AristeriDiexodos. Powered by Blogger.
 
Tuesday, December 31, 2013

Wall Street Journal: Το GREXIT επιστρέφει το 2014;

0 comments
Πηγή: iskra.gr
Αναλυτικά αποσπάσματα από το άρθρο της WSJ, όπως το παραθέτουν διάφορες ιστοσελίδες έχουν ως εξής:
WSJ: ΤΟ GREXIT ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΤΟ 2014;
 Το «φάντασμα» της εξόδου από το ευρώ δεν έχει εξαφανιστεί αλλά η επιστροφή στη δραχμή θα ήταν τεράστιο σοκ για τις αγορές, όπως διαμηνύεται από τη γερμανική έκδοση της Wall Street Journal
Ο κίνδυνος ενός Grexit δεν αποσοβήθηκε, απλώς αναβλήθηκε. Αυτό διαμηνύεται από τη γερμανική έκδοση της Wall Street Journal, όπου σημειώνεται πως παρά το καλύτερο κλίμα που επικρατεί στις αγορές - καθώς το ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ δεν προκαλεί πλέον ανησυχίες, λόγω των θετικών ειδήσεων για την πορεία της ελληνικής οικονομίας – οι προφητείες για έξοδο από το ευρώ δεν επαληθεύτηκαν μέχρι στιγμής.
«Το ερώτημα – κλειδί για τους οικονομολόγους, κατά πόσο η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη, βρίσκεται στη σχέση εξάρτησης της χώρας από τους δανειστές της. Το 2012 και το 2013 η επιστροφή στη δραχμή απέτυχε επειδή η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί από μόνη της. Το 2014 όμως οι οικονομολόγοι υπολογίζουν ότι με το πρωτογενές πλεόνασμα και το θετικό εμπορικό ισοζύγιο θα διαθέτει τα οικονομικά αποθέματα για να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη. Εάν δε υπάρξειπλειοψηφία στην Ελλάδα γι'αυτό το βήμα, τότε η χρονική στιγμή θα ήταν αρχές του 2014. Τα επιχειρήματα υπέρ ενός Grexit είναι προφανή: η Ελλάδα εισέρχεται στην 6η χρονιά οικονομικής ύφεσης και δεν υπάρχουν μηνύματα για την επιστροφή της ανάπτυξης σε θετικό πρόσημο...», παρατηρούν, ειδικότερα, οι δύο αρθρογράφοι της εφημερίδας, όπως μεταδίδει και η Deutsche Welle.
Όπως επισημαίνεται, η αισιοδοξία που διαπνέει την ελληνική κυβέρνηση δεν βρίσκει ανταπόκριση, μια και σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ η ύφεση θα συνεχιστεί, ενώ οι Έλληνες έχουν χάσει από καιρό κάθε ελπίδα, τους φαίνεται πολύ μακρινό το τέλος της οικονομικής κρίσης και έχουν αφεθεί στη μοίρα τους.
Η εφημερίδα κάνει αναφορά, συγκεκριμένα, σε ανάλυση της αμερικανικής εταιρείας οικονομικής διαχείρισης Renaissance Capital, σύμφωνα με την οποία σε κάθε εργαζόμενο αναλογούν δύο άνεργοι. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσοστό παγκοσμίως, όπως αποφαίνεται. Για να αποκατασταθεί η αναλογία εργαζομένων - ανέργων χρειάζεται ένα πραγματικό θαύμα στον τομέα της απασχόλησης.
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗ ΔΡΑΧΜΗ; ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΣΟΚ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ
Οι αρθρογράφοι της Wall Street Journal εκθειάζουν, εντούτοις, το πρωτογενές πλεόνασμα που υπολογίζει η ελληνική κυβέρνηση ότι θα επιτύχει το νέο χρόνο και υπογραμμίζουν ότι τώρα που η Ελλάδα μπορεί να καλύπτει μόνη της τις βασικές της ανάγκες, θα ήταν η ώρα να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη και να επέστρεφε στη νέα δραχμή που θα ήταν σταθερό νόμισμα και θα έλυνε πολλά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας.
«Αλλά με ένα δικό της νόμισμα θα αυξάνονταν οι προοπτικές για μεγαλύτερη αύξηση του ισοζυγίου εμπορικών συναλλαγών, σε μικρό διάστημα η δραχμή θα υποτιμούνταν δραματικά και η ανταγωνιστικότητα της χώρας κυρίως στον τουρισμό θα ήταν πολύ καλύτερη», σημειώνουν οι δύο σχολιαστές.
«Εάν όμως οι Έλληνες όντως ανταλλάξουν το ευρώ με μια νέα δραχμή, είναι κάτι που βρίσκεται σταάστρα, η δυνατότητα όμως υπάρχει και ένα τέτοιο σενάριο σε αναφορά με τις υπάρχουσες βασικές προϋποθέσεις θεωρείται και ρεαλιστικό», αποφαίνονται οι δύο σχολιαστές του άρθρου.
Και ο ΣΥΡΙΖΑ; «Σε περίπτωση που το κόμμα αποκτήσει την εξουσία, μια κλιμάκωση των σχέσεων με την τρόικα θεωρείται στο πρόγραμμα. Σε περίπτωση που αρχές του 2014 η Ελλάδα υποχρεωθεί να διαπραγματευτεί νέο μνημόνιο με την Τρόικα, τότε αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί ως το εναρκτήριο λάκτισμα για την έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη. Αυτή η προοπτική ισχύει ακόμη περισσότερο, εάν η Γερμανία συνεχίσει να επιμένει στην τήρηση των αυστηρών μεταρρυθμίσεων (...). Η επιστροφή στη δραχμή θα ήταν ένα τεράστιο σοκ για τις αγορές».
Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2013

Leave a Reply

 
Αριστερή Διέξοδος © 2011 DheTemplate.com & Main Blogger. Supported by Makeityourring Diamond Engagement Rings

You can add link or short description here

Google+