AristeriDiexodos. Powered by Blogger.
 
Sunday, March 30, 2014

Γ. Τόλιος: "Καιάδας" για Κτηνοτρόφους... Ξινόγαλα για Καταναλωτές

0 comments
Tου ΓΙΑΝΝΗ ΤΟΛΙΟΥ*

Η πρόσφατη συμφωνία κυβέρνησης και τρόϊκας, επανέφερε στο προσκήνιο τους απεχθείς όρους τωνΜνημονίων σε βάρος του ελληνικού λαού. Ιδιαίτερα ορισμένα μέτρα, συμπυκνώνουν την ξενοδουλεία της κυβερνώσας ελίτ του αστικού συστήματος, που έφθασε σε πρωτοφανή όρια ξεπεσμού, στην περίπτωση του «φρέσκου γάλακτος». Οι εκπρόσωποι του ΟΟΣΑ σε ρόλο «dealer» των πολυεθνικών, έκαναν «σύσταση» (για την κυβέρνηση σήμαινε γονυκλισία), για την αύξηση των ημερών του «φρέσκου γάλακτος» από 5 σε 11 ημέρες, στο όνομα τάχα του ανταγωνισμού και μείωσης των τιμών καταναλωτή.! Πρόκειται για φαιδρή δικαιολογία, όχι γιατί δεν είναι υψηλή η τιμή του «φρέσκου» εξ' αιτίας του «καρτέλ» των μεγάλων γαλακτοβιομηχανιών, αλλά κυρίως των παρενεργειών που θα έχει το μέτρο στους έλληνες κτηνοτρόφους και καταναλωτές, χωρίς βέβαια να χτυπιέται το καρτέλ αφού στη δομή του πλέον θα μπαίνουν και οι πολυεθνικές. 

Ειδικότερα το συγκεκριμένο μέτρο στέλνει τους κτηνοτρόφους, κυρίως τους αγελαδοτρόφους, στον ....«Καιάδα», αφού με το διπλασιασμό των ημερών του «φρέσκου» ανοίγει ο δρόμος για αθρόες εισαγωγές, σε όφελος μεγάλων πολυεθνικών (Nestle, Dannone, κά). Ήδη η αγελαδοτροφία, εξ' αιτίας της δράσης των καρτέλ στις «εισροές» (ζωοτροφές, φάρμακα) και στις «εκροές» (τιμές παραγωγού), έχει συρρικνωθεί σημαντικά την τελευταία πενταετία (από 120.000 αγελάδες σε 85-90.000), με αποτέλεσμα να παράγουμε 580.000 τόνους, αντί 842.000 που είναι η κοινοτική ποσόστωση και 1.350.000 που είναι η εγχώρια κατανάλωση, ξοδεύοντας πολύτιμο συνάλλαγμα. Εκτός από τη δράση των καρτέλ, οι έλληνες κτηνοτρόφοι αντιμετωπίζουν ταυτόχρονα σοβαρά προβλήματα από τις πολιτικές Μνημονίου (έλλειψη ρευστότητας και υπερχρέωση εκμεταλλεύσεων, αύξηση άμεσης και έμμεσης φορολογίας, υψηλό κόστος παραγωγής κυρίως σε ζωοτροφές και ενέργεια, προβλήματα με βοσκοτόπους, αυξανόμενες εισαγωγές, κά). Μόνο για τις εισαγωγές γάλακτος και κρέατος δαπανάμεκάθε χρόνο 2 δις €. Με το διπλασιασμό των ημερών του «φρέσκου», οι εισαγωγές θα αυξηθούν κατά0,5 δις και ένας «εν δυνάμει» κλάδος στήριξης της διατροφικής αυτοδυναμίας της χώρας ουσιαστικά θα καταστραφεί, στέλνοντας στην ανεργία μεγάλο μέρος από τους 100.000 απασχολούμενους (άμεσα και έμμεσα) στην αγελαδοτροφία

Ωστόσο εκτός από τους κτηνοτρόφους, σοβαρό πρόβλημα προκύπτει και για τους καταναλωτές. Η αύξηση της ζωής του «φρέσκου» θα επιφέρει αύξηση εισαγωγών αμφιβόλου προέλευσης και ποιότητας γάλακτος δεδομένου ότι έχει καταργηθεί η υποχρεωτική ένδειξη. Επίσης σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα 113/1999, η διάρκεια του «φρέσκου» παστεριωμένου που υφίσταται θερμική επεξεργασία71,7ο C για 15 δευτερόλεπτα, δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 5 ημέρες. Η επέκταση των ημερών θα απαιτήσει μεγαλύτερη θερμική επεξεργασία μειώνοντας τα θρεπτικά του συστατικά. Στην ουσία δεν θα πρόκειται για «φρέσκο γάλα», αλλά μάλλον για ...ξινόγαλο.! Οι «συστάσεις» του ΟΟΣΑ και η απαίτηση της «τρόϊκας» (ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ) για εφαρμογή των συστάσεων κατά 100% (ο ένας «κόβει» και οι άλλοι «ράβουν»), δείχνουν ότι οι πιο πάνω οργανισμοί και οι εκπρόσωποι τους είναι αδίστακτοι υπηρέτες των πολυεθνικών. Αν υπήρχε διάθεση ελέγχου των τιμών στην εγχώρια κατανάλωση, θάπρεπε να λειτουργήσει αποτελεσματικά η Επιτροπή Ανταγωνισμού. Η δράση του καρτέλ γάλακτος και κρέατος έχει βάθος χρόνου, όπως και η μεγάλη «ψαλίδα» τιμών παραγωγού και καταναλωτή, η οποία επεκτείνεται σε όλο το φάσμα των ειδών διατροφής (και όχι μόνο...) με πρωταγωνιστές χονδρέμπορους, βιομηχανίες τροφίμων και αλυσίδες Souper-Markets. Δεν είναι τυχαίο ότι σε συνθήκες κρίσης ενώ οι τιμές γενικά υποχωρούν, στα τρόφιμα κρατούνται υψηλά, μειώνοντας την αγοραστική δύναμη του συρρικνωμένου από αλλεπάλληλες περικοπές λαϊκού εισοδήματος.
Η περίπτωση του «φρέσκου γάλακτος» και οι κινητοποιήσεις των κτηνοτρόφων έφεραν για πολλοστή φορά στο προσκήνιο τα προβλήματα του αγροτικού τομέα και των ελλήνων παραγωγών. Οι κατευθύνσεις της νέας «Κοινής Αγροτικής Πολιτικής» (ΚΑΠ) και οι πολιτικές των κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, έχουν πλήξει καίρια τον αγροτικό κόσμο. Η αγροτική παραγωγή και το αγροτικό εισόδημα τα τελευταία χρόνια μειώνεται σταθερά. Στο διάστημα 2009-12 μειώθηκε κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες και σε απόλυτο μέγεθος κατά 1,4 δις €, ενώ σύμφωνα με τη Eurostat προβλέπεται νέα πτώση -4,7% το 2013). Αντίστοιχα η απασχόληση στο διάστημα 2009-12 μειώθηκε κατά 8,7%, με απώλεια 46.000 θέσεων εργασίας. Από την άλλη έχουμε μεγάλη αύξηση του κόστους παραγωγής. Στην περίοδο 2009-12, το κόστος ζωοτροφών αυξήθηκε κατά 31%, το κόστος ενέργειας κατά 64%, το κόστος δανείων (τόκοι) κατά 44,4%, λιπάσματα 10% κά. Επίσης από τα μέτρα του Μνημονίου (περικοπές συντάξεων, αύξηση ασφαλιστικών εισφορών, έμμεσοι φόροι, φορολογία αγροτεμαχίων, «χαράτσια» κά), οδήγησαν το 2013 σε αφαίμαξη αγροτικού εισοδήματος ύψους 1,5 δις €.

Τα τεράστια αδιέξοδα που αγροτικού κόσμου, η κυβέρνηση προσπαθεί να τα εκτονώσει με άθλιες πρακτικές «αντίδωρων» και φθηνών υποσχέσεων. Τελευταία προστίθενται και οι «λεονταρισμοί» βουλευτών της συγκυβέρνησης που κάτω από τη λαϊκή αγανάκτηση, διαβεβαιώνουν ότι δεν θα ψηφίσουν τα μέτρα, ενώ στη Βουλή, εκτός ελάχιστων εξαιρέσεων, τελικά τα ψηφίζουν. Το ζητούμενο για τους αγρότες και όλο τον ελληνικό λαό είναι να φύγει η σημερινή κυβέρνηση και με άμεση προσφυγή στο λαό να αναδειχθεί κυβέρνηση της Αριστεράς που θα έχει τη βούληση, το πρόγραμμα και την ενεργητική του στήριξη, για εφαρμογή πολιτικής προοδευτικής εξόδου από την κρίση. Η επεξεργασία αγροτικού προγράμματος παραγωγικής ανασυγκρότησης, αύξησης της παραγωγής και απασχόλησης, στήριξης του αγροτικού εισοδήματος, καταπολέμησης των καρτέλ, αντίστασης στις ρυθμίσεις της ΚΑΠ και της ευρωζώνης, κά, αποτελούν την «κόκκινη γραμμή» για την επιβίωση του ελληνικού λαού. Ταυτόχρονα αποτελούν το πλαίσιο αγωνιστικής ανάτασης του αγροτικού κόσμου και όλων των εργαζομενων για ένα ελπιδοφόρο μέλλον, ιδιαίτερα στη νέα γενιά.

*Ο Γιάννης Τόλιος είναι μελος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ

Leave a Reply

 
Αριστερή Διέξοδος © 2011 DheTemplate.com & Main Blogger. Supported by Makeityourring Diamond Engagement Rings

You can add link or short description here

Google+