AristeriDiexodos. Powered by Blogger.
 
Sunday, March 16, 2014

Γ. Δελαστίκ: Το ΠΑΣΟΚ διαλύεεται, ο Σαμαράς πέφτει!

0 comments
Του Γ. ΔΕΛΑΣΤΙΚ*

Πανικός επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου. Σαν να μην έφταναν τα αναμενόμενα άσχημα και καταστροφικά αποτελέσματα της ΝΔ στις ευρωεκλογές, έχει ο Σαμαράς να αντιμετωπίσει επιπλέον και τη βέβαιη εκλογική κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ και όχι μόνο! Όλα πλέον δείχνουν ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο – για να μην πούμε αδύνατο – να μη διαλυθεί κυριολεκτικά το ΠΑΣΟΚ αμέσως μετά τις ευρωεκλογές. Αυτό όμως συνεπάγεται ότι είναι μηδαμινές οι πιθανότητες επιβίωσης της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου μετά τις ευρωεκλογές, πρωτίστως λόγω της αποσύνθεσης του ΠΑΣΟΚ.

Το ποσοστό του δύσκολα θα ξεπεράσει πια το 5% - 6%, όταν στις ευρωεκλογές του 2009 ήταν 37% (για την ακρίβεια 36,64%) και στις βουλευτικές εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009, τέσσερις μήνες μετά τις ευρωεκλογές, είχε εκτοξευθεί στο 44% (43,92% για τους σχολαστικούς με τους αριθμούς). Η πτώση από το 37% και το 44% στο 5% σηματοδοτεί την οριστική διάλυση του ΠΑΣΟΚ. Η μνημονιακή πολιτική του Γιώργου Παπανδρέου διέλυσε κυριολεκτικά το κραταιό κόμμα που ίδρυσε ο πατέρας του. Όσο για τον ανεκδιήγητο Βενιζέλο, αυτός εξελίσσεται όντως σε «Ζίγδη του ΠΑΣΟΚ», όπως τον είχαμε χαρακτηρίσει, από το όνομα του Γιάννη Ζίγδη, του προέδρου του κλασικού κεντρώου κόμματος της ΕΔΗΚ που ενταφίασε πολιτικά το κόμμα του παραλαμβάνοντας το από το 11,95% μετά τις βουλευτικές εκλογές του 1977 και οδηγώντας το στο… 0,4% (!) των βουλευτικών εκλογών του 1981. Όπως με την πολιτική Ζίγδη η ΕΔΗΚ δεν είχε λόγο ύπαρξης το 1981 και οι ψηφοφόροι της στράφηκαν ή στο ΠΑΣΟΚ – ο μεγαλύτερος όγκος τους – ή στη ΝΔ οι πολύ λιγότεροι, έτσι και η μνημονιακή πολιτική του Βαγγέλη Βενιζέλου αφαίρεσε κάθε λόγο ύπαρξης από το ΠΑΣΟΚ του 2014. Έχει απόλυτο δίκιο ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Νίκος Σηφουνάκης που λέει ότι η όλη διαδικασία θα έχει κατάληξη την πλήρη εξαφάνιση του ΠΑΣΟΚ» και αυτό οφείλεται «στην πειθήνια και χωρίς ειρμό σύμπραξη με τη ΝΔ».

Τώρα πλέον κατάλαβαν και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ ότι το κόμμα τους έχει τελειώσει. «Πέθανε το ΠΑΣΟΚ όπως το ξέραμε!» δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα FM ο Κώστας Σκανδαλίδης. «Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε υπαρξιακή απόγνωση» έγραψε στα Νέα ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. «Θέλω να επισημάνω πόσο ηλίθιοι είναι αυτοί που δεν με κάλεσαν» δήλωσε ο θόδωρος Πάγκαλος στοΜέγκα, εννοώντας το κάλεσμα στην ιδρυτική συνδιάσκεψη της ήδη… κατάξερης από πολιτικό δάκο Ελιάς που πήγε να φτιάξει ο Βενιζέλος για να προσεταιριστεί τη ΔΗΜΑΡ, αλλά του έφυγε και το μισό ΠΑΣΟΚ. Στο έσχατο σκαλοπάτι πολιτικής εξαθλίωσης έφτασε ο Βενιζέλος, ικετεύοντας τον… Γιωργάκη (!) να παρευρεθεί στη συνδιάσκεψη της Ελιάς του πολιτικού δάκου. Μέχρι που του είπε ότι «η επιτυχία της κυβέρνησης θα εξελιχθεί προς όφελος σου, αφού θα δικαιωθείς για τις επιλογές σου»! Ο Βενιζέλος και ο Σαμαράς δηλαδή αναγνωρίζουν ότι συνεχίζουν την πολιτική του… τιτανοτεράστιου νου της πολιτικής Γιώργου Παπανδρέου, τον κατηγορούσε για «προδοσία»! Βράχος όμως ο Γιωργάκης. Αρνήθηκε κατηγορηματικά να πάει στη συνδιάσκεψη. «Το διακύβευμα στο οποίο έχει χρέος να ανταποκριθεί η δημοκρατική παράταξη ούτε με συνεννοήσεις μεταξύ προσώπων, κινήσεων και ομάδων, όπως συνέβη στην πορεία προς τη συνδιάσκεψη» απάντησε αγέρωχα.

Καθώς το ΠΑΣΟΚ διαλύεται, ο κάθε πικραμένος που κάποτε υπήρξε στέλεχος πρώτης γραμμής του ΠΑΣΟΚ διεκδικεί το πτώμα του κόμματος. Μέχρι και ο… Σημίτης εμφανίσθηκε! Αναστήθηκε από το πολιτικό του μνήμα για να γίνει… Πρόεδρος της Δημοκρατίας! Είναι τελείως «σαλταρισμένοι» οι άνθρωποι! «Πιστεύω ότι θα αποτελούσε την πιο χρήσιμη επιλογή ως επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας» δήλωσε σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών ο επί Σημίτη υπουργός Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης, ο οποίος ήταν στους 58, αλλά μόλις είδε ότι διαλύονται προσέγγισε τη ΔΗΜΑΡ. Ησύχασε έτσι κι ο Πάγκαλος, ο οποίος είχε πει αναφερόμενος στην κίνηση των 58 ότι «έχει συρρεύσει όλο το σημιταριό (!) και προσπαθεί να την κάνει σαν να είναι δική του». Το σημαντικότερο ίσως από όλα αυτά είναι ότι τόσο οι ισχυροί οικονομικοί παράγοντες της χώρας όσο και οι Γερμανοί και Αμερικανοί θεωρούν πλέον οριστικά «τελειωμένο» το ΠΑΣΟΚ. Κανένας δεν δείχνει να ποντάρει στην επιβίωση του. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι όλες οι εφημερίδες πουανέκαθεν υποστήριζαν το ΠΑΣΟΚ τώρα υποστηρίζουν το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη, σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια μήπως και μπορέσουν να στήσουν όπως όπως έναν ακόμη κεντροαριστερό πόλο με την ελπίδα όχι βέβαια να αντικαταστήσει το κραταιό κάποτε ΠΑΣΟΚ, αλλά να προσεγγίσει το 5%. Να πάρει δηλαδή ψηφοφόρους από όσους φεύγουν από το ΠΑΣΟΚ, ώστε να μην πάνε προς το ΣΥΡΙΖΑ, αποτρέποντας όσο είναι δυνατόν τη διόγκωση του ποσοστού του.

Η ουσία είναι ότι, όπως όλα δείχνουν, αμέσως μετά τις ευρωεκλογές είναι πλέον πιθανότατο το ενδεχόμενο να καταρρεύσει η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου και να οδηγηθεί η χώρα σε βουλευτικές εκλογές και αλλαγή κυβέρνησης πριν από το καλοκαίρι. Η απομάκρυνση της απεχθούς κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ θα είναι αναμφισβήτητα θετικό γεγονός, όσο αβέβαιο κι αν είναι τι θα γίνει με την επόμενη κυβέρνηση. Ο κοινωνικός πόλεμος θα είναι μακρύς.

*Δημοσιεύθηκε στο «Πριν» της Κυριακής 16 Μαρτίου 2014

Leave a Reply

 
Αριστερή Διέξοδος © 2011 DheTemplate.com & Main Blogger. Supported by Makeityourring Diamond Engagement Rings

You can add link or short description here

Google+