AristeriDiexodos. Powered by Blogger.
 
Wednesday, March 19, 2014

Οι ουκρανικές δυνάμεις αποσύρονται αθόρυβα

0 comments
Πηγή: http://www.thepressproject.gr

BBC: Σχέδιο για την απομάκρυνση των στρατευμάτων της από την Κριμαία καταρτίζει το Κίεβο – Ο ουκρανικός στρατός ακόμη δεν έχει ανοίξει πυρ εναντίον των Ρώσων στρατιωτών και παραστρατιωτικών που καταλαμβάνουν τη μία βάση μετά την άλλη – Λήγει το τελεσίγραφο Τουρτσίνοφ προς Κριμαία για απελευθέρωση αντιναυάρχου
Σχέδιο για την απομάκρυνση των στρατευμάτων της από την Κριμαία καταρτίζει η Ουκρανία, όπως μεταδίδει το BBC.


Σύμφωνα με τον Ουκρανό επικεφαλής για ζητήματα ασφάλειας και άμυνας στην Κριμαία, Andriy Parubiy, στόχος είναι η «γρήγορη και αποτελεσματική» μεταφορά των στρατιωτών και των οικογενειών τους στην ηπειρωτική Ουκρανία.

Μετά την εξ εφόδου κατάληψη του ουκρανικού Γενικού Επιτελείου Ναυτικού στη Σεβαστούπολη από μασκοφόρους χωρίς διακριτικά, ο αρχηγός του ουκρανικού Ναυτικού τέθηκε υπό κράτηση. Την ίδια ώρα, οι φιλορωσικές αρχές της Κριμαίας απαγορεύουν την είσοδο σε αντιπροσωπεία της κυβέρνησης του Κιέβου ενώ οι δυτικές χώρες σκληραίνουν την στάση τους απέναντι στη Μόσχα.
Μετά την έφοδο των φιλορωσικών δυνάμεων στο αρχηγείο του Ναυτικού, αναφέρθηκε ανάλογη «επιχείρηση εκκαθάρισης» σε δεύτερη μονάδα στο Νοβοσγιόρνογε, λίγο δυτικότερα, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
To oυκρανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι ο αρχηγός του ΓΕΝ, ο υποναύαρχος Σεργκέι Χαϊντούκ, απήχθη από «αγνώστους» μετά την κατάληψη. Αναφορές από τοπικά ΜΜΕ υποστηρίζουν πως ο Χαϊντούκ οδηγήθηκε στον εισαγγελέα, ενώ το ρωσικό RIA Novosti περιορίζεται στο ότι είναι άγνωστο το πού βρίσκεται.

Τελεσίγραφο Κιέβου

Το Κίεβο έδωσε απόψε διορία τριών ωρών στις αρχές της Κριμαίας προκειμένου να απελευθερώσουν τον αντιναύαρχο Σεργκέι Γκαϊντούκ, μετά την κατάληψη του ναύσταθμου της Σεβαστούπολης από φιλορώσους πολιτοφύλακες, νωρίτερα σήμερα.
Ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ απέστειλε τελεσίγραφο στις κριμαϊκές αρχές καλώντας τις να απελευθερώσουν άμεσα τον διοικητή του ουκρανικού ναυτικού και "όλους τους άλλους ομήρους".


"Ο Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ έδωσε στις αυτοανακηρυχθείσες αρχές της Κριμαίας διορία τριών ωρών για να απελευθερώσουν τους ομήρους" απειλώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση "θα λάβει τα κατάλληλα μέτρα".
Οι πληροφορίες για την τύχη του Γκαϊντούκ παραμένουν ασαφείς. Το πρακτορείο ειδήσεων Kriminform είχε μεταδώσει νωρίτερα ότι ο Γκαϊντούκ "συνελήφθη προσωρινά" κατόπιν εντολής της εισαγγελίας, επειδή είχε δώσει εντολή στους στρατιώτες του να ανοίξουν πυρ εναντίον πολιτών. Δεν διευκρινίστηκε ωστόσο εάν έχει ήδη αφεθεί ελεύθερος ή αν κρατείται ακόμη.
Περίπου 50 αξιωματικοί που βρίσκονταν στον ναύσταθμο μπόρεσαν να φύγουν, παίρνοντας μαζί τους τα προσωπικά τους είδη, μετά την εισβολή των φιλορώσων ακτιβιστών και πολιτοφυλάκων οι οποίοι υπέστειλαν την ουκρανική σημαία και ύψωσαν στη θέση της την ουκρανική.

Διέκοψε τις εργασίες της στην Κριμαία η μεγαλύτερη τράπεζα της ΟυκρανίαςΤην ίδια ώρα η μεγαλύτερη τράπεζα της Ουκρανίας, η PrivatBank, ιδιοκτησίας του πολυεκατομμυριούχου Ιγκόρ Κολομόισκι, ανακοίνωσε σήμερα ότι διέκοψε τις εργασίες της στην Κριμαία, αναμένοντας διευκρινίσεις για το νομικό καθεστώς της χερσονήσου η οποία ελέγχεται εδώ και μερικές ημέρες από τη Ρωσία.


Στην ανακοίνωσή της η τράπεζα σημειώνει ότι έκλεισε τα υποκαταστήματά της και σταμάτησε την κίνηση των λογαριασμών «λόγω της ασάφειας όσον αφορά το νομικό καθεστώς του τραπεζικού συστήματος της χερσονήσου».


«Για να μπορέσουμε και πάλι να εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας απέναντι στους Ουκρανούς καταθέτες θα πρέπει να λάβουμε οδηγίες εκ μέρους της Κεντρικής Τράπεζας της Ουκρανίας και να ενημερωθούμε για τους κανονισμούς και τους όρους εργασίας στα τραπεζικά υποκαταστήματα της Δημοκρατίας της Κριμαίας», ανέφερε η PrivatBank επισημαίνοντας ότι «δεν μπορούμε να εργαστούμε χωρίς οδηγίες».


Σημειώνεται ότι στην Κριμαία των δύο εκατομμυρίων κατοίκων η PrivatBank έχει καταγεγραμμένους ως πελάτες 790.000 ιδιώτες και 12.000 επιχειρήσεις.
Στα 337 υποκαταστήματά της απασχολούνται 1.300 εργαζόμενοι.


Όλα τα υποκαταστήματά της παρέμειναν κλειστά σήμερα. Έξω από άλλες τράπεζες είχαν συγκεντρωθεί πολλοί ανήσυχοι πελάτες που ανησυχούσαν για την τύχη των καταθέσεών τους.

Ρωσικά διαβατήρια μοιράζονται αφειδώς


Την ίδια ώρα, οι ρωσικές αρχές συνεχίζουν απρόσκοπτες όλες τις διαδικασίες για την ενσωμάτωση της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία. Οι ρωσικές αρχές, αναφέρει το Russia Today, έχουν ήδη αρχίσει να εκδίδουν ρωσικά διαβατήρια για κατοίκους της Κριμαίας.
Ο επικεφαλής της αρμόδιας ρωσικής υπηρεσίας μετανάστευσης, ο Κονσταντίν Ρομοντανόφκσι, ανέφερε στο ρωσικό Itar Tass πως «όσοι κάνουν αίτηση από την Κριμαία, θα πάρουν διαβατήρια, οι διαδικασίες έχουν ξεκινήσει και ήδη εκδόθηκαν σήμερα ορισμένα διαβατήρια».


Η Μόσχα θα πληρώσει το χρέος της Κριμαίας


Το έλλειμμα της Κριμαίας ύψους 55 δισ. ρουβλίων (1,53 δισ. δολαρίων) θα καλύψει η Ρωσία, όπως δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών Άντον Σιλουάνοφ.


«Το σύνολο του ελλείμματος Κριμαίας και Σεβαστούπολης φθάνει στα 55 δισ. ρούβλια, θα το καλύψουμε με κρατικά κεφάλαια», δήλωσε ο κ. Σιλουάνοφ στον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό Channel 1, όπως μεταδίδει το Reuters.

Νέο διπλωματικό αδιέξοδο


Το απόγευμα της Τετάρτης, τα μέλη του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) απέτυχαν για άλλη μία φορά να φτάσουν σε συμφωνία για την αποστολή παρατηρητών στην ουκρανική επικράτεια.
Το Κίεβο και οι δυτικές χώρες επιδιώκουν την αποστολή ομάδας παρατηρητών του ΟΑΣΕ ήδη από το ξέσπασμα της κρίσης στην Κριμαία. Οι συνομιλίες της Τετάρτης έκλεισαν για άλλη μία φορά χωρίς συμφωνία. 


Οι ΗΠΑ κατηγορούν τη ρωσική πλευρά για το αδιέξοδο, λέγοντας πως εμποδίζουν τη διαδικσία προβάλλοντας συνεχώς νέες απαιτήσεις: «Είναι η τρίτη φορά που παρουσιάστηκε κείμενο με το οποίο διαφώνησε μόνο μία χώρα η Ρωσία» είπε ο πρέσβης των ΗΠΑ στον Οργανισμό Ντάνιελ Μπερ. «Έχουν προτείνει τροποποιήσεις αρκετές φορές, συμφωνούμε, και επανέρχονται με περισσότερες» υποστήριξε ο Μπερ.

Στην περιοχή ο γ.γ. του ΟΗΕ


Στη Μόσχα και στο Κίεβο μεταβαίνει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, προκειμένου να έχει συνομιλίες με τους ηγέτες της Ρωσίας και της Ουκρανίας, με στόχο την ειρηνική επίλυση της κρίσης με την Κριμαία.


Αύριο Πέμπτη θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και άλλους υψηλόβαθμους Ρώσους αξιωματούχους στη Μόσχα, ενώ την Παρασκευή θα βρίσκεται στην ουκρανική πρωτεύουσα, όπου θα έχει συνομιλίες με Ουκρανούς αξιωματούχους.

Leave a Reply

 
Αριστερή Διέξοδος © 2011 DheTemplate.com & Main Blogger. Supported by Makeityourring Diamond Engagement Rings

You can add link or short description here

Google+