AristeriDiexodos. Powered by Blogger.
 
Saturday, November 23, 2013

ΔΩΡΟ ΣΤΟΥΣ ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ Η ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΟΣΠΑΣΙΑ

0 comments
Πηγή: http://iskra.gr
ΚΑΤΑΚΡΕΟΥΡΓΟΥΝ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΩΝ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΜΕ ΤΟ «ΠΛΟΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ»
ΣΕ ΔΙΑΡΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΗ ΤΑ ΠΛΗΡΩΜΑΤΑ – ΣΤΟ ΕΛΕΟΣ ΤΩΝ ΕΦΟΠΛΙΣΤΩΝ ΟΙ ΝΗΣΙΩΤΕΣ
Δώρο στους εφοπλιστές κάνει η κυβέρνηση την υποχρεωτική απεργοσπασία με πρόσχημα, μάλιστα, το δημόσιο συμφέρον! Και όλα αυτά την ώρα που οι εφοπλιστές είναι αυτοί που δρομολογούν τα πλοία με κριτήριο τα κέρδη τους, αφήνοντας νησιά σχεδόν απομονωμένα με την ηπειρωτική χώρα.
Χαρακτηριστικό της κυβερνητικής υποκρισίας είναι ότι πηγές του Υπουργείου Ναυτιλίας χαρακτηρίζουν το μέτρο προληπτικό για τη μεταφορά εμπορευμάτων και φαρμάκων, προκειμένου να διασφαλισθεί η ζωή των νησιωτών!

Το νέο κυβερνητικό δώρο στους πλοιοκτήτες έρχεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου με τίτλο «Τουριστικά πλοία και άλλες διατάξεις», το  άρθρο 26 προβλέπει τα εξής:
«Θεσπίζεται υποχρέωση εξασφάλισης ελάχιστης επικοινωνίας των νήσων μέσω ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, όταν για οποιονδήποτε λόγο υφίσταται αδυναμία εκτέλεσης τακτικών δρομολογίων. Το πρόγραμμα δρομολογίων ελάχιστης επικοινωνίας ασφαλείας τίθεται σε εφαρμογή, εν όλω ή εν μέρει, με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, με την οποία διαπιστώνεται η αδυναμία εκτέλεσης δρομολογίων και αιτιολογείται η προσφυγή στο μέτρο αυτό.  (...)  Ο ΥΝΑ δύναται να αποφασίζει την εκτέλεση έκτακτου μεμονωμένου δρομολογίου πλοίου ασφαλείας, εφόσον συντρέχουν λόγοι δημοσίου συμφέροντος, δημόσιας υγείας ή κίνδυνος για τη ζωή των πολιτών. (...) Με όμοια απόφαση καθορίζονται οι προϋποθέσεις και ο τρόπος υλοποίησης της ελάχιστης επικοινωνίας της χώρας με άλλες χώρες, με τις οποίες αυτή συνδέεται με τακτικά δρομολόγια»! 
Πρόκειται για μια αντεργατική διάταξη που κατακρεουργεί το συνταγματικό δικαίωμα της απεργίαςτων ναυτεργατών και θέτει σε μόνιμη και διαρκή πολιτική επιστράτευση τα πληρώματα των ακτοπλοϊκών πλοίων.
Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι το θέμα για πλοίο ασφαλείας τέθηκε για πρώτη φορά στη Βουλή στοπολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας «Ανασυγκρότηση και άλλες διατάξεις» επί υπουργίας Κ. Μουσουρούλη, αλλά τελικά δεν ψηφίσθηκε.
ΠΕΝΕΝ: ΑΠΕΡΓΟΚΤΟΝΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟ Ν/Σ ΓΙΑ ΤΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΠΛΟΙΑ!
Άμεση υπήρξε η αντίδραση της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ), η οποία εξέδωσε ανακοίνωση, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση ότι κατακρεουργεί το συνταγματικό δικαίωμα της απεργίας των ναυτεργατών καθώς επίσης και ότι στο ίδιο σχέδιο νόμου καταργούνται ως αυτοτελή νομικά πρόσωπα και συγχωνεύονται σε ένα νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου ο Οίκος Ναύτη και το Γραφείο Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΠΕΝΕΝ έχει ως εξής:
Πλήρη επιβεβαίωση είχε η καταγγελία της ΠΕΝΕΝ στις 12/11/2013 που αφορούσε το σχέδιο νόμου του ΥΝΑ για τα Τουριστικά πλοία και άλλες διατάξεις και με το οποίο εισάγεται το απεργοκτόνο άρθρο 26 το οποίο μεταξύ των άλλων προβλέπει το πλοίο ασφαλείας για την «εξασφάλιση ελάχιστης επικοινωνίας των νήσων μέσω ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, όταν για οποιοδήποτε λόγο υφίσταται αδυναμία εκτέλεσης τακτικών δρομολογίων». Συνεχίζοντας στο άρθρο 26 παράγραφος 2 «Το πρόγραμμα δρομολογίων ελάχιστης επικοινωνίας ασφαλείας τίθεται σε εφαρμογή, εν όλω ή εν μέρει, με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, με την οποία διαπιστώνεται η αδυναμία εκτέλεσης δρομολογίων και αιτιολογείται η προσφυγή στο μέτρο αυτό.», «Οι πλοιοκτήτριες εταιρείες και τα πληρώματα των υποδειχθέντων πλοίων υποχρεούνται να παρέχουν τις υπηρεσίες τους για την εκτέλεση των αντίστοιχων δρομολογίων». Τέλος στην παράγραφο 3 του σχεδίου νόμου «Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου δύναται να αποφασίζει την εκτέλεση έκτακτου μεμονωμένου δρομολογίου πλοίου ασφαλείας, εφόσον συντρέχουν λόγοι δημοσίου συμφέροντος, δημόσιας υγείας ή κίνδυνος για τη ζωή των πολιτών.»
Πρόκειται για φασιστικής έμπνευσης διατάξεις που κατακρεουργούν το συνταγματικό δικαίωμα της απεργίας των Ναυτεργατών και θέτουν σε μόνιμη και διαρκεί πολιτική επιστράτευση τα πληρώματα των Ε/Γ-Ο/Γ Ακτοπλοϊκών πλοίων καθώς και τα Ε/Γ-Ο/Γ πλοία που εκτελούν δρομολόγια στο εξωτερικό.
Στο ίδιο σχέδιο νόμου καταργούνται όπως ισχύει έως τώρα ως αυτοτελή νομικά πρόσωπα και συγχωνεύονται σε ένα Ν.Π.Δ.Δ ο Οίκος Ναύτη και το Γραφείο Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας ενώ αλλάζει και η σύνθεση του Δ.Σ του νέου φορέα υποβαθμίζοντας ακόμη περισσότερο την συμμετοχή των εκπροσώπων των Ναυτεργατών. Υπογραμμίζουμε ότι ο νέος φορέας με τον διακριτικό τίτλο «Ο.Ν.Ν.Ε.» για πρώτη φορά στρατιωτικοποιείται και εντάσσονται στην ιεραρχία και Λιμενικοί!!!
Επίσης στο σχέδιο νόμου υπάρχουν μια σειρά διατάξεις που ωφελούν για μια ακόμη φορά τα συμφέροντα των πλοιοκτητών διευρύνοντας με τον τρόπο αυτό τα προνόμιά τους επιβεβαιώνοντας για πολλοστή φορά την εκτίμησή μας ότι το ΥΝΑ είναι το εργαλείο στα χέρια του εφοπλιστικού κεφαλαίου για να υλοποιεί τους δικούς τους επιχειρηματικούς σχεδιασμούς.
Οι Ναυτεργάτες θα παλέψουν για να μην ευοδωθούν οι άθλιοι κυβερνητικοί σχεδιασμοί και σε καμιά περίπτωση δεν θα αποδεχθούν την κατάργηση και τον περιορισμό των συνδικαλιστικών τους δικαιωμάτων και ελευθεριών.
                                                                                                    Με εντολή Διοίκησης
Ο Πρόεδρος                                                      Ο Γεν. Γραμματέας
                                                          Νταλακογεώργος Αντώνης                                         Κροκίδης Νικόλαος
Υ.Γ: Δεν μπορούμε παρά να σχολιάσουμε επίσης το προσχηματικό και υποκριτικό χαρακτήρα της περιβόητης διαβούλευσης στην οποία αναφέρεται ο κ. Βαρβιτσιώτης αφού το σχέδιο νόμου δόθηκε στην διαβούλευση το μεσημέρι της 19/11/2013 ενώ στα Ναυτεργατικά Σωματεία ακόμη δεν έχει φτάσει…
Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013.

Leave a Reply

 
Αριστερή Διέξοδος © 2011 DheTemplate.com & Main Blogger. Supported by Makeityourring Diamond Engagement Rings

You can add link or short description here

Google+