AristeriDiexodos. Powered by Blogger.
 
Saturday, December 28, 2013

ΥΠΟΘΕΣΗ ΑΝΤ. ΚΑΝΤΑ: ΟΙ ΜΙΖΕΣ ΤΟΥ ΑΙΩΝΑ ΣΤΟΥΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥΣ!

0 comments
ΟΛΑ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΔΩΣΕ Ο ΑΝΤ. ΚΑΝΤΑΣ
ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΣΩΤ. ΜΑΛΕΜΕ: ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΑΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
Επί δεκαετίες η Αριστερά καταγγέλλει το μέγα και διαρκές πολιτικό σκάνδαλο των εξοπλισμών, του οποίου μόνο η μια πλευρά και φυσικά καθόλου αμελητέα, είναι οι μίζες.
Και όμως όλα αυτά τα χρόνια η Αριστεράεισέπραττε από το κυρίαρχο πολιτικό σύστημα γι' αυτές τις καταγγελίες της χλευασμούς,ειρωνικά και περιφρονητικά σχόλια ακόμα και κατηγορίες για δήθεν αντιπατριωτικά αισθήματα και αποστροφή τάχα προς τις ένοπλες δυνάμεις. Το κακό είναι ότι αυτές τις κατηγορίες τις υιοθετούσε και ένα σημαντικό τμήμα της κοινής γνώμης, για να μη χαϊδεύουμε αυτιά!
Αυτές τις μέρες η υπόθεση του Αντ. Κάντα κάνει το ποτήρι να ξεχειλίσει.
Η υπόθεση αυτή έρχεται να απογυμνώσει όλο το σύστημα επιλογήςανάθεσης και διαχείρισης τωνεξοπλισμών.
Δεν απογυμνώνονται και εξευτελίζονται μόνο όσοι έπαιρναν τις μίζες αλλά και όσοι «αξιοσέβαστοι» τις έδιναν απλόχερα, καθώς και οι «αξιοσέβαστες» μεγαλοεπώνυμες διεθνείς εταιρίες εξοπλισμών που ήταν μέχρι το λαιμό στο κόλπο, μαζί με τα μεγάλα «φερέγγυα» κράτη (Γερμανία, ΗΠΑ, Γαλλία κ.λπ) που τις υποστηρίζουν και αποτελούν «ατζέντηδες» γι’ αυτές τις εταιρίες του πολέμου.
Επιβεβαιώνεται ότι η επιλογή εξοπλισμών και οι συνακόλουθες τεράστιες, επί δεκαετίες, εξοπλιστικές δαπάνες με το «αίμα» των φορολογουμένων, είχαν ελάχιστη σχέση με την άμυνα της χώρας και περισσότερο συνιστούσαν ένα αδίστακτο αδιαφανή μηχανισμό εύκολου και αθέμιτου πλουτισμού και υπερκερδοφορίας εταιρειών, μεγάλων τμημάτων του αστικού πολιτικού κόσμου, ενδιάμεσων, συμβούλων και παρατρεχάμενων. Και φυσικά μηχανισμό ισχύος, επιρροής και αιχμαλωσίας των μεγάλων ιμπεριαλιστικών κρατών, για τα οποία η πολεμική τους βιομηχανία συνιστά σήμα κατατεθέν και από τους πλέον δυναμικούς, αν όχι τον δυναμικότερο, τομείς, του καπιταλιστικού τουςσυστήματος.
Και όλα αυτά με πρόσχημα και στο όνομα της άμυνας της χώρας, την οποία όλοι αυτοί έχουν γραμμένη, κυριολεκτικά, στα παλιά τους τα παπούτσια, πράγμα που φαίνεται και από τη διάλυση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, διάλυση που ,δυστυχώς, βρίσκεται σε εξέλιξη.
Η κυβέρνηση της Αριστεράς πρέπει να έχει ως πρώτο μέλημα να αλλάξει ριζικά την πολιτική στο θέμα των εξοπλισμών, να αμισβητήσει τους μηχανισμούς του πολέμου και της διαφθοράς και τοσύστημα που τους γεννά και τους αναπαράγει, να αποδώσει ευθύνες, να διαλύσει τα κυκλώματα και τις εξαρτήσεις και να χαράξει με πλήρη διαφάνεια μια γνήσια εθνική αμυντική κατεύθυνση με το μικρότερο δυνατό κόστος και με αποκλειστικό γνώμονα το συμφέρον του τόπου και του λαού.
Στη συνέχεια η Iskra παραθέτει ρεπορτάζ για την υπόθεση Αντ. Κάντα από διάφορες ιστοσελίδες του διαδικτύου:
ΠΟΙΟΥΣ ΚΑΤΟΝΟΜΑΖΕΙ Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΑ
Πλειάδα ονομάτων στα οποία περιλαμβάνονται υπάλληλοι και εκπρόσωποι εταιριών κατασκευής πολεμικού υλικού, ένας τραπεζίτης, ένας επιχειρηματίας, αλλά και ένας δικηγόρος που βοήθησε τον Αντώνη Κάντα να συστήσει τις offshore εταιρίες για το ξέπλυμα του παράνομου χρήματοςαπό τις μίζες πολλών εξοπλιστικών προγραμμάτων κατονομάζει στην πολυήμερη απολογία του ενώπιον των ανακριτών ο πρώην Αναπληρωτής Διευθυντής Εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Σύμφωνα με το real.gr, το προφυλακισμένο πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος του πενταγώνου επί υπουργίας Άκη Τσοχατζόπουλου και Γιάννου Παπαντωνίου, για μικρότερο διάστημα, φέρεται να έχει κατονομάσει ενώπιον των δυο ανακριτών Γαβριήλ Μάλλη και Γιάννη Σταυρόπουλου πρόσωπα που συμμετείχαν στο ατελείωτο πάρτι των μιζών.
Οι εμπλεκόμενοι που κατονομάστηκαν από τον Αντ.Κάντα και αναμένεται να κληθούν από τουςανακριτές και τους εισαγγελείς κατά της διαφθοράς είναι, σύμφωνα με το δημοσίευμα:
Πάνος Ευσταθίου. Εκπρόσωπος της κατασκευάστριας γερμανικής εταιρείας STN ATLAS, που τον δωροδόκησε για την προμήθεια των υποβρυχίων 214 και τα αντιαεροπορικά συστήματα ASRAD. Ο Πάνος Ευσταθίου έχει ήδη λάβει κλήση για να απολογηθεί στις 2 Ιανουαρίου και σύμφωνα με πληροφορίες από το περιβάλλον του φέρεται αποφασισμένος να μιλήσει κι αυτός με τη σειρά του για όσα ξέρει.
Φάνης Λυγινός. Τραπεζίτης από την Ελβετία, ο οποίος -κατά τον Αντώνη Κάντα -του άνοιξε λογαριασμούς στους οποίους εμβάζονταν οι μίζες.
Σπύρος Μεταξάς. Δικηγόρος που τους συνέστησε τις offshore.
Κωνσταντίνος Δαφέρμος. Εκπρόσωπος της κατασκευάστριας ΚΒΡ που κατασκευάζει τααντιαρματικά KORNET.
Παύλος Νικολαΐδης. Σύμφωνα με τον Αντώνη Κάντα ο Νικολαΐδης κατονομάστηκε ως , «πρόεδρος», όπως λέει, ή αντιπρόεδρος σε κρατική πολεμική βιομηχανία, μάλλον την ΕΒΟ, στενός φίλος και κουμπάρος του Άκη Τσοχατζόπουλου, ο οποίος στα τέλη του 2002 μου ζήτησε να του καταβάλω κάποια από τα χρήματα που πήρα από το Δαφέρμο. Σύμφωνα με τον Αντώνη Κάντα ο τελευταίος του είπε «άσε τον Νικολαΐδη, τον έχω τακτοποιήσει καλά».
Ακόμα ο προφυλακισμένος πρώην Γενικός Διευθυντής Εξοπλισμών ενώπιον των ανακριτών και σε άλλο σημείο της απολογίας του ανέφερε ότι είχε λάβει προμήθεια από τον Παύλο Νικολαΐδη για το πρόγραμμα προμήθειας MIRAGE 2000-5. Σ΄αυτό το σημείο αναφέρει χωρίς να τον εμπλέκει στις παράνομες καταβολές τον «κύριο Χούμπαυλη που είχα ακούσει ότι ήταν εκπρόσωπος της DASSAULT στην Ελλάδα, τον οποίο όμως δεν γνώριζα ούτε είχα δει κατ΄όψη».
Λάμπρος Μπαρτζώκας. Υπάλληλος της κρατικής ρωσικής εταιρείας ROSOVOORUZEHNIA που δωροδόκησε τον Αντ.Κάντα για το αντιαεροπορικό σύστημα OSA AKM. «Ο κος Μπαρτζώκας» - τονίζει ο Αντώνης Κάντας «επισκεπτόταν πολύ συχνά το γραφείο του κου Σμπώκου». Αργότερα μάλιστα ο Μπαρτζώκας «εμφανιζόταν και ως διεθνής σύμβουλος εταιρείας στην Ελλάδα που είχε αναλάβει τα αντισταθμιστικά των TOR». Μάλιστα, σύμφωνα με τον Αντ.Κάντα ο Μπαρτζώκας «περί το 1998 μου είχε πει ότι από το πρόγραμμα OSA που αυτός μεσολαβούσε, η προμηθεύτρια εταιρεία θα έδινε στον κ. Σμπώκο πολλά λεφτά γιατί ήταν πολύ απαιτητικός μέχρι που τους είχε εκνευρίσει».
Δημήτρης Παπαχρήστος. Εκπρόσωπος της γερμανικής WEGMANN, απ' τον οποίο επίσης δωροδοκήθηκε.
Χρήστος Τούμπας. Απόστρατος της πολεμικής αεροπορίας, εκπρόσωπος της EMBRAER ,από τον οποίο επίσης έλαβε «δωράκι».
Κωνσταντίνος Μπαλέρμπας ή Μπαλέμπας. Σύμβουλος της Ericsson που του κατέβαλλε χρήματα για τα ραντάρ ARTHUR .
Ο κ. Κομνόπουλος (δεν αναφέρει το μικρό του όνομα) που τον δωροδόκησε για τα EXOCET του πολεμικού ναυτικού. «Ο κ. Κομνόπουλος ήταν μέτοχος της KESTREL που εκπροσωπούσε την κατασκευάστρια EXOCET» δήλωσε ο Αντ.Κάντας.
Θωμάς Λιακουνάκος. Ιδιοκτήτης της AXON και εκπρόσωπος κατασκευαστριών εταιρειών, για τον οποίο ο Αντώνης Κάντας κάνει σειρά αναφορών και αποκαλύπτει ότι είναι το πρόσωπο που του είχε δώσει χρήματα ακόμα και σε σακ- βουαγιάζ. Ο Αντώνης Κάντας εμπλέκει ακόμα και δύο στενούς συνεργάτες του Θωμά Λιακουνάκου, τους κκ. Αποστόλου και Αρκουμανέα.
Εμπλέκει ακομα τον κ. Οswald, επίσης διαχειριστή των παράνομων πληρωμών του.
Εκτός των ονομάτων εμπλεκομένων στις μίζες ο Αντ.Κάντας κατά την πολυήμερη απολογία του περιέγραψε σε γενικές γραμμές στην πρακτική που ακολουθούνταν στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας σχετικά με τις προμήθειες των εξοπλιστικών. Χωρίς να μιλάει συγκεκριμένα για μίζες αναφέρεται και στον κ. Λεονταρίτη, υποδιευθυντή της διεύθυνσης προγραμμάτων εξοπλισμών.
Συγκεκριμένα αναφέρει ότι: «Στην περίοδο του κου Τσοχατζόπουλου το όλο σύστημα του ελέγχου των επιτροπών ήταν από τον κ. Λεονταρίτη και τον γενικό διευθυντή κ. Σμπώκο τον οποίο διαδέχτηκε ο κ. Κολίρης. Ο Σμπώκος και ο Λεονταρίτης ήταν αυτοί που είχαν μεταξύ τους συνεχή και αδιάλειπτη συνεργασία ακόμα και τις νυχτερινές ώρες. Δεν θυμάμαι ποτέ ο Σμπώκος να κάλεσε το διευθυντή της διεύθυνσης τον κ. Ανδρουλάκη Ζαχαρία για να συνεργαστούν για τα εξοπλιστικά προγράμματα, παρά μόνο τον κ. Λεονταρίτη ο οποίος έδινε τις εντολές του γενικού διευθυντή στον Ανδρουλάκη ή στις επιτροπές».
Ο πρώην Αναπληρωτής Διευθυντής Εξοπλισμών αναφέρεται και σε «κάποιον Κυριτσάκα που μου είχαν πει ότι έφτιαχνε offshore εταιρείες και είχε κεντρικό ρόλο στις χρήσιμες πληρωμές του Ευσταθίου». Τέλος, για τον επίσης κατηγορούμενο στα υποβρύχια Μιχ. Ματαντό λέει ότι «εύλογο είναι πως ο Ματαντός που είχε το σύνολο του προγράμματος να μοίρασε πολύ περισσότερα λεφτά από τον Ευσταθίου που είχε ένα μέρος. Ο Ματαντός εκπροσωπούσε εταιρείες που για πάρα πολλά χρόνια προμήθευαν το ναυτικό και υποθέτω ότι θα είχε πρόσβαση στις επιτροπές του ναυτικού».
Διαβάστε εδώ ολόκληρη την απολογία Κάντα όπως δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο.
ΤΑ «ΔΩΡΑ» ΤΟΥ ΚΑΝΤΑ
Ο Αντώνης Κάντας φέρεται να ομολόγησε ενώπιον των ανακριτών της υπόθεσης - και τονίζοντας ότι είναι όσα θυμάται - ότι έλαβε είτε σε ευρώ είτε σε δολάρια:
--Από τα υποβρύχια συνολικά ποσά 500-600.000 ευρώ
--Από το σύστημα κατεύθυνσης και ελέγχου του αντιαεροπορικού βλήματος Stinger Asrad περίπου 1.500.000 ευρώ
--Από τους αντιαρματικούς πυραύλους ΚΟRNET γύρω στα 3.000.000 δολάρια, από τα οποία τα 700.000 σε μετρητά. Από τα μετρητά, που είχε κρύψει στο υπόγειο του σπιτιού του και μετά σε θυρίδα, 500.000 ευρώ παρέδωσε σε δύο τραπεζίτες, προκειμένου να τα τοποθετήσουν σε τράπεζα του εξωτερικού. Όπως υποστηρίζει, εν αγνοία του τα χρήματα αυτά, τελικώς διακινήθηκαν, από τους δύο κατονομαζόμενους τραπεζίτες μέσω των διαύλων που χρησιμοποιήθηκαν και για τις «ωφέλιμες πληρωμές» της Siemens.
--Από το αντιαεροπορικό σύστημα μικρού βεληνεκούς OSA AMK περίπου 1.700.000 δολάρια.
--Από την προμήθεια αυτοκινούμενων πυροβόλων της γερμανικής εταιρείας WEGMANN έλαβε συνολικά 750.000 ευρώ εκ των οποίων 100.000 ευρώ σε μετρητά.
--Από το αερομεταφερόμενο σύστημα επιτήρησης ελέγχου (ΑΣΕΠΕ) πήρε συνολικά 250.000 ευρώ.
--Για τα ραντάρ αντιπυροβολικού ARTHUR 240.000 ευρώ.
--Από την προμήθεια των ΜΙRAGE 200-5, 800.000 ευρώ. Οι πύραυλοι επιφάνειας- επιφανείας σε πυραυλακάτους πολεμικού ναυτικού –EXOCET, του απέφεραν περίπου 400.000 ευρώ. ΤαLEOPARD 2 αύξησαν το εισόδημα του κατά 600.000 ευρώ μετρητά που παρέλαβε σε ένα σακ-βουαγιάζ, στο γραφείο του.
Από την αναβάθμιση αρμάτων Μ48, αμερικανικής προέλευσης με γερμανική τεχνολογία, το 1989 επί κυβέρνησης Ξ. Ζολώτα, πήρε 1.000.000 ευρώ.
ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΟ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ
Το άλλοτε στέλεχος του υπουργείου Άμυνας, που πλέον είναι προσωρινά κρατούμενος, έκανε λόγο για «πολύπλοκο παιχνίδι» στις προμήθειες όπλων και αναφέρθηκε σε περιστατικό (που κατά την άποψη του ενισχύει αυτόν του τον ισχυρισμό, για «το σύνθετο, πολύπλοκο και διακομματικό παιχνίδι στο ζήτημα των εξοπλιστικών προγραμμάτων») σύμφωνα με το οποίο «ο Κων. Μητσοτάκης επιχειρηματολογούσε με λεπτομερή στοιχεία υπέρ της προμήθειας των F-16, ενώ ο Μιλτιάδης Έβερτ υπέρ των F-15 ».
Με αφορμή αυτό μάλιστα, θυμάται ο κατηγορούμενος, στους διαδρόμους του ΥΕΘΑ «κυκλοφορούσε -με μία δόση χιούμορ- ότι ο Μητσοτάκης κέρδισε τον υπουργό, γιατί ο Τσοχατζόπουλος ήταν μαζί με τον Έβερτ υπέρ της προμήθειας των F-15».
Ο κατηγορούμενος μάλιστα τονίζει ότι τα εν λόγω όπλα εκπροσωπούσε πολύ γνωστός επιχειρηματίας, τον οποίο κατονομάζει και εμπλέκει σε δύο «ωφέλιμες πληρωμές». Όπως, σύμφωνα με πληροφορίες, ισχυρίζεται ο Κάντας, ο επιχειρηματίας ήταν αυτός που του άφησε στο γραφείο του σε ένα σακ-βουαγιάζ 600.000 ευρώ ενώ αναφέρεται και σε ένα ακόμη ποσό, ύψους 1 εκατομμυρίων δολαρίων.

Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2013

Leave a Reply

 
Αριστερή Διέξοδος © 2011 DheTemplate.com & Main Blogger. Supported by Makeityourring Diamond Engagement Rings

You can add link or short description here

Google+