AristeriDiexodos. Powered by Blogger.
 
Friday, March 14, 2014

Η ΚΡΙΜΑΙΑ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΜΕ ΤΗ ΡΩΣΙΑ

0 comments
ΑΥΤΟΔΙΑΘΕΣΗ, ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ, ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΤΗΣ ΚΡΙΜΑΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟ-ΕΕ ΕΠΕΜΒΑΣΗ
ΗΠΑ-ΕΕ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΜΕ ΝΕΟ ΨΥΧΡΟ ΠΟΛΕΜΟ
Η Ρωσία, μετά την πρόσκληση του πρωθυπουργού της Κριμαίας και την θετική απόφαση της Ρωσικής Δούμας, ελέγχει κατά βάση την Κριμαία, παλιό ρωσικό έδαφος, με ρώσικο στη συντριπτικήπλειοψηφία πληθυσμό, όπου και διαθέτει μεγάλη Ναυτική Βάση.
Κύκλοι του Κρεμλίνου τόνιζαν ότι η Ρωσία δεν έχει καμιά άλλη επιλογή από το να προασπίσει μέχρι τέλους τα Ρωσικά συμφέροντα στην Ουκρανία απέναντι σε μια λυσσώδη αντιρωσική επιχείρηση της Δύσης που θέλει να μετατρέψει την Ουκρανία σε «αντιρωσικό προγεφύρωμα» και απέναντι σε μια «εγκάθετη» κυβέρνηση του Κιέβου, στην οποία κυριαρχούν ακροδεξιά, νεοναζιστικά και αντιρωσικά στοιχεία. Αυτά τα τελευταία αλωνίζουν αυτές τις ώρες στο Κίεβο και στις Ουκρανικές πόλεις, σπέρνοντας παντού τη βία, την τρομοκρατία και το φόβο.
Σε πολλές πόλεις της Ανατολικής Ουκρανίας όπως το Ντόνιετς, το Χάρκοβο κλπ., οι τοπικές αρχέςμελετούν το ενδεχόμενο ακόμα και της διεξαγωγής δημοψηφισμάτων με τα οποία προτίθενται να απευθύνουν πρόσκληση στις Ρωσικές ένοπλες δυνάμεις για προστασία.
Ενώπιον αυτών των εξελίξεων, οι  ΗΠΑ αλλά και η ΕΕ, με πρωταγωνιστές στο βρώμικο παιχνίδι τη Γαλλία, τη Βρετανία και την Ιταλία, κλιμακώνουν την επέμβαση και τις απειλές σε βάρος της Ρωσίας, ενώ ενισχύουν τον αντιρωσικό προσανατολισμό της πολιτικής τους.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, οι ΗΠΑ, πιέζοντας ασφυκτικά τον Πρόεδρο της Γεωργίας, ενδέχεται να ανακοινώσουν εσπευσμένα, σε μια κίνηση αντιπερισπασμού, την είσοδο της Γεωργίας στο ΝΑΤΟ, αν και έγκυροι παρατηρητές τόνιζαν ότι τέτοιου είδους κινήσεις  ανήκουν στη σφαίρα του παραλόγου και το μόνο που θα δείξουν είναι πανικός.
Οι ίδιοι παρατηρητές τόνιζαν ότι στο τεταμένο κλίμα που έχει δημιουργηθεί η Ρωσία σκέφτεται ναανακαλέσει τον πρεσβευτή της στην Ουάσιγκτον, ενώ η τελευταία μελετά εσπευσμένα πολιτικές και οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας. Ταυτόχρονα, αν η κατάσταση οξυνθεί ακόμα περισσότερο, δεν πρέπει να αποκλείονται και ενδεχόμενες Νατοϊκές στρατιωτικές αντιδράσεις.
Το βέβαιον είναι ότι η νεο-ψυχροπολεμική αντιρωσική επέμβαση των ΗΠΑ και της ΕΕ στην Ουκρανία, με εσωτερική δύναμη κρούσης ένα συρφετό νεοναζιστικών και φιλοχιτλερικώνδυνάμεων, οδηγεί την Ουκρανία στη διχοτόμηση και κινδυνεύει να δημιουργήσει ένα νέο «τείχος» στην Ευρώπη, ενώ, ακόμα χειρότερα, μπορεί να προκαλέσει μια πολεμική ανάφλεξη ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και τη Ρωσία με εφιαλτικές συνέπειες για την Ευρώπη και τον κόσμο.
Το επόμενο διάστημα θα είναι πολύ κρίσιμα για τις ευρωπαϊκές εξελίξεις.
Η Ελλάδα αντί να σύρεται πίσω από τις αντιδραστικές και προκλητικές ιμπεριαλιστικές επιλογές τωνΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, θα όφειλε να αναλάβει έναν αδέσμευτο φιλειρηνικό ρόλο για μιαπραγματικά ανεξάρτητη Ουκρανία, φιλική με τους γείτονες της, γέφυρα συνεργασίας της Ευρώπης με τη Ρωσία και όχι μεταψυχροπολεμικής διαίρεσης τους.
Ο "ΟΥΚΡΑΝΟΣ"

Στη συνέχεια η Iskra παραθέτει, χωρίς κρίσεις και σχόλια για την αντικειμενικότητά τους, ρεπορτάζ από διάφορες ιστοσελίδες:

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΚΡΙΜΑΙΑΣ
Με συντριπτική πλειοψηφία το τοπικό κοινοβούλιο της Κριμαίας υιοθέτησε διακήρυξη ανεξαρτησίας από την Ουκρανία.
Υπέρ της υιοθέτησης της διακήρυξης ψήφισαν οι 78 από τους 81 παρόντες βουλευτές.
Το κείμενο αναφέρει ότι η Κριμαία θα ανεξαρτητοποιηθεί από την Ουκρανία, εάν η πλειοψηφία στοδημοψήφισμα της Κυριακής ταχθεί υπέρ της ένωσης με τη Ρωσία.
Ο Βιτάλι Κλίτσκο δίνει τη δική του ερμηνεία στα γεγονότα.
“Το κοινοβούλιο της Κριμαίας έλαβε μια απόφαση για την αυτοαποκαλούμενη ανεξαρτησία, η οποία- θέλω να τονίσω- ότι είναι εντελώς παράνομη και παραβιάζει το Σύνταγμα και τους νόμους της Ουκρανίας. Όμως έλαβαν την απόφαση διότι φοβούνται ότι μπορεί να μην γίνει το δημοψήφισμα, ή ότι θα έχει αποτελέσματα διαφορετικά από αυτά που υπολογίζουν”, είπε ο ηγέτης του κόμματος “Γροθιά”.
Στο Κίεβο, η Βουλή της Ουκρανίας προειδοποίησε το κοινοβούλιο της Κριμαίας, που ελέγχεται από φιλορωσικές δυνάμεις, ότι αντιμετωπίζει ακόμη και διάλυση, εάν δεν ακυρώσει το δημοψήφισμα της Κυριακής.
Το ουκρανικό κοινοβούλιο έδωσε μάλιστα προθεσμία έως την Τετάρτη στην τοπική βουλή της Κριμαίας ώστε να ακυρώσει το δημοψήφισμα.
AKAΡΠΗ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΛΑΒΡΟΦ - ΚΕΡΡΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΜΑΙΑ
ΡΩΣΟΣ ΥΠΕΞ: ΘΑ ΣΕΒΑΣΤΟΥΜΕ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ
Άκαρπη η συνάντηση Κέρι και Λαβρόφ στο Λονδίνο για την Κριμαία, δύο ημέρες πριν το δημοψήφισμα: «Δεν έχουμε κοινό όραμα» για την Ουκρανία είπε ο ρώσος ΥΠΕΞ, επιμένοντας πως η Μόσχα θα σεβαστεί την «βούληση του λαού της Κριμαίας» στο δημοψήφισμα και προειδοποιώντας πως κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας θα είναι αντιπαραγωγικές.
Οι δύο υπουργοί προχώρησαν σε ξεχωριστές δηλώσεις στους δημοσιογράφους μετά την πολύωρη συνάντηση.
«Οι διαφωνίες παραμένουν» είπε ο Λαβρόφ στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον αμερικανό ομόλογό του, λέγοντας πως «παρά τις χρήσιμες συζητήσεις, δεν υπάρχει κοινό όραμα για την Ουκρανία» μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ.
Ο ρώσος ΥΠΕΞ ξεκαθάρισε κατηγορηματικά πως η Μόσχα «δεν σχεδιάζει εισβολή στην νοτιοανατολική Ουκρανία».  Ο Λαβρόφ σημείωσε την «ιδιαίτερη» σημασία που έχει η Κριμαία για τη Ρωσία, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «η Κριμαία σημαίνει περισσότερα για τη Ρωσία από ό,τι τα νησιάΦώκλαντ για τη Βρετανία».
Όσον αφορά το ζήτημα των κλειστών διαύλων με το Κίεβο, η Μόσχα, είπε ο Λαβρόφ, «δεν χρειάζεταιδιεθνή διαμεσολάβηση για να συνομιλήσει με την Ουκρανία».
Ο ρώσος ΥΠΕΞ απέρριψε ως «αντιπαραγωγικές» τις κυρώσεις με τις οποίες έχουν απειλήσει οι ΗΠΑκαι η ΕΕ την Ρωσία. Οι κυρώσεις «δεν θα βοηθήσουν» τόνισε.
Ο ρώσος υπουργός διαβεβαίωσε ότι η Μόσχα «θα σεβαστεί την επιθυμία των κατοίκων της Κριμαίας» μετά το δημοψήφισμα της Κυριακή στην Κριμαία με ερώτημα την ένταξη της ουκρανικής αυτής χερσονήσου στη Ρωσία. «Έχουμε δεσμευθεί να σεβαστούμε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος» υπογράμμισε.
ΤΖ. ΚΕΡΡΥ: ΔΕΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ
Από την πλευρά του, ο Τζον Κέρι ισχυρίστηκε ότι το δημοψήφισμα είναι «αντισυνταγματικό» και αντίθετο με τη διεθνή νομοθεσία (!) και προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ και η διεθνής κοινότητα δεν θα αναγνωρίσουν το αποτέλεσμα.
Ο Κέρι προειδοποίησε ότι εάν υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση της κατάστασης από τη Ρωσία και εάν απειληθούν οι πολίτες της Ουκρανίας, θα υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη αντίδραση και θα υπάρξει «ακόμα μεγαλύτερο κόστος».
Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών είπε ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν είναι έτοιμος να λάβει αποφάσεις για την Κριμαία μέχρι το δημοψήφισμα της Κυριακής. Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι δεν γνωρίζει τι θα αποφασίσει ο ρώσος πρόεδρος μετά το δημοψήφισμα.
Ο Κέρι εξέφρασε την ανησυχία του για τη συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων στην περιοχή και τόνισε ότι η Ρωσία θα πρέπει να ξεκαθαρίσει τη συγκέντρωση δυνάμεων κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.
«Αυτή τη στιγμή, δεδομένου του κλίματος που επικρατεί, πρέπει πραγματικά να ακούσουμε μια πιο ξεκάθαρη πολιτική, προκειμένου να ξεκαθαρίσουμε εάν η Ρωσία προχωρά με σεβασμό όσον αφορά αυτά τα στρατεύματα και αυτές τις ασκήσεις» είπε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.
Έγκριση του δημοψηφίσματος από τη ρωσική Δούμα θα αποτελούσε «προσάρτηση της Κριμαίας από την πίσω πόρτα», πρόσθεσε ο Κέρι. Χαρακτήρισε τις εξάωρες συνομιλίες με τον Λαβρόφ ως «ευθείες και ειλικρινείς».

ΡΩΣΙΚΟ ΥΠΕΞ: Η ΡΩΣΙΑ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΝΕΚΡΟΣ ΔΙΑΔΗΛΩΤΗΣ ΣΕ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΝΤΟΝΕΤΣΚ
Η Ρωσία «διατηρεί το δικαίωμα να προστατεύει ανθρώπους» στην Ουκρανία, μετά από τις μαζικές διαδηλώσεις στην πόλη Ντόνεσκ που έγιναν βίαιες χθες το βράδυ, αναφέρει σε ανακοίνωσή του τορωσικό υπουργείο Εξωτερικών.
Το γεγονός πως οι διαδηλώσεις είχαν ως αποτέλεσμα ένας άνθρωπος να χάσει τη ζωή του, αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση του Κιέβου δεν έχει τον έλεγχο της κατάστασης στην Ουκρανία, αναφέρεται στην ανακοίνωση.
«Η Ρωσία έχει γνώση της ευθύνης που έχει για τις ζωές των συμπατριωτών, πολιτών στην Ουκρανία», προσθέτει η ανακοίνωση. Το υπουργείο ανέφερε ότι «μια ένοπλη ακροδεξιά ομάδα ανθρώπων» επιτέθηκε τους ειρηνικούς, κατά του Κιέβου διαδηλωτές.
Η αστυνομία του Ντόνεσκ εξέδωσε ανακοίνωση αναφέροντας ότι περίπου 2.500 άνθρωποισυμμετείχαν στις διαδηλώσεις φιλο-ρωσικών και φιλο-ουκρανικών ομάδων σε μια πλατεία της πόλης. Αφού είχαν φύγει οι περισσότεροι διαδηλωτές από την πλατεία, ξέσπασε μια σύγκρουση που ξατέληξε με το θάνατο ενός 22χρονου από το Ντόνεσκ ο οποίος μαχαιρώθηκε. Μέχρι αυτήν την ώρα δεν έχει ξεκαθαριστεί σε ποια πλευρά επρόσκειτο ο διαδηλωτής. Σύμφωνα με την υγειονομικές αρχές του Ντόνεσκ, περισσότεροι από 20 άνθρωποι τραυματίστηκαν.
ΟΥΚΡΑΝΙΑ: ΤΙ ΖΗΤΑ Η ΦΙΛΟΡΩΣΙΚΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Να αναγνωριστεί η ρωσική ως δεύτερη επίσημη γλώσσα της χώρας και να παραχωρηθεί μεγαλύτερη αυτονομία στις φιλορωσικές περιοχές, ζήτησε η αντιπολίτευση στην Ουκρανία, τονίζοντας παράλληλα ότι η νέα κυβέρνηση του Κιέβου δεν είναι σε θέση να αποφύγει τηνκλιμάκωση της κατάστασης.
«Θα πρέπει να ψηφίσουμε κατεπειγόντως νόμους που θα παραχωρούν στις επαρχίες μεγαλύτερες εξουσίες και να αναγνωρίσουμε τη ρωσική ως δεύτερη επίσημη γλώσσα του κράτους», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Κόμμα των Περιφερειών του ανατραπέντος προέδρου, Βίκτορ Γιανουκόβιτς. Το κόμμα έχει πάρει αποστάσεις από τον πρώην πρόεδρο μετά τη φυγή του στη Ρωσία, στα τέλη Φεβρουαρίου.
Η ανακοίνωση δόθηκε στη δημοσιότητα μετά τις βίαιες ταραχές που σημειώθηκαν το βράδυ της Πέμπτης στο Ντονέτσκ —πόλη που θεωρείτο προπύργιο του Γιανουκόβιτς— μεταξύ φιλορώσων και φιλοδυτικών διαδηλωτών. «Η νέα κυβέρνηση δεν μπορεί να επιλύσει κανένα πρόβλημα. Κανένα από τα μέτρα που έλαβε δεν μπόρεσε να αναχαιτίσει την κλιμάκωση στις νότιες και ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας. Αντιθέτως, οι αποφάσεις που λήφθηκαν οδήγησαν στην κλιμάκωση της έντασης», τονίζει το κόμμα.
ΑΤΥΠΟ "ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ" ΟΡΓΑΝΩΝΟΥΝ ΟΙ ΦΙΛΟΡΩΣΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΟΥ ΧΑΡΚΟΒΟΥ
Η ένταση κλιμακώθηκε ακόμη περισσότερο σήμερα στην ανατολική Ουκρανία, μετά την ανακοίνωσηφιλορώσων ακτιβιστών από το Χάρκοβο ότι θα οργανώσουν την Κυριακή (16/3) ένα άτυπο "δημοψήφισμα", την ώρα που οι κάτοικοι της Κριμαίας θα ψηφίζουν για την ένωση της χερσονήσου με τη Ρωσία.
Στην προκήρυξη που εξέδωσε το φιλορωσικό κίνημα του Χαρκόβου, όπου ανακοινώνεται επίσης ότι αύριο θα οργανωθούν διαδηλώσεις στην πόλη αυτή αλλά επίσης και στο Λουγκάνσκ, το Ντονέτσκ, τηΜαριούπολη και την Οδησσό, προτείνεται να διεξαχθεί μια ψηφοφορία παρόμοια με αυτήν τηςΚριμαίας. Το ερώτημα για τους κατοίκους των περιοχών αυτών θα είναι το ίδιο, εάν δηλαδή προτιμούν να τους παραχωρηθεί διευρυμένη αυτονομία ή να ενωθούν με τη Ρωσία.
Οι υπογράφοντες το κείμενο ανέφεραν ότι στην κεντρική πλατεία του Χαρκόβου θα στηθούν 100-200 κάλπες και πρότειναν "να καταλάβουν την εξουσία" και "να ζητήσουν τη βοήθεια της Ρωσίας".
Η πρωτοβουλία αυτή προκάλεσε ιδιαίτερη ανησυχία στον κυβερνήτη της περιοχής Ιγκόρ Μπαλούτα, ο οποίος συγκάλεσε έκτακτες συσκέψεις με τους υπευθύνους των υπηρεσιών ασφαλείας και έκανε έκκληση στους κατοίκους να αποφύγουν τις συγκεντρώσεις προειδοποιώντας μάλιστα για "πιθανές τρομοκρατικές ενέργειες".
Ο Βιτάλι Κλίτσκο, εκ των βασικών ηγετών της εγκάθετης αντιπολίτευσης που ανέτρεψε τον Β. Γιανουκόβιτς κατήγγειλε το "δημοψήφισματου Χαρκόβου και κάλεσε τις υπηρεσίες ασφαλείας να συλλάβουν τους οργανωτές του, εκφράζοντας ανησυχία για μια ενδεχόμενη "προβοκάτσια" εκ μέρους της Ρωσίας.
ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΕΣ ΤΟΥ ΟΑΣΕ ΚΑΛΕΙ Η ΜΟΣΧΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ
Στο μεταξύ , η Μόσχα κάλεσε τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη(ΟΑΣΕ) να στείλει παρατηρητές για το δημοψήφισμα της Κυριακής με θέμα την ένωση της περιοχής της Κριμαίας με τη Ρωσία.
"Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών καλεί τη διοίκηση του ΟΑΣΕ, τα κράτη μέλη του ΓραφείουΔημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (BIDDH), να αφήσουν την πολιτική ΄των δύο μέτρων και των δύο σταθμών΄ και να εξετάσουν θετικά την πρόσκληση των αρχών της Κριμαίας να μετάσχουν ως παρατηρητές της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος", αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών υπογραμμίζει επίσης ότι ο ΟΑΣΕ πρέπει να λάβει την έγκριση των αρχών οποιασδήποτε περιοχής της Ουκρανίας, στην οποία προτίθεται να στείλει παρατηρητές.
"Όσον αφορά την υλικοτεχνική υποδομή της αποστολής, θα πρέπει φυσικά να συμφωνηθεί με την ηγεσία των περιοχών της Ουκρανίας, στις οποίες (η αποστολή) αναμένεται να αναπτυχθεί", προστίθεται στην ανακοίνωση, σε μια σαφή αναφορά στην νότια ουκρανική περιοχή της Κριμαίας, όπου φιλορώσοι ηγέτες έχουν αναλάβει τον έλεγχο της κυβέρνησης.
ΔΟΤΗ ΟΥΚΡΑΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ:ΕΜΒΑΘΥΝΣΗ ΣΧΕΣΕΩΝ ΜΕ ΕΕ ΚΑΙ ΡΗΞΗ ΜΕ ΡΩΣΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΘΝΟΦΡΟΥΡΑΣ
Το λεγόμενο κοινοβούλιο της Ουκρανίας ενέκρινε την Πέμπτη τη δημιουργία Εθνοφρουράς, η οποία θα μπορούσε να αριθμεί μέχρι 60.000 άνδρες, ενώ απηύθυνε έκκληση στον ΟΗΕ να συζητήσει την "κατοχή της Κριμαίας"(sic!!!) από ρωσικές δυνάμεις και δήλωσε ότι επιφυλάσσεται του δικαιώματος να ζητήσει βοήθεια από μεμονωμένες χώρες ή συστήματα συλλογικής ασφάλειας.
Καθώς η νέα ουκρανική εξουσία φοβάται,δήθεν, εισβολή(!!!) του ρωσικού στρατού στις ανατολικές περιοχές της χώρας, το νομοσχέδιο για την ίδρυση της Εθνοφρουράς ψηφίσθηκε από 262 από τους παρόντες βουλευτές και ουδείς το καταψήφισε.
Οι δοτές ουκρανικές αρχές τόνιζαν πως το σώμα, το οποίο θα εξαρτάται από το ψευτο-υπουργείο Εσωτερικών, θα αποτελείται κατά προτεραιότητα από εθελοντές που προέρχονται από τις «ομάδες αυτοάμυνας» οι οποίες σχηματίσθηκαν στο Μαϊντάν του Κιέβου από την αντιπολίτευση στην κυβέρνηση του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς και πολλές δεκάδες μέλη τους σκοτώθηκαν κατά τις συγκρούσεις με τις δυνάμεις καταστολής το Φεβρουάριο.
Η Εθνοφρουρά θα αναλάβει ,σύμφωνα πάντα με την δοτή ουκρανική κυβέρνηση, κυρίως την εσωτερική ασφάλεια, την ασφάλεια των συνόρων και τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Θα υπάγεται στο υπουργείο Εσωτερικών και θα μπορεί έτσι να προσφέρει βοήθεια στους 130.000 άνδρες των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, οι μισοί από τους οποίους είναι στρατεύσιμοι. Η Ρωσία διαθέτει από την πλευρά της ένα στρατό 845.000 στρατιωτών.
Μερικοί βουλευτές, εξάλλου, σε συζήτηση που διεξήχθη μερικές ώρες πριν ο πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ απευθυνθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, πρότειναν να ζητηθεί η ανάπτυξη μιας ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ, αν και στην απόφαση που υιοθετήθηκε δεν αναφέρεται συγκεκριμένα αυτή η μορφή αρωγής.
Συνολικά 250 μέλη της 450μελούς ¨"Βουλής", η οποία τον περασμένο μήνα καθαίρεσε τον υποστηριζόμενο από τη Μόσχα πρόεδρο της χώρας, ενέκριναν την έκκληση προς τον ΟΗΕ, στην οποία υπογραμμίζεται η «κατάφωρη παραβίαση από τη Ρωσική Ομοσπονδία των θεμελιωδών αρχών του διεθνούς δικαίου».
Η δοτή ουκρανική κυβέρνησηαναφέρεται στην έκκληση, επιφυλάσσεται του δικαιώματος να ζητήσει «βοήθεια από οποιοδήποτε κράτος ή περιφερειακό σύστημα συλλογικής ασφάλειας για την αποκατάσταση της κυριαρχίας της».
Αποχή από Κόμμα Περιφερειών - ΚΚ στο ψήφισμα κατά της Ρωσίας
Στην ψηφοφορία το κοινοβούλιο χωρίσθηκε βάσει των πολιτικών γραμμών.
Τα λεγόμενα "φιλοευρωπαϊκά" (φιλο-EE) κόμματα ψήφισαν υπέρ.
Μόνο δύο μέλη του Κόμματος των Περιφερειών του ανατραπέντος προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς ψήφισαν επίσης θετικά, ενώ άλλα απείχαν, λέγοντας πως θέλουν πρώτα να δουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της Κυριακής στην Κριμαία. Οι βουλευτές του ΚΚ Ουκρανίας απείχαν επίσης.
Στην έκκληση δεν γίνεται συγκεκριμένη αναφορά στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ο φιλοευρωπαίος βουλευτής Μπόρις Ταράσιουκ, πρώην υπουργός Εξωτερικών, δήλωσε πως κάτι τέτοιο θα ήταν άσκοπο, καθώς η Ρωσία έχει δικαίωμα βέτο στο 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας.
Σε μια δεύτερη ψηφοφορία, η Βουλή ενέκρινε έγγραφο το οποίο επιβεβαιώνει πως η Ουκρανία επιδιώκει βαθύτερη ολοκλήρωση με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στην απόφαση εξουσιοδοτείται ο πρωθυπουργός Α. Γιάτσενιουκ «να συνάψει το συντομότερο δυνατόν από την ουκρανική πλευρά μια συμφωνία σύνδεσης ανάμεσα στην Ουκρανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση».
ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΤΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΓΥΜΝΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ
Επί του πεδίου, η Μόσχα συνεχίζει να οργανώνει στρατιωτικά γυμνάσια στην περιοχή του Ροστόφ επί του Ντον, κοντά στα ουκρανικά σύνορα. Περίπου 4.000 ρώσοι αλεξιπτωτιστές, 36 αεροπλάνα και περίπου 500 οχήματα συμμετέχουν σ' αυτά, σύμφωνα με το επίσημο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ΙΤΑΡ - ΤΑΣΣ.
Αυτή η επίδειξη ισχύος συμπληρώνεται με την ανάπτυξη στη Λευκορωσία έξι μαχητικών αεροπλάνων Su - 27 και τριών μεταγωγικών στρατιωτικών αεροσκαφών. Οι κινήσεις αυτές του ρωσικού στρατού απαντούν στην εντατικοποίηση των αναγνωριστικών αποστολών του ΝΑΤΟ κοντά στην Ουκρανία. Νατοϊκά αεροπλάνα ραντάρ AWACS υπερίπτανται της Πολωνίας και της Ρουμανίας ενώ καταδιωκτικά F-15 και F-16 εστάλησαν στην Πολωνία και τη Λιθουανία.
«Ο κύριος στόχος αυτών των μέτρων είναι να ελεγχθεί η ικανότητα των στρατευμάτων να διεξάγουν ασκήσεις μάχης», ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, διευκρινίζοντας πως τα στρατιωτικά γυμνάσια θα συνεχισθούν ως το τέλος του μήνα στις περιφέρειες του Ροστόφ επί του Ντον, του Μπέλγκοροντ, του Τάμποφ και του Κουρσκ.
Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014

Leave a Reply

 
Αριστερή Διέξοδος © 2011 DheTemplate.com & Main Blogger. Supported by Makeityourring Diamond Engagement Rings

You can add link or short description here

Google+