Το χρονικό του "ξαφνικού θανάτου" της ΕΡΤ, της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης της χώρας, που έκλεισε με απόφαση της κυβέρνησης τον περασμένο Ιούνιο, καταγράφει το νέο ντοκιμαντέρ του Γιώργου Αυγερόπουλου από τη σειρά «Εξάντας» με τίτλο «Το χαμένο σήμα της Δημοκρατίας». Όπως λέει ο ίδιος, το ντοκιμαντέρ «εγκλείει μία από τις πιο σημαντικές και συμβολικές στιγμές της ελληνικής οικονομικής και κοινωνικής τραγωδίας που ζει σήμερα η Ελλάδα. Είναι η πιο 'ορατή' υπόθεση ότι η Δημοκρατία είναι το πρώτο θύμα της κρίσης».
Η νέα ταινία του Αυγερόπουλου καταγράφει από την αρχή μέχρι το τέλος όλα όσα συνέβησαν στην υπόθεση της ΕΡΤ σε μια χρονική περίοδο πέντε μηνών. Συμμετέχουν όλοι όσοι έπαιξαν καθοριστικό ρόλο, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ε.Ε. Αναλύουν τους λόγους που οδήγησαν στον ξαφνικό θάνατο και ανοίγουν τη συζήτηση για το αβέβαιο μέλλον των δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών μέσων της Ευρώπης.
Η ταινία προβλήθηκε ήδη χθες στις δημόσιες τηλεοράσεις του Βελγίου και της Αυστρίας στην τηλεοπτική εκδοχή των 52 λεπτών, ενώ έχει προγραμματιστεί επίσης να μεταδοθεί στη Φινλανδία, την Αυστραλία, την Ελβετία, τη Γαλλία, την Ιρλανδία, τη Λετονία, τη Δανία και την Ισπανία. Στην Ελλάδα θα προβληθεί, όχι βέβαια στη ΔΤ, αλλά σε κινηματογραφικές αίθουσες, στην κόπια των 65 λεπτών.
Α.Γ.Ν.

Παρακάτω η ταινία: