AristeriDiexodos. Powered by Blogger.
 
Saturday, March 22, 2014

Η ΚΡΙΜΑΙΑ ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ. ΟΙ ΟΥΚΡΑΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΟΥΝ ΕΝΑ ΝΕΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΟΠΙΟ

0 comments
Πηγή: http://iskra.gr/
Η ΡΩΣΙΑ ΑΨΗΦΑ ΠΙΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΕΙΛΕΣ
ΕΡΩΤΗΜΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ
ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ «ΣΟΒΙΕΤΙΚΟΥ»
Η Ρωσία, παρά τις απειλές και τιςπιέσεις της Δύσης, προχώρησε αποφασιστικά, με τη θέληση του 96% του Κριμαϊκού λαού εκπεφρασμένη με δημοψήφισμα, στην ένωση της Κριμαίας με την ίδια.
Η Δύση πληρώνεται με το ίδιο νόμισμα, έναντι της πολιτικής διάλυσης της πρώην Γιουγκοσλαβίας, συρρίκνωσης της Σερβίας και απόσχισης απ’ αυτήν του Κοσσόβου.
Οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ πίστευαν, ίσως, ότι με την ωμή επέμβασή τους στην Ουκρανία θα διαμόρφωναν και ίσως να παγίωναν σε αυτή τη μεγάλη χώρα με το κρίσιμο γεωγραφικό φορτίο, έναυποτελές καθεστώς και ένα αντιρωσικό προγεφύρωμα, που θα απομόνωνε τη Ρωσία από τηνΕυρώπη.
Οι εξελίξεις στην Κριμαία και όχι μόνο, έχουν αρχίσει να διαψεύδουν τη Δύση.
Η ένωση της Κριμαίας με τη Ρωσία είναι γεγονός και η Δύση περισσότερο μοιάζει με «ποντίκι που βρυχάται». Οι απειλές και οι εξαγγελίες κυρώσεων από ΗΠΑ και ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας πέφτουν στο κενό. Μοιάζουν με άσφαιρα πυρά!
Οι ΗΠΑ, όσο και αν είναι ισχυρές, δεν είναι η πάλαι ποτέ αδιαφιλονίκητη υπερδύναμη, ενώ η ΕΕ εδώ και καιρό βρίσκεται σε φάση παρακμής και με τη Γερμανία να ζει το μαρτύριο της ρώσικης ρουλέτας.
Φυσικά, δεν ξέρουμε αν η Δύση έχει πει ακόμα την τελευταία της λέξη.
Δεν ξέρουμε, όμως, αν και η Ρωσία και κυρίως ο ρωσόφιλος πληθυσμός της Ανατολικής Ουκρανίας, έχουν πει και αυτοί τον τελευταίο λόγο τους.
Το ερώτημα, πλέον, μετά την Κριμαία, είναι τι θα γίνει με το μέλλον της Ανατολικής Ουκρανίας και ίσως με την τύχη του εγκάθετου καθεστώτος του Κιέβου, εντός του οποίου έχουν κεντρικό ρόλονεοναζιστικές δυνάμεις.
Το βέβαιον είναι ότι οι εξελίξεις στην Ουκρανία θα αναδείξουν σε σημαντικό βαθμό τους νέους συσχετισμούς που διαγράφονται στην Ευρώπη και τον κόσμο και θα προδιαγράψουν, ίσως, το νέο ευρωπαϊκό πολιτικο-στρατηγικό χάρτη.
Για την Ελλάδα, το συμπέρασμα από τις ουκρανικές εξελίξεις, μάλλον, είναι ενθαρρυντικό. Η Ευρώπη αλλάζει και δεν είναι μία απλή Γερμανική «φυλακή» ούτε απλώς ένα αμερικανο-νατοϊκό προτεκτοράτο. Αλλάζει και η ευρύτερη περιοχή μας. Ένα ριζοσπαστικό προοδευτικό πείραμαστην Ελλάδα, αν κινηθεί αποφασιστικά, με τόλμη αλλά και ευελιξία, θα μπορέσει να βρει διεθνή ερείσματα και κυρίως να αποβεί νικηφόρο ενάντια στις πιέσεις και την υπονόμευση της ΕΕ και τουαμερικανο-ατλαντισμού.
ΓΡΑΦΕΙ Ο «ΣΟΒΙΕΤΙΚΟΣ»

Στη συνέχεια η Iskra παραθέτει, χωρίς κρίσεις και σχόλια για την αντικειμενικότητά τους, ρεπορτάζ από διάφορες ιστοσελίδες:

Η ΡΩΣΙΑ ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΕ ΤΗΝ ΚΡΙΜΑΙΑ
ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ Η ΣΥΝΘΗΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΑΡΤΗΣΗ ΤΗΣ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ
Με διαφορά λίγων ωρών επικυρώθηκε και από τα δύο ανώτατα νομοθετικά σώματα της Ρωσίας, η Συνθήκη για την Ένωση της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας με τη Ρωσική Ομοσπονδία. Σήμερα το πρωί της Παρασκευής (21/3), η ρωσική Ανω Βουλή, το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, επικύρωσε τη συνθήκη.
Λίγες ώρες νωρίτερα, το βράδυ της Πέμπτης (20/3), η Ρωσική Δούμα, εν μέσω πανηγυρικού και ενθουσιώδους κλίματος, ενέκρινε την Συνθήκη. Στην ψηφορία 443 βουλευτές ψήφησαν υπέρ, ενώμόλις ένα μέλος της Δούμας ψήφισε κατά.
Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αναμένεται αργότερα την Παρασκευή να επικυρώσει την ένταξη της περιοχής στη Ρωσική Ομοσπονδία , υπογράφοντας τη σχετική συνθήκη σε πανηγυρική τελετήπαρουσία των προέδρων των δύο σωμάτων του κοινοβουλίου.
Αμέσως μετά την ψηφοφορία τα μέλη της Δούμαςσηκώθηκαν από τις θέσεις τους για την ανάκρουση τουεθνικού ύμνου της Ρωσίας.
«Στο εξής και για πάντα η Δημοκρατία της Κριμαίας και ηΣεβαστούπολη θα ανήκουν στη Ρωσική Ομοσπονδία», τόνισε ο Λεονίντ Σλούτσκι, στέλεχος της Δούμας που θεωρείται στενά συνδεόμενο με το Κρεμλίνο, κατά την ομιλία του προς τα μέλη της Δούμας πριν από την ψηφοφορία.
«Είμαι βέβαιος ότι η επικύρωση αυτών των εγγράφων θα είναι ένα σημείο καμπής για την τύχη των λαών της Κριμαίας και της Ρωσίας, οι οποίοι έχουν στενές σχέσεις ιστορικής αλληλεγγύης», δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ παρουσιάζοντας τη συνθήκη στη Δούμα.
Αναφερόμενος στην προσάρτηση της Κριμαίας ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας έκανε λόγο για «απαραίτητο μέτρο» για να προστατευτούν οι ρωσόφωνοι της περιοχής. Μέχρι και σήμερα, υποστήριξε,  η ανομία συνεχίζεται και καταγράφονταικαθημερινές ενέργειες εθνικιστών, αντισημιτών και άλλων εξτρεμιστών από τους οποίους εξαρτώνται οι νέες (ουκρανικές) αρχές. Σύμφωνα με τον Λαβρόφ, ηενοποίηση αυτών των λαών σε ένα κράτος θα προωθήσει την ευημερία τους και θα υπηρετήσει το συμφέρον της Ρωσίας.
Νωρίτερα ο Ρώσος ΥΠΕΞ επέρριψε στη Δύση τις ευθύνες για την ουκρανική κρίση, λέγοντας ότι οι Δυτικοί  προσπαθούσαν να «διατηρήσουν την παγκόσμια ηγεσία τους», αντί να «επιδιώξουν να δράσουν βάσει του διεθνούς δικαίου».
«Τα γεγονότα στην Ουκρανία αποτελούν μια αντανάκλαση αυτών των προσεγγίσεων», εκτίμησε, ξεκαθαρίζοντας ότι η Μόσχα θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί «πολιτικές, διπλωματικές και νομικές μεθόδους» για να προστατεύει τους Ρώσους στο εξωτερικό. «Θα επιμείνουμε οι χώρες όπου ζουν συμπατριώτες μας, να σέβονται πλήρως τα δικαιώματά τους και τιςελευθερίες τους», ήταν το μήνυμα του Σεργκέι Λαβρόφ .
ΝΑΤΟ: «Η ΡΩΣΙΑ ΒΑΔΙΖΕΙ ΣΕ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΔΡΟΜΟ»
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν καταδίκασε την κίνηση της Ρωσίας να προσαρτήσει την ουκρανική χερσόνησο της Κριμαίας, λέγοντας ότι η Μόσχα βαδίζει «σε έναν επικίνδυνο δρόμο».
«Καταδικάζω την ανακοίνωση του (ρώσου) προέδρου (Βλαντίμιρ) Πούτιν σχετικά με τους νέους νόμους βάσει των οποίων η Κριμαία εντάσσεται στη Ρωσική Ομοσπονδία», αναφέρει ο Ράσμουσεν σε ανακοίνωσή του.
«Η Ρωσία αγνόησε όλες τις εκκλήσεις να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο και εξακολουθεί (να βαδίζει) σε έναν επικίνδυνο δρόμο. Δεν μπορεί να υπάρξει καμία δικαιολογία για να συνεχίσει αυτή την πορεία, η οποία μπορεί μόνο να εντείνει τη διεθνή απομόνωση της Ρωσίας. Η προσάρτηση της Κριμαίας είναι παράνομη και έκνομη και οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ δεν θα την αναγνωρίσουν», υπογραμμίζει ο Ράσμουσεν.

ΜΟΣΧΑ ΠΡΟΣ ΔΥΣΗ: ΔΕΝ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΕΣ ΟΙ ΚΥΡΩΣΕΙΣ
Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ανέφερε στον ομόλογό του των Ηνωμένων ΠολιτειώνΤζον Κέρι ότι οι δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία για το ζήτημα της Κριμαίας είναι «απαράδεκτες» και απείλησε με συνέπειες, ανέφερε η επίσημη Μόσχα.
Οι επικεφαλής της αμερικανικής και της ρωσικής διπλωμάτες συνομίλησαν τηλεφωνικά ώρες αφότου ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε τη συνθήκη στο Κρεμλίνο που κάνει τη χερσόνησο της Κριμαίας τμήμα της Ρωσίας, παρά την διεθνή κατακραυγή και τις αντιδράσεις από το Κίεβο και τη Δύση.
Οι κάτοικοι ( της Κριμαίας ) έκαναν μια δημοκρατική εκλογή σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και το Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, την οποία η Ρωσία αποδέχεται και σέβεται» ανέφερε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών. «Οι κυρώσεις που έχουν επιβάλει οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι απαράδεκτες και δεν θα μείνουν χωρίς συνέπειες» συμπλήρωσε η ανακοίνωση. Οι παρατηρήσεις του ήταν ουσιαστικά επανάληψη των θέσεων που εξέφρασε νωρίτερα ο πρόεδρος Πούτιν, ο οποίος ανέφερε ότι η δυτική προσπάθεια να εκφοβίσει τη Ρωσία με κυρώσεις θα πρέπει να θεωρηθεί ως επιθετική πράξη, και ότι η Μόσχα θα ανταποδώσει.
Από την πλευρά του ο Τζον Κέρι επανέλαβε τη θέση της Ουάσινγκτον ότι το δημοψήφισμα και η προσάρτηση της Κριμαίας είναι «παράνομη» και «απαράδεκτη», όπως δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζεν Ψάκι.
«Εμείς δεν το αποδεχόμαστε και γι αυτό θα συνεχίσει να υπάρχει κόστος και συνέπειες», είπε η Ψάκι στην καθημερινή ενημέρωση . «Συνεχίζουμε να προετοιμάζουμε πρόσθετες κυρώσεις και εξετάζουμε όλες τις επιλογές μας» συμπλήρωσε.

ΔΙΑΛΥΟΝΤΑΙ ΟΙ ΟΥΚΡΑΝΙΚΕΣ ΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΡΙΜΑΙΑ
Στενεύει ο κλοιός στις τελευταίες ουκρανικές μονάδες στην Κριμαία που δεν έχουν παραδοθεί: Μετά την εξ εφόδου κατάληψη του ουκρανικού Γενικού Επιτελείου Ναυτικού στη Σεβαστούπολη από μασκοφόρους χωρίς διακριτικά, ο αρχηγός του ουκρανικού Ναυτικού τέθηκε υπό κράτηση. Την ίδια ώρα, οι φιλορωσικές αρχές της Κριμαίας απαγορεύουν την είσοδο σε αντιπροσωπεία της κυβέρνησης του Κιέβου ενώ οι δυτικές χώρες σκληραίνουν την στάση τους απέναντι στη Μόσχα.
Απτόητη από τις έξωθεν αντιδράσεις, η Μόσχα προχωρά την ενσωμάτωση της Κριμαίας ξεκινώντας την έκδοση ρωσικών διαβατηρίων στους κατοίκους της χερσονήσου.
Μετά την έφοδο των φιλορωσικών δυνάμεων στο αρχηγείο του Ναυτικού, αναφέρθηκε ανάλογη «επιχείρηση εκκαθάρισης» σε δεύτερη μονάδα στο Νοβοσγιόρνογε, λίγο δυτικότερα, σύμφωνα με τοΓαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
To oυκρανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι ο αρχηγός του ΓΕΝ, ο υποναύαρχος Σεργκέι Χαϊντούκ, απήχθη από «αγνώστους» μετά την κατάληψη. Αναφορές από τοπικά ΜΜΕ υποστηρίζουν πως ο Χαϊντούκ οδηγήθηκε στον εισαγγελέα, ενώ το ρωσικό RIA Novosti περιορίζεται στο ότι είναι άγνωστο το πού βρίσκεται.
Ο αποκαλούμενος πρόεδρος της Ουκρανίας Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ έδωσε διορία μέχρι τις εννέα για να απελευθερωθεί ο υποναύαρχος, προειδοποιώντας πως «ειδάλλως θα υπάρξει η κατάλληλη απάντηση».
Οι αρκετές εκαντοντάδες ένοπλοι χωρίς διακριτικά που πήραν υπό τον έλεγχό τους το ΓΕΝ δεν συνάντησαν αντίσταση. Οι ρωσόφιλες ένοπλες δυνάμεις στην Κριμαία υπερτερούν αριθμητικά των ουκρανικών και οι στρατιώτες στις λίγες μονάδες που δεν έχουν παραδοθεί φαίνονται να θέλουν νααποφύγουν ένοπλες συγκρούσεις -την Τρίτη, είχε σκοτωθεί ένας ουκρανός αξιωματικός σε ανάλογη έφοδο, το πρώτο θύμα μετά την προσάρτηση της χερσονήσου στη Ρωσία.
Μέχρι το απόγευμα, οι φιλορωσικές δυνάμεις είχαν τον έλεγχο του ΓΕΝ χωρίς να είναι σαφές εάν καιπόσοι ουκρανοί ένστολοι είχαν μείνει μέσα.
ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΣΤΟΝ ΟΑΣΕ - ΡΩΣΙΚΑ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΑ ΜΟΙΡΑΖΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΡΙΜΑΙΑ
Το απόγευμα της Τετάρτης, τα μέλη του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) απέτυχαν για άλλη μία φορά να φτάσουν σε συμφωνία για την αποστολή παρατηρητών στην ουκρανική επικράτεια.
Το Κίεβο και οι δυτικές χώρες επιδιώκουν την αποστολή ομάδας παρατηρητών του ΟΑΣΕ ήδη από το ξέσπασμα της κρίσης στην Κριμαία. Οι συνομιλίες της Τετάρτης έκλεισαν για άλλη μία φορά χωρίς συμφωνία.
Οι ΗΠΑ κατηγορούν τη ρωσική πλευρά για το αδιέξοδο, λέγοντας πως εμποδίζουν τη διαδικσία προβάλλοντας συνεχώς νέες απαιτήσεις: «Είναι η τρίτη φορά που παρουσιάστηκε κείμενο με το οποίο διαφώνησε μόνο μία χώρα η Ρωσία» είπε ο πρέσβης των ΗΠΑ στον Οργανισμό Ντάνιελ Μπερ. «Έχουν προτείνει τροποποιήσεις αρκετές φορές, συμφωνούμε, και επανέρχονται με περισσότερες» υποστήριξε ο Μπερ.
Την ίδια ώρα, οι ρωσικές αρχές συνεχίζουν απρόσκοπτες όλες τις διαδικασίες για την ενσωμάτωση της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία. Οι ρωσικές αρχές, αναφέρει το Russia Today, έχουν ήδη αρχίσει να εκδίδουν ρωσικά διαβατήρια για κατοίκους της Κριμαίας.
Ο επικεφαλής της αρμόδιας ρωσικής υπηρεσίας μετανάστευσης, ο Κονσταντίν Ρομοντανόφκσι, ανέφερε στο ρωσικό Itar Tass πως «όσοι κάνουν αίτηση από την Κριμαία, θα πάρουν διαβατήρια, οι διαδικασίες έχουν ξεκινήσει και ήδη εκδόθηκαν σήμερα ορισμένα διαβατήρια».

ΚΡΙΜΑΙΑ: ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΙΤΗΣΗ ΠΡΟΣΧΩΡΗΣΗΣ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ
Ο ΠΟΥΤΙΝ ΚΑΙ ΟΙ ΗΓΕΤΕΣ ΤΗΣ ΚΡΙΜΑΙΑΣ ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ ΤΗ ΣΥΝΘΗΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ
Αίτηση προσχώρησης στη Ρωσία υπέβαλε επισήμως το τοπικό κοινοβούλιο της Κριμαίας, μία μέρα μετά το δημοψήφισμα με το οποίο οι κάτοικοι της περιοχής επέλεξαν το χωρισμό της από την Ουκρανία.
Νωρίτερα το σώμα κήρυξε την ανεξαρτησία της Κριμαίας και την εθνικοποίηση όλων τωνπεριουσιακών στοιχείων του ουκρανικού κράτους επί του εδάφους της. Και οι 85 βουλευτέςενέκριναν ομόφωνα τις σχετικές αποφάσεις.
Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Interfax, ο πρόεδρος του κοινοβουλίου είπε ότι οι ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις οι οποίες εδρεύουν στην περιοχή θα πρέπει να διαλυθούν, αν και οιστρατιωτες θα είναι σε θέση να παραμείνουν στην περιοχή.
Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε σήμερα Τρίτη (18/3) με τους νέους φιλορώσουςηγέτες της Κριμαίας μια συνθήκη για την ένωση αυτής της χερσονήσου της νότιας Ουκρανίας με τη Ρωσία και το Κρεμλίνο ανακοίνωσε πως, μετά την υπογραφή της συνθήκης αυτής, η Κριμαία είναι από σήμερα ενωμένη με τη Ρωσία.
Η υπογραφή πραγματοποιήθηκε μετά την ομιλία του Ρώσου προέδρου ενώπιον των δύο σωμάτων του κοινοβουλίου, των κυβερνητών και των μελών της ρωσικής κυβέρνησης, η οποία χαρακτηρίσθηκε από ένα πανηγυρικό και ενθουσιώδες κλίμα. "Η Δημοκρατία της Κριμαίας θεωρείται ενωμένη με τη Ρωσική Ομοσπονδία από την ημερομηνία υπογραφής της συμφωνίας", ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.
ΟΜΙΛΙΑ ΠΟΥΤΙΝ ΣΤΗ ΡΩΣΙΚΗ ΒΟΥΛΗ: "ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΜΑΙΑ"
«Στις καρδιές των ανθρώπων, η Κριμαία ήταν πάντα μέρος της Ρωσίας», ήταν τα πρώτα λόγια της σημερινής (18/3) ομιλίας του Βλαντιμίρ Πούτιν στη ρωσική βουλή, όπου κυριολεκτικά αποθεώθηκε. Ο Πούτιν έγινε αποδεκτός με χειροκροτήματα και ζητωκραυγές, δείγμα της αναγνώρισης για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε το θέμα της Κριμαίας.
«Στις καρδιές των ανθρώπων, η Κριμαία ανέκαθεν αποτελούσε μέρος της Ρωσίας. Είχε μαύρες σελίδες στο παρελθόν, αλλά τώρα ξεκινά μια νέα εποχή. Το δημοψήφισμα και το αποτέλεσμά του δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αμφισβήτησης. Όλα έγιναν με βάση τις δημοκρατικές αρχές, σε αντίθεση με το παρελθόν και συγκεκριμένα την εποχή που ο ηγέτης της Σοβιετικής ΈνωσηςΝικίτα Χρουστσόφ, δεν έδωσε καμία σημασία στις επιθυμίες των κατοίκων της και παραβίασε τους τότε νόμους».
Ο Πούτιν υποστήριξε ότι «οι καλές σχέσεις της Ρωσίας με την Ουκρανία είναι θέμα ζωτικής σημασίας. Θέλουμε καλή σχέση με το Κίεβο, ενώ οφείλω να πω ότι θα σεβαστούμε όλες τις εθνικότητες που ζουν στην Κριμαία. Στην περιοχή, η ταταρική θα είναι η κύρια γλώσσα, η ρωσική και η ουκρανική. Δεν δέχομαι τον ισχυρισμό ότι εισβάλαμε στην Κριμαία. Η Μόσχα είχε δικαίωμα να χρησιμοποιήσει τα στρατεύματά της για να προστατέψει τους Ρώσουςαλλά δεν το έκανε».
«Η Μόσχα δεν θα ανεχθεί στρατιωτικές απειλές του ΝΑΤΟ. Είμαστε υπέρ της συνεργασίας, υπό τον όρο όμως ότι θα υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός», συνέχισε ο Πούτιν και ολοκλήρωσε τις δηλώσεις τουμε μήνυμα προς τη Δύση.
«Η Ρωσία έχει υπάρξει θύμα της Δύσης σε πολλές περιπτώσεις. Θέλουν να επιβάλουν τους δικούς τους νόμους, αλλά πρέπει να καταλάβουν ότι η Ρωσία είναι ένα κράτος με τη δική του ατζέντα και τα δικά του συμφέροντα τα οποία θα προστατέψει. Οφείλουν να το σεβαστούν αυτό. Δεν θα πρέπει επουδενί να επιστρέψουμε σε συνθήκες Ψυχρού Πολέμου».
DW: ΡΩΣΙΚΑ ΑΝΤΙΠΟΙΝΑ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Πώς θα αντιδράσει η Ρωσία σε περίπτωση που η Ε.Ε. αποφασίσει την επιβολή οικονομικών κυρώσεων; Γερμανικές επιχειρήσεις που έχουν επενδύσει τα τελευταία χρόνια στη Ρωσία,φοβούνται το ενδεχόμενο απαλλοτριώσεων, όπως αναφέρει δημοσίευμα της Deutsche Welle.
Καταγράφεται ως παράδειγμα μία ιστορία που εκτυλίχθηκε πριν λίγες μέρες σε μικρή πόλη της Ουκρανίας η οποία ήρθε να εντείνει τους φόβους των ξένων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη χώρα. Σε εργοστάσιο γερμανικών συμφερόντων με έδρα την Κολωνία έκανε την εμφάνισή της μια ομάδα ανδρών, ζητώντας να τοποθετήσουν έναν «κυβερνήτη» στο δ.σ. της εταιρείας.
Αυτός θα αναλάμβανε τον έλεγχο της εταιρίας ενώ θα είχε και την εποπτεία των πληρωμών. Μπορεί η ιστορία να είχε αίσιο τέλος και οι Ουκρανοί εργάτες να κατέφεραν να εκδιώξουν την ομάδα που αυτοαποκαλέστηκε «εθνική επιτροπή αυτοάμυνας». Ωστόσο αυτή και άλλες, παρόμοιες περιπτώσεις εντείνουν την αγωνία και τους φόβους των ξένων επιχειρήσεων στην Ουκρανία για το τι μέλλει γενέσθαι.
Μεγάλη ανησυχία προκαλεί όχι τόσο η δράση των εγκληματικών αυτών συμμοριών που προσπαθούν να εκμεταλλευθούν την κατάσταση, όσο οι κυρώσεις που επέβαλε η Ε.Ε. στη Ρωσία, τονίζει ο Πέτερ Ντρίσεν, διευθύνων σύμβουλος του Βιομηχανικού και Εμπορικού Επιμελητηρίου στο Μόναχο. Όπως υποστηρίζει «ως απάντηση στις ευρωπαϊκές αποφάσεις, και η Ρωσία θα μπορούσε να παγώσει τραπεζικούς λογαριασμούς ή και να προχωρήσει σε απαλλοτριώσεις σε περιπτώσεις πολυεθνικών».
ΠΑΝΩ ΑΠΟ 20 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ
Περίπου 6.200 γερμανικές επιχειρήσεις προχώρησαν τα τελευταία χρόνια στο άνοιγμα αντιπροσωπειών ή στη δημιουργία θυγατρικών στη Ρωσία. Σύμφωνα με στοιχεία του Ομοσπονδιακού Συνδέσμου της Γερμανικής Βιομηχανίας, οι επενδύσεις τους ξεπέρασαν τα 20 δισ. ευρώ. Το ενδεχόμενο εκατέρωθεν κυρώσεων θα μπορούσε να θέσει σε άμεσο κίνδυνο αυτές τις επενδύσεις δισεκατομμυρίων.
Την προηγούμενη εβδομάδα ακούστηκε για πρώτη φορά στο Συμβούλιο της Ρωσικής Ομοσπονδίας η λέξη «απαλλοτρίωση» για ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. Μπορεί να ήταν η πρόταση ενός μεμονωμένου μέλους του συμβουλίου, ωστόσο ήταν αρκετή για προκαλέσει αναστάτωση. Μεγάλες γερμανικές εταιρείες, όπως η Siemens ή η Bayer εμφανίζονται δημοσίως αρκετά καθησυχαστικές. Μιλώντας «off the record» όμως, στελέχη μεγάλων πολυεθνικών παραδέχονται ότι γίνονται προετοιμασίες για παν ενδεχόμενο. «Και μόνον το γεγονός ότι συζητείται το θέμα απαλλοτριώσεων», λέει ο Πέτερ Ντρίσεν, «οδηγεί στις αναγκαίες προετοιμασίες. Τι θα κάνω για παράδειγμα, εάν σταματήσει ξαφνικά η συνεργασία με συγκεκριμένους προμηθευτές από τη χώρα αυτή»;
Υπερβολικούς χαρακτηρίζει τους φόβους αυτούς ο Μίχαελ Χαρμς, επικεφαλής του γερμανορωσικού Εμπορικού Επιμελητηρίου. Τα τελευταία 15 χρόνια, όπως επισημαίνει, η ρωσική κυβέρνηση πάλεψε σκληρά για να δημιουργήσει ένα κλίμα εμπιστοσύνης και να προσελκύσει ξένους επενδυτές και αυτό δεν θα το έθετε τώρα σε κίνδυνο.
Και ο ίδιος όμως δηλώνει τώρα ότι η ενσωμάτωση της Κριμαίας στη Ρωσία κλόνισε την εμπιστοσύνη του στη Μόσχα και στο κατά πόσον η ρωσική ηγεσία είναι πλέον προβλέψιμη στις κινήσεις της. Ο ίδιος πιστεύει ότι η Ρωσία θα απαντήσει στις ευρωπαϊκές κυρώσεις, χωρίς όμως να ζημιώσει την οικονομία της.
ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΩΣΙΚΗ «ΑΠΑΝΤΗΣΗ»
«Η Ρωσία δεν θέλει την κλιμάκωση», υποστηρίζει ο κ. Χαρμς, «το πολύ να απαντήσει με παρόμοιο τρόπο, αλλά τίποτε παραπάνω». Με άλλα λόγια, απαγόρευση εισόδου έναντι απαγόρευσης εισόδου, πάγωμα λογαριασμών έναντι παγώματος λογαριασμών κοκ. Όσο λοιπόν δεν προχωρήσει η Ε.Ε. σε απαλλοτριώσεις, δεν πρόκειται να προβεί σε ένα τέτοιο βήμα ούτε η Ρωσία.
Εντούτοις πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις θεωρούν απειλητικό και μόνον το ενδεχόμενο περαιτέρω κλιμάκωσης της κρίσης. Ο Άντονι φαν ντερ Λέι από την εταιρία Lemken, που ασχολείται με την κατασκευή αγροτικών μηχανημάτων, τονίζει ότι η κρίση έχει οδηγήσει ήδη σε κατακόρυφη πτώση του ρωσικού νομίσματος με άμεσες επιπτώσεις στο εμπόριο. «Αυτό σημαίνει ότι ο ρώσος αγρότης καλείταινα πληρώσει τώρα έως και 20% παραπάνω για το ίδιο μηχάνημα, οι παραγγελίες μειώνονται και οι ρώσοι πελάτες είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί».
Η επιβολή περαιτέρω κυρώσεων μπορεί να δηλητηριάσει ακόμη περισσότερο το επιχειρηματικό κλίμα, όπως εκτιμά. Ο ίδιος υπογραμμίζει πάντως ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση η εταιρία του να εγκαταλείψει τη ρωσική αγορά καθώς σύντομα η Ρωσία θα έχει τη μεγαλύτερη αγροτική παραγωγή στον κόσμο. «Πάντα υπήρχαν καλές και κακές στιγμές, αλλά πάντα βρίσκαμε και λύσεις, καθώς οι ρώσοι αγρότες εκτιμούν ιδιαίτερα τα γερμανικά μηχανήματα».
Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014

Leave a Reply

 
Αριστερή Διέξοδος © 2011 DheTemplate.com & Main Blogger. Supported by Makeityourring Diamond Engagement Rings

You can add link or short description here

Google+