AristeriDiexodos. Powered by Blogger.
 
Tuesday, December 10, 2013

Γ. Δελαστίκ: Με... "Υπολογιστικά Κόλπα" το πλεόνασμα λένε οι Γερμανοί

1 comments
Του Γ. ΔΕΛΑΣΤΙΚ*

Πρώτο θέμα στην πρώτη σελίδα της είχε πάλι χθες την Ελλάδα η δεξιά γερμανική εφημερίδα «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε», το αγαπημένο έντυπο της οικονομικής καιπολιτικής ελίτ της ηγεμονικής χώρας της Ευρώπης. Οχι για καλό - μας το έδειχνε αμέσως και με τον τίτλο του δημοσιεύματος: «Η ΕΕ εξακολουθεί ακόμη να βλέπει στην Ελλάδα μια τρύπα στον προϋπολογισμό». Ο υπότιτλος επέτεινε το αρνητικό κλίμα: «Η Κομισιόν επιθυμεί αλλαγές». Ιδιαίτερα ενοχλητικό για τον Ελληνα αναγνώστη ήταν σίγουρα το σημείο όπου με γερμανική αλαζονεία η «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε» διαβεβαίωνε κατηγορηματικά ότι ο προϋπολογισμός που μόλις ψηφίστηκε θα αλλάξει οπωσδήποτε και μάλιστα προσδιόριζε και χρονικά πότεθα αλλάξει - πριν από τον επόμενο έλεγχο της τρόικας! Αυτό είναι το λιγότερο, θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς. Γιατί, εκτός από το πρώτο θέμα, η γερμανική εφημερίδα έχει και ένα σχόλιο για την Ελλάδα.

Ενα σχόλιο ειρωνικό για τον πρωθυπουργό προσωπικά και δηλητηριώδες στο πολιτικό του περιεχόμενο. «Δεν υπάρχει ακόμη ούτε ένας λόγος για να συμμεριστεί κανείς τον θεϊκό λόγο του πρωθυπουργού Σαμαρά περί «ιστορικής ημέρας» για την Ελλάδα», γράφει σαρκαστικά ο αρθρογράφος της γερμανικής εφημερίδας. Με εμφανή κακεντρέχεια προχωρά αμέσως όχι απλά στην αποδόμηση της κυβερνητικής επιχειρηματολογίας περί «πρωτογενούς πλεονάσματος», αλλά στην καταγγελία ότι ουσιαστικά πρόκειται για προϊόν... λογιστικής λαθροχειρίας! «Αυτό το πλεόνασμα όμως προκύπτει ως αποτέλεσμα και υπολογιστικών κόλπων» τονίζει και εξηγεί τι εννοεί - την «αναστολή από το κράτος της πληρωμής των προμηθευτών του σε ύψος πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ». Θέλοντας επίσης να δείξει ότι οι Γερμανοί δεν είναι «κουτόφραγκοι», που εξαπατήθηκαν από την κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου, ο σχολιαστής προσθέτει απειλητικά: «Οι δανειστές της Ελλάδας το γνωρίζουν αυτό, το ανέχονται όμως επειδή για πολιτικούς λόγους πρέπει οπωσδήποτε πριν από τιςευρωεκλογές του 2014 να διατυμπανιστεί στην Αθήνα η είδηση μιας αναστροφής της τάσης»!

Σε απλά ελληνικά δηλαδή το σχόλιο της «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε» λέει ότι ξέρουμε πως είναι παραμύθι το πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά για πολιτικούς λόγους, θα σας αφήσουμε να το λέτε ως κυβέρνηση για να μη συντριβείτε στις ευρωεκλογές μετά από ένα εξάμηνο! Εξαιρετική βοήθεια δίνουνοι δεξιοί Γερμανοί στον ομοϊδεάτη τους δεξιό Αντώνη Σαμαρά! Το σχόλιο δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφιβολίας ως προς το τι πρόκειται να συμβεί μετά τον... «αναπτυξιακό θρίαμβο» της κυβέρνησης: «Χωρίς νέο κούρεμα του χρέους -υπό οποιοδήποτε όνομα και αν γίνει αυτό- δεν υπάρχει τέλος της κρίσης στην Αθήνα» υπογραμμίζει. Τελεία και παύλα. Κομμάτια και θρύψαλα δηλαδή το «success story» της ορμητικά επελαύνουσας ανάπτυξης κατά την κυβερνητική προπαγάνδα, αφού όλη η «επιτυχία» της κυβέρνησης θα συμπυκνωθεί σε ένα νέο κούρεμα του χρέους, συνοδευόμενο σίγουρα και από επιζήμιες συνέπειες για τους Ελληνες, ιδίως όσους έχουν καταθέσεις, αλλά και για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.

Δεν πρόκειται για ιδιαίτερη πολιτική γραμμή της «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε». Στο ίδιο ουσιαστικά πνεύμα κινείται το ρεπορτάζ και της επίσης δεξιάς γερμανικής εφημερίδας «Ντι Βελτ», η οποία από τον τίτλο της κιόλας χαρακτηρίζει «προϋπολογισμό λιτότητας» τον προϋπολογισμό που η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου επιχειρεί να προβάλει ως δήθεν «αναπτυξιακό» προϋπολογισμό, χωρίς να πείθει παρά ελάχιστους φανατικούς υποστηρικτές της, είναι η αλήθεια. «Μετά από εσωτερική διαπάλη τοκοινοβούλιο στην Αθήνα ψηφίζει τον επόμενο προϋπολογισμό λιτότητας» γράφει η «Βελτ» στον τίτλο της και προχωρά αμέσως στην ανοιχτή επίθεση με τον υπότιτλο: «Οι διεθνείς δανειστές απαιτούν περισσότερες περικοπές». Στο κείμενο η ίδια γερμανική δεξιά εφημερίδα μας πληροφορεί ότι «οι διεθνείς δανειστές δεν είναι ικανοποιημένοι με το σχέδιο προϋπολογισμού, απαιτούν πρόσθετες περικοπές ύψους δύο δισεκατομμυρίων ευρώ».

Η «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε» μάλιστα πληροφορεί τους αναγνώστες της ότι «σύμφωνα με πληροφορίες από την Κομισιόν της ΕΕ, στο σχέδιο του προϋπολογισμού που ψηφίστηκε τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή παραμένει μια μη επακριβώς προσδιορισμένη ακόμη τρύπα. Γι' αυτό πρέπει και σε κάθε περίπτωση να αλλάξει οπωσδήποτε ο προϋπολογισμός, πριν ολοκληρώσει την επόμενη αποστολή ελέγχου της η τρόικα που αποτελείται από την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, έλεγαν αξιωματούχοι των Βρυξελλών». Με άλλα λόγια, καινούργιος Γολγοθάς για τον ελληνικό λαό.

*Δημοσιεύθηκε στο "ΕΘΝΟΣ" την Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2013

One Response so far.

  1. Αλλά ας παραβλέψομε προς στιγμήν τα ψεύδη τους, έτσι κι αλλιώς τα έχουμε συνηθίσει, πάσχοντας από αυτόν τον ιδιότυπο μιθριδατισμό μας, χρόνια πολλά εθισμένοι στην ανεντιμότητα των κυβερνητών μας.

    Ας παραβλέψομε τα ψεύδη τους κι ας προσποιηθούμε για μια στιγμή ότι λένε την αλήθεια, για να αναρωτηθούμε τι αξίζει αυτή η… εθνική επιτυχία. Ας αναλογιστούμε τι αξία έχει ένα τέτοιο πρωτογενές πλεόνασμα που έχει βασιστεί πάνω σε αμέτρητα πτώματα απελπισμένων αυτοχείρων, έχει βασιστεί σε εκατοντάδες χιλιάδες χαμένων θέσεων εργασίας, έχει βασιστεί σε διαλυμένες δομές πρόνοιας, σε χειρότερα απ’ ό,τι στο παρελθόν σχολεία και ακόμα χειρότερα νοσοκομεία.

    Τι να το κάνομε, λοιπόν, αυτό το πρωτογενές πλεόνασμα που έχει βασιστεί σε μια άνευ προηγουμένη κοινωνική οδύνη και μια απίστευτη εθνική υποτέλεια? Τι να το κάνομε αυτό το πρωτογενές πλεόνασμα, έστω κι αν δεν είναι προϊόν λαθροχειρίας, έστω κι αν δεν είναι προϊόν δημιουργικής λογιστικής και που πάντως δεν έχει το παραμικρό στοιχείο αειφορίας?

    http://my-pillow-book.blogspot.gr/2013/09/primary-surplus.html

Leave a Reply

 
Αριστερή Διέξοδος © 2011 DheTemplate.com & Main Blogger. Supported by Makeityourring Diamond Engagement Rings

You can add link or short description here

Google+