AristeriDiexodos. Powered by Blogger.
 
Saturday, December 14, 2013

ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΔΗΜΕΥΣΗ ΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΤΩΝ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΩΝ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ

0 comments
ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΤΟ ΝΟΜ/ΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΝΙΑΙΟ ΦΟΡΟ ΑΚΙΝΗΤΩΝ
ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΕΔΩ
Εν μέσω αντιδράσεων και έντονης κριτικής τόσο για τη διαδικασία της συζήτησηςόσο και για τις διατάξεις που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο, ξεκίνησε το Σάββατο (14/12) στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής η διαβούλευση για τον άδικο και ακραιά αντισυνταγματικό Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων.
To υπουργείο Οικονομικών και το προεδρείο,  προχωρούν σε μια διαδικασία που δεν επιτρέπειδιεξοδική συζήτηση και εξαγωγή ώριμων συμπερασμάτων για το νομοσχέδιο.
Συγκεκριμένα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑΠαναγιώτης Λαφαζάνης, ανέφερε ότιη σύντμηση του χρόνου ανάμεσα στην πρώτη και τη δεύτερη ανάγνωση και οι διαδοχικές συνεδριάσεις της πρώτης ανάγνωσης μέσα στο Σαββατοκύριακο δεν επιτρέπουν ώριμο νομοθετικό έργο και κατήγγειλε ότι η Βουλή δεν μπορεί να λειτουργεί με τα μέτρα της τρόικας. Είπε ακόμη ότι η εκτεταμένη διαβούλευση έγινε μόνο με την τρόικα και με τις κοινοβουλευτικές ομάδες που στηρίζουν την κυβέρνηση και πως η διαδικασία αυτή είναι αντιδημοκρατική και αντικοινοβουλευτική.
«Όλα τα εισάγετε σε πλήρη παραβίαση του Συντάγματος και του Κανονισμού» είπε και προσέθεσε πως  στο νομοσχέδιο έχουν περιληφθεί και διατάξεις άσχετες με τον ΕΝΦΙΑ ως «πλίνθοι και κέραμοι ατάκτως ερριμμένοι».
Υπενθυμίζεται, πως το νομοσχέδιο κατατέθηκε την Πέμπτη (12/12) το βράδυ στη Βουλή, προκειμένου να ψηφισθεί και να μονιμοποιηθεί με υπερεπείγουσες αντιδημοκρατικές διαδικασίες ο ακραία αντισυνταγματικός και άδικος Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων, ο οποίος οδηγεί στη σταδιακή δήμευση της μικρομεσαίας ιδιοκτησίας, ενώ θα εξουθενώσει πλήρως τα φτωχά νοικοκυριά, τα οποία σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα το 2014 από το 2013 δεν θα μπορούν να πληρώσουν το φόρο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, παρά τα περί του αντιθέτου λεγόμενα, ο λεγόμενος Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΦΙΑ) προβλέπεται, σύμφωνα με την Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, να συγκεντρώσει μεγαλύτερα έσοδα από τους πολίτες σε σχέση με τον προηγούμενο ΕΕΤΑ. Συγκεκριμένα, από τον ΕΦΙΑ αναμένεται να συγκεντρωθούν 2,65 δισ. έναντι 2,48 δισ. που εκτιμάται ότι θα συγκεντρωθούν από τον ΕΕΤΑ το 2013.
Εντός μιας δεκαετίας προβλέπεται, σε συνθήκες ύφεσης και κατάρρευσης των τιμών των ακινήτων, τα ακίνητα περίπου να έχουν ξαναπληρωθεί από τους ιδιοκτήτες τουςιδιαίτερα τα οικόπεδα!
ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Ο ΕΝΙΑΙΟΣ ΦΟΡΟΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ
Φόρο από 2 έως 13 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο για τα σπίτια, από 3 έως 9.000 ευρώ το στρέμμα για τα οικόπεδα1 ευρώ το στρέμμα για τα αγροτεμάχια αλλά και καπέλο συμπληρωματικού φόρου με αφορολόγητο 300.000 ευρώ και συντελεστές που ξεκινούν από 0,1 έως και φτάνουν το 1%επιβάλλει το νομοσχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων που κατατέθηκε, μετά από αρκετές αναβολές, στη Βουλή.
Στο νομοσχέδιο έχει περιληφθεί πλήθος πρόσθετων φορολογικών διατάξεων, από την επιβολή έκτακτης εισφοράς από την πλευρά των πλοιοκτητών ύψους 500 εκατ. ευρώ την ερχόμενη τριετία, έως τηνπαράταση των κινήτρων απόσυρσης για ένα ακόμα έτος, τη μείωση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων στο 3%, μειώσεις φόρου εισοδήματος για τους κατοίκους νησιών αλλά και την απαλλαγή από την υποχρέωση τήρησης βιβλίων για όσους πραγματοποιούν συναλλαγές στο ΧΑ.
Συγκεκριμένα, στις διατάξεις του νομοσχεδίου προβλέπεται:
· Μείωση φόρου μεταβίβασης στο 3%
· Τριπλός φόρος σε πλοιοκτήτες. Για τα έτη 2014-2016 θα καταβληθεί έκτακτη παροχή της ναυτιλιακής κοινότητας για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, ίση με το διπλάσιο του τελικού φόρου που βεβαιώθηκε την προηγούμενη χρονιά για κάθε πλοίο. Το ελληνικό Δημόσιο εκτιμάται ότι θα εισπράξει για τα επόμενα τρία έτη 90-100 εκατ. ευρώ ετησίως επιπλέον των ποσών που θα εισπραχθούν από τους φόρους πλοίων με ελληνική και ξένη σημαία του ν. 27/1975 σε αυτή την τριετία. Συνολικά τα έσοδα από φόρους πλοίων εκτιμώνται σε 500 εκατ. ευρώ.
· Παρατείνονται τα κίνητρα για απόσυρση παλαιών αυτοκινήτων έως τις 20 Δεκεμβρίου 2014
· Άρθρο 22. Αυξάνεται από 25.000 σε 37.500 ευρώ το κλιμάκιο εισοδήματος στο οποίο επιβάλλεται συντελεστής φόρου εισοδήματος 22% στη νέα κλίμακα, προκειμένου για φορολογούμενους που κατοικούν σε νησιά με πληθυσμό κάτω από 3.100 κατοίκους. Η διάταξη αυτή θα ισχύσει έως τις 31 Δεκεμβρίου 2015.
· Εξαιρούνται από την υποχρέωση τήρησης βιβλίων όσοι πραγματοποιούν συναλλαγές σε μετοχές, κρατικά ή εταιρικά ομόλογα, μερίδια προσωπικών εταιρειών αλλά και παράγωγα χρηματοοικονομικά προϊόντα. Η απαλλαγή αφορά σε τίτλους που αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης σε οργανωμένη αγορά ή ομόλογα που εκδίδονται από εισηγμένες εταιρείες καθώς και για κρατικά ομόλογα εκτός από τις περιπτώσεις όπου ο φορολογούμενος ασχολείται κατ΄επάγγελμα με τις παραπάνω συναλλαγές και οι οποίες καθορίζονται με απόφαση του υπουργού Οικονομικών.
· Εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα επιχειρήσεων, κατά το χρόνο πραγματοποίησής τους, οιδαπάνες επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας προσαυξημένες κατά 30%.
Ο ΦΟΡΟΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ
Εκτός από το βασικό φόρο ιδιοκτησίας, από το 2014 και κάθε χρόνο, όλοι οι ιδιοκτήτες πάσης φύσεως ακινήτων – πλην αγροτεμαχίων- θα πληρώνουν και συμπληρωματικό φόρο, στα πρότυπα του ΦΑΠ, εφόσον η αξία της ακίνητης περιουσίας τους, υπερβαίνει, σε όρους ξεπερασμένων αντικειμενικών αξιών, τα 300.000 ευρώ.
Για τους οικοπεδούχους, ο λογαριασμός είναι βαρύς καθώς μέχρι σήμερα εξαιρούνταν από το χαράτσι.
Για τους αγρότες ο τελικός λογαριασμός παρά την εξαίρεση των αγροτικών κτισμάτων από το φόρο αλλά και τη μείωση του βασικού φόρου στο 1 ευρώ το στρέμμα, οι επιβαρύνσεις δεν είναι καθόλου αμελητέες,
Στην τσιμπίδα του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας, με διαφορετική ονομασία, θα συνεχίσουν να πιάνονται οι ιδιοκτήτες ακινήτων αντικειμενικής αξίας άνω των 300.000 ευρώ. Ο ΦΑΠ που ισχύει τα τελευταία χρόνια, με αφορολόγητο όριο τα 200.000 ευρώ αλλάζει όνομα και βαφτίζεται «συμπληρωματικός φόρος», προκειμένου όπως υποστηρίζουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών να υπάρξει "δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών".
Η κλίμακα του συμπληρωματικού φόρου, ξεκινά με συντελεστές 0,1% για τα πρώτα 100.000 ευρώ ακίνητης περιουσίας άνω των 300.000 ευρώ και 0,2% για τα επόμενα 100.000 ευρώ. Ο ανώτερος συντελεστής αγγίζει τελικά το 1% αλλά επιβάλλεται για ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας πάνω από 1 εκατ. ευρώ.
Έτσι, φορολογούμενος με συνολική ακίνητη περιουσία 400.000 ευρώ, θα επιβαρυνθεί με ΦΑΠ 100 ευρώ όταν με βάση την ισχύουσα φέτος κλίμακα καλείται να πληρώσει 200 ευρώ.
Στο τελικό κείμενο του νομοσχεδίου, έχουν ενσωματωθεί διορθώσεις σχετικά με τη φορολογική μεταχείριση σε γιαπιάακίνητα υπό απαλλοτρίωση και διατηρητέα, ενώ αλλάζουν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που φθάνουν , υπό αυστηρές προϋποθέσεις, όμως, ως την πλήρη απαλλαγή για πολύτεκνους και άτομα με αναπηρία.
ΠΟΤΕ ΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ Ο ΦΟΡΟΣ
Οικογενειακό εισόδημα έως 9.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία με επιφάνεια κτισμάτων έως 150τ.μ συνθέτουν το διαβατήριο για τη μείωση του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων στο μισό ενώ πλήρης απαλλαγή προβλέπεται για τρίτεκνουςπολύτεκνους και άτομα με αναπηρία άνω του 80%που καλύπτουν επίσης τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Ο φόρος θα εξοφλείται είτεεφάπαξ με έκπτωση 1,5%, είτε σε μηνιαίες δόσεις έως το τέλος κάθε έτους, με έναρξη πληρωμής των δόσεων τον επόμενο μήνα από την εκκαθάριση. Κάθε δόση δεν μπορεί να είναι μικρότερη από τα 10 ευρώ.
Τα κριτήρια μείωσης ή πλήρους απαλλαγής από τον ενιαίο φόρο ιδιοκτησίας ακινήτων αφορούν σε φορολογούμενους, οι οποίοι βρίσκονται σε πραγματική αδυναμία πληρωμής του φόρου. Το εισοδηματικό όριο βρίσκεται στα 9.000 ευρώ, ενώ παράλληλα ισχύει το δρακόντιο κριτήριο να μην έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο ή τα ασφαλιστικά ταμεία ο φορολογούμενος ή τα μέλη της οικογένειάς του.
Στη νέα του μορφή το άρθρο 7 για τη «χορήγηση εκπτώσεων και αναστολή πληρωμής φόρου» προβλέπει ότι: Με πράξη της Φορολογικής Διοίκησης χορηγείται έκπτωση 50% στο φορολογούμενο, την σύζυγο και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του επί του ΕΝ.Φ.Ι.Α που βεβαιώθηκε στα παραπάνω πρόσωπα, αν διαπιστώνεται οικονομική αδυναμία πληρωμής της συνολικής οφειλής για το οικείο έτος, χωρίς να διευκρινίζεται, ωστόσο, με σαφήνεια ο τρόπος της διαπίστωσης.
Η έκπτωση χορηγείται για τον οφειλόμενο ΕΝ.Φ.Ι.Α κάθε έτους, εφόσον πληρούνται σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις:
- Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγουμένου φορολογικού έτους δεν υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον /την σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος
- Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα, ο υπόχρεος φορολογίας εισοδήματος, ο/η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του (λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας) δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ .
- Ο φορολογούμενος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του δεν έχουν ή δεν ευθύνονται με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία.
Προκειμένου για τρίτεκνους ή πολύτεκνους ή για άτομα με αναπηρία από 80% και πάνω, προβλέπεται πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ μόνο εφόσον πληρούνται σωρευτικά και τα παραπάνω κριτήρια!!!
Η ΠΛΗΡΩΜΗ
Μηνιαίες δόσεις, ο αριθμός των οποίων θα προκύπτει ανάλογα με το χρόνο έκδοσης των εκκαθαριστικών σημειωμάτων πληρωμής αλλά και έκπτωση 1,5% επί του οφειλόμενου φόρου σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης, προβλέπει το νομοσχέδιο.
Ο ΕΝΦΙΑ καταβάλλεται εφάπαξ μέχρι την τελευταία εργάσιμη για τις δημόσιες υπηρεσίες ημέρα του επόμενου μήνα από την έκδοση της πράξης προσδιορισμού φόρου, ή σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις, καθεμιά από τις οποίες δεν μπορεί να είναι μικρότερη των δέκα ευρώ. Η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από την έκδοση της πράξης προσδιορισμού φόρου και η τελευταία δόση καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Δεκεμβρίου του ίδιου έτους.
Τέλος με τις διατάξεις του νομοσχεδίου μπαίνει φρένο στις μεταβιβάσεις ακινήτων (!!!) αν προηγουμένως δεν έχει εξοφληθεί ο ΕΝΦΙΑ. Προβλέπεται ότι είναι αυτοδικαίως άκυρη κάθε συμβολαιογραφική πράξη, αν δεν μνημονεύεται και δεν επισυνάπτεται από το συμβολαιογράφο στο συμβόλαιο που συντάσσει, πιστοποιητικό της Φορολογικής Διοίκησης, από το οποίο να προκύπτει ότι είτε έχει εξοφληθεί ο φόρος, είτε έχει υπαχθεί σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής , είτε έχει υπάρξει νόμιμη απαλλαγή.
Η κλίμακα για τα σπίτια
Τιμή Ζώνης
Φ.Ζ.
Βασικός Φόρος (Β.Φ.)
(€/μ2)
(€/μ2)
0
-
500
1
2,00
501
-
750
2
2,80
751
-
1.000
3
2,90
1.001
-
1.500
4
3,70
1.501
-
2.000
5
4,50
2.001
-
2.500
6
6,00
2.501
-
3.000
7
7,60
3.001
-
3.500
8
9,20
3.501
-
4.000
9
9,50
4.001
-
4.500
10
11,10
4.501
-
5.000
11
11,30
5.001
+

12
13,00
Και οι συντελεστές...
Παλαιότητας Κτίσματος
Παλαιότητα
Συντελεστής
Παλαιότητας
Κτίσματος
(Σ.Π.Κ.)
26 έτη και άνω
1,00
20 έως 25 έτη
1,05
15 έως και 19 έτη
1,10
10 έως και 14 έτη
1,15
5 έως και 9 έτη
1,20
Μέχρι και 4 έτη
1,25

Για τα κτίρια που ανεγέρθηκαν προ του 1930 εφαρμόζεται  συντελεστής παλαιότητας 0,8, ενώ για τα κτίρια με παλαιότητα άνω των εκατό (100) ετών εφαρμόζεται  συντελεστής παλαιότητας 0,60.
Συντελεστής Ορόφου
Όροφος
Συντελεστής Ορόφου
(Σ.Ο.)


Υπόγειο
0,98

Ισόγειο και 1ος
1,00

2ος και 3ος
1,01

4ος και 5ος
1,02

6ος και άνω
1,03

Σε περίπτωση που το κτίσμα εκτείνεται σε περισσότερους από έναν ορόφους, ως Συντελεστής Ορόφου λαμβάνεται εκείνος του υψηλότερου ορόφου.

Συντελεστής Ορόφου δεν εφαρμόζεται στα ειδικά κτίρια και τις μονοκατοικίες. Προκειμένου για μονοκατοικία, εφαρμόζεται Συντελεστής Μονοκατοικίας (Σ.Μ.), ο οποίος ορίζεται σε 1,02.

Συντελεστής Πρόσοψης (Σ.Π.), ο οποίος ορίζεται σε 1 για μηδενικό αριθμό προσόψεων, 1,01 για κτίρια με μία πρόσοψη και 1,02 για κτίρια με δύο ή περισσότερες προσόψεις. Ο συντελεστής πρόσοψης δεν εφαρμόζεται στους βοηθητικούς χώρους και στα ειδικά κτίρια. 

Συντελεστής Βοηθητικών Χώρων (Σ.Β.Χ.), ο οποίος ορίζεται σε 0,1.

Συντελεστής Ημιτελών Κτισμάτων (Σ.Η.Κ.), ο οποίος ορίζεται σε 0,4

Συντελεστής Ειδικών Κτιρίων (Σ.Ε.Κ.), ο οποίος ορίζεται σε 0,5. Για τα ειδικά κτίρια αγροτικής χρήσης, ο συντελεστής ειδικών κτιρίων και ο συντελεστής βοηθητικών χώρων ορίζεται σε μηδέν (0).
Ο τελικός υπολογισμός
Φόρος = Επιφάνεια κτίσματος (μ2) x ΒΦ x ΣΠΚ x ΣΟ ή ΣΜ x ΣΠ  x ΣΒΧ (όπου εφαρμόζεται ) x ΣΗΚ (όπου εφαρμόζεται).

Η κλίμακα φόρου για τα οικόπεδα
Μοναδιαία αξία (€/μ2)
Φ.Ζ.
Συντελεστής φόρου
(€/μ2)
0,01
-
2,00
01
0,003
2,01
-
4,00
02
0,006
4,01
-
6,00
03
0,010
6,01
-
10,00
04
0,015
10,01
-
14,00
05
0,023
14,01
-
20,00
06
0,030
20,01
-
50,00
07
0,060
50,01
-
75,00
08
0,120
75,01
-
100,00
09
0,150
100,01
-
150,00
10
0,200
150,01
-
200,00
11
0,300
200,01
-
300,00
12
0,450
300,01
-
400,00
13
0,600
400,01
-
500,00
14
0,800
500,01
-
600,00
15
1,000
600,01
-
700,00
16
1,300
700,01
-
800,00
17
1,500
800,01
-
900,00
18
1,700
900,01
-
1.000,00
19
1,900
1.000,01
-
1.500,00
20
2,500
1.500,01
-
2.000,00
21
3,000
2.000,01
-
3.000,00
22
4,000
3.000,01
-
4.000,00
23
6,000
4.000,01
-
5.000,00
24
7,500
5.000,01
+

25
9,000
Και οι συντελεστές
Πρόσοψης
1,00 για πρόσοψη σε μια μόνο οδό,
1,08 για προσόψεις σε δύο ή περισσότερες οδούς ή σε οδό και πλατεία και
0,80, αν δεν υπάρχει πρόσοψη σε οδό.
Ο υπολογισμός: Φόρος = Επιφάνεια οικοπέδου (μ2) x ΣΦ.
Αγροτεμάχια
Ο  κύριος φόρος του ΕΝ.Φ.Ι.Α. προκύπτει από το Βασικό Συντελεστή Φορολογίας που καθορίζεται σε 0,001 του ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο (1 ευρώ ανά στρέμμα) με την εφαρμογή των συντελεστών θέσης, χρήσης, άρδευσης, απαλλοτρίωσης και του συντελεστή ύπαρξης κατοικίας, κατά περίπτωση.
Και οι συντελεστές...
Συντελεστής Θέσης
Αρχική Βασική Αξία (Α.Β.Α.)
(€/μ2)
Συντελεστής Θέσης
(ΣΘ.)
0,1
-
0,49
1,0
0,5
-
0,99
1,1
1
-
1,99
1,2
2
-
2,99
1,3
3
-
4,99
1,5
5
-
6,99
1,7
7
-
9,99
2,0
10
-
14,99
2,3
15
-
19,99
2,5
20
+

3,0
Συντελεστής Χρήσης (Σ.Χ.)
Χρήση γηπέδου
Συντελεστής  Χρήσης (ΣΧ)
Δάσος ή δασική έκταση
0,1
Βοσκότοπος
0,5
Καλλιέργειες (μονοετείς ή δενδροκαλλιέργειες)
2,0
Μεταλλείο - Λατομείο
5,0
Υπαίθρια Έκθεση/Χώροι  στάθμευσης αυτοκινήτων και αναψυχής
8,0
Συντελεστής Άρδευσης (ΣΑρ), ο οποίος ορίζεται σε 1,1.

Συντελεστής Απαλλοτρίωσης, (Σ.Απ.)., ο οποίος ορίζεται σε 0,75.

Συντελεστής Κατοικίας (Σ.Κ.), ο οποίος ορίζεται ίσος με 5, αν υπάρχει κατοικία εντός του γηπέδου.
Ο υπολογισμός:  Φόρος = Επιφάνεια γηπέδου (μ2) x ΒΣΦ x  ΣΘ x ΣΧ x ΣΑρ  x ΣΑπ (όπου εφαρμόζεται) x ΣΚ (όπου εφαρμόζεται).
Η κλίμακα του συμπληρωματικού φόρου (ΦΑΠ)
ΚΛΙΜΑΚΙΟ (€)
Συντελεστής
0,01
-
300.000
0,0%
300.000,01
-
400.000
0,1%
400.000,01
-
500.000
0,2%
500.000,01
-
600.000
0,3%
600.000,01
-
700.000
0,6%
700.000,01
-
800.000
0,7%
800.000,01
-
900.000
0,8%
900.000,01
-
1.000.000
0,9%
Υπερβάλλον


1,0%

altΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΘΑΝΑΣΗ ΠΕΤΡΑΚΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΝΙΑΙΟ ΦΟΡΟ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ
"Τελικά η κυβέρνηση κατέθεσε, παρά τους λεονταρισμούς ορισμένων Βουλευτώνπου τη στηρίζουν, προς ψήφιση το νομοσχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), στο οποίο προβλέπεται η υπερφορολόγηση γεγονός που οδηγεί επί της ουσίας στη μακροπρόθεσμη δήμευση των ακινήτων των φτωχών και μικρομεσαίων νοικοκυριών. Είναι χαρακτηριστικό ότι στον ΕΝΦΙΑ προβλέπεται να εισπραχθούν περισσότερα έσοδα απ' ότι με τον ΕΕΤΑ που ίσχυε μέχρι τώρα παρά τα λεγόμενα από την κυβέρνηση για μείωση της επιβάρυνσης.
Για πρώτη φορά στην Ελλάδα φορολογούνται οι αγροτικές εκτάσεις που αποτελούν το βασικό εργαλείο παραγωγής για τους αγρότες. Σε μια περίοδο που το αυξημένο κόστος παραγωγής έχει οδηγήσει πολλούς αγρότες σε δεινή οικονομική κατάσταση και σε αδυναμία να συνεχίσουν νακαλλιεργούν τα χωράφια τους. Όταν όλοι συμφωνούν ότι ο πρωτογενής τομέας παραγωγής πρέπει να στηριχτεί για να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης, η κυβέρνηση προχωράει σε αύξηση της φορολογίας για τους αγρότες, επιβάλλει χαράτσια, καταργεί το αγροτικό ηλεκτρικό ρεύμα, μειώνει την επιστροφή ΦΠΑ για το πετρέλαιο κ.α."

Leave a Reply

 
Αριστερή Διέξοδος © 2011 DheTemplate.com & Main Blogger. Supported by Makeityourring Diamond Engagement Rings

You can add link or short description here

Google+