα αφορά σύσσωμη την Πολιτική Ηγεσία της χώρας, αποφάσισε να παραστεί στη Βουλή όποια μέρα αυτή συζητηθεί, καθόλη τη διάρκεια της συζήτησης, με πολυμελή αντιπροσωπεία των ως άνω Φορέων της Κρήτης που συμμετείχαν στη συγκέντρωση του Αρκαδίου. Αποφάσισε επιπλέον να ζητήσει συνάντηση την ίδια μέρα με τους Αρχηγούς όλων των Πολιτικών Κομμάτων, τον Πρωθυπουργό και τους Υπουργούς Εξωτερικών, Εθνικής Άμυνας, Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ώστε να απαιτηθεί από την Ελληνική Κυβέρνηση ως Προεδρεύουσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης:
• να ασκήσει βέτο κατά της απόφασης αυτής του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW)
• να παρέμβει αποτρεπτικά στον Ο.Η.Ε., που έχει τεθεί επικεφαλής για την επίβλεψη της όλης διαδικασίας, συντονίζοντας την παρέμβασή της με τις χώρες που γειτνιάζουν άμεσα με τη θαλάσσια περιοχή όπου θα γίνει η «εξουδετέρωση» (Ιταλία και Μάλτα).
Σε περίπτωση που η Ελληνική κυβέρνηση δεν τεθεί προ των ευθυνών της και δεν δεχθεί να αποτρέψει τη μεγάλη αυτή απειλή για τη Μεσόγειο, έστω και την ύστατη αυτή ώρα, τότε γνωστοποιούμε, ότι όλοι εμείς θα είμαστε παρόντες στον τόπο του σχεδιαζόμενου εγκλήματος προκειμένου να προσπαθήσουμε, με ειρηνικό τρόπο, να το αποτρέψουμε.


Τέλος, σας επισυνάπτουμε τη «Διακήρυξη του Αρκαδίου» που διαβάστηκε και εγκρίθηκε από 10.000 και πλέον, συμπολίτες μας και από 400 και πλέον, φορείς, που συμμετείχαν στη μεγαλειώδη συγκέντρωση του Αρκαδίου την Κυριακή 23.3.2014 καθώς και δύο ανακοινώσεις του καθηγητού της Σχολής Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης Ευάγγελου Γιδαράκου.Leave a Reply

 
Αριστερή Διέξοδος © 2011 DheTemplate.com & Main Blogger. Supported by Makeityourring Diamond Engagement Rings

You can add link or short description here

Google+